Истражујући МЕРН, МЕАН и МЕВН

Од почетка ЈаваСцрипт-а 1995. године, он је првенствено функционисао као програмски језик на страни клијента (фронт-енд). У својим раним данима, такође је стекао репутацију због лоших перформанси. Међутим, од тада је значајно време, новац и енергија уложено у побољшање језика.

Ова инвестиција је довела до развоја многих популарних библиотека и оквира који користе језик. Неки значајни примери укључују јКуери, Реацт, АнгуларЈС, Вуе и Ноде.јс.

Шта је Фулл Стацк ЈаваСцрипт?

Фулл стацк ЈаваСцрипт је пракса коришћења ЈаваСцрипт-а и на предњој и на задњој страни апликације. ЈаваСцрипт је надалеко познат по својим фронт-енд библиотекама и оквирима, али на позадини сада има Ноде.јс.

Иако Ноде.јс није био први покушај коришћења ЈаваСцрипт-а на страни сервера у развоју софтвера, то је свакако био најуспешнији покушај. Данас је ЈаваСцрипт на страни сервера синоним за Ноде.јс, а ЈаваСцрипт је званично програмски језик пуног стека са три веома популарна стека.

Тхе МЕРН Стацк

ЈаваСцрипт-ов МЕРН стек је вероватно најпопуларнији стек, који се састоји од четири главне технологије. На предњем крају ових апликација имате Реацт библиотеку, популарну ЈаваСцрипт библиотеку коју је развио Фацебоок. Ова библиотека највећи део своје популарности дугује неколико различитих фактора, укључујући њену флексибилност, оптимизацију перформанси и брзо усвајање од стране великих технолошких компанија.

Остале три технологије у овом стеку су Ноде.јс, Екпресс и МонгоДБ. Ове технологије раде заједно на позадини МЕРН стека.

Ноде.јс (познат и као НодеЈС) је више од оквира. То је асинхроно ЈаваСцрипт окружење за извршавање које ради на страни сервера апликације како би управљало одређеним процесима. Програмери Ноде.јс стављају нагласак на неблокирајуће И/О операције софтвера. Ова функција даје Ноде.јс-у предност у односу на неке од својих конкурената, омогућавајући вам да развијате апликације без бриге о застојима.

  Како онемогућити прегледе обавештења за ВхатсАпп на иПхоне-у

Још једна важна карактеристика Ноде.јс-а је да је вођен догађајима. То значи да користи петљу догађаја као рунтиме конструкцију, а не као библиотеку. Ова петља догађаја је одговорна за Ноде.јс-ову способност да обавља неблокирајуће И/О операције.

Екпресс (такође познат као Екпресс.јс) је оквир Ноде.јс који омогућава Ноде.јс да оствари одређене задатке. На пример, Екпресс игра кључну улогу у томе како Ноде.јс управља рутирањем апликације, поједностављујући процес. У већини Ноде.јс апликација, Екпресс обрађује све ХТТП захтеве.

МонгоДБ је НоСКЛ систем за управљање базом података. Као и Ноде.јс, МонгоДБ је пионир у својој области. МонгоДБ је најдуже био синоним за НоСКЛ базе података. Програмери воле да користе МонгоДБ јер је једноставан за коришћење и мање крут од његових СКЛ колега.

МЕАН Стацк

Оно што разликује МЕАН стек од МЕРН стека је технологија на предњем крају, а то је Ангулар. Ангулар има компликовану историју. Прва верзија Ангулар-а (АнгуларЈС) направљена је искључиво са ЈаваСцрипт-ом. Међутим, Ангулар који данас познајете је ТипеСцрипт (који је надскуп ЈаваСцрипт-а) платформа за веб развој.

Ангулар је оквир заснован на компонентама који обезбеђује уграђену подршку за основне механизме веб развоја, као што је рутирање. Поред тога, Ангулар служи као развојна платформа, нудећи напредне функције које бисте обично морали да добијете из спољних библиотека или оквира. Једна таква напредна функција је Ангуларов алат за интернационализацију.

Алат за интернационализацију олакшава локализацију издвајањем означеног текста за превод на различите језике. Овај алат подржава вишеструке преводе и чак вам омогућава да форматирате податке на основу локације корисника апликације. На задњој страни МЕАН стека имате Ноде.јс, Екпресс и МонгоДБ.

МЕВН стек

Иако је МЕВН стек вероватно најмање популаран међу три главна ЈаваСцрипт стека, он и даље одржава јаку заједницу. МЕВН стек се састоји од Ноде.јс, Екпресса, МонгоДБ и Вуе.

  Како да користите алатку за уређивање у Гоогле фотографијама за веб

Вуе (такође познат као Вуе.јс) је ЈаваСцрипт оквир. Слично као Реацт и Ангулар, Вуе користи модел заснован на компонентама који вам омогућава да развијете и једноставне и сложене корисничке интерфејсе за ваше апликације. Овај оквир има две основне карактеристике, он обезбеђује декларативно приказивање и реактивност.

Вуе оквир постиже декларативно приказивање тако што вам омогућава да опишете излаз корисничког интерфејса кроз ЈаваСцрипт стање. ЈаваСцрипт стање такође игра важну улогу у способности ове технологије да буде реактивна, јер јој омогућава да ажурира модел објекта документа (ДОМ) када дође до промена.

МЕРН против МЕАН против МЕВН

Поређење између три главна ЈаваСцрипт стека се у суштини своди на три технологије на предњем крају. Стога, табела у наставку процењује стекове користећи Реацт, Ангулар и Вуе.

МЕРН

ЗНАЧИТИ

МЕВН

Крива учења

Реацт има глатку криву учења.

Ангулар има стрму криву учења, због своје опсежне листе функција и употребе ТипеСцрипт-а.

Вуе се сматра погоднијим за почетнике у поређењу са Реацт-ом јер користи синтаксу шаблона која личи на ХТМЛ, док Реацт користи ЈаваСцрипт КСМЛ (ЈСКС).

Екосистем

 • Реацт користи Редук библиотеку за управљање стањем.
 • Реацт Роутер за рутирање.
 • Библиотеке као што су Материал-УИ и Боотстрап за дизајн компоненти.
 • Јест, Моцха и Цхаи су најпопуларнији алати за тестирање.
 • Ангулар користи НгРк библиотеку за управљање стањем.
 • Ангулар има уграђен рутер.
 • Угаони материјал за дизајн компоненти.
 • Има уграђене услужне програме за тестирање.
 • Обезбеђује уграђено приказивање на страни сервера.
 • Вуе користи библиотеку Пиниа за управљање државом.
 • Вуе рутер за рутирање.
 • Библиотеке компоненти као што су Вуетифи и Елемент УИ за дизајн компоненти.
 • Вуе има уграђене услужне програме за тестирање.
 • Подржава рендеровање на страни сервера.

Лиценца и заједница

 • Реацт има МИТ лиценцу.
 • Реацт се може похвалити великом заједницом и широким низом библиотека трећих страна, као што је Редук, које вам могу помоћи у развоју висококвалитетних апликација.
 • Ангулар има МИТ лиценцу.
 • Ангулар такође има јаку заједницу и већина његових ресурса је уграђена.
 • Вуе има МИТ лиценцу.
 • Вуе има растућу заједницу и многи његови ресурси су уграђени.
  [Explained] Како омогућити/онемогућити генеративну АИ претрагу на Гоогле-у

Флексибилност

Реацт је веома флексибилан у смислу структурирања пројекта и поновне употребе компоненти.

Ангулар има мишљење о структури пројекта због многих уграђених функција и конвенција.

Вуе се налази негде између Реацт-а и Ангулар-а. Пружа висок ниво флексибилности, а истовремено нуди и сопствени скуп конвенција када је то потребно.

Безбедност

Реацт не пружа никакве уграђене безбедносне функције.

Ангулар има уграђену безбедносну функцију која помаже у спречавању напада на скриптовање на више локација (КССС).

Вуе такође има уграђену безбедносну функцију која помаже у спречавању КССС напада.

Перформансе рендеровања

Реацт користи виртуелни ДОМ (ВДОМ), који је копија стварног ДОМ-а. Када се стање апликације промени, Реацт креира виртуелну репрезентацију у ВДОМ-у, која касније ажурира стварни ДОМ у процесу који се зове помирење. Овај приступ минимизира количину стварне ДОМ манипулације (што је скупа операција).

Ангулар користи механизам за откривање промена који надгледа стање апликације и ажурира ДОМ када открије промене.

Вуе користи Реацт-ов виртуелни ДОМ и комбинује га са сопственим системом реактивности. Ово у суштини пружа Вуе-у најбоље од оба света када је у питању рендеровање.

Приступачност

Реацт не подржава приступачност.

Ангулар има неколико алата и функција које подржавају приступачност.

Вуе не подржава приступачност.

Предности пуног стека ЈаваСцрипт-а

Очигледна предност пуног стека ЈаваСцрипт-а је то што смањује криву учења за програмере који одлуче да га користе за развој пуног стека. Такође је инхерентно асинхрони, што вам омогућава да развијете скалабилније апликације. У погледу перформанси, ЈаваСцрипт рунтиме (посебно Ноде.јс) је међу најбољима, пружајући импресивну обраду на страни сервера.

Међутим, постоји значајна мана поседовања пуног стека ЈаваСцрипт-а. Иако се ЈаваСцрипт на страни сервера истиче и у процесима везаним за И/О иу процесима вођеним догађајима, ипак није идеалан избор за задатке који захтевају ЦПУ, посебно када су доступни моћнији језици као што су Питхон и Јава.