Изазови и ризици повезани са не-заменљивим токенима (НФТ)

НФТ постају познати и сигурно бисте чули нешто о томе. Они су веома популарни у крипто свету и такође добијају популарност у другим секторима.

Можете ли уопште да верујете да је ГИФ датотека продата за 590.000 долара на аукцији? Сада, можда се питате шта ће садржати та ГИФ датотека? Па, једноставно Ниан Цат НФТ је створио толико богатства. Зар то није шокантно?

Шта ако ти кажем да има више тога?

Бићете шокирани када чујете да је Беепле продао НФТ уметност 69 милиона долара. То је моћ НФТ-а у овом модерном свету.

Сада, хајде да разумемо нешто више о НФТ-овима да бисмо добили бољу представу о њима.

Шта су НФТ?

НФТ (Нон-Фунгибле Токенс) су дигитални сертификати аутентичности. У данашње време, познато је да су НФТ најпопуларније ствари. НФТ-ови се лако могу схватити као дигитални токени који могу укључивати дигиталну уметност, дигиталну имовину, музику, видео или било коју другу имовину у дигиталном свету која је изграђена на бази блоцкцхаин технологије.

Ако икада посетите аукцију, видећете класична уметничка дела, антиквитете, винил, прво издање књига и друге историјске предмете који се тамо продају. Ови предмети су сертификовани да су аутентични.

НФТ-ови су креирани са сличним концептом, али њихово постојање је у дигиталном свету. НФТ-ови могу дозволити било који видео, МП3, слику, ГИФ-ове или било који други формат датотеке и потврдити га као јединствену. Раније није било доступне технологије за власништво над дигиталном имовином. Сада можете затражити власништво над својим дигиталним средствима због блоцкцхаин технологије.

Можете сакупљати, продавати, куповати или чак уништавати НФТ-ове у дигиталном свету. Блоцкцхаин технологија ће водити евиденцију о свакој трансакцији коју направите, заједно са ценом тог НФТ-а, видљивом свима на интернету.

НФТ и игре

Када говоримо о НФТ-овима, прва ствар са којом људи то често повезују је играње. Најбоља ствар код НФТ-а је то што можете променити дигитално власништво над било којим дигиталним средством. До сада нисмо били у могућности да поседујемо ниједну дигиталну имовину.

Кад год су играчи куповали неке предмете у игри, сматрали су их својима. У ствари, припадали су издавачима игара. На пример, ако поседујете огроман број ставки у игри у Леагуе оф Легендс и издавач одлучи да угаси игру, онда ћете на крају изгубити сву дигиталну имовину.

Сада се сценарио потпуно променио. Креатори игара немају централизовану контролу над Црипто мачићима и НФТ колекционарским предметима јер се њима рукује путем паметних уговора. Дакле, чак и ако се игра сутра искључи, можете лако пренети или продати своје крипто маце. То звучи невероватно, зар не?

Раније, предмети у игри никада нису били јединствени. Због концепта НФТ-а, сада можете креирати предмете са различитим карактеристикама и такође им дати лични печат. Крипто мачићи су ојачали темеље НФТ-а у свету игара, као и у другим индустријама.

Па, није све тако добро на страни НФТ-а. Са њима су повезани и одређени изазови и ризици. Хајде да их прођемо један по један.

Који су изазови и ризици са НФТ?

Незаменљиви токени зарађују огроман новац за дигиталне креаторе. Постоји много уметничких дела који се продају на мрежи сваког дана. Могуће је чак и да креатор заради милионе за само неколико секунди када се њихов НФТ прода у дигиталном простору. Такође је видљиво да људи са више ентузијазма купују, продају и улажу у дигитално тржиште, а не да то исто раде на физичком тржишту.

Ово значајно повећава могућност сајбер напада и онлајн превара. Постоје велике шансе за оштећење дигиталне имовине и инвеститора који купују и продају НФТ на тржишту. Иако постоји огроман потенцијал за НФТ тржиште, постоје одређени ризици које треба узети у обзир.

Ако размишљате о уласку на тржиште НФТ-а, требало би да разумете ове ризике и изазове са НФТ-ом за бољу идеју.

Ризици паметних уговора и одржавање НФТ-ова

Ризик од паметних уговора и одржавања НФТ-а је један од најважнијих који тренутно преовладава на НФТ тржишту. Постоји неколико сценарија у којима хакери нападају ДеФи (децентрализоване финансије) мрежу и краду велику количину криптовалута. Недавно су хакери напали најпознатији ДеФи протокол под називом Поли Нетворк и украдено је 600 милиона долара у овој НФТ крађи. Разлог за ту крађу је тај што сигурност паметног уговора није била адекватна.

Хакери су успешно искористили недостатке паметних уговора да изведу тако велики напад на Поли мрежу. Поли мрежа је веома корисна за размену токена на различитим блокчејн мрежама. Ово нам говори да ако паметни уговори имају чак и малу ману, не можете очекивати потпуну сигурност.

Евалуатион Цхалленгес

Главни изазов са којим се суочава тржиште НФТ-а је неизвесност у одређивању цене НФТ-а. Сада ће цена било ког НФТ-а зависити од креативности, јединствености, оскудице купаца и власника и још много тога. Постоје значајне флуктуације у ценама НФТ-а јер не постоји фиксни стандард за било коју врсту НФТ-а.

Људи не могу да одреде факторе који би могли да утичу на цену НФТ-а. Због тога флуктуације цена остају константне, а процена НФТ-а постаје велики изазов.

Правни изазови

Не постоји законска дефиниција НФТ-а позната у целом свету. Различите земље као што су Велика Британија, Јапан и ЕУ напредују са различитим приступима за класификацију НФТ. Због тога је неопходно осмислити међународно тело Незаменљивих токена за постављање прописа и легализацију у целом свету.

Уочен је значајан пораст тржишта НФТ-а, и зато је неопходно имати регулаторно тело. У случајевима употребе НФТ-а видљив је огроман пораст. Сада, ово захтева од регулаторног тела да се прилагоди правилима и прописима НФТ.

Актуелни закони који се односе на НФТ још увек су заглављени у проналажењу тачне дефиниције за њега. Како тржиште и разноликост НФТ-а стално расту, постаје тешко доћи до чврстог тла за усаглашеност у НФТ-овима.

Сајбер претње и ризици од превара на мрежи

Популарност НФТ-а је такође повећала шансе за сајбер претње НФТ тржишту. Видљиво је доста случајева где су реплике оригиналних НФТ продавница постављене на интернет. Ове продавнице изгледају аутентично због оригиналног логотипа и садржаја. Ове лажне НФТ продавнице представљају огроман ризик јер би могле да продају НФТ-ове који нису ни присутни у дигиталном свету. Поврх тога, постоје шансе да се лажни НФТ продају у лажној НФТ продавници.

Други ризик је када се неко лажно представља као познати НФТ уметник и продаје лажне НФТ. Ризик од онлајн преваре је огроман због крађе ауторских права, лажних издавања, лажних НФТ поклона и репликације популарних НФТ-ова. Неки људи чак промовишу такве поклоне на друштвеним медијима да би стекли већу привлачност. Док промовишу НФТ, неки људи су преварени у таквим лажним продавницама.

Права интелектуалне својине

Власништво над било којим НФТ-ом је још једна важна тема коју треба размотрити. Када покушавате да купите НФТ са тржишта, требало би да сазнате да ли продавац заиста поседује тај НФТ или не. Постоје сценарији у којима се људи представљају као продавци док имају само реплике. Овде ћете добити само право да користите тај НФТ, али не и права интелектуалне својине.

Ако прођете кроз метаподатке паметног уговора, наћи ћете услове и одредбе за власништво над тим НФТ-ом. Требало би да постоји правило да уметници могу да приказују само НФТ-ове које поседују. Није могуће повезати НФТ тржишта са традиционалним законима својине. Морају се узети у обзир нова права интелектуалне својине, као што су право на публицитет, жигове, ауторска права и морална права за децентрализовану технологију блокчејна.

Изазов разматрања НФТ-а као хартија од вредности

Неколико људи куповину НФТ-а разматра као хартије од вредности. Председник СЕЦ (Комисије за хартије од вредности) изјавио је да се већина НФТ-ова на тржишту продаје као хартије од вредности. Али у стварности, Врховни суд је повезао НФТ само са инвестиционим уговорима. Ово је огроман ризик за НФТ. Ако НФТ желе да буду квалификоване као хартије од вредности, потребно је да прођу одређене параметре Хауи теста.

Закључак 👨‍💻

Пре него што ускочите у било шта само због хипе, потребно је да извршите темељно истраживање. Када су у питању незаменљиви токени, много је боље ако прво разумете све ризике и изазове. Ово ће вам чак олакшати куповину и продају НФТ-а на тржишту елиминисањем ризика.

Затим прочитајте о најбољим платформама за кредитирање криптовалута.
Ево комплетног водича за ковање и навођење вашег првог НФТ-а.