Јира Вс. Азуре ДевОпс: ултимативно поређење

У свету развоја софтвера и управљања пројектима, два алата су се појавила као лидери у својим областима: Јира и Азуре ДевОпс. Оба алата нуде широк спектар функција и функционалности, али као и код било која два производа, различите разлике их издвајају.

У овом чланку ћемо заронити у дубине Јира и Азуре ДевОпс-а, ​​истражујући јединствене карактеристике и функционалност сваког алата и наглашавајући кључне разлике између њих.

Без обзира да ли сте искусан програмер софтвера или тек почињете на терену, овај чланак ће пружити свеобухватно разумевање Јира и Азуре ДевОпс-а и помоћи вам да одредите који алат је прави за ваш тим.

Преглед садржаја

Шта је Јира?

Јира је породица софтвера за сарадњу за планирање, структурирање и праћење пројеката и задатака. У почетку, Јира је била алатка за праћење грешака и ставки; међутим, сада га користе агилни тимови.

Јира управља развојем софтвера, људским ресурсима, маркетингом, дизајном, продајом, финансијама и ИТ пројектима, између многих других.

Користећи Јира, можете поставити циљеве за различито одељење, креирати аутоматизоване токове посла без кода да бисте их постигли, а и даље повезати све области пословања да бисте обезбедили транспарентност резултата и држали све усклађене.

Јира такође помаже у хомогеној расподели задатака, одређивању приоритета захтева и предвиђању застоја за предиктивну акцију. Алат користи табле да помогне у организовању рада тимова, олакшавајући праћење активности и омогућавајући управљање свим тимским акцијама на једном месту.

Стога, Јира табла је место где ћете навести и описати кораке за сваки ваш пројекат. У њему можете да организујете, делегирате, прегледате и делите задатке са свима у тиму.

Пошто цео тим приступа истој платформи за управљање пројектима, лакше је открити и решити проблеме који се могу појавити током извршења. Можете креирати Јира плочу користећи два шаблона:

 • Сцрум табла: направљена за ваш тим да планира рад на основу спринта, односно у краткорочним радним циклусима, са циљем побољшања процеса или креирања пројекта;
 • Канбан одбор организује акције и дистрибуира их у фазама како би боље пратио статус производње сваког задатка. Канбан табла се обично дели на: „урадити“, „радити“ или „готово“.
 • Можете подржати свој радни ток на једном од ова два модела плоча – одлучите се за онај који највише фаворизује напредак вашег агилног пројекта.

  Случајеви употребе Јира

  Пројектни менаџмент

  Јира се првенствено користи за управљање пројектима. Тимови могу да креирају и прате пројекте, постављају рокове и додељују задатке члановима тима. Платформа обезбеђује визуелне табле за управљање радним токовима и заостатком задатака који треба да се заврше.

  Агилни развој софтвера

  Јира се нашироко користи за развој Агиле софтвера, са својом изворном подршком за Сцрум и Канбан методологије.

    Најбоље од придруженог маркетинга – водич за почетнике

  Праћење проблем

  Јира обезбеђује централизован систем за тимове за праћење, управљање и решавање проблема. Чланови тима могу пријавити проблеме, одредити их по приоритетима, доделити одређеним члановима тима и пратити до њиховог решавања.

  Праћење грешака

  Јира пружа ефикасан начин за развојне тимове да прате грешке. Можете категоризовати грешке, дати им приоритет и доделити их члановима тима за решавање. Платформа такође пружа историју исправки грешака, омогућавајући тимовима да прате напредак решавања грешака током времена.

  Управљање тестним случајевима

  Јира се такође може користити за управљање тестним случајевима. Можете креирати и управљати тест случајевима, пратити напредак тестирања и евидентирати грешке и проблеме откривене током тестирања.

  Предности Јира

  Јира нуди низ функција и погодности које помажу тимовима да планирају, прате и издају софтвер на организован и ефикасан начин.

  Побољшана тимска сарадња и комуникација

  Јира пружа централизовану платформу за чланове тима да комуницирају и сарађују на пројектним задацима.

  Ефикасно праћење задатака и управљање

  Јира омогућава тимовима да лако прате и управљају задацима, одређују приоритете у раду и прате напредак у реалном времену.

  Прилагођавање и флексибилност

  Јира нуди низ опција прилагођавања и интеграција како би задовољио специфичне потребе и захтеве тима.

  Интеграција са другим алатима и технологијама

  Јира се интегрише са широким спектром алата и технологија, што олакшава тимовима да раде са алатима које већ користе.

  Робусно извештавање и визуелизација података

  Јира вам пружа свеобухватан пакет функција за извештавање и визуелизацију података које помажу тимовима да прате напредак и доносе одлуке на основу информација.

  Побољшана видљивост и одговорност пројекта

  Јира пружа потпуну транспарентност у току пројекта, омогућавајући тимовима да једни друге сматрају одговорним и побољшају учинак.

  Шта је Азуре ДевОпс?

  Јединствено ДевОпс решење које одговара интерном систему Мицрософт Азуре, Азуре ДевОпс комбинује прилагодљиве и аутоматизоване цевоводе и отворене изворе како би одговарао радном оптерећењу и савршено одговарао облаку.

  Разликујући се од других промовишући значајну ефикасност у свим фазама и процесима креирања и примене програма, Азуре ДевОпс и даље помаже да се смањи укупна количина грешака за своје велико улагање у аутоматизацију.

  Азуре ДевОпс услуге

  Азуре ДевОпс услуге су, као што назив имплицира, све услуге које се нуде за допуну и побољшање токова посла. Имајући на уму ове функције, можете разумети важност Азуре ДевОпс-а за допуну облака због његове мобилности и скалабилности. Су:

  #1. Азуре Боардс

  Планирајте, пратите и надгледајте активности радног листа преко Агиле алата, тимских дељених контролних табли, Канбан плоча, листа обавеза и прилагођених извештаја.

  #2. Азуре Пипелинес

  Идеалан за аутоматизацију процеса и уштеду времена на техничким детаљима, услуга, која ради на било ком језику, платформи и/или облаку, омогућава континуирану компилацију, тестирање и примену са ЦИ/ЦД повезивањем на ГитХуб.

  #3. Азуре Репос

  Посвећено пружању бољих верзија и спајања кода са захтевима за повлачење и напредним одржавањем датотека. Такође одговоран за понуду приватног, неограниченог хостинга у облаку Гит репозиторија и подршку за ТФВЦ (Теам Фоундатион Версион Цонтрол).

  #4. Азуре тест планови

  Дизајниран да побољша квалитет кода са истраживачким и ручним тестирањем планираним за ваше апликације.

  #5. Азуре Артефацтс

  Посебно дизајниран за креирање, управљање, дељење и хостовање пакета са вашим тимом, додавањем јединствених артефаката у ЦИ/ДИ цевоводе само једним кликом.

  Азуре ДевОпс сервер

  Азуре ДевОпс Сервер је пакет локалних, интегрисаних и хостованих алата за развој и сарадњу софтвера.

  Дизајниран за рад у интегрисаном развојном окружењу (ИДЕ) или едитору, сервер омогућава сарадницима из свих одељења да ефикасније раде заједно на пројектима свих величина.

  Поред свих погодности и посебних функција које нуди сервер, куповина Азуре ДевОпс сервера гарантује коришћење услуга у облаку. Изнад свега, осигурава да се миграција на њега може извршити темпом који компанија жели.

  Случајеви коришћења Азуре ДевОпс-а

  Континуирана интеграција и континуирана примена (ЦИ/ЦД)

  Азуре ДевОпс пружа платформу за аутоматизацију процеса развоја софтвера. Можете да подесите ЦИ/ЦД цевоводе да аутоматизујете израду, тестирање и примену промена кода, обезбеђујући да се промене кода темељно тестирају и примењују брзо и ефикасно.

    Како да укључите детекцију прања руку на Аппле Ватцх-у

  Управљање изворним кодом

  Азуре ДевОпс обезбеђује централизовано спремиште за тимове за складиштење, управљање и контролу верзија свог изворног кода. Можете лако да сарађујете на променама кода помоћу захтева за повлачење и смерница гранања.

  Агилно управљање пројектима

  Азуре ДевОпс подржава Агиле методологије управљања пројектима, као што су Сцрум и Канбан. Можете креирати и управљати радним ставкама, пратити напредак и дати приоритет раду на централизованој платформи.

  Управљање тестирањем

  Азуре ДевОпс пружа свеобухватну платформу за тестирање за тимове за управљање процесом тестирања. Тимови могу да дефинишу и покрећу аутоматизоване тестове, управљају тест случајевима и прате резултате својих тестова.

  Управљање издањима

  Азуре ДевОпс обезбеђује платформу за управљање издањима која омогућава тимовима да аутоматизују примену промена кода у више окружења, као што су развој, тестирање и производња. Можете управљати читавим процесом објављивања са централизоване платформе, укључујући одобрења, враћања и надгледање.

  Предности Азуре ДевОпс-а

  Убрзавајући и побољшавајући продуктивност, листа погодности које у пракси нуди Азуре ДевОпс је прилично опсежна и није ограничена на оне које су наведене у наставку. Неки од њих су:

  • Интегрисано развојно окружење (ИДЕ): Азуре ДевОпс се интегрише са многим ИДЕ-овима да би обезбедио беспрекорно развојно искуство.
  • Сарадња и комуникација: Азуре ДевОпс пружа централизовану платформу за тимове да сарађују и ефикасно комуницирају, помажући да се побољша укупна ефикасност процеса развоја софтвера.
  • Тестирање и осигурање квалитета: Са својим широким спектром алата и услуга за тестирање, Азуре ДевОпс помаже тимовима да осигурају квалитет и поузданост свог кода.
  • Скалабилност: Азуре ДевОпс је дизајниран за скалирање како тимови расту и пројекти постају сложенији, што га чини погодним решењем за организације било које величине.
  • Безбедност: Азуре ДевОпс обезбеђује безбедну платформу за тимове за развој, тестирање и примену софтвера, обезбеђујући да су осетљиве информације заштићене.

  Јира Вс. Азуре ДевОпс

  Иако и Јира и Азуре ДевОпс нуде неке сличне карактеристике, постоји низ разлика између њих, од којих су неке:

  Управљање пројектима: Јира нуди различите функције управљања пројектима, укључујући прилагодљиве токове посла, пројектне плоче и агилне плоче. С друге стране, Азуре ДевОпс пружа функције као што су Агиле алати, алати за управљање пројектима и праћење радних ставки.

  Праћење проблема: Јира има робустан систем за праћење проблема који омогућава тимовима да прате грешке, захтеве за функцијама и друге проблеме. Азуре ДевОпс такође обезбеђује праћење проблема, али његов систем за праћење проблема је мање опсежан од Јира-овог.

  Управљање изворним кодом: Азуре ДевОпс пружа робустан систем управљања изворним кодом који се интегрише са различитим системима контроле верзија, укључујући Гит. Јира такође обезбеђује управљање изворним кодом, али је мање интегрисан од Азуре ДевОпс-а.

  Тестирање и осигурање квалитета: И Јира и Азуре ДевОпс пружају алате за тестирање и осигурање квалитета, али Азуре ДевОпс пружа свеобухватнији скуп алата, укључујући планове тестирања, тестне случајеве и тестне пакете.

  Извештавање и аналитика: Јира и Азуре ДевОпс пружају могућности извештавања и аналитике, али Азуре ДевОпс пружа свеобухватнији скуп алата за извештавање и аналитику, укључујући контролне табле и услуге аналитике.

  ФеатуреЈираАзуре ДевОпсПројецт МанагементПодржава агилно управљање пројектима, укључујући Сцрум и КанбанПодржава агилно управљање пројектима, укључујући Сцрум и КанбанЦИ/ЦД ПипелинесЛимитед ЦИ/ЦД функционалност, обично интегрисану са алатима независних произвођача. Робусне могућности ЦИ/ЦД цевовода уграђене, са Ре интеграцијом и вишеструким алатима за аналитикуБа могућности извештавања и аналитике Напредне могућности извештавања и аналитике са увидом у реалном времену и прилагођеним контролним таблама Интеграције Обимне опције интеграције независних произвођача Интегрише се са широким спектром алата, укључујући Мицрософт производе и ГитхубПрилагођавање Прилагодљиви токови посла и поља Прилагодљиви токови посла, пољаКод поновног интеграцију кода са поновном интеграцијом кода. спремишта, укључујући Гит и СВНТест Манагемент Основне могућности управљања тестом Напредне могућности управљања тестом, укључујући планове тестирања и пакете тестова Корисничко искуство корисничко сучеље, али ц бити претрпан многим функцијама Чист и интуитиван интерфејс, али може имати стрмију криву учења

    Водич за менаџера за повратне информације од 360 степени [+5 Tools]

  Ресурси за учење за Јира

  #1. Научите ЈИРА са примерима из стварног света

  Јира са примерима из стварног света је курс који подучава како да користите Јира за развој софтвера. Курс је дизајниран да пружи практично искуство са Јира. Покрива праћење пројеката и проблема, Агиле методологије, прилагођавање Јира-е и интеграцију Јира са другим алатима и технологијама.

  Цонфлуенце бонус садржај покрива основе Цонфлуенце и како се може користити за сарадњу и документовање софтверских пројеката.

  #2. Јира за почетнике – детаљан курс за почетак у Јира

  Јира за почетнике пружа увод у Јира за појединце који су нови у алату. Курс покрива основе Јира, укључујући његове карактеристике, како да креирате пројекте и проблеме, и како да прилагодите и конфигуришете алат да задовољи специфичне потребе.

  Курс је вероватно намењен појединцима који желе да почну да користе Јира за своје развојне пројекте, као што су менаџери пројеката и други чланови Агиле тимова.

  #3. Јира Адванцед: Управљање и администрација Јира као професионалац

  Јира Адванцед је курс дизајниран за појединце који су већ упознати са Јира и желе да своје вештине подигну на следећи ниво. Овај курс покрива напредне теме у Јира, укључујући администрацију и управљање алатом, прилагођавање токова посла, извештавање и визуелизацију података и интеграцију Јира са другим алатима и технологијама.

  Курс је намењен Јира администраторима, менаџерима пројеката и другима који желе да оптимизују употребу Јира и извуку максимум из алата.

  Ресурси за учење за Азуре ДевОпс

  #1. Основе Азуре ДевОпс-а за почетнике од Брајана Калпа

  Азуре ДевОпс основе су курс намењен појединцима који су нови у Азуре ДевОпс-у који желе да науче како да ефикасно користе алатку.

  Курс покрива основе Азуре ДевОпс-а, ​​укључујући његове карактеристике, како креирати пројекте, радити са изворним кодом, вршити континуирану интеграцију и примену (ЦИ/ЦД) и вршити тестирање и осигурање квалитета.

  Курс пружа практично искуство са Азуре ДевОпс-ом. Вероватно је намењен програмерима, менаџерима пројеката и другима који желе да науче како да користе Азуре ДевОпс за своје развојне пројекте.

  #2. Научите ДевОпс: Доцкер, Кубернетес, Терраформ и Азуре ДевОпс

  Леарн ДевОпс подучава појединце о различитим ДевОпс алатима и технологијама, укључујући Доцкер, Кубернетес, Терраформ и Азуре ДевОпс. Курс покрива основе ових алата и пружа практично искуство у њиховом коришћењу за управљање развојним пројектима.

  Курс је вероватно намењен програмерима, ДевОпс инжењерима и другима који желе да поједноставе своје развојне процесе.

  #3. Азуре ДевОпс убрзани курс – Изградите ЦИ/ЦД цевоводе за издавање

  Азуре ДевОпс краћи курс пружа свеобухватно разумевање Азуре ДевОпс-а и како да користите алат за изградњу и управљање ефикасним ЦИ/ЦД цевоводима. Покрива теме као што су ЦИ/ЦД канали, активности издања, Доцкер, Репоси кода и пројектне плоче, што га чини идеалним за оне који желе да почну да уче о Азуре ДевОпс-у

  Закључак

  Јира и Азуре ДевОпс су моћни алати за развој софтвера и управљање пројектима. Јира је одличан избор за организације којима је потребан снажан систем за праћење проблема.

  У исто време, Азуре ДевОпс је идеално решење за тимове који траже свеобухватну платформу за развој софтвера са робусним ЦИ/ЦД цевоводима и могућностима извештавања и анализе.

  На крају, одлука о томе који алат ћете користити зависиће од специфичних потреба и захтева вашег тима. Пажљивим разматрањем карактеристика и функционалности сваког алата, организације могу изабрати право решење које ће им помоћи да постигну своје циљеве развоја софтвера и управљања пројектима.