Упознајте сертификате за унапређење ваше каријере: ЦАПМ вс. ПМП

Ако тренутно управљате пројектима или планирате да управљате пројектима у будућности, ЦАПМ и ПМП сертификати ће побољшати вашу способност да ефикасно управљате пројектима.

У овом одељку ћемо погледати сва знања потребна за пријаву и полагање две најпопуларније сертификате на свету, ЦАПМ и ПМП.

Шта је сертификовани сарадник у управљању пројектима (ЦАПМ)?

Институт за управљање пројектима (ПМИ) креира и управља сертификацијом сертификованог сарадника у управљању пројектима (ЦАПМ). То је сертификат који је признат у пословању и показује да је власник упућен у методе, процедуре и принципе управљања пројектима и да их разуме.

Намењен је будућим менаџерима пројеката или онима на почетном нивоу професије. Они који желе да покажу своје разумевање ове области, али им је потребно више искуства у управљању пројектима, могу имати користи од ЦАПМ сертификације. Поред тога, то је одличан начин да унапредите своју каријеру и добијете признање.

Сертификација такође треба да помогне појединцима да стекну кредибилитет и сигурност неопходну за рад у сектору управљања пројектима. То показује да особа разуме управљање пројектима и да је спремна да напредује до напреднијих сертификата као што су ПМП или ПгМП.

Предности ЦАПМ сертификације

Сертификација сертификованог сарадника у управљању пројектима (ЦАПМ) је општепризнат сертификат који менаџерима пројеката даје информације, способности и вештине које су им потребне за тумачење, организовање и извођење пројеката.

То је одлична прилика да покажете своје вештине и знање и обезбедите конкурентску предност на тржишту рада.

ЦАПМ сертификат такође може повећати ваше самопоуздање на вашој тренутној позицији јер ће вам дати боље знање о способностима неопходним за ефикасно управљање пројектима. Поред тога, поседовање ЦАПМ сертификата може да вас стави испред конкуренције у погледу унапређења и повећања плата.

Сертификација помаже пројектним менаџерима да управљају својим тимом, ризиком, буџетом и другим елементима неопходним да би се пројекат успешно завршио у року. Поред тога, менаџерима пројеката даје метод да покажу своју стручност, професионализам и пажњу на своје задатке.

ЦАПМ сертификат такође показује да је менаџер пројекта упознат са тренутним трендовима у управљању пројектима и даје им ресурсе који су им потребни да буду у току са развојем. Повећана сигурност запослења, већи потенцијал прихода и невероватна репутација у индустрији су све предности ЦАПМ сертификације.

Услови за добијање ЦАПМ сертификата

Сертификација сертификованог сарадника у управљању пројектима (ЦАПМ) је акредитив који кандидати све више траже.

Погледајмо предуслове за полагање ЦАПМ испита.

 • Поседовање средње школе, као што је диплома средње школе, ГЕД или међународни еквивалент.
 • Пре испита морате завршити најмање 23 контакт сата обуке за управљање пројектима.

Кандидати који заврше ЦАПМ сертификацију могу очекивати да почну на позицијама за управљање пројектима почетних нивоа, као што су сарадник координатор пројекта, млађи менаџер пројекта, координатор пројекта итд.

  Како креирати и управљати тимовима у Мицрософт тимовима

Поред тога, стицање ЦАПМ сертификата ће се рачунати у 35 сати искуства у управљању пројектима потребним за полагање ПМП испита.

ЦАПМ идентификује ваше способности и даје вам моћ да креирате професију управљања пројектима из ваших снова, било да покушавате да проширите свој садашњи скуп вештина или истражујете нову узбудљиву каријеру.

Одељак у наставку ће погледати детаље о ПМП-у (Пројецт Манагемент Профессионал).

Шта је професионална сертификација за управљање пројектима (ПМП)?

Професионални сертификат за управљање пројектима (ПМП) је општепризнат сертификат у управљању пројектима. То доказује стручност особе у управљању пројектима и потврђује њену способност да успешно води пројекте. Институт за управљање пројектима (ПМИ) додељује сертификат, који се сматра врхунцем за менаџере пројеката.

Највиши ниво сертификације за стручњаке за управљање пројектима је ознака ПМП, која показује да апликант у потпуности разуме концепте, инструменте и методе потребне за ефикасно управљање пројектом. Сертификован је према широко прихваћеним стандардима ИСО 9001 и ИСО/АНСИ 17024.

Капацитет за успешно управљање великим, компликованим пројектима, као и познавање концепата и пракси управљања пројектима, обе су демонстриране ПМП сертификацијом.

Поред тога, ПМП сертификат нуди драгоцене информације које се могу применити за подизање организационе ефикасности и користи заинтересованим странама.

Могућност успешног управљања пројектима било које величине и сложености чини менаџере са ПМП сертификатом веома траженим од стране послодаваца. Сертификација даје менаџерима пројеката конкурентску предност на тржишту рада.

Сертификација се заснива на изазовном испиту који мери разумевање принципа управљања пројектима и вештине примене.

Предности ПМП сертификације

Послодавци ће морати да попуне скоро 2,3 милиона нових пројектно оријентисаних улога годишње до 2030. године, према ПМИ. Постојаће значајна потреба за квалификованим пројектним менаџерима.

За оне који желе да се развијају у управљању пројектима, ПМП сертификат означава висок степен знања и искуства у овој теми. Поседовање ПМП сертификата саопштава потенцијалним послодавцима да је власник поуздан, искусан и способан да управља једноставним до компликованим пројектима било које величине.

ПМП сертификат је широко прихваћен сертификат који показује стручност у критичним процедурама и оптималним техникама управљања. Корисно је бити у току са најбољим праксама и предвидети нове трендове и стилове управљања пројектима.

Због своје способности да ефикасно испоруче пројекат у смислу управљања ресурсима, буџетом, ризиком, распоредом итд., стручњаци са ПМП сертификатом су веома тражени у многим врхунским фирмама у неколико индустрија.

Менаџери пројеката могу да се разликују на препуном тржишту рада тако што ће добити ПМП сертификат, знак стручности у водећим принципима и пракси управљања пројектима.

Поред тога, вероватније је да ће се они који су стекли ПМП сертификат сматрати ауторитетима у својој индустрији, што им може помоћи да буду више плаћени и напредују у каријери.

Захтеви за добијање ПМП сертификата

Потребан је посебан ниво искуства да би се прошао захтевни процес сертификације. ПМП сертификациони испит процењује компетенције за покретање, планирање, извођење, контролу и затварање пројекта. Потребно је много труда, припреме и фокуса да би се положио овај тест.

  11 Твиттер/Кс статистика коју би чак и Елон Муск желео да зна

Да би постала професионалац са ПМП сертификатом, особа мора доказати да има потребну обуку и радно искуство, да положи изазован испит и да се придржава строгог етичког кодекса.

Услови за образовање и искуство

Захтеви за полагање ПМП теста су приказани у наставку. Кандидати који планирају да полажу испит морају да се придржавају следећих критеријума:

Образовање Искуство у управљању пројектима Средње образовање (средња школска диплома, диплома сарадника, или је еквивалентно међународно). Минимално искуство у професионалном управљању пројектима без преклапања у трајању од најмање 60 месеци. -преклапање професионалног искуства у управљању пројектима у трајању од минимално 36 месеци. Диплома бачелор или постдипломски програм акредитованог од стране ГАЦ-а (било магистарска диплома или њен међународни еквивалент). Минимално професионално искуство у управљању пројектима без преклапања у трајању од најмање 24 месеца.

Способност вођења пројеката за било коју организацију и индустрију чини ПМП сертификацију веома траженом од стране многих послодаваца, тако да менаџери који је добију могу предвидети уносније послове.

ЦАПМ Вс. ПМП

Већ сте видели кратак преглед ЦАПМ и ПМП сертификата, укључујући његове предности.

У овом одељку, погледајмо кључне разлике између ЦАПМ-а и ПМП-а:

Цост

ЦАПМ: Чланови ПМИ ће платити 225 долара, док ће нечланови платити 300 долара.

ПМП: Чланови ПМП-а ће платити 405 долара, док ће нечланови платити 555 долара.

Испитна питања и трајање

ЦАПМ

 • Испит: Постоји 150 питања на ЦАПМ испиту, од којих се 15 сматра питањима пре теста. Питања за предтестирање се користе на испитима као ефикасна и легална техника за тестирање валидности наредних испитних питања, чак и ако немају утицаја на коначни резултат.
 • Трајање: 180 минута је додељено за завршетак теста у центру.
 • Пауза: Испит ће трајати 10 минута. Након што завршите питања 1-75 и прођете кроз све своје одговоре, наступиће пауза. Имајте на уму да се на питања из претходног одељка за испит можете вратити тек када завршите са прегледом одговора и започнете паузу.
 • Понављање испита: Имате годину током које можете поново полагати испит онолико пута колико је потребно ако га не положите први пут. Морате сачекати годину дана од датума завршног испита након три неуспела покушаја пре него што се поново пријавите за сертификацију.

ПМП

 • Испитивање: Има 180 питања, од којих се пет сматра питањима предтестирања. Питања за предтестирање се користе на испитима као ефикасна и легална техника за тестирање валидности наредних испитних питања, чак и ако немају утицаја на коначни резултат.
 • Трајање: 230 минута је додељено за завршетак теста у центру.
 • Пауза: Тренутно постоје две паузе од 10 минута у тесту. Након што завршите питања од 1 до 60 и прегледате своје одговоре, појавиће се први. Друга пауза ће почети када завршите питање 120 и потврдите да сте прегледали сваки одговор. Имајте на уму да ћете моћи да се вратите на питања из последњег дела испита тек када прегледате своје одговоре и започнете паузу.
 • Поновно полагање испита: Исто као и ЦАПМ
  Можете ли послати поруку некоме кога сте блокирали на иПхоне-у?

Плата

Повећање плата са ПМП и ЦАПМ сертификатом ће варирати у зависности од послодавца, описа посла и земље, али сертификат је плус за сваки животопис.

ПМП

Према Анкети о плаћама управљања пројектима Еарнинг Повер, средња накнада за носиоце ПМП-а широм света је 16% већа (и 32% већа у САД) од оних без сертификата.

Према Глассдоору, просечан менаџер пројекта у Сједињеним Државама зарађује 90.060 долара годишње.

ЦАПМ

Према Паисцале-у, годишња плата професионалаца са сертификатом ЦАПМ је приближно 68.000 долара.

Теме обрађене на испиту

Теме обухваћене ЦАПМ и ПМП испитом и њихова процентуална покривеност су наведене у наставку.

ЦАПМ

 • Увод у управљање пројектима (6%)
 • Пројектно окружење (6%)
 • Улога менаџера пројекта (7%)
 • Управљање интеграцијом пројекта (9%)
 • Управљање опсегом (9%)
 • Управљање распоредом (9%)
 • Управљање трошковима (8%)
 • Управљање квалитетом (7%)
 • Управљање ресурсима (8%)
 • Управљање комуникацијама (10%)
 • Управљање ризиком (8%)
 • Управљање заинтересованим странама (9%)

ПМП

Управљање људима (42%): Изградња тима, омогућавање рада тима, управљање конфликтима и обезбеђивање обуке су сви аспекти управљања тимом.

Управљање процесима (50%):

 • Планирајте и управљајте својим финансијама, ресурсима, временским оквиром, обимом, набавком и транзицијама.
 • Планирање, извођење пројекта, укључивање заинтересованих страна и интеграција оквира управљања.
 • Управљање модификацијама пројекта, резултатима, изазовима, комуникацијама и ризицима
 • Изаберите најбољу методологију, технике и методологије пројекта.

Пословно окружење (8%)

 • Планирајте и надгледајте придржавање пројекта.
 • Испоручите предности и вредност пројекта након што их процените.
 • Процените утицај промена у екстерном пословном окружењу на обим.
 • Подржите организационе промене

Одржавање

Хајде да испитамо како носилац сертификата може да одржи своје ПМИ акредитиве актуелним. Кандидати морају набавити ПДУ (Јединице за професионални развој) да би задржали своје акредитиве.

Само један сат посвећујете образовању, волонтерским активностима или другим активностима. Можете задржати свој статус сертификације са ПМИ тако што ћете их акумулирати и надгледати током циклуса сертификације.

ЦАПМ

Морате набавити 15 ПДУ-а у трогодишњем циклусу ако имате сертификат сертификованог сарадника у професионалцу за управљање пројектима (ЦАПМ). Ових 15 ПДУ-ова могу се поделити у следеће категорије:

 • Најмање 9 ПДУ-а у образовању, укључујући пословну способност, вештине моћи и начине функционисања (по 2 ПДУ-а). ) (Када зарадите 3 ПДУС-а у сваком одељку, можете зарадити преостале ПДУ-ове из било које од три области.)
 • Кроз волонтерски рад (2 ПДУ) и Креирање знања (4 ПДУ) може се зарадити највише 6 ПДУ за враћање.

ПМП

Да бисте задржали сертификацију Професионалног за управљање пројектима (ПМП), морате акумулирати 60 ПДУ-ова током три године. Распад ових 60 ПДУ је наведен у наставку:

 • Најмање 35 ПДУ-а у образовању, укључујући пословну способност, вештине моћи и начине функционисања (по 8 ПДУ-а) (Када зарадите 8 ПДУС-а за сваки одељак, онда преостале ПДУ-ове можете да направите из било ког од три одељка.)
 • Кроз волонтерски рад (8 ПДУ) и Креирање знања (17 ПДУ) може се зарадити највише 25 ПДУ за враћање. Имајте на уму да враћање ПДУ-ова није обавезно. Кандидати могу зарадити све ПДУ-ове кроз образовање, што значи да могу направити свих 60 ПДУ-ова за ПМП сертификацију у образовању и свих 15 ПДУ-а за ЦМАП сертификацију у образовању.

Завршне речи

Светски признати ПМИ сертификати су разноврсни у различитим индустријама и регионима и имају искуство у унапређењу ваше каријере у управљању пројектима. Горе наведене информације о ЦМАП и ПМП сертификатима помоћи ће вам да успешно завршите процес сертификације.

Затим погледајте онлајн курсеве управљања пројектима да бисте развили своју каријеру.