Када (и зашто) користити сваку од њих

Кључне Такеаваис

  • Моно звук елиминише осећај правца и најбољи је за вокале и бас гитаре снимљене једним микрофоном.
  • Стерео аудио ствара органскији звук емитујући различите нивое аудио информација лево и десно. Чини га идеалним за бубњеве изнад главе и собне микрофоне.
  • Прво мешање у моно омогућава боље балансирање и идентификацију звучних проблема, обезбеђујући моно компатибилност и укупни микс вишег квалитета.

Можда разумете основни концепт моно и стерео звука. Али одабир најбољег формата канала за специфичне аудио контексте може значајно побољшати ваш процес миксања и производње. Овде ћемо проћи кроз њихове основне дефиниције и уобичајене случајеве употребе да бисмо вам помогли да научите када и зашто да користите сваку од њих.

Која је разлика између моно и стерео звука?

Моно представља једноканални звук који обично звучи као да долази из центра аудио извора. Ово је због тога што моно аудио шаље једнак интензитет сигнала лево и десно, што ствара перцепцију звука који долази између ове две тачке.

Другим речима, ваше уши не чују никакве разлике између леве и десне стране, чиме се уклања сваки осећај правца.

С друге стране, стерео представља двоканални звук који емитује различите нивое аудио информација лево и десно. Ово доводи до тога да ваше уши перципирају изворе звука са различитих тачака у стерео пољу (слева на десно) када слушате стерео звук.

Ово одражава органскији начин обраде аудио информација; ваша два уха природно перципирају звукове који долазе из различитих праваца.

  Топ 8 додатака за управљање корисницима за ВордПресс

Шта је Дуал Моно?

Заслуге слике: Соундтрап/Унспласх

Постоји додатни формат канала који можете да користите за нумере и подешавања додатака који се назива дуал моно.

Двоструке моно нумере или подешавања укључују два моно канала који су независни један од другог, а обично деле исти извор звука. У пракси, то би могло значити да снимите исти вокални део на две моно нумере померане лево и десно.

Ово се разликује од стерео двоканалног формата јер стерео канали зависе један од другог и увек деле исти извор звука.

Да би се додатно разјаснила разлика, додаци за стерео режим на стерео нумери делују подједнако на два канала. Додаци у дуал моно режиму, међутим, делују на два стерео канала одвојено пошто их обрађују независно.

Моно против стерео снимања

Кредит за слику: Анна Поу/Пекелс

Ако снимате инструменте уживо, као што су вокали, природно постављате моно канал помоћу једног микрофона. Инструменти као што су виолине, бас гитаре, трубе, контрабаси и многи други имају користи од моно снимања са једним микрофоном.

Генерално, пожелећете да снимате моно, осим ако извор звука не емитује органско и пожељно ширење стерео информација. Инструменти који имају користи од стерео снимања (један микрофон са леве и други са десне стране) укључују бубњеве, одређене синтисајзере и собне микрофоне.

Неки инструменти као што су акустичне гитаре могу се снимити на било који начин, у зависности од аудио ефекта који тражите. Моно гитаре могу довести до прецизног позиционирања у стерео пољу (преко померања), док стерео гитаре могу боље да попуне акустични простор у вашем миксу. Често се гитаре снимају на дупле моно нумере, тешко померане лево и десно да би се створио осећај ширине.

  Колико вреде ваши лични подаци на Дарк Вебу?

Када мешати са стерео нумерама

Кредит за слику: Дилан МцЛеод/Унспласх

Иако смо покрили неке инструменте који имају користи од стерео подешавања, постоји неколико других случајева употребе које вреди размотрити како бисте додали живот и ширину вашем миксу.

Често је добра идеја поставити аук канале са ревербом и кашњењем као стерео траке. Ово може да стимулише осећај простора за одређене инструменте или ваш целокупни микс. Имајте на уму да (паннед) моно реверб/делаи аук нумера може имати боље резултате у одређеним контекстима; па наставите да експериментишете.

Као и код већине аспеката музичке продукције, пазите да не претерујете са ревербом и кашњењем. Ако то учините, можда ћете имати проблема да постигнете дефинисан звук и моно компатибилну нумеру.

Када мешати са моно нумерама

Кредит за слику: Иомек Ово/Унспласх

Када научите како да миксујете музику, може бити лако да стекнете навику да већину својих дигиталних инструмената подесите као стерео нумере.

Превише стерео нумера може заправо довести до недостатка дефиниције у вашем миксу јер превише извора звука емитује аудио сигнале преко стерео поља. Ово повећава вероватноћу ниског квалитета балансирања нивоа, маскирања фреквенције (где се инструменти такмиче за исти простор) и других звучних проблема. За начине да отклоните проблеме са маскирањем фреквенције, погледајте како да користите еквилајзере.

Постављањем моно нумера где год је то могуће, сужавате простор који они заузимају; ово може бити од суштинског значаја за вишеделне пројекте. Такође, најбоље је да своје нискофреквентне инструменте (мислите око 50 Хз и ниже) држите у центру да бисте избегли проблеме са јасноћом и фазом.

Можда мислите да много моно нумера води до блаже и уске мешавине, али супротно је истина. Комбинујте подешавање моно нумера са прецизним, информисаним одлукама о померању, и добићете чистији и шири микс.

  Колико је безбедан Ви-Фи у авиону?

Аутор слике: Алексеј Рубан/Унспласх

Још једна навика на коју је превише лако упасти је миксовање (и само слушање вашег микса) у стерео. Ово обично значи да постижете наизглед добар баланс и квалитет звука у стерео верзији ваше нумере, али она има два недостатка:

  • Можда никада нећете постати свесни одређених звучних проблема, као што је то како се одређени инструменти и елементи сукобљавају због стерео раздвајања.
  • Ваша нумера може звучати знатно лошије када се репродукује на моно звучним системима.

Миксање у моно (све ваше нумере се пуштају у средини) једна је од најбољих пракси у музичкој продукцији. Показује вам како сваки од ваших музичких елемената интерагује један са другим. Изазов балансирања сваког инструмента док звучи из исте позиције ће подстаћи ваше способности миксања.

Ако успете да постигнете да ваша нумера звучи добро у моно, сви трикови за балансирање, еквилајзер и компресију бочног ланца које сте можда користили неизбежно ће довести до квалитетнијег стерео записа када интегришете померање и друге стерео ефекте.

Други главни разлог да проверите да ли ваша нумера звучи одлично у моно је тај што многи уређаји, као што су телефони, лаптопови и мањи системи звучника емитују звук у моно формату.

На овај начин можете осигурати да је ваша нумера моно компатибилна и спремна за све врсте звучних система. Ово ће вам уштедети време и труд када започнете следећи процес савладавања ваше нумере.

Користите и моно и стерео за одличан микс

Моно нумере би требало да буду ваш формат, док су двострука моно подешавања за специфичну независну двоканалну обраду. Изаберите стерео само за инструменте и ефекте који емитују пожељну мешавину стерео информација. И миксујте целу своју нумеру у моно за већу дефиницију пре него што примените померање и стерео ефекте. Урадите ово и обезбедићете моно компатибилност и свеукупно квалитетнији микс.