Када користити који?

Адобе Иллустратор и Пхотосхоп су два популарна софтвера за графички дизајн компаније Адобе који помажу фотографима, дизајнерима, креативним уметницима и другим корисницима да покажу своје вештине, експериментишу са различитим идејама и претворе своје погледе у стварност.

Било да сте појединац, власник малог предузећа или велико предузеће, биће вам потребни ефикасни алати за дизајнирање логотипа, уређивање, креирање и још много тога.

У овом домену популарна платформа Адобе нуди два напредна софтверска решења – Иллустратор и Пхотосхоп. Оба помажу да ослободите истинску креативност у себи својим невероватним карактеристикама и могућностима.

Али ако бисте изабрали једну од њих, шта бисте изабрали?

Постоји много одговора на ова питања.

Због тога морамо да упоредимо Иллустратор са Пхотосхоп-ом у овом чланку да бисмо разумели њихове разлике и утврдили који је бољи за коју сврху.

Почнимо!

Шта је Адобе Иллустратор?

Адобе Иллустратор је софтвер за графички дизајн заснован на векторској графици који омогућава дизајнерима да са лакоћом креирају цртеже, уметничка дела и илустрације. (Векторски графички софтвер користи математичке конструкције за дизајнирање прелепе графике.)

Пошто користи графику засновану на вектору, можете да промените величину слика према вашим потребама без нарушавања резолуције и јасноће оригиналних слика.

Користећи математичке конструкције као што су линије и тачке, Адобе Иллустратор вам помаже да креирате графику. То значи да када цртате линију (равну или закривљену), Иллустратор сваки пут приказује само линију. Прецртава облик линије од нуле преко једначине која је већ у његовој меморији.

Штавише, Иллустратор је дизајнирао, развио и пласирао Адобе Инц. Развој је почео 1985. за Аппле Мацинтосх. Затим је испоручен 1987. за потребе комерцијализације. Од тада је прошао кроз бројна ажурирања и сада је део Адобе Цреативе Цлоуд-а. Најновија верзија је објављена у октобру 2022. године, а то је 27. генерација. Рецензирана је као векторска графика 2021.

Иллустратор користе веб дизајнери, професионални илустратори, визуелни уметници и графички дизајнери широм света за креирање квалитетних уметничких дела. Укључује много корисних алата за цртање који смањују време и труд. Поред тога, подржава МацОС и Виндовс рачунаре.

Уобичајене векторске екстензије датотека које подржава су .аи, .свг и .епс. У ствари, Иллустратор се сматра најбољом апликацијом за векторску графику за:

 • Цртање слободном руком
 • Креирање инфографике
 • Пројекти који су користили обимне линијске цртеже, као што су графикони и графикони
 • Креирање икона и логотипа
 • Прилагођена типографија и фонтови
 • Креирање прилагођених фонтова
 • Штампајте пројекте користећи претерану типографију
 • Цртеж или уметност која мора да буде скалабилна да би се прилагодила низу производа и платформи

Такође прочитајте: Иллустратор додаци за максимизирање потенцијала дизајна

Шта је Адобе Пхотосхоп?

Адобе Пхотосхоп је софтвер за графички дизајн заснован на растеру који се користи за уређивање слика, дизајнирање графике, креирање дигиталне уметности и још много тога. (Графички софтвер заснован на растеру зависи од пиксела за уређивање или дизајн слика.)

Алат користи графички дизајн заснован на слојевима како би омогућио флексибилност и дубину у процесу уређивања и дизајна. Поред тога, пружа моћне алате за уређивање који вам помажу да уређујете и побољшавате било који дизајн са лакоћом.

Пхотосхоп је моћан, једноставан за коришћење и широко коришћен софтвер за уређивање графике или слика који је дизајнирао и развио Адобе. Нуди функције као што су алати за умотавање слика, флуидна ротација камере, алати за приказ датотека, алфа састављање, маскирање и још много тога како бисте могли да састављате и уређујете растерске слике.

  Како инсталирати непотписане додатке у Фирефок 43

Прву верзију су развила браћа Џон и Томас Кнол 1988. Године 1988. Адобе Системс Инцорпоратед је купио и надоградио софтвер скупом напредних алата, команди и функција. Најновија верзија серије, Пхотосхоп Цреативе Цлоуд, помаже вам да своју креативност ослободите на следећи ниво.

Пхотосхоп је одлична платформа за:

 • Дизајн корисничког интерфејса
 • 3Д сликање и анимација
 • Графика са минималним градијентом
 • Побољшања и уређивање фотографија

Пхотосхоп је првобитно објављен само за Виндовс и мацОС. Сада такође подржава Андроид и иПад. Подразумевана екстензија датотеке је .ПСД (Пхотосхоп Доцумент). ПСД датотека садржи 30.000 пиксела који су максимални за висину и ширину, са ограничењем дужине датотеке од 2 ГБ. Још једна екстензија датотеке је .ПСБ (Пхотосхоп Биг) је велики формат за документе који се протеже до 300.000 пиксела у ширину и висину. Дужина датотеке за .ПСБ датотеку је до 4 ексабајта.

Иллустратор против Пхотосхопа: карактеристике

Карактеристике Иллустратор-а

#1. Генеративе Рецолор

Иллустратор нуди теме боја и палете које можда никада нисте замислили са једноставним и лаким за коришћење текстуалним упитима. Овде можете креирати паковање производа, уметничка дела, постере и још много тога. Помаже вам да видите различите варијанте боја у вашим векторским уметничким делима. Откуцајте упит као што је „теракота пустиња, избледела смарагдна поља или поља јагода и видите различите шеме боја у року од неколико секунди.

Поред тога, можете више пута мењати боје без нарушавања оригиналне слике. Омогућава вам да генеришете неколико комбинација боја слике или дела тако да ће уметност изгледати свеже.

#2. Лого дизајн

Иллустратор вам омогућава да креирате дизајн логотипа професионалног изгледа препун много опција и функција. Без обзира да ли желите да дизајнирате лого за коктел салвете, чаше, визит карте или веб локације, Иллустратор нуди најфлексибилнији софтвер за векторску графику за вашу креативност.

Можете лако и прецизно комбиновати и манипулисати геометријским облицима. Помоћу алата Схапебуилдер и Патхфиндер можете креирати јединствене логотипе и учинити их незаборавним делом вашег креативног путовања. Пружа библиотеку фонтова која вам помаже да одаберете било који стил фонта који вам се свиђа. Штавише, Адобе Цаптуре вам омогућава да скицирате и скенирате цртеже како бисте побољшали процес дизајна логотипа.

#3. Дизајн фонтова типографије

Иллустратор вам помаже да дизајнирате прилагођене фонтове и облике слова који одговарају вашим јединственим пословним и индивидуалним потребама. Омогућава да се ваше речи разликују од других слова помоћу Адобе Оригиналс. Такође, можете бирати између постојећих фонтова за бржи процес дизајна подешавањем тежине, нагиба или ширине типа.

Увезите дигиталну уметност или ручна слова из Пхотосхопа, или цртајте руком и добијте тачан изглед какав желите. Алат вам омогућава да трансформишете увезену скицу у уређену векторску графику помоћу праћења слике. Можете користити додатке независних произвођача за лако управљање и финализацију фонтова.

#4. Дизајн ручних слова

Било да се ради о брендирању, тетоважи или другом случају употребе, Иллустратор вам помаже да лако дизајнирате ручна слова. Можете скалирати прилагођена слова и векторизовати уметност прилагођавањем идеалне величине дизајна. Можете почети слободном руком да користите Имаге Траце и претворите слова да бисте их прилагодили својим креативним потребама.

Уз помоћ подесивих подешавања четкице, можете стилизовати слова и такође користити четкицу или оловку да поновите потезе. Поред тога, можете добити тачне димензије помоћу решетки и лењира.

#5. Остале карактеристике

Иллустратор нуди широк спектар функција које помажу слободњацима и предузећима да унапреде ниво креативности. Ово су следеће:

 • Дизајн икона: Побољшајте свој графички дизајн са стилизованим иконама. Иллустратор вам омогућава да креирате комуникативне векторске слике које ће се користити у дизајну веба, логотипа и икона.

 • Инфографски дизајн: Креирајте инфографске дизајне и идите даље од тортних графикона помоћу Иллустратор-а. Ово вам омогућава да користите визуелни садржај и тачке података да бисте своје приче испричали директно читаоцима. Пронаћи ћете различите елементе дизајна за креирање тракастих графикона, инфографика временске линије, дијаграма тока и још много тога помоћу алатке Цхартс.
 • Дизајн банера: Од ефективних банера за веб локацију до једноставних мултимедијалних огласа, направите све што желите помоћу Иллустратор дизајна банера. Додајте свој дизајн логотипа, прилагођена слова и графику и обликујте своју визију помоћу монтажних плоча.
 • Дизајн графикона: Помоћу ове функције можете да правите професионалне графиконе и графиконе за своје маркетиншке брошуре, презентације, инфографике и још много тога. Штавише, можете додати јасноћу помоћу икона, поставити графиконе у боји и дизајнирати етикете за оптималне ефекте.
 • Произвођач позадина: Можете да користите типографију, векторску уметност и фотографије да бисте креирали јединствене позадине. Иллустратор артбоардс вам омогућавају да дизајнирате позадине за компјутерске мониторе, мобилне уређаје и таблете. Креирајте обрасце, илустрације, оштре иконе и још много тога користећи векторску уметност. Поред тога, можете користити слободне градијенте боја да бисте применили природно мешање боја у дизајну тапета.
  Како искључити домен из резултата Гоогле претраге

Карактеристике Пхотосхоп-а

#1. Генеративне испуне

Адобе Пхотосхоп вам омогућава да брзо креирате, додајете, замењујете или уклањате слике користећи једноставне текстуалне упите. Од размишљања о идејама до креирања сложених прецизирања и измена, функција Генерисање испуна вам помаже да брзо остварите своју визију, дајући вам потпуну контролу над вашим стварањем.

Истражите своје јединствене идеје и експериментишите са њима за кратко време. Пхотосхоп вам омогућава да вертикалну слику претворите у хоризонталну тако што проширите слику, промените њену позадину, додате генерисане објекте и ажурирате одећу.

Генеративно попуњавање се може креирати коришћењем одговарајућих сенки, осветљења, рефлексије и перспективе које нуде запањујуће резултате уз мало уређивања. Можете да користите текстуални упит да додате жуте линије у сежну маглу, а затим извршите прилагођавања у складу са тим. Штавише, можете лако уклонити нежељене елементе са слике.

#2. АИ у Пхотосхопу

Откријте моћ генеративне вештачке интелигенције у Пхотосхопу и остварите свој сан. Пхотосхоп континуирано еволуира помоћу Адобе алата, укључујући одабир објеката, попуњавање на основу садржаја, генеративно проширење (бета) и генеративно попуњавање (бета).

Можете да додате више елемената помоћу Генеративног попуњавања, промените подешавања својих фотографија помоћу генеративне вештачке интелигенције и проширите слику у сваком правцу помоћу Генеративног проширења. Адобе нуди више алата са АИ, као што су:

 • Алат за оловку за кривине: за цртање глатких кривих и правих линија
 • Подударање фонтова: да бисте пронашли одговарајуће подударање за фонтове на вашим фотографијама
 • Уклоните алат: за замену нежељених подручја
 • Замена неба: да промените тренутно небо ваше слике
 • Алат за избор објеката: за креирање прецизних маски и селекција
 • Неурални филтери: за смањење већих токова посла у неколико кликова

#3. Уклони позадине

Можете лако да промените позадину своје слике помоћу Пхотосхопа. Да бисте то урадили, изаберите своју фотографију, кликните да бисте је уклонили, прецизирајте ивице, замените тренутну позадину и позадина ће се променити. Поред тога, можете користити беле и црне четке да сакријете или откријете неке слике. Беле четке се користе за откривање, а црне за прикривање непотребних пиксела.

Алат за четкицу Рефине Едге вам помаже да исечете нежељене ивице, као што су људска коса, животињско крзно, итд., и спојите слику са новом позадином. Штавише, своју слику можете изоловати коришћењем провидности беле позадине. Ово ће вам помоћи да свој објекат, брендирање или логотип поставите на потписе е-поште, заглавља веб локација, огласе и још много тога.

#4. Уклоните објекте

Искористите Цонтент-Аваре Филл и уклоните нежељене објекте са слике. Пхотосхоп ће магично испунити тај простор као да тамо ништа није било. Изаберите шта желите да замените, задржите показивач миша изнад објекта, кликните преко њега и наставите да креирате. Четка за узорковање вам помаже да одаберете област и лако и јасно је замените.

  Поправи Року грешку ниске снаге

#5. Цолоризе

Имате ли црно-беле фотографије? Време је да му додате боју користећи Цолоризе Неурал Филтер. Аутоматски бира боје које најбоље одговарају вашим црно-белим фотографијама. Можете подесити засићеност, глобалне боје итд. и променити боје у одређеним областима.

#6. Маскирање

Векторске маске и маске слојева вам помажу да побољшате ток посла. Маскирање слојева је корисно у случају да желите да сакријете делове или делове на слици уместо да их избришете. Ова функција је корисна за измену боја позадине, циљање ваших измена, уклањање објеката и прављење композита слика тако да утиче само на изабране области.

Иллустратор против Пхотосхопа: предности и ограничења

Предности Иллустратор-а

 • Испис је бољи.
 • Пружа одличан квалитет слике без обзира на величину екрана.
 • Одлично за цртање и дизајн логотипа.
 • Није оријентисан на резолуцију.
 • Идеалан је за креирање графичких илустрација и векторских цртежа.

Ограничење Илустратора

 • Можда ћете се суочити са потешкоћама у уносу измена у постојеће слике или графику.
 • Има релативно мање филтера, функција за уређивање и опција подешавања слике.

Предности Пхотосхопа

 • Пхотосхоп је идеалан за ажурирање и дизајнирање обичних слика и необрађених фотографија.
 • Нуди широк спектар алата за уређивање.
 • Идеалан је за додавање специјалних ефеката вашој слици.
 • Алат може да задржи слике у фиксној величини.
 • Можете имати потпуну контролу над својим дизајном.
 • Добићете приступ обради слике на нивоу пиксела.

Ограничење Пхотосхопа

 • Није погодан за цртеже и логотипе.
 • Док се повећава или смањује, губи се квалитет слике.

Иллустратор против Пхотосхопа: Сличности

Иллустратор и Пхотосхоп су део Адобе Цреативе Суит-а; стога деле сличне интерфејсе.

 • Оба алата користе Адобе Бридге за управљање датотекама.
 • Такође користе слојеве за раздвајање елемената вашег дизајна или слике.
 • Алат Цлоне Стамп функционише слично за оба програма, осим што користи графичке плоче у Иллустратор-у уместо једног платна.
 • Иллустратор и Пхотосхоп користе градијенте, али на одвојен начин.
 • Оба имају алате за поравнање, палете боја, палете алата и још много тога.
 • Обоје су подједнако добри у корекцији боја.
 • Оба софтвера можете покренути у мацОС-у и Виндовс-у.

Иллустратор против Пхотосхопа: разлике

ИллустраторПхотосхопИллустратор користи векторску графику. Пхотосхоп користи растерску графику. Користи математичке једначине за дизајнирање различитих облика и облика. Користи обојене пикселе за модификовање слика. Међутим, оригинал се искривљује. Користи се за дизајнирање, манипулисање, креирање, компоновање, итд., неколико векторских илустрација. Користи се за промену величине, замену, исправљање и компоновање слика. Представља различите алате за цртање који вам помажу да креирате јединствена уметничка дела, графику и још много тога. Нуди неколико уметничких алата који вам помажу да уредите и побољшате постојећу слику. То је једноставан програм за цртање, али је способан да рукује текстом Иллустратор. То је у основи програм за уређивање који се користи за манипулацију фотографијама и додавање графике у њега. Алат Пен се користи за креирање дизајна. Алат Пен се користи за одабир области или елемента. Можете да зумирате своје слике до 900 процената и да и даље добијате јасну слику. Можете да зумирате слику, али она даје неуредне и мутне слике, што резултира лошим квалитетом. Има више објеката у једном слоју. Има један објекат по слоју. Његова крива учења је висока. Крива учења је ниска. Има висок ниво флексибилности. Има ниску флексибилност. Користи се за креирање логотипа, креирање векторских уметничких дела, цртежа, стрипова и још много тога. Користи се за манипулисање, уређивање и побољшање обичних слика.

Завршне речи

Адобе Иллустратор и Пхотосхоп су невероватни алати за дизајн са богатим функцијама и функционалностима. Иллустратор је бољи у креирању и модификацији нових слика од нуле. С друге стране, Пхотосхоп је бољи у уређивању, манипулисању и побољшању постојеће слике.

Стога, ако желите да цртате и креирате артикле за брендирање, логотипе, огласе или било које друге креативне дизајне, Иллустратор је права опција. Али ако желите да се фокусирате на уређивање и модификовање необрађених фотографија и слика, Пхотосхоп би био боља опција.

Међутим, ако желите да искористите функционалности оба алата у свом послу, можете их интегрисати. На овај начин можете имати користи од ефикасног алата за цртање, Адобе Иллустратор, за креирање невероватних дизајна и изванредног алата за уређивање, Адобе Пхотосхоп, за побољшање слика.

Затим погледајте додатке за Пхотосхоп да бисте своје дизајнерске вештине подигли на виши ниво.