Како аутоматизовати пакетне датотеке помоћу планера задатака на Виндовс-у

Може бити прилично заморно када морате да покрећете групне датотеке изнова и изнова током одређених времена или догађаја на вашем рачунару. Срећом, Виндовс вам нуди начин да аутоматизујете тај процес тако да не морате стално да то радите ручно.

У овом водичу ћемо вам показати како да аутоматизујете батцх датотеку користећи Таск Сцхедулер.

Да ли треба да закажете своје пакетне датотеке на Виндовс-у?

Наравно, не морају све батцх датотеке бити аутоматизоване. Али ако садрже задатке које морате доследно да обављате, аутоматизација процеса ће осигурати да не прескочите ни један ритам. На пример, ако сте креирали групну датотеку за аутоматизацију задатака који се понављају, као што је прављење резервне копије или отварање одређених програма када се пријавите на рачунар, онда има смисла да аутоматизујете те батцх датотеке.

То је ефикасан начин да се осигура да не заборавите да покренете батцх датотеку у одређено време или када се одређени догађаји догоде. Да не помињемо да вам такође штеди време и труд, посебно ако имате много батцх фајлова за покретање, што вам омогућава да будете продуктивнији.

Заказивање групне датотеке за аутоматско покретање на Виндовс-у

Да бисте покренули процес аутоматизације батцх датотеке, мораћете да отворите Планер задатака. Да бисте то урадили, кликните на Претрага на траци задатака и унесите планер задатака у поље за претрагу. У резултатима кликните на Таск Сцхедулер да бисте отворили апликацију.

  Поправите велику употребу процесора НВИДИА контејнера у оперативном систему Виндовс 10

У десном панелу, под Радње, кликните на Креирај основни задатак.

Дајте задатку описно име, а затим кликните на Даље. Део за опис је опционалан, али је добра пракса да га попуните како не бисте заборавили шта задатак ради.

Изаберите окидач, а то је када желите да се задатак покрене, тако што ћете кликнути на одговарајуће радио дугме, а затим кликните на Даље. У нашем примеру смо изабрали Даили, што значи да желимо да извршавамо задатак сваки дан.

Сваки окидач има своје параметре које треба да подесите. За Дневни окидач, морате да изаберете дан и време када почиње, као и колико дана ће се задатак поновити. Када их поставите, кликните на Даље.

Сада морате да изаберете акцију, а за нашу батцх датотеку ће изабрати радио дугме Покрени програм и кликнути на Даље.

У оквиру Програм/Скрипта кликните на Бровсе, изаберите батцх датотеку коју желите да аутоматизујете, а затим кликните на Даље.

На крају, кликните на Заврши. Сада, Таск Сцхедулер ће покренути ту групу у зависности од окидача који поставите, што је у нашем случају дневно

Уклањање пакетне датотеке из планера задатака

Када више не желите да покренете батцх датотеку, можете лако да онемогућите задатак, што ће га само зауставити док га поново не омогућите или га у потпуности уклонити из Планера задатака.

Да бисте то урадили, отворите Таск Сцхедулер (као што је приказано изнад) и изаберите задатак који сте аутоматизовали, а који ће се налазити на средишњем панелу. У десном панелу, у оквиру Радње, кликните на Онемогући да бисте га за сада зауставили или Избриши да бисте га уклонили из Планера задатака.

  Учините да ваша Виндовс 11 радна површина оживи са ових 9 апликација за позадину

Ако сте кликнули на Избриши, потврдите своју радњу кликом на Да у искачућем прозору. То значи да ако желите поново да аутоматизујете батцх датотеку, мораћете да обавите процес планирања изнова (као што је приказано у претходном одељку).

Ако сте уместо тога кликнули на Онемогући, можете га поново омогућити тако што ћете изабрати задатак у Планеру задатака и кликнути на Омогући (где је некада било дугме Избриши). Ово ће наставити са покретањем батцх датотеке у време које сте заказали или након догађаја за који сте рекли да пази.

Аутоматски покрените своје пакетне датотеке на Виндовс-у

Ако се уморите од покретања истих батцх фајлова изнова и изнова или знате да сте склони да заборавите да их покренете, онда би требало да размислите о њиховој аутоматизацији. Ни за то вам није потребно посебно знање, јер Виндовс то олакшава рад са Таск Сцхедулером. Такође можете зауставити процес аутоматизације у било ком тренутку тако што ћете онемогућити или избрисати задатак.