Како бесплатно слушати аудио књиге на Спотифају

Кључне Такеаваис

  • Спотифај тренутно нуди преко 375.000 аудио књига, укључујући класике у јавном домену које су доступне свима да слушају бесплатно.
  • Док корисници Спотифи Фрее-а могу да слушају аудио-књиге јавног домена, корисници Спотифи Премиум-а добијају 15 бесплатних сати врхунских аудио-књига сваког месеца.
  • Премиум корисници такође могу да купе 10-часовне допуне за аудио књиге које трају 12 месеци, док се 15 бесплатних сати не преносе из месеца у месец.

Док је музика главни фокус компаније Спотифи, сервис за стриминг такође нуди подкасте и аудио књиге. Корисници Спотифи-а, и на бесплатним и на Премиум пакетима, могу бесплатно да слушају аудио књиге (ако знају где да траже).

Да ли Спотифи нуди аудио књиге?

Да, Спотифи има доступне аудио књиге за слушање на својој услузи, али избор је ограничен на одређене регионе. Аудио књиге су доступне на Спотифи-у у САД, Канади, УК, Ирској, Аустралији и Новом Зеланду.

Иако је музика традиционално била његов главни фокус, платформа је додавала више алтернативних понуда за забаву засновану на звуку последњих година.

Спотифи је снажно гурнуо у подкастове, како их производи, тако и хостује. У јануару 2021. Спотифи је почео да издаје сопствене оригиналне аудио књиге које су ексклузивне за платформу. И од тада, Спотифи је додао врхунске аудио књиге које су доступне за куповину.

  Како променити Аппле начин плаћања

Спотифи

У време писања овог текста, Спотифи се може похвалити са више од 375.000 аудио књига на својој платформи, тако да бисте требали моћи да пронађете нешто вредно слушања.

Да ли вам Спотифи дозвољава да бесплатно слушате аудио књиге?

Да, али број аудио књига које ћете моћи да слушате бесплатно зависи од вашег претплатничког плана…

Радови у јавном власништву су доступни свима

Спотифи оригиналне аудио књиге су углавном засноване на књигама које су толико старе да су сада заштићене ауторским правима. Ово их ставља у јавно власништво и значи да их свако може поново штампати и дистрибуирати без дозволе оригиналног аутора. Што, у случају аудио књига, значи да неко може снимити нарацију књиге и учинити је доступном свима.

Ове аудио књиге засноване на класичним романима су бесплатне за сваког члана Спотифи-а за слушање, без обзира на ваш план. Међутим, баш као и музика и подкасти, Премиум претплатници могу да их слушају без огласа.

Премиум аудио књиге су резервисане за премијум претплатнике

Спотифи такође угошћује оно што се најбоље може описати као „премиум аудио књиге“. Ово су снимци нових или новијих романа који су још увек заштићени ауторским правима и стога нису потпуно бесплатни за слушање. У време писања, они су доступни само у САД, Великој Британији и Аустралији.

О њима ће причати или аутор, славна личност или неко обучен у уметности приповедања. И биће доступни за куповину, а не за бесплатно слушање. Међутим, корисницима Спотифи Премиум-а је дато 15 сати месечно за бесплатно слушање врхунских аудио књига. Након тога, такође можете купити допуне доступне у корацима од 10 сати, као што је детаљно описано на овом Страница подршке за Спотифи.

  Зашто се ваш Распберри Пи не покреће (и 8 начина да то поправите)

Које аудио књиге су доступне на Спотифи-у?

Неке од класичних аудио књига које су доступне бесплатно су Франкенштајн од Мери Шели (читала Дејвид Добрик), Велика очекивања Чарлса Дикенса (читала Џејмс Ленгтон) и Џејн Ејр од Шарлот Бронте (читала Сара Кумбс).

Неке од модернијих аудио књига које долазе са приложеном ценом су Хобит ЈРР Толкиена (читао Енди Серкис), Један дан Дејвида Николса (читала Ана Бентинк) и Спаре принца Харија (читао аутор).

Колико год да је Спотифи понуда аудио-књига добра, ако сте велики обожаватељ овог фактора облика за конзумирање књига, вероватно ћете добити већу вредност од Аудибле претплате.

Како бесплатно слушати аудио књиге на Спотифају

Како можете бесплатно да слушате аудио књиге на Спотифи-у зависи у потпуности од тога да ли сте бесплатни корисник или плаћате Премиум план.

Ако сте бесплатни корисник Спотифи-а…

Корисници Спотифи Фрее ограничени су на слушање горе наведених књига ван ауторских права које су сада у јавном власништву. Нажалост, не постоји једноставан начин за прегледавање аудио књига које су доступне за бесплатно слушање. Спотифи је одлучио да не пружи листу ових аудио књига. Што значи да или морате да потражите име књиге или аутора, или да пронађете листе за репродукцију које су креирали други корисници.

Вероватно је ваша најбоља опција да на мрежи потражите листу књига у јавном власништву, а затим потражите на Спотифи-у ону коју желите да слушате као аудио-књигу. На пример, ГоодРеадс има списак књига у јавном власништву наведене по редоследу популарности.

Нажалост, неке од њих се и даље могу појавити на Спотифи-у као доступне за куповину, јер издавачи и даље могу да продају књиге које су у јавном власништву. Други могу имати бесплатне верзије доступне као подкастови или албуми, а не аудио књиге, при чему је свако поглавље доступно као појединачна епизода или нумера. Зато немојте само кликнути на прво подударање за вашу претрагу.

  Најбољи веб-сајтови за учење новог језика

Ако сте Спотифи Премиум корисник…

Корисници Спотифи Премиум-а могу користити исти метод као горе да пронађу аудио књиге које су потпуно бесплатне за слушање. Међутим, захваљујући Спотифи Премиум повластици која је једна од многих разлика између Спотифи Фрее и Спотифи Премиум, такође имате могућност да слушате 15 сати врхунских аудио књига сваког месеца без плаћања ни цента на своју постојећу Премиум претплату.

Када искористите ових 15 сати у календарском месецу, мораћете да сачекате до следећег месеца да бисте наставили да бесплатно слушате премиум аудио књигу. Или, као што је раније поменуто, ако сте превише нестрпљиви да чекате, можете купити 10-сатну допуну.

Честа питања о бесплатном слушању аудио књига на Спотифи-у

Корисници Спотифи Фрее који не плаћају привилегију коришћења Спотифи-а могу бесплатно да слушају само аудио књиге које немају икону катанца прикачену на дугме Плаи. Иако су те аудио књиге доступне свима за слушање, бесплатни корисници ће морати да плате за те аудио књиге тако што ће прво купити наслов.

Корисници Спотифи Премиум могу и треба да искористе предности 15 сати бесплатних аудио књига које Спотифи нуди сваког месеца. Ово је предност претплате на Спотифи Премиум, тако да би било глупо да је не користите.

Ако је ваша претплата на Спотифи део Дуо или породичног плана (како да почнете да користите Спотифи Дуо), само менаџер плана може да искористи предност од 15 сати месечно. Сви остали у плану ће бити замољени да купе аудио-књигу у целини пре него што буду могли да је слушају.

15 сати бесплатног слушања аудио књига месечно се не преноси. Дакле, ако не искористите свих 15 сати, остатак ће бити изгубљен. Међутим, допуне које су доступне за куповину у корацима од 10 сати се преносе из месеца у месец. Такође трају 12 месеци од датума куповине.