Шта је прокси сервер?

Кључне Такеаваис

  • Прокси сервери делују као посредник између вас и веб локација које посећујете, побољшавајући вашу приватност.
  • Можете да користите прокси сервере за приступ веб локацијама са ограниченим бројем земаља и надгледање радног места.
  • Запамтите да проксији не могу сакрити историју прегледања, заштитити од ИСП-а или шифровати податке. За бољу приватност користите ВПН.

Људи користе прокси сервере да побољшају своју приватност док сурфују интернетом. Али шта је прокси сервер и како га људи користе да претражују веб и штите своју приватност?

Шта је прокси сервер?

Прокси сервер делује као посредник, седи између вас и веб локације коју желите да посетите. Уместо да директно посетите веб локацију, кажете прокси серверу да се повеже на њега уместо вас. Прокси сервер се повезује са њим, добија податке од њега, а затим их преноси назад вама.

Ово је као да ангажујете месинџера да некоме доставља пошту. Ако не желите да прималац зна да је писмо од вас, можете га дати трећој страни која га доставља у ваше име. На тај начин можете добити поруку и не бринути о откривању ко сте.

За шта се користи прокси сервер?

Прокси сервере је корисно имати, али зашто их људи користе?

Коришћење прокси сервера на личном нивоу

Веб локације могу да открију одакле се повезујете гледајући вашу ИП адресу. Ако је веб локација ставила вашу земљу на црну листу и покушате да се повежете са њом, она ће идентификовати из које сте земље повезани преко своје ИП адресе и забраниће вам приступ.

  Која подешавања камере треба да користим за спортске фотографије?

Прокси сервери су одлична опција за људе који желе да посећују веб локације са ограничењима у земљи, обично због уговора о правима. На пример, можете гледати ТВ емисије на ББЦ иПлаиер-у користећи прокси сервер који се налази у УК и преко њега се повезати са иПлаиер-ом.

Када иПлаиер провери вашу географску локацију, види ИП прокси сервера уместо вашу. Он препознаје проки сервер као извор са седиштем у УК и дозвољава серверу да приступи његовим подацима. Ови подаци се прослеђују вама, омогућавајући вам да гледате Доктор Ко без обзира где се налазите.

Коришћење прокси сервера на пословном нивоу

Због своје „посредничке“ природе, прокси сервери такође могу да надгледају везе које излазе на интернет. Као резултат, омогућава предузећима да прате коришћење мреже запослених како би се уверили да не злоупотребљавају интернет.

Кад год радник жели да посети веб локацију, он пролази кроз прокси сервер, који проверава да ли је све у реду. Ако се открије да запослени прегледа сајт са црне листе, прокси сервер преусмерава корисника на веб страницу, обавештавајући корисника да јој не може приступити.

Шта прокси сервери не могу да ураде

Кредит за слику: Пикабаи

Прокси сервери су корисни, али нису решење за све ваше потребе. Треба да имате на уму неке ствари које прокси сервери не могу да ураде.

Прокси сервери не могу сакрити вашу историју прегледања

Прокси сервери утичу само на везу на којој сте; стога, не мења ништа на вашем рачунару или претраживачу. Иако су прокси сервери одлични у скривању вашег идентитета са веб локација, они не сакривају вашу историју прегледања у вашем претраживачу.

  Поново гледате емисију на Нетфлик-у? Како ресетовати напредак сата

Свака веб локација коју посетите и даље ће бити пријављена у вашу историју прегледања, па обавезно користите функцију приватног прегледања вашег претраживача ако желите да обавите неку тајну куповину поклона.

Прокси сервери не могу да заштите ваше податке од вашег ИСП-а

За разлику од ВПН услуге, прокси сервер не скрива ваше навике прегледања од вашег Интернет провајдера (ИСП). Иако сајтови које посећујете неће моћи да вас идентификују, ваши подаци морају да прођу преко вашег ИСП-а да би дошли до прокси сервера. Као резултат тога, прокси сервери су лош избор ако желите приватност од радозналог ИСП-а.

Ако желите ово, боље вам је користити ВПН. ВПН-ови стварају „тунел“ између вас и ВПН сервера, што спречава вашег ИСП-а да завири у ваше податке. Такође је одличан за заштиту ваших веза од шпијунирања уопште. На пример, ако користите небезбедну Ви-Фи везу и не желите да људи завирују у оно што радите.

Прокси сервери не могу да шифрују податке које шаљете и примате

Зато што се ништа не мења између вашег рачунара и прокси сервера, тако да сви подаци послати прокси серверу не пролазе никакву додатну енкрипцију, за разлику од ВПН-а. Стога, прокси сервери нису решење за заштиту ваших података од радозналих очију преко небезбедних веза.

Погледајте наше поређење проксија и ВПН-ова за више информација о разликама.

Нажалост, коришћење јавног прокси сервера носи своје ризике. Ови ризици могу утицати на вашу приватност или безбедност рачунара.

За прво, вратите се на оно када смо разговарали о пословној употреби прокси сервера. Споменули смо да власник сервера може да прати везе и податке који се преносе кроз сервер. Исто тако, неко ко поседује јавни прокси сервер може да види податке о вези, што га може учинити ризиком за приватност.

  4 разлога зашто ОпенАИ ЦхатГПТ умире

Такође, бесплатни прокси сервери захтевају много реклама да би ствари наставиле. Провајдери бесплатних прокси сервера обично не желе да наносе штету својим корисницима, али неки оглашивачи ће користити огласе који воде до малвера, што је трик познат као „злонамерно оглашавање“. Ако провајдер бесплатног прокси сервера не прегледа правилно своје огласе, можда ћете на крају добити нешто гадно од огласа које вам приказују.

Најбољи начин да то спречите је да користите приватну прокси услугу или направите сопствени прокси сервер на мрежи. Након подешавања, можете да претражујете веб без икаквог страха од шпијунирања или лошег оглашавања.

На срећу, постављање и коришћење прокси сервера је легално све док сте изван Кине, Ирана, Северне Кореје и других рестриктивних земаља.

Где пронаћи прокси сервер?

Сада знате о прокси серверима, где можете пронаћи неке добре прокси сервере за коришћење? Као што можете очекивати, постоји гомила прокси серверских локација, али ево пет најбољих локација прокси сервера које можете одмах почети да користите:

  • КПроки: Бесплатан прокси сајт за корисника који не захтева инсталацију, са опцијом за плаћени план за уклањање огласа и побољшање услуге.
  • Вхоер.Нет: Нуди веб проки и ВПН услугу која захтева преузимање алата за ИП и ДНС промене, уз плаћену претплату која је доступна за пуну функционалност.
  • ХМА: Раније популаран бесплатни прокси, сада нуди и ВПН, фокусирајући се на побољшање приватности, нуди проширење веб проксија и 30-дневну гаранцију поврата новца за свој ВПН.
  • Зите: Паметно решење за прокси и веб сцрапинг за предузећа, које захтева интеграцију АПИ-ја и нуди планове већ од 29 УСД месечно.
  • ГеоСурф: Обезбеђује преко 3,5 милиона резиденцијалних ИП адреса за предузећа да заобиђу гео-ограничења, са плановима који почињу од 300 УСД месечно.
  • Иако нису савршено решење за све ваше бриге о приватности, прокси сервери могу бити од велике помоћи ако желите да обављате једноставне задатке. Постоје чак и бесплатни сервери које можете користити; међутим, треба да поступате опрезно и да се уверите да се не повезујете са злонамерним.