Како ће надгледање као код револуционисати праћење софтвера

Мониторинг као код (МаЦ) је модеран концепт који се све више усваја у развоју софтвера.

Развој софтвера је ових дана веома тражен, захваљујући модернизацији и широкој употреби софтверских решења која олакшавају рад и живот.

Ово захтева од програмера софтвера да буду агилнији у проналажењу напредних решења као и честих ажурирања.

Стога, употреба методологија попут агилног управљања пројектима, континуиране интеграције и континуиране испоруке (ЦИ/ЦД), итд., и технологија попут контејнера расте више него икада.

У овим процесима, тимови за прављење софтвера такође морају интегрисати праћење током процеса развоја софтвера.

Ту МаЦ постаје користан. То ће помоћи да се обезбеди побољшана уочљивост са свеобухватним показатељима и вредним увидима у СДЛЦ.

Укључивање МаЦ-а у процес развоја софтвера може донети многе предности програмерима софтвера и ДевОпс тимовима.

У овом чланку ћу детаљно разговарати о томе шта је МаЦ и како вам може помоћи.

Почнимо!

Шта је надгледање као код?

Мониторинг као код (МаЦ) је начин размишљања „све као код“ (ЕаЦ) који укључује континуирано праћење у свакој фази животног циклуса ИТОпс-а и ДевОпс-а и видљивост од краја до краја на инфраструктури и апликацијама.

МаЦ је ЕаЦ концепт, инфраструктура као код (ИаЦ) да будемо прецизни. А ЕаЦ је заправо приступ ДевОпс-а и ИТ операција (ИТОпс) који користи код за управљање и дефинисање различитих типова ресурса.

Инфраструктуру, операције, управљање конфигурацијом, безбедност и усклађеност третира као код или софтвер у циљу аутоматизације процеса и побољшања скалабилности, поновне употребе и безбедности.

Штавише, МаЦ осигурава да су ваше апликације и инфраструктура у добром стању, да раде добро и да остану безбедне и поуздане. То чини постављањем монитора и услуга у ИТ окружење. МаЦ вам такође пружа начин да откријете основни узрок проблема, тако да можете брже да пронађете лек.

Свеобухватан МаЦ мора да укључује:

  • Инсталирање експортера и додатака
  • Откривање аномалија и процена података о опсервабилности
  • Активности самоизлечења и кодификације ремедијације попут интеграције са платформама за аутоматизацију као што је Ансибле Товер.
  • Прикупљање додатних информација везаних за операције током кварова и извођење дијагнозе
  • Оркестрирање послова надгледања као што је прикупљање метрика
  • Управљање упозорењима и инцидентима
  • Чување и анализа историјских података

Да би вам помогли да постигнете ефикасно и ефикасно праћење као код, постоји много решења изграђених око тога, као што је Цхецкли. Ова решења ће учинити праћење лакшим, бржим и поузданијим.

МаЦ наспрам традиционалног надгледања

Традиционално праћење се разликује од праћења као кода. МаЦ пружа свеобухватно решење за праћење, а не само конфигурисање додатака и агената или извођење аутоматизованих инсталација као код аутоматизације надгледања.

МаЦ укључује комплетан животни циклус видљивости од аутоматизованог упозорења и управљања инцидентима до аутоматизоване дијагнозе.

Традиционални животни циклус развоја софтвера (СДЛЦ) укључује фазе – планирање, кодирање, изградњу, тестирање, издавање, примену, операције и надгледање. Са друге стране, МаЦ користи приступ са померањем улево тако што се креће да прати ближе почетку процеса развоја софтвера.

У МаЦ-у, тимови морају да стекну дубље метрике и увиде током животног циклуса развоја софтвера. За ово, процес постаје:

  Како се придружити Менса друштву високог ИК-а: Водич

План → Код → Изгради → Тестирај → Надгледај → Повратне информације → Рад → Надгледај

Како МаЦ ради?

Начин на који Инфраструктура као код (ИаЦ) управља серверима, апликацијама и компонентама инфраструктуре засноване на облаку сличан је начину на који МаЦ ради и управља надгледањем.

МаЦ укључује прикупљање података за кључне индикаторе учинка (КПИ) од кључне важности за пословање. Ово омогућава менаџерима производа, програмерима софтвера и другим важним заинтересованим странама да прате ове КПИ и доносе пословне одлуке на основу информација.

Са МаЦ-ом, процес надгледања постаје кодификован, омогућавајући програмерима да поставе моћан оквир са строжим контролама верзија које је лако поновити, наследити и одржавати како се софтвер развија.

МаЦ омогућава да се чак и мала промена кода одмах уочи путем метрике, помажући да се животни циклус софтвера боље управља.

Штавише, можете користити увиде из МаЦ-а као основу за успостављање реактивне логичке аутоматизације и обезбеђивање лаког поправљања. Проширује се даље од аутоматизације у конфигурисању и инсталирању агената и додатака.

Покрива цео циклус посматрања, укључујући упозорења, решавање проблема и дијагнозу. Ово се може урадити креирањем скрипти за аутоматизацију како би се надгледале функције кода.

У пракси, софтверски тим прави веб апликацију и пушта је јавности. Захтевају тренутно праћење. МаЦ омогућава ИТОпс-у да тренутно посматра функционисање апликација у реалном времену као да је то уграђена функција.

Имплементација МаЦ-а на софтвер омогућава тимовима ИТОпс-а да стекну брзи увид у софтвер и врше континуирано праћење како би осигурали врхунско корисничко искуство. У случају да се открије било који потенцијални проблем, може се брже решити.

На пример, за веб локацију за е-трговину, витални КПИ које треба пратити су глатке наплате, прикази страница производа, обим плаћања, додани артикли у колица, итд. Ако се открије велики број напуштања корпе, то значи да је менаџменту потребно да откријете проблеме и решите их.

Како имплементирати МаЦ

Обично праћење као код укључује следеће кораке:

#1. Интеграција

У МаЦ-у, постојећи системи су интегрисани са услугама и алатима „као код“. Ови алати и услуге могу бити ЦИ/ЦД цевоводи, алати за управљање сертификатима итд.

Након интеграције, можете брзо почети са понављањем кода за праћење који је верзионисан. Ово ће помоћи да се обједине развојни, безбедносни и ИТ тимови у датом току посла. Такође аутоматизује примену и обезбеђује бољу скалабилност и видљивост.

#2. Стандардизација

Овај процес укључује идентификацију постојећих интерфејса који се користе у различитим алатима за посматрање и праћење, које можете консолидовати у свој јединствени цевовод. Ово може укључивати скрипте за надгледање, АПИ крајње тачке, извознике, алате за дохваћање метрике и још много тога.

#3. Убрзање

У овом кораку ћете упаковати уобичајену видљивост и праћење пословних потреба као декларативне шаблоне. Ово омогућава повећано усвајање МаЦ-а у различитим пословним јединицама.

#4. Иновација

Мораћете да затворите ЕаЦ петљу у животном циклусу софтвера. Као резултат тога, ИТ, развојни и безбедносни тимови могу лако да сарађују једни са другима. На овај начин могу да искористе обједињени ток посла и да раде на побољшању основног пословања.

Како МаЦ решава традиционалне изазове праћења

Традиционално праћење укључује многе изазове, а МаЦ пружа начин да их се реши. Дакле, хајде да прво погледамо различите изазове повезане са традиционалним праћењем.

#1. Комуникација и координација

Компанија може имати глобални тим у којем чланови могу радити из различитих земаља и временских зона. Дакле, ако не постоји одговарајући, јединствени ток посла, комуникација између чланова тима и координација постају велики изазов.

  Ажурирање Фацебоок Мессенгер-а додаје функцију бесплатног ВоИП позива

Претпоставимо да оперативни тим открије безбедносну претњу и обавестиће тимове да одмах предузму акцију. Међутим, ако тим или особа одговорна за управљање инцидентима није доступна или не предузме брзу акцију, то може довести до безбедносне катастрофе. Систем може да се инфилтрира, а информације могу да процуре.

Због тога тимови морају бити добро координирани и имати несметану комуникацију између чланова. МаЦ овде помаже обједињавањем тимова и чланова заједничким током рада. Сви ће бити држани у кругу да ништа не може да се пропусти.

МаЦ пружа једноставан начин на који члан тима може искористити моћ аутоматизације у праћењу и обављању својих дужности.

#2. Ручно праћење

Традиционално праћење укључује ручно праћење. Морате да креирате мониторе ручно помоћу алата. И сваки члан тима би морао да управља својим мониторима засебно. Тачност остаје питање у овој пракси.

Пошто сваки члан има монитор у изолацији, постаје тешко одржати кохезивност и униформност у мониторима. Све би функционисало без икаквих смерница, најбољих пракси, историје промена и рецензије колега.

Осим тога, тешко је ручно управљати великим бројем монитора. Поред тога, са растом тимова, ова пракса није скалабилна.

Међутим, МаЦ има способност да реши ове проблеме. Нуди моћ аутоматизације, где можете аутоматски да извршите могућности надгледања од откривања проблема до упозорења и дијагнозе. То чини процес кохезивним, униформним и скалабилним, да не спомињемо лаким, без обзира на то са колико монитора имате посла.

#3. Брзина

Брзина којом се циљне апликације сада развијају не одговара брзини којом се врши обезбеђивање или се објављују ажурирања. А ако сте компанија за развој софтвера, никада не бисте желели да се деси ова неусклађеност.

Уз помоћ МаЦ-а, изворни код апликације ће бити написан као код. То значи да се дефиниција провере приближава изворном коду. Као резултат тога, видљивост се повећава у целом тиму.

Поред тога, пошто код није ништа друго до скуп текстова, користан је за контролу верзија апликације и за креирање ревизијских трагова сваке промене. Ово омогућава лакши начин за враћање било које промене ако је потребно.

Штавише, аутоматизацијом обезбеђивања различитих провера надгледања, можете креирати велики број провера у року од неколико секунди.

#4. Недостатак транспарентности

Традиционално надгледање укључује ручно обезбеђење где корисници креирају карте за коришћење нових ресурса за праћење који су им додељени. Алтернативно, они могу затражити дозволе како би постали способни да примењују промене. То значи да ИТ тимови морају да раде кроз различите токове и корисничке интерфејсе.

Као резултат тога, одржавање конзистентности и истовремено избегавање дуплирања напора постаје тешко у инфраструктури. То може чак искомпликовати промене ревизије и отежати преглед провера надгледања које су погрешно конфигурисане. Ово такође повећава дужину повратне спреге и отежава сарадњу између тимова.

Аутоматизацијом процеса надгледања и обезбеђивања ресурса, тимови могу да се централизују без потребе да раде кроз више корисничких интерфејса.

Ово повећава доследност и повећава транспарентност између сваког члана тима. Ово, заузврат, побољшава сарадњу међу члановима тима.

МаЦ решења као што је Цхецкли су одлични начини за имплементацију МаЦ-а у радни ток развоја софтвера и постизање бољих резултата.

Предности МаЦ-а

#1. Контрола верзија

У традиционалном праћењу, тешко је пратити промене. Свако у тиму има посебан монитор за обављање активности. Стога је контрола верзија била тежак задатак.

  8 апликација са савршеним планом исхране које ће вам помоћи да изгубите тежину

Међутим, МаЦ пружа бољу контролу верзија обједињавањем чланова, тимова и одељења. Усклађује контролу верзија са изградњом софтвера, као и са његовим тестирањем и применом. Ово такође доноси бољу видљивост, поновљивост и поузданост.

Осим праћења промена, лако се можете вратити на претходне верзије апликације. Поред тога, чак можете видети шта је ко и када извршио промену.

#2. Уједињење

МаЦ помаже у обједињавању фрагментираних процеса ЦИ/ЦД радних токова и остаје синхронизован.

Уз помоћ синтетичког надзора, можете пратити тренутно стање ваше апликације и добијати упозорења ако нешто крене наопако. Међутим, ако желите да унесете неке промене у своје услуге, можда ћете морати да извршите неке измене на својим мониторима.

На пример, можда ћете желети да искључите мониторе пре него што извршите увођење, иначе би се могли одмах покварити. Када унесете промену, можете да подесите монитор и да га укључите да бисте га довели у нормално стање.

У Мац-у, ви у суштини конфигуришете своје мониторе ближе коду апликације. Ово вам омогућава да извршите потребна ажурирања док мењате код и одржавате га синхронизованим.

#3. Ефикасност

Алати за надзор се ручно конфигуришу преко корисничког интерфејса. То могу да ураде и оперативни тимови. Ово је заправо спор процес.

Али конфигурисање МаЦ-а вам омогућава да аутоматски убрзате више монитора. Ово имплицира да ће сваки пут када уведете нову крајњу тачку бити креирана одговарајућа крајња тачка. Тако ћете постићи бољу ефикасност уз помоћ аутоматизације у вашим процесима праћења.

#4. Повећана транспарентност

Пружајући већу контролу извора, МаЦ омогућава већу транспарентност међу члановима тима. Они такође могу извршити брже и лакше враћање ако им је потребно.

Поред тога, са МаЦ-ом, све провере остају поред кода апликације унутар истог спремишта. На овај начин можете да контролишете и управљате шта да надгледате, зашто и којом провером. Ово помаже члановима тима да покрену више монитора ако је потребно, а инжењерски тимови више сарађују.

#5. Боља скалабилност

МаЦ нуди бољу скалабилност чинећи обезбеђивање ефикаснијим и бржим. Дакле, када се повећа величина вашег тима или корисничка база, нећете имати проблема са повећањем ресурса. А ако треба да смањите, ово је такође лако. На овај начин, МаЦ се показује као неопходан за предузећа, омогућавајући вам да преузмете потпуну контролу над аутоматизацијом.

#6. Робуст Алертинг

Са МаЦ-ом можете креирати робусна упозорења где можете подесити обавештења и упозорења у случају да дође до квара. Бићете обавештени чим се то деси како бисте могли да предузмете хитне кораке да се борите против њега и да своју апликацију одржите у најбољем облику.

#7. Извештавање

Можете да креирате радне свеске и контролне табле на основу различитих улога запослених у тиму или одељењу. Ово ће бити од помоћи током ревизија.

Закључак

Традиционално праћење укључује многе изазове у погледу скалабилности, праћења верзија, координације и комуникације и још много тога. Увођењем надгледања као кода (МаЦ) у ваш процес развоја софтвера, можете побољшати сарадњу између тимова док аутоматизујете процесе надгледања.

Дакле, можете производити боље производе и објављивати честа ажурирања како бисте испунили очекивања крајњих корисника и прилагодили потражњу. Такође можете да користите МаЦ решења као што је Цхецкли да бисте брже и поуздано развијали и покретали софтвер.

Такође можете истражити неки најбољи софтвер за даљинско праћење и управљање за мала и средња предузећа.