Како да дате приоритет заостатку производа и максимизирате пословни успех

Заостаци производа су примарна компонента агилног развоја производа организације јер садржи ставке које морате да решите у одређеном тренутку.

Креирање новог производа почиње са идејом која омогућава тиму да изгради нешто посебно. Чак је и иПхоне прво дошао као прототип и направио свој пут ка популарности, захваљујући њиховом посвећеном тиму.

Док управљате тимом, као менаџер производа, морате остати организовани са кључним листама обавеза. Па, није тако лако као што изгледа.

Одржавање листе обавеза и одлучивање шта ћете прво урадити је веома тежак задатак. А када постоји више заинтересованих страна, то постаје још веће.

Као резултат тога, организације губе много времена и ресурса.

Ово је место где приоритет производа чини све задатке једноставнијим и помаже вам да правилно одржавате своју листу обавеза.

У овом чланку ћу детаљно говорити о заостатку производа, његовим типичним елементима, предностима и још много тога.

Шта је заостатак производа?

Заостатак производа је листа приоритетних функција или радних ставки које вам помажу да испуните циљеве производа и поставите ваљана очекивања међу тимовима програмера. Једноставним речима, сваки производ у фази развоја има наменски заостатак производа.

Слично томе, сваки заостали производ има посвећен тим. Генерално, постоји неколико заостатака производа са неколико тимова који раде на већем производу.

На пример, назовимо већи производ као „Производ“, а мање производе као „Производ А“, „Производ Б“ и „Производ Ц“. Производ А, производ Б и производ Ц имају своје заостале производе и одређене тимове за развој. Сваки именовани тим ради на мањим производима да би коначно направио већи производ.

Дакле, може се дефинисати као приоритетна листа посла која је изведена из мапе пута производа и његових захтева за ваш развојни тим. Најважније ставке се налазе на врху заосталих радова тако да развојни тимови знају коју ће прву испоручити.

Међутим, заостатак производа је живи документ који омогућава менаџерима производа да стекну боље разумевање типичних проблема и решења која су потребна за испоруку производа.

Ко даје приоритет заосталим ставкама?

Заостатак производа је у власништву власника производа или менаџера производа. Власник производа је одговоран за одржавање заосталих радова, док остали чланови тима доприносе свом труду и времену развоју производа.

Дакле, примарна сврха заостатка производа може бити:

 • Развијање основе за усклађивање тимова и заинтересованих страна тако да развојни тимови имплементирају вредне корисничке приче
 • Нуди флексибилност за прилагођавање стварности и потребама
 • Повећање ефикасности предвиђања пуштања производа користећи заједнички именитељ у различитим тимовима да би се држали заједно на једном производу.

Типични елементи заостатка производа

Заостатак производа укључује исправке грешака, функције, стицање знања и техничке дугове. Ови предмети су различити делови великог посла који је требало да буде испоручен да би се производ завршио.

#1. Исправке грешака

Дефекти и грешке су проблеми које откривају крајњи корисници, а који се избегавају током процеса контроле квалитета. Ако се грешке не отклоне на време, оне имају тенденцију да се акумулирају током времена.

  Да ли ИМВУ брише неактивне налоге?

Ваш тим брзо решава исправке грешака како би одржао интегритет производа. Неке грешке су довољно битне да прекину тренутни спринт тима, док други могу да сачекају следећи спринт. Остаје на врху заостатка производа тако да развојни тим никада не заборави исправке грешака.

#2. Карактеристике

Карактеристика је функција производа коју корисници сматрају вредном. Позната је и као корисничка прича. Карактеристике могу бити сложене или једноставне. Међутим, да бисте разумели потребе корисника, потребно је да направите мапу приче.

Захтеви за новим функцијама потичу из различитих извора. Функције укључују управљање производима, подршку, продају, крајње кориснике и још много тога. Давање приоритета новим функцијама може бити тешко јер ћете морати да уравнотежите конкурентне захтеве:

 • Одржавање задовољних претходних купаца
 • Могућности продаје терминских састанака
 • Рад на вишој визији производа

Менаџер производа надгледа ове изворе и решава конфликтне захтеве. Рутински то ће вам омогућити да осигурате да заостатак производа има нове функције које могу привући купце и усрећити постојеће купце.

#3. Стицање знања

Овде прикупљате информације за обављање будућих задатака. Важно је да је стицање знања фаза истраживања. Када откријете функцију која захтева више истраживања, можете да креирате задатак стицања знања, као што је доказ концепта, експеримент или прототип. Ово ће вам помоћи да добијете информације за почетак рада на овој функцији.

#4. Технички дугови

Технички дуг је као финансијски дуг. Настаје камата када занемарите дуг. Ово се дешава када програмери гурну ову фазу до дна заостатка, тада постаје теже остварити.

Ефикасно управљање заостатком производа може спречити техничке дугове. Када ваш развојни тим остане организован са листом и преузме технички посао у дневним или мањим корацима, мање је вероватно да ћете приметити повећано интересовање за посао.

Технички дуг је резултат промене на основу следећег:

 • Скалабилност и очекивања перформанси
 • Обим и правац
 • Технологија и најбоље праксе

Заостаци производа: Предности

Производ свакако представља повратну информацију из различитих извора, као што су продавци, програмери и, што је најважније, корисници. Морате бити спремни да прихватите њихове повратне информације, управљате њима, одредите приоритете и темељно радите на томе за будућу испоруку производа.

Без одговарајућег процеса, развој вашег производа постаје изазов. Стога ће вам добро вођени и добро обрађени заостаци помоћи да се фокусирате на производ и довести до ефикаснијег тима.

Хајде да разговарамо о предностима одржавања заосталог производа у организацији:

 • Побољшан фокус: Заостатак производа помаже вам да се фокусирате на важне задатке и омогућава вам да избегнете ометања.
 • Побољшана ефикасност: Одређивање приоритета ставки осигурава да ваш тим темељно ради на задацима, што доводи до боље ефикасности.
 • Боље управљање ризицима: Заостатак производа може идентификовати и адресирати ризике у раној фази развоја, чинећи управљање без ризика.
 • Боље задовољство корисника: Ваш примарни циљ је задовољство крајњих корисника. Дакле, приоритет заостатака је од суштинског значаја за организацију како би их усрећила провером шта је потребно додати или уклонити из производа, што га чини вредним производом за ваше кориснике.
 • Повећана комуникација: Заостатак производа подстиче сарадњу и комуникацију између вашег тима, што резултира бољим фокусом на развоју производа и бољим резултатима.
 • Побољшан морал тима: Заостатак производа обезбеђује сврху и осећај правца за тим, што доводи до побољшаног морала.
 • Промовише флексибилност: Заостатак производа се мења у складу са напретком програмера и стопом завршетка задатака. Када се развој статуса производа промени, менаџер производа поново поставља приоритете задатака. Ова флексибилност је потребна да би се избегле празнине у радном времену.
  Који од водећих Аппле модела треба да купите?

Осим тога, можете пронаћи много предности, као што су најбржи повраћај ваше инвестиције, побољшано задовољство купаца, минимални ризици и још много тога.

Како да направите заостатак производа

Власник производа има читаву одговорност за одређивање приоритета. Да бисте креирали добро вођен заостатак производа, потребно је да следите ове кораке:

Корак 1: Додавање идеја у заостатак производа

Заостатак производа је листа идеја. Садржи изјаве или повратне информације које су дали чланови тима, заинтересоване стране и купци. На једноставан начин, потребно је да додате идеје на листу након што о њима разговарате са заинтересованим странама, тимовима и купцима о постојећем или новом производу.

У почетку ћете имати само ограничене идеје, али током процеса развоја, добићете нове идеје, имајући у виду тржишну релевантност и конкуренцију производа.

Корак 2: Добијање појашњења

Када су заинтересованој страни потребне неке измене у вашем додавању или поправљању производа, важно је да то унапред разјасните. Власник производа мора да разјасни следеће основне тачке да би разумео важност додавања:

 • Разлог за поправку: Ово указује на то шта је заправо проблем, како је настао и како га решити.
 • Вредност којој доприноси: Тим анализира да ли ће нови додатак допринети целом производу и побољшати квалитет. Додатак мора повећати вредност производа. Дакле, то резултира повећањем пословне вредности и бољим повратом улагања.
 • Спецификација артикла: Спецификација мора бити јасна од стране власника производа тако да програмери никада не наиђу на потешкоће током процеса развоја.

Корак 3: Одређивање приоритета

Када је све у складу, одговорност власника производа је да одреди приоритете заосталих предмета од највишег до најнижег приоритета. Ова фаза се заснива на стратешкој анализи информација. Добро вођена листа може побољшати комуникацију између различитих тимова.

Власник производа даје приоритет заосталим ставкама на основу специфичних критеријума:

 • Приход: Свака карактеристика или ставка која може довести до бољег прихода треба да буде на листи високог приоритета.
 • Јединственост тржишта и исправка: Ако је функција коју одлучите да додате јединствена на тржишту, вероватно ћете се истаћи на тржишту. Такође, морате да видите да ли постојећа функција може да реши проблеме корисника, јер је то стварни циљ.
 • Сложеност: Пре него што дате приоритет заосталим ставкама, морате да проверите сложеност предложене функције заједно са временом које може потрајати за развој и издавање.

Корак 4: Рутински ажурирајте заостатак производа

Заостатак производа је живи документ који власник производа мора благовремено ажурирати. Процес пречишћавања, одређивања приоритета и ажурирања заосталих ставки је суштински део процеса развоја.

Заостатак производа садржи бројне идеје. Мораћете да прецизирате те идеје и одбаците оне које нису релевантне. Са последњим кораком, заостале ставке су приоритетизоване и распоређене према нивоу приоритета.

Неке методе одређивања приоритета

Постоји много метода које можете користити за одређивање приоритета заосталих предмета. Хајде да разговарамо о неколико њих:

#1. МоСЦоВ Тецхникуе

Извор слике: СториесОнБоард

МоСЦоВ је врста анализе која се обично користи у менаџменту производа да би се разумело шта је неопходно урадити, а шта није. То је користан метод за комуникацију са заинтересованим странама о томе на чему радите и зашто.

  Како инсталирати прилагођене теме и иконе у Линуку

Назив укључује четири категорије приоритета:

 • Мора имати: Апсолутно неопходне услове
 • Требало би да има: функције високог приоритета
 • Може имати: Могуће карактеристике
 • Неће имати: Није имплементирано

„Муст хаве“ представља апсолутне карактеристике које морају бити присутне у производу. Ово може бити из безбедносних разлога, пословних разлога и правних разлога. За ово, наведите најбоље и најгоре сценарије укључивања функције на листу и обојите слику.

„Требало би“ означава карактеристике које се могу укључити, али нису обавезне.

„Могао би“ је за ставке које се могу додати ако организација има неопходне ресурсе, али није неопходно за постизање успеха.

„Нећу“ вам не говори да ова функција више није потребна или да је ставка у отпаду. Уместо тога, менаџер производа значи „не овај пут“. Постоји неколико разлога за ово, као што су недостатак времена или ресурса.

#2. Еисенховер Матрик

Овај метод је једноставан начин да правилно управљате временом. Настао је из матрице одлучивања Двајта Д. Ајзенхауера. Ово је касније промењено у визуелизацију од 4 квадранта која се може користити за одређивање приоритета задатака на листама заосталих задатака.

Извор слике: МоделТхинкерс

Матрица садржи две димензије приоритета – важност и хитност. Ова техника вам омогућава да доделите задатке у четири дела матрице која садржи:

 • Висок приоритет
 • Средњи приоритет
 • Хитно али важно
 • Низак приоритет

#3. Кано

Кано модел је једна од одличних опција за организације које траже задовољство и задовољство купаца. Заостатак функција менаџера производа је бесконачан, али они желе да направе план производа са савршеним функцијама. Кано модел је робусна техника која води менаџере производа. Ову технику је 1980-их развио Нориаки Кано.

Овај модел укључује три премисе:

 • Задовољство које одражава срећу купаца
 • Реакција купаца зависи од карактеристика и функционалности производа
 • Осећања купаца

#4. Пондерисани најкраћи посао први (ВСЈФ)

ВСЈФ је алатка која помаже вашим тимовима да дају приоритет листи иницијатива. Обично се овај алат користи у Сцалед Агиле Фрамеворк-у (САФе). Тим израчунава резултат сваке иницијативе тако што дели цену кашњења са величином или трајањем посла. Ставка која добије највећу оцену налази се на врху листе као високи приоритет.

Како управљати заосталим пословима

Пратите доле наведене праксе да бисте осигурали правилно управљање заосталим нерешеним предметима и очували своје заостале ствари здравим:

 • Прегледајте заостатак производа пре било каквог планирања итерације да бисте били сигурни да су задаци којима сте дали приоритет тачни и да су претходне повратне информације такође примењене.
 • Када ваш заостатак постане већи, морате категоризовати ставке у – краткорочне или краткорочне и дугорочне.
 • Одлучите да задржите или избришете ставке у складу са њиховим предностима
 • Немојте додавати задатке без правилног планирања.
 • Нека овај процес одређивања приоритета буде приоритет у вашој организацији.

Осим тога, можете лако да промените приоритет задатака током процеса развоја у складу са повратним информацијама купаца. Поред тога, можете прецизирати претходне изјаве и додати нове захтеве.

Спринт Бацклог вс. Продуцт Бацклог

 • Заостатак производа наводи све ставке које се морају завршити да би се процес развоја завршио у року. Док заостатак спринта укључује ставке из заостатка које је потребно завршити у оквиру спринта.
 • Власници производа одлучују о листи заосталих задатака, док развојни тимови одлучују о ставкама заосталих у спринту.
 • Заостатак производа се гради на основу циља производа. Али, заостатак спринта усклађује се са одређеним спринтом.
 • Заостатак производа се може променити током времена, док се заостатак спринта не мења након што је постављен.
 • Заостатак производа захтева одржавање и остаје до завршетка пројекта. Али, заостатак у спринту не остаје до краја; завршава се спринтом.

Закључак

Одржавање заостатка производа је суштински корак у процесу развоја производа. Пружа јасан преглед текућих радова, завршених и ваших будућих планова. Дакле, време је да креирате и одржавате ефикасан заостатак производа и останете на врху своје игре.

Такође можете истражити најбољи софтвер за ЦФД анализу и Сцрум алате.