Како да извршите мерење плата да бисте задржали свој најбољи таленат

Бенцхмаркинг плата је кључна стратегија за модерне организације да остану конкурентне на тржишту, задрже своје најбоље запослене и наставе да напредују.

Запослени су окосница сваке организације и њихово одржавање је од виталног значаја у овом веома конкурентном пословном свету.

Данас запослени не траже само одличну радну прилику и културу компаније, већ и згодне плате.

Предузеће које брине о својим запосленима нудећи им најбоље плате уз продуктивно окружење привлачи најбоље таленте и подстиче их да се држе тога најдуже.

Да би се то постигло, корисне су ефикасне стратегије као што је бенцхмаркинг плата.

Хајде да разговарамо о концепту бенчмаркинга плата, његовом значају у запошљавању и задржавању ваших најбољих талената, како то учинити и другим детаљима.

Шта је бенцхмаркинг плата?

Процес процене плата различитих описа послова на основу спољне вредности организације познат је као бенцхмаркинг плата.

Такође можете рећи да је то процес поређења плата запослених у једној компанији са истовременим платама сличних радних улога у другим конкурентским компанијама на тржишту, по могућности у истој ниши.

Процес укључује анализу компоненти сваког радног места у компанији и упоређивање ових позиција са скоро сличним пословима других компанија. Ово захтева тачне, релевантне, ажурне податке о тржишту рада.

За добијање података о тржишту рада за овај процес, компаније се углавном ослањају на државне базе података о раду и интензивне студије тржишта засноване на анкетама о накнадама. Организације често нуде својим запосленима најбоље пакете плата у складу са стандардом индустријских плата у исто време.

Укратко, процес бенчмаркинга плата или компензација омогућава компанији да одржи индустријски стандард за интерне стопе плата. Ово им помаже да се добро позиционирају на спољном конкурентном тржишту, док привлаче и задржавају најбоље запослене како би постигли континуирани раст.

Важност бенцхмаркинга плата

Бенцхмаркинг плата је примарни приступ за додељивање конкурентних плата запосленима у било којој организацији. Скоро сваки достојан запослени жели да заради лепу плату, тако да организације морају да им понуде конкурентну плату на основу њихових вештина и тржишних стопа.

Штавише, надокнада и задовољство послом су две кључне компоненте посла који привлачи достојне кандидате. Исплата конкурентних, респектабилних плата према стандарду запосленог је кључна. Овде ће суштинско одређивање плата помоћи организацијама да привуку потенцијалне кандидате.

Док спроводи детаљан процес бенчмаркинга плата, ХР компаније мора да узме у обзир више елемената као што су нето вредност компаније, приход, величина тима, показатељи раста, буџет и тако даље. Усвајањем одговарајућег бенчмаркинга, организација може да упије продуктивност и профитабилност у исто време.

Неки од најважнијих фактора који могу утицати на процес одређивања плата у било којој организацији су:

 • Индустрија
 • Образовни нивои запослених
 • Дневни трошак
 • Опис посла
 • Потребне вештине или акредитације за специјализацију

Сада ћемо истражити улогу људских ресурса у бенчмаркингу плата.

Улога људских ресурса у бенчмаркингу плата

Једна од основних дужности одељења за људске ресурсе (ХР) компаније је да обезбеди да се најбољи таленти придруже компанији на одређеним пословима. Не само придруживање, већ и осигурање задовољства запослених је основна дужност ХР-а у свакој организацији.

  Како омогућити/онемогућити тамни режим у Гоогле Цхроме-у

Одличан начин да се то постигне је да се запосленима понуди најбоља конкурентна плата. Ово захтева од људских ресурса да одреде одговарајућу накнаду за запослене.

Одељење за људске ресурсе спроводи неколико анкета о платама (процеси ће бити разматрани у наставку) и олакшава цео процес. Управљање компензацијама игра огромну улогу у људским ресурсима јер у великој мери утиче на процес запошљавања, перформансе компаније, ангажовање тима и задржавање запослених. То је крајњи пролаз за компанију да одржи своју конкурентност на тржишту.

Како ефикасно извршити бенцхмаркинг плата

Бенцхмаркинг плата је изузетно свеобухватан процес који се креће око неколико корака на одговарајући начин. Ево како можете лако и без проблема да извршите мерење плата.

#1. Прикупите податке о платама

Спровођење истраживања тржишта је кључни и темељни корак у спровођењу бенчмаркинга плата. Одељење за људске ресурсе прво мора да наведе послове за које жели да спроведе бенцхмаркинг плата. Затим, морају спровести темељно истраживање и прикупљање података о платама.

То можете учинити уз помоћ следећег:

 • Софтвер за плате
 • Мреже за дељење података
 • ХР Публицатионс
 • Подаци са професионалних сајтова за умрежавање
 • Прилагођене анкете

#2. Извршите ревизију послова

Спровођење детаљне интерне ревизије посла је важно. Његов примарни циљ је каталогизирање постојећих и потребних радних улога компаније и проналажење улога које се морају додати на основу захтева компаније.

У ревизији посла, људски ресурси наглашавају и правилно разграничавају улоге посла, одговорности повезане са сваком улогом, као и потребне квалификације. За сваку радну улогу, обавезан је индивидуални напор на анкетирању и прикупљању података.

#3. Направите стратегију компензације

Пуно је буке око одређивања плата и праведних плата запосленима. Међутим, такође је кључно да плате запослених буду добро усклађене са пословним буџетом и другим пословним факторима.

Идентификација радних улога организације, њихов одговарајући опис посла, применљивост и хијерархијски систем плата је од суштинског значаја за скицирање стратегије компензације за тренутни распон плата. С тим у вези, ХР би такође могао да се придржава концепта пропорционалне плате, где ће се запосленима давати плате за број дана које су одрадили.

#4. Подешавање распона плата

ХР мора одредити максималну и минималну плату за сва радна мјеста према конкурентном распону плата.

На пример, плата представника рецепције на конкурентном тржишту могла би да буде негде између 10 и 15 долара по сату. То је прилично широк распон за одлучивање. У таквим околностима, препоручљиво је држати се 50. перцентила. Дакле, ХР може одлучити да распон плата буде негде око 12,5 долара.

На компанији је да одлучи коју плату жели да понуди студентима и искусним кандидатима. Убрзо након тога, ХР такође мора да наведе неке политике.

На пример, новији службеник на рецепцији ће добити 10 долара током првих шест месеци своје службе. Након овог мандата, они могу очекивати повећање процене које ће довести до највишег распона плата.

#5. Документујте резултат и тражите одобрење

Сада је време да се стратегија компензације формално документује и одобри од стране управног одбора и управног савета компаније.

За ово, ХР мора припремити солидан извештај који укључује све податке анализе истраживачког рада који су спроведени за утврђивање и обликовање политике. Такође је неопходно дефинисати стратегије за унапређење запослених током овог периода и објаснити извор свих информација.

  7 техничких идеја за шалу за вашу забаву за Ноћ вештица

Политике и стратегије би биле валидиране тек након што их менаџмент компаније одобри. Одељење за људске ресурсе ће можда морати да изради извештај о томе како ажурирани модули и пакети надокнаде плате могу привући боље таленте. Документовани резултати делују као одличан извор за следећу рунду бенчмаркинга у организацији.

Предности бенчмаркинга плата за организацију

Ево кључних предности бенчмаркинга плата за организацију.

#1. Конкурентност на тржишту рада

Подаци анкете о платама су одличан увид за особље за људске ресурсе и организацију да буду свесни тржишних трендова и индустријских мерила за плате у односу на различите улоге на послу. Ово такође омогућава компанијама да траже квалификоване стручњаке у групи талената.

#2. Привлачење заслужних кандидата

Организације тешко могу привући квалификоване кандидате ако не нуде конкурентне пакете плата. Нудећи конкурентне пакете плата, компаније заправо могу привући квалификоване стручњаке уместо да морају да их траже. Читав ток процеса запошљавања може се поједноставити привлачењем заслужних кандидата на основу њихових квалификација.

#3. Побољшано радно искуство

Срећнији запослени су статистички продуктивнији на радном месту, што дугорочно користи организацији. Стога је осигурање задовољства послом за запослене од виталног значаја за помоћ организацији да задржи своје најбоље таленте и настави да постиже велике висине.

Праведна надокнада са бенцхмаркингом плата ће повећати задовољство запослених и инспирисати их да дају све од себе за унапређење организације. Бенцхмаркинг плата такође помаже организацијама да буду у току са тренутним трендовима плата на тржишту. То је одличан начин да се побољша морал запослених.

#4. Поштовање правилника о раду

Организација може изгубити лиценцу и репутацију, а против њих би могло бити озбиљних оптужби ако се не придржавају важећих закона и прописа.

Уз бенчмаркинг плата, организација може да се придржава одговарајућих закона о раду. То осигурава да је организација добро усклађена са савезним и државним прописима. Фактори као што су једнака плата, минимална плата или порези се узимају у обзир приликом одређивања плата.

#5. Лојалност запослених

Одређивање плата је кључно за мерење лојалности и задржавања запослених у организацији. Редовно упоређивање ваших компензационих пакета са индустријским стандардима помаже вам да осигурате да се ваши запослени осећају цењено и поштено наплаћено за свој труд.

Ово, заузврат, подстиче осећај лојалности међу вашим запосленима, смањујући вероватноћу да ће променити компанију.

Када запослени верују да су конкурентно плаћени за своје вештине и доприносе, већа је вероватноћа да ће остати посвећени вашој компанији. Бенцхмаркинг плата вам омогућава да идентификујете области у којима ће можда бити потребна прилагођавања како бисте спречили да ваш врхунски таленат тражи прилике негде другде.

Најбољи савети за успешно мерење плата

Организација би дугорочно могла изгубити своје угледне и вредне запослене ако не успеју у основном планирању компензације. Коришћење транспарентних и јасних података бенчмаркинга побољшава вашу стратегију и шансе да задржите најбоље таленте.

Ево неколико савета за спровођење поштеног и ефикасног процеса мерења плата.

Ослоните се на поуздане изворе

Као што је већ речено, цео процес бенчмаркинга плата у великој мери зависи од података прикупљених путем анкета.

Дакле, било да се прикупљају информације, важно је осигурати да су информације најновије. Само тренутне информације и никакве друге информације са задњим датумом не би требало да се користе за одређивање плата.

Користите поуздане изворе и увек размислите о поновној провери података два или више пута за боље резултате. Претраге на мрежи за прикупљање детаљних резултата сатничких или месечних плата за одређени опис посла могу бити заморан задатак. Није чак ни мудро веровати само једном извору.

  Како онемогућити опцију Самсунг Дисцовер са екрана апликације

Увек унакрсно проверавајте податке из више извора и испитајте њихов квалитет да бисте избегли неслагања. Верујте у бројке које представљају само поуздане веб странице. Чувајте се превара.

Талли описи послова

Када одређујете плату за било коју радну улогу, уверите се да правилно одговара описима. За исту позицију, неке компаније могу размотрити додељивање додатних одговорности. У таквим случајевима ће доћи до диспаритета у платама.

Дакле, када тражите плате, у идеалном случају, проверите опис посла тако да се у потпуности подудара са унутрашњом улогом посла коју тражите. Неколико других фактора које треба узети у обзир у овом погледу су:

 • Репутација и водећа компанија организације
 • Број шефова извештаја (за руководеће и менаџерске улоге)
 • Режим рада – даљински, хибридни или на лицу места

Ови фактори блиско модулирају плате чак иу случају истог описа посла.

Компензација

Бенцхмаркинг плата се не односи само на новчане бенефиције; може укључити и разне друге погодности и предности, као што су бонуси или могућности за обезбеђивање средстава на радном месту. Када унапред утврђују стратегију компензације, организације треба да обезбеде да узму у обзир и трошкове који се односе на:

 • Оцене учинка
 • Подела профита
 • Дневни трошак
 • Опције акција
 • Плаћени одмор
 • Пензиони планови

Бенефиције осигурања запослених су међу главним политикама сваке организације и играју велику улогу у бенчмаркингу плата. Поређење треба да се заснива не само на плати већ и на подстицајима, бонусима и другим бенефицијама ради бољег разумевања пакета.

Направите боље стратегије

Ако је организација огромна и практично је немогуће спровести детаљну анкету или ревизију интерних радних улога појединачно за сваког запосленог, најбоља пракса је да се обратите менаџерима одељења.

Поред тога, покушајте да ограничите своје бенцхмаркинг јер није потребно често. Иако организације треба да остану флексибилне у овом погледу, годишња или полугодишња бенцхмаркинг плата би могла бити довољна.

Док радите бенцхмаркинг плата, узмите у обзир и нове вештине и тржишне трендове. Претпоставимо да тржиште захтева од вашег запосленог да има нови сет вештина, као што је познавање одређеног програмског језика.

Дакле, морате се више фокусирати на запошљавање запослених са вештинама и у складу са тим пратити мерење плата. Идеја је да се напредак организације неомета.

Услуге трећих страна

Многе организације често ангажују компанију треће стране да им помогне у упоредивању плата. На тржишту постоји много добављача платних услуга који нуде такве услуге. За организације великих размера, препоручљиво је да траже помоћ од трећих страна јер само одређивање плата од стране људских ресурса може бити веома изазовно.

Треће стране имају одговарајуће вештине и софтвер за непристрасно спровођење процеса. Они имају специјализовано знање и техничку експертизу која додаје већу прецизност и кредибилитет процесу.

Укључивање тржишне динамике и трендова вештина је од суштинског значаја за ефективно одређивање плата. Како се индустрије развијају, нове технологије и скупови вештина постају непроцењиви. Уверите се да ваш процес бенцхмаркинга остаје усклађен са овим променама. Прилагођавање ваше стратегије надокнаде је кључно ако тржиште рада види пораст потражње за одређеном вештином.

На пример, ако су улоге које захтевају напредне вештине анализе података веома тражене, прилагођавање вашег бенчмаркинга тако да одражава овај тренд помоћи ће привлачењу и задржавању правих талената.

Редовно пратите нове вештине и процените њихов утицај на послове у вашој индустрији. Овај проактивни приступ осигурава да ваша организација остане конкурентна у привлачењу врхунских талената, чак иу брзом мењању радних места.

Завршне речи

У овој ери оштре конкуренције, послодавци не остављају камен на камену да стекну и задрже најбоље таленте за своју компанију.

Бенцхмаркинг плата им помаже да то постигну. То је једна од поштених и сигурних пракси која им омогућава да понуде конкурентне пакете плата запосленима и помаже им да разумеју своју релативну позицију на тржишту када су у питању плате запослених.

Затим погледајте најбоље алате система за праћење кандидата (АТС) за свако пословање.