Како да подесите Фатхом Лите за аналитику ваше веб локације

Имати веб локацију је веома узбудљива и моћна ствар. То је еквивалент поседовању некретнина, али на Интернету. Када будете имали активну веб локацију, одређене метрике ће вам помоћи да одредите колико добро ваша веб локација испуњава своје предвиђене циљеве.

На пример, можда бисте желели да знате колико људи приступа вашој веб локацији, шта раде једном на сајту, који садржај покреће највећи саобраћај на вашој веб локацији, где се налази већина ваших корисника и како већина корисника проналази вашу веб локацију.

Одговори на таква питања пружају непроцењиве информације које вам могу омогућити да побољшате своју веб локацију и садржај како бисте боље служили својим корисницима и остварили већи приход за своје пословање. Срећом, постоји једноставан начин да добијете одговоре на сва ова питања и још много тога, као и да стекнете увид у кориснике ваше веб странице. Решење лежи у алатима за веб аналитику као што је Фатхом.

Зашто нам је потребна аналитика веб сајта

Веб аналитика је процес прикупљања, мерења, анализе и извештавања података о веб локацији који се бави понашањем посетилаца веб локације и укупним учинком веб локације. Веб аналитика вам омогућава да пратите и разумете понашање људи који приступају вашој веб локацији и комуницирају са њом.

Веб аналитика је кључна јер вам даје податке који могу да информишу садржај на вашој веб локацији, као и како да побољшате перформансе и корисничко искуство ваше веб странице. Веб аналитика је оно што вам омогућава да доносите информисане одлуке што се ваше веб странице тиче.

На пример, ако имате веб локацију која објављује техничке чланке и приметите да већина посетилаца ваше веб локације долази да чита чланке у вези са Јавом, можда ћете одлучити да се више усредсредите на чланке о Јави јер је то оно што покреће саобраћај на вашој веб локацији .

Из ваше веб аналитике, ако приметите да јој већина посетилаца ваше веб локације приступа преко својих мобилних телефона, има смисла радити на томе да ваша веб локација добро функционише на мобилним уређајима.

Замислите да имате веб локацију за е-трговину и приметите да већина корисника напушта веб локацију када дођу до процеса плаћања. Ово вам може рећи да вероватно постоје проблеми са вашим процесом плаћања који отежавају корисницима да заврше процес и стога морате да га побољшате.

Ако се бавите маркетингом на сајтовима друштвених медија и приметите да већина посетилаца долази са Инстаграма, има смисла усмерити свој маркетинг на Инстаграм.

Популаран алат за веб аналитику је Гоогле Аналитицс, који према БусинессДИТ, користи 37,9 милиона веб локација, што представља 55,49 процената свих веб локација и 86 процената веб локација које користе алатке за веб аналитику. Јасно је да је Гоогле аналитика доминантан играч у веб аналитици. Међутим, он има своје недостатке, од којих се неки не могу занемарити.

  Како да кликнете на дугме Хоме помоћу миша на иПад-у

Као прво, постоји стварна забринутост за приватност коришћењем Гоогле аналитике. То је зато што га Гоогле користи за агресивно прикупљање и праћење личних података посетилаца веб локација. Овим информацијама је доступна влада Сједињених Држава.

Такође је вредно напоменути да Гоогле аналитика није у потпуности усклађена са Општом уредбом о заштити података (ГДПР) и стога не штити у потпуности податке грађана Европске уније од закона о надзору САД.

Још један недостатак је што се Гоогле аналитика може блокирати коришћењем блокатора огласа, а то би вас могло ограничити у приступу метрикама ваше веб локације за кориснике који користе блокаторе огласа. Да бисте избегли све ове проблеме, боља алтернатива је Фатхом за веб аналитику.

Фатхом

Фатхом је једноставан, лак за употребу, богат функцијама и софтвер за веб аналитику фокусиран на приватност. За разлику од Гоогле аналитике, Фатхом је направљен имајући на уму приватност и стога не угрожава приватност ваших посетилаца.

Поред тога, Фатхом нуди брже време учитавања у поређењу са Гоогле аналитиком. Фатхомова скрипта је мања од 2 кб у поређењу са скриптом Гоогле аналитике од преко 20 кб. То значи да Фатхом неће утицати на брзину и перформансе ваше веб странице и да је одличан алат за оптимизацију претраживача (СЕО).

Фатхом такође нуди аналитику у реалном времену тако да ако неко гледа вашу веб локацију, ти подаци се одмах приказују на контролној табли. Фатхом такође нуди прецизнију аналитику јер аутоматски блокира ботове, претраживаче и ДДоС нападе. Кључна карактеристика Фатхом-а је приватност.

Да би то постигао, Фатхом користи анонимно праћење приказа странице које не прикупља нити чува личне податке посетилаца ваше веб странице. То такође значи да посетиоци ваше веб странице не морају да прихвате колачиће да би Фатхом радио.

Фатхом је у складу са ГДПР, ЦЦПА, еПриваци и ПЕЦР законима о подацима, између многих других, и не продаје податке посетилаца на вашој веб локацији.

Фатхом долази у две верзије, Фатхом Лите, која је бесплатна верзија отвореног кода и која се хостује сама, и Фатхом Аналитицс, која је њихова плаћена верзија са много више функција и детаља за веб аналитику и поштовање закона о приватности. Фатхом Аналитицс се налази на Фатхом серверима.

Иако се нове функције више не додају у Фатхом Лите, он и даље ужива дугорочну подршку, а све грешке које се појаве у софтверу су исправљене. Да бисте подесили Фатхом за вашу веб аналитику, овај чланак ће се фокусирати на коришћење бесплатне верзије Фатхом-а са отвореним кодом, Фатхом Лите.

Како инсталирати Фатхом Лите

Да бисте инсталирали Фатхом Лите, следите следеће кораке:

1. Идите на Фатхом Лите издања и преузмите најновије Фатхом-лите издање које одговара архитектури вашег процесора.

Да бисте одредили архитектуру ваше машине, отворите терминал и извршите следећу команду:

lscpu

Резултат је приказан у наставку:

  Како искључити потврде читања и куцање упозорења за поруке на ЛинкедИн-у

У мом случају, моја ЦПУ архитектура је к86_64 која је такође позната као амд64. Стога ћу преузети издање амд64 као што је приказано у наставку:

2. Идите до директоријума у ​​који је датотека преузета и извршите следећу команду

tar -C /usr/local/bin -xzf fathom_$VERSION_$OS_$ARCH.tar.gz
chmod +x /usr/local/bin/fathom

Замените $ВЕРСИОН, $ОС и $АРЦХ одговарајућим вредностима Фатхом лите верзије, ос-а ваше машине и њене архитектуре као што је приказано у наставку:

sudo tar -C /usr/local/bin -xzf fathom_1.3.1_linux_amd64.tar.gz
chmod +x /usr/local/bin/fathom

Унесите своју лозинку када се то од вас затражи и притисните Ентер.

3. Потврдите да је фатхом исправно инсталиран тако што ћете покренути следећу команду

fathom --version

Ако је правилно инсталиран, добићете назад број верзије инсталиране верзије као што је приказано у наставку:

4. Затим морамо регистровати корисника са Фатхом Лите-ом. За ово идите до локације на којој се налази ваша .енв датотека за вашу веб локацију и извршите следећу команду

fathom user add --email="[email protected]" --password="strong-password"

Замените е-пошту својом исправном е-поштом и поставите јаку лозинку за коришћење са Фатхом Лите-ом. Када успете, добићете екран који ће вам рећи да је корисник успешно креиран као што је приказано у наставку.

5. У случају да немате инсталиран НГиНКС на вашој машини, инсталирајте га помоћу следеће команде. НГиНКС је популаран веб сервер и поједностављује покретање више локација са истог сервера.

sudo apt install nginx

Унесите своју лозинку када се то од вас затражи и притисните ентер да бисте инсталирали нгинк. Можете потврдити да је нгинк успешно инсталиран тако што ћете извршити следећу команду:

nginx -v

Ако је инсталиран успешно, добићете број верзије НГИНКС-а који је управо инсталиран.

6. Извршите следећу команду да бисте креирали нову датотеку у /етц/нгинк/ситес-енаблед под називом ми-фатхом-сите. Прво, идите на /етц/нгинк/ситес-енаблед извршавањем

cd /etc/nginx/sites-enabled

затим извршите следећу команду да бисте креирали датотеку ми-фатхом-сите. Овој датотеци можете дати било које име.

sudo touch my-fathom-site

7. Отворите датотеку у нано едитору са побољшаним дозволама тако што ћете извршити

sudo nano my-fathom-site

8. Копирајте следећи код и налепите га у датотеку. Да бисте налепили у терминал, притисните ЦТРЛ + СХИФТ + В. Можете да измените сервер_наме да буде име ваше веб локације

server {
	server_name my-fathom-site.com;

	location / {
		proxy_set_header X-Real-IP $remote_addr;
		proxy_set_header X-Forwarded-For $remote_addr;
		proxy_set_header Host $host;
		proxy_pass http://127.0.0.1:9000; 
	}
}

9. Притисните ЦТРЛ + О да бисте записали и сачували промене.

Након што упишете у датотеку и сачувате је, притисните ЦТРЛ + Кс да бисте изашли из нано едитора.

10. У терминалу, извршите следећу команду да бисте тестирали своју НГИНКС конфигурацију

sudo nginx -t

У случају да је конфигурација успешна, требало би да добијете екран приказан изнад.

11. Унесите следећу команду да поново учитате НГИНКС

sudo service nginx reload

12. Вратите се у фасциклу у којој сте имали своју .енв датотеку и извршите следећу команду да бисте покренули фатхом сервер као што је приказано испод

fathom server

13. Следећи корак је сада подешавање Фатхом Лите-а да се аутоматски покреће након поновног покретања. Отворите нови прозор терминала и извршите следећу команду да бисте се кретали до системског директоријума

cd /etc/systemd/system

14. Извршите. Замените ми-фатхом-сите именом сајта који сте користили.

sudo touch my-fathom-site.service

15. Отворите ми-фатхом-сите.сервице користећи нано едитор тако што ћете извршити

sudo nano my-fathom-site.service

16. Налепите следећи код у отворену датотеку

[Unit]
Description=Starts the fathom server
Requires=network.target
After=network.target

[Service]
Type=simple
User=$USER
Restart=always
RestartSec=3
WorkingDirectory=/home/$USER/my-fathom-site
ExecStart=/usr/local/bin/fathom server

[Install]
WantedBy=multi-user.target

Замените $УСЕР корисничким именом вашег рачунара. У случају да не знате своје корисничко име, извршите

cd /home

Извршите лс, приказано име датотеке је ваше корисничко име.

  Најбоље виртуелне платне картице за партнерски маркетинг

У одељку ВоркингДирецтори кода изнад, замените путању путањом до датотеке која садржи .енв датотеку за вашу веб локацију. У мом случају, коначни код који сам налепио у ми-фатхом-сите.сервице изгледа овако:

Притисните ЦТРЛ + О да бисте сачували датотеку, затим ЦТРЛ + Кс да бисте изашли из нано едитора.

17. Идите до датотеке у којој се налази ваша .енв датотека и извршите следеће да бисте поново учитали Системд конфигурацију

sudo systemctl daemon-reload

18. Омогућите услугу тако да се Фатхом аутоматски покреће сваки пут када се систем покрене извршавањем

sudo systemctl enable my-fathom-site

19. Ручно покрените свој Фатхом веб сервер извршавањем

sudo systemctl start my-fathom-site

20. Отворите претраживач и унесите лоцалхост:8080. Требало би да видите такав екран:

Унесите адресу е-поште и лозинку које сте навели у кораку 4, а то је регистрација корисника са Фатхом-лите-ом.

21. Унесите назив локације коју желите да пратите, а затим кликните на Креирај локацију

22. Затим ћете добити скрипту коју морате да додате на своју веб локацију како би Фатхом почео да прати сајт. Копирајте код у одељак заглавља ваше веб локације да бисте почели да добијате веб аналитику ваше веб локације уживо. Сва аналитика ће бити приказана на контролној табли отвореној на лоцалхост:8080

Инсталирање Фатхом Лите-а самостално без претходног искуства у раду са Линуком може бити изазован и дуготрајан процес.

Међутим, све ово можете избећи тако што ћете инсталирати Фатхом Аналитицс са ДигиталОцеан МаркетПлаце. Процес је много краћи јер не морате сами да постављате Фатхом сервер и правите много конфигурација.

Све што треба да урадите је да једноставно креирате Фатхом Аналитицс Дроплет и приступићете решењу једним кликом за ваше потребе веб анализе. Размислите о инсталирању Фатхом Аналитицс са ДигиталОцеан Маркетплаце-а за процес инсталације без стреса.

Закључак

Као корисницима интернета, приватност је веома важна. Као власник веб локације, колико год је аналитика важна у доношењу одлука за вашу веб локацију и пословање, аналитику не треба прикупљати на рачун приватности ваших посетилаца.

Да бисте гарантовали приватност посетилаца ваше веб странице, размислите о коришћењу алата као што је Фатхом Лите, који су у потпуности усклађени са ГДПР-ом и не угрожавају безбедност ваших посетилаца. Поред тога, Фатхом нуди боље време учитавања и није блокиран од стране многих блокатора огласа, као што је случај са Гоогле аналитиком.