Како да погледате сачуване лозинке у Гоогле Цхроме-у (и спречите друге да завире)

Кључне Такеаваис

  • Гоогле Цхроме менаџер лозинки је згодан, али има недостатке. Хакери могу да приступе вашим лозинкама сачуваним на вашем Гоогле налогу.
  • Не постоји додатна заштита ако не користите лозинку за Цхроме менаџер лозинки. Хакери могу лако приступити вашим лозинкама.
  • Ваше Цхроме лозинке се могу видети на мрежи и чувају се локално на рачунару. Предузмите кораке да ојачате сигурност своје лозинке.

Дозволити Гоогле Цхроме-у да запамти све ваше лозинке је згодно, али има и недостатке. Уз одговарајуће алате, хакер може да види све лозинке сачуване на вашем Гоогле налогу и да их користи за провалу у ваше онлајн налоге.

Ево како да видите своје лозинке за Цхроме са било ког места — и зашто то можда не желите.

Како функционише Гоогле Цхроме менаџер лозинки

Гугл менаџер лозинки је интегрисан у Цхроме прегледач и укључен је у подешавањима. Можете да приступите менаџеру лозинки тако што ћете кликнути на три тачке у горњем десном углу прегледача, а затим изабрати Подешавања. Када сте у подешавањима, изаберите Аутоматско попуњавање и лозинке са леве стране, а затим изаберите Гоогле Пассворд Манагер.

Такође можете да усмерите претраживач ка „цхроме://пассворд-манагер/пассвордс“ да бисте их видели.

Којим год путем да кренете, Цхроме менаџер лозинки ће вам показати све детаље за пријаву на веб локацију које сте сачували на њему. Видећете свако корисничко име сачувано за сваку веб локацију и поље за лозинку маскирано тачкама. Када кликнете на икону ока поред лозинке, Цхроме ће од вас тражити лозинку или ПИН за профил вашег оперативног система. Када то урадите, Цхроме ће открити лозинку коју сте тражили.

  Поправи Иахоо Маил грешку 0к8019019а

Недостаци Гоогле Цхроме менаџера лозинки

Коришћење Цхроме менаџера лозинки је веома згодно. Синхронизује вашу лозинку између ваших уређаја и аутоматски попуњава обрасце на било ком рачунару на који треба да се пријавите. Ако треба да запамтите лозинку (на пример, ако аутоматско попуњавање не ради свој посао), можете да користите менаџер да бисте се подсетили која је лозинка.

Нажалост, Гоогле Цхроме менаџер лозинки има своје недостатке. Вреди их узети у обзир, тако да можете да заштитите своје лозинке – то је ако и даље желите да задржите Цхроме-ов Менаџер лозинки након што сазнате за негативне стране!

Нема додатне заштите ако не користите лозинку

Сећате се како Цхроме-ов Менаџер лозинки тражи лозинку или ПИН који користите за пријављивање? Ствари постају мало забрињавајуће ако не користите код за пријаву. Без шифре за пријаву, неко може да се пријави на ваш профил, покрене Цхроме и погледа све лозинке које жели без икаквих безбедносних провера.

Чак и ако користите ПИН или лозинку, хакер може приступити вашој лозинки ако сазна шифру. У време писања, не постоји начин да се дода двофакторска аутентикација у Цхроме менаџер лозинки; ако неко зна ваш ПИН или лозинку, мало га спречава да им приступи. Штавише, пошто Цхроме менаџер лозинки има опцију за извоз свих лозинки, можда ћете пронаћи целу листу лозинки угрожену за неколико секунди.

Такође, ако често поново користите лозинке (иначе, ова лоша пракса представља безбедносни ризик), уљез може да искористи ову лошу навику да отвори ваше друге налоге без потребе да види сваку лозинку. Све што им треба је веб локација коју посећујете и ваше корисничко име, а имају и „кључ скелета“ који откључава било који од ваших налога.

  Како да потврдим свој идентитет на Инго Монеи-у

Ваше Цхроме лозинке се могу видети на мрежи

При врху странице подешавања менаџера лозинки у Цхроме-у видећете реченицу „Прегледајте сачуване лозинке на свом Гоогле налогу и управљајте њима“. Можете да кликнете на речи „Гоогле налог“ да бисте отишли ​​на пассвордс.гоогле.цом.

Када посетите ову везу, Гоогле ће вам показати све детаље за пријављивање за сваки налог који сте сачували у Цхроме-у. Овде такође можете видети своје лозинке; само треба да прођете проверу лозинке за Гоогле налог пре него што их видите. То значи да неко са вашом Гоогле лозинком може даљински да види све детаље вашег налога.

На срећу, Гоогле има подразумевано укључено праћење геолокације, тако да ће неко ко се пријављује из стране земље бити означен као сумњив и одбијен му улазак. Међутим, ако особа која њушка ваше лозинке користи исту везу као и ви, може прескочити ову проверу.

Ваше Цхроме лозинке се чувају локално

Поврх свега овога, сви ваши подаци за пријаву се чувају на вашем рачунару. Не верујете нам? У оперативном систему Виндовс идите на „Ц:\Усерс\[user]\АппДата\Лоцал\Гоогле\Цхроме\Усер Дата\Дефаулт“, где [user] је ваше корисничко име. Затим отворите датотеку „Подаци за пријаву“ у уређивачу текста.

Требало би да видите веб локације које сте сачували и корисничко име за сваку од њих. На срећу, лозинка је шифрована, али постоје алати на мрежи који могу да дешифрују ову датотеку. Као такав, ако се неко дочепа ове датотеке, може добити све ваше податке за пријаву уз мало рада.

Како да ојачате безбедност своје лозинке за Цхроме

Као што видите, много тога може поћи наопако са Цхроме-овим менаџером лозинки. Међутим, ако не можете да се натерате да искључите ову функцију, постоје начини да ојачате своју безбедност.

Заштитите свој оперативни систем лозинком

За почетак ставите лозинку или ПИН код на свој оперативни систем. То може бити досадна препрека ако једини користите рачунар, али вам даје додатну одбрану од радозналих очију. Осим тога, то је добра одбрана ако неко покуша да приступи вашем рачунару без ваше дозволе.

  Кодови за откључавање фармера сачмарица: Искористите одмах

Заштитите свој Гоогле налог помоћу потврде идентитета у два фактора

Такође можете да подесите свој Гоогле налог за аутентификацију у два фактора. На тај начин, ако неко покуша да приступи страници са лозинкама за ваш налог, биће му потребан други код да настави. Све што треба да урадите је да код буде сигуран, а ваше лозинке су безбедне.

Користите шифровање на уређају Цхроме Манагер-а

Ако сте забринути због раније поменуте датотеке података за пријаву, требало би да омогућите шифровање Цхроме-а на уређају. Ово ће исправно шифровати датотеку података за пријаву, тако да не морате да бринете да ће људи украти податке из ње.

Да бисте омогућили ову функцију, посетите пассвордс.гоогле.цом и кликните на икону зупчаника у горњем десном углу.

Затим, у оквиру Шифровање на уређају, кликните на Подесите.

Гоогле ће вас водити кроз процес подешавања шифровања. Када се једном подеси, нема начина да га поново уклоните, па се уверите да сте сигурни да то желите да урадите. Такође, неке веб локације вас неће аутоматски пријавити када шифрујете своје податке.

Користите менаџер лозинки треће стране

Ако желите већу контролу над својим лозинкама, покушајте са менаџером лозинки треће стране. На тај начин нисте везани за Гоогле-ов начин руковања вашим подацима.

Учините своје лозинке памтљивијим

Ако се ослањате на менаџер лозинки да би ваше налоге држао под контролом, можда постављате лозинке које је тешко запамтити. Имати план који креира незаборавне лозинке за сваку веб локацију без поновног коришћења исте је добра идеја.

Ако увек заборављате лозинке, погледајте како да направите јаку лозинку коју нећете заборавити.

Да ли је Цхроме менаџер лозинки безбедан за употребу?

Цхроме менаџер лозинки је згодан начин за чување лозинки и управљање њима. Генерално је безбедан за употребу, посебно за кориснике који првенствено раде у оквиру Гоогле екосистема, шифровањем лозинки помоћу акредитива Гоогле налога корисника, додајући ниво безбедности.

Међутим, његова безбедност значајно зависи од јачине лозинке вашег Гоогле налога и других безбедносних функција, као што је двофакторска аутентификација. Иако је мање безбедан од наменског менаџера лозинки, који обично нуди боље безбедносне карактеристике и методе шифровања, пружа пристојан ниво заштите за свакодневну употребу.

Дакле, уз све то речено, све се своди на то да одмерите погодност и потенцијалне ризике и узмете у обзир ваше личне безбедносне потребе када одлучујете да користите Цхроме менаџер лозинки.