Шта је „двоструки” монитор за игре и да ли вам треба?

Кључне Такеаваис

  • Монитори са двоструким режимом нуде две брзине освежавања у различитим резолуцијама, омогућавајући играчима да прелазе између високе резолуције и високе брзине освежавања.
  • Предност монитора са два режима је могућност да има брзину освежавања до 480Хз, што је корисно за конкурентне играче.
  • Пре куповине монитора са двоструким режимом, размислите да ли можете да уочите разлику између брзине освежавања и да ли ваш хардвер може да подржи могућности монитора. Није неопходно за све играче.

У 2024. години, неколико произвођача је објавило „дуал-моде” мониторе за игре, омогућавајући корисницима да уживају у високим стопама освежавања и резолуцијама на истом екрану. Али шта је тачно „двоструки” монитор? И да ли вам је заиста потребан за игре и забаву?

Шта је Дуал-Моде монитор?

Дуал-моде монитор је екран који нуди две брзине освежавања у различитим резолуцијама. На пример, 32-инчни РОГ Свифт ОЛЕД, који Асус је представљен на ЦЕС 2024омогућава корисницима да прелазе између 4К@240Хз или 1080п@480Хз. ЛГ је такође најавио УлтраГеар 32ГС95УЕ отприлике у исто време, са истом технологијом.

Монитори са два режима омогућавају играчима да прелазе између режима ултра високе резолуције или ултра-брзе брзине освежавања монитора, омогућавајући вам да уживате у најбољем из оба света ако сте такмичарски играч.

Која је предност дуал-моде монитора?

ЛГ

Најзначајнија предност монитора са два режима је добијање екрана са брзином освежавања до 480 Хз. Ово је одлично за такмичарске играче и еспорт играче, где је брзина освежавања монитора важна сваке секунде меча.

  14 Старбоунд Сервер Хостинг да ослободите међузвездану машту

Међутим, високе стопе освежавања оптерећују рачунарске ресурсе, посебно ако немате врхунску графичку картицу. Штавише, већина монитора са брзином освежавања већом од 300Хз има само резолуције од 1440п или ниже. Због тога добијате само резолуцију од 1080п при максималној поставци брзине освежавања са тренутном резом монитора са два режима.

Али на 32 инча или више, резолуција од 1920 × 1080 која се користи на 480 Хз не нуди оштру и оштру слику. То значи да нећете добити оптимално искуство када користите рачунар за друге задатке као што су гледање филма или играње мање интензивних, опуштајућих игрица.

Притиском на дугме на монитору са двоструким режимом добијате већу резолуцију од 3840×2160 пиксела, иако на много нижим 240Хз. Са овим добијате оштрину и оштрину УХД екрана, а да и даље задржавате брзу брзину освежавања.

Комбиновање ова два режима у један екран значи да вам нису потребни одвојени монитори за ваше дневне потребе и потребе за играњем, што вам омогућава да уштедите простор на свом столу.

Да ли треба да купите дуал-моде монитор?

Пекелс

Док је монитор са двоструким режимом узбудљив део технологије, питање које ће већина гејмера поставити је: да ли вам је заиста потребан да бисте били бољи играч?

Пре него што уложите новац у овај вероватно скупи комад опреме, морате да утврдите да ли можете да уочите разлику између 240Хз и 480Хз. Ако не намеравате да користите рачунар за опсежно играње игара, највероватнији одговор је не, и боље је да свој новац потрошите на друге делове рачунара које ћете чешће користити.

  Како да подесите и користите Аппле Паи на иПхоне-у

Али ако сте такмичарски гејмер, посебно ако играте пуцачине из првог лица и волите да уживате у другом садржају на вишим резолуцијама, ово би могла бити исплатива инвестиција.

Међутим, требало би да погледате и свој расположиви хардвер. На пример, мој рачунар има само РТКС 3060 видео картицу, тако да се мучи да покрене 4К 144Хз Редмагиц 4К Гаминг Монитор.

Ако желите да максимизирате 4К@240Хз или 1080п@480Хз функцију ових монитора са два режима, требало би да будете сигурни да користите најновије, најмоћније видео картице, као што су 7900 КСТКС или 7900 КСТ од АМД и РТКС 4090 или РТКС 4080 од НВИДИА.

Осим тога, морате узети у обзир да ваше друге компоненте, попут вашег ЦПУ-а или РАМ-а, могу подржати ваш ГПУ. У супротном, можда ћете наићи на проблеме са уским грлом на рачунару и не искористити најбоље од ових монитора са два режима рада.

Ако имате новца да потрошите на ове нове екране и хардвер који одговара њиховим могућностима, онда бисте га апсолутно требали купити. Они ће вам дати предност у односу на противнике, а истовремено ће вам пружити визуелно задовољство када нисте у такмичарском мечу.

Али имати најбољу опрему неће аутоматски значити боље вештине; још увек морате да вежбате и уложите напоран рад. Дуал-моде монитор је само алатка која ће вам помоћи да играте боље.