Како да поправите грешке црвеног светла на матичној плочи

Кључне Такеаваис

 • Решавање проблема са црвеним светлом на вашој матичној плочи је изненађујуће једноставно ако предузмете праве кораке, као што су провера веза и поновно постављање компоненти.
 • Црвена ЛЕД лампица на матичним плочама могу да светле због неправилних кабловских веза или проблема са конфигурацијом хардвера, али корисне ознаке могу да убрзају решавање проблема.
 • ЦПУ, ДРАМ, БООТ и ВГА лампице на матичним плочама могу указивати на специфичне проблеме са повезаним компонентама, а решавање ових проблема може укључивати ажурирање БИОС-а, проверу компатибилности или поновно постављање хардвера.

Може бити застрашујуће приметити да на вашој матичној плочи светли црвено светло док сам систем не успева да се покрене, посебно ако ваша матична плоча одбија да назначи зашто се светло појавило.

Међутим, када предузмете праве кораке, решавање проблема са црвеним светлом на матичној плочи је изненађујуће једноставно.

Зашто се појављује црвено светло грешке на матичној плочи?

Црвена ЛЕД диода на вашој матичној плочи може да светли из неколико разлога. Често се појављује зато што каблови нису правилно повезани или постоји проблем са конфигурацијом хардвера. Понекад матичне плоче имају више црвених лампица које се налазе поред корисних ознака.

Ако ваша матична плоча има ове ознаке, решавање проблема је брже, али не увек тако брзо као што мислите. У супротном, требало би да будете у могућности да решите проблем путем општег решавања проблема.

Како поправити црвено светло грешке на матичној плочи

Као и код сваког другог процеса решавања проблема, идеалан начин за почетак је са најједноставнијим корацима. Требало би да почнете тако што ћете проверити да ли постоји налепница поред црвене ЛЕД диоде и да ли су сви каблови исправно повезани – а ако ништа друго не успе, можете размотрити кораке као што је замена матичне плоче или ПСУ-а.

Пре него што почнете, искључите рачунар из свих извора напајања, уклоните периферне уређаје и, ако је потребно, уклоните све батерије инсталиране у рачунару.

Проверите да ли црвено светло има ознаку

Пре него што предузмете било које друге кораке за решавање проблема, требало би да проверите да ли је црвено светло на вашој матичној плочи означено. Већина модерних матичних плоча има четири црвене ЛЕД диоде означене као ЦПУ, ДРАМ, БООТ и ВГА. У зависности од вашег типа матичне плоче и који ЛЕД светли, можете сузити потребне кораке за решавање проблема на избор којим се може управљати.

Кредит за слику: Мац Цоизкие/ЈуТјуб

ЛЕД која најчешће светли је ЦПУ светло. Појавиће се ако ПОСТ открије било који проблем у вези са вашим ЦПУ-ом, укључујући, али не ограничавајући се на проблеме са компатибилношћу и неправилне инсталације. Могући узроци светлеће лампице ЦПУ-а обухватају:

 • Ваша верзија БИОС-а је старија од вашег ЦПУ-а и треба је ажурирати.
 • Ваш ЦПУ није компатибилан са вашом матичном плочом (проверите КВЛ матичну плочу).
 • Ваш ЦПУ није правилно инсталиран или ЦПУ има савијене игле.
 • Каблови за ваш ЦПУ нису правилно повезани.
 • Термална паста размазана на места где јој није место.
 • Ваш ЦПУ је мртав или неисправан.

Ређе, ДРАМ лампица светли. Ово светло указује да нешто није у реду са вашом РАМ меморијом. Могући узроци светлеће ДРАМ лампице укључују:

 • Ваши РАМ стицкови нису правилно постављени.
 • РАМ стицкови које користите нису компатибилни један са другим.
 • Ваши РАМ стицкови нису компатибилни са вашом матичном плочом (проверите КВЛ матичну плочу).
 • Стеге које држе вашу РАМ меморију нису правилно кликнуле на своје место.
 • Ваши РАМ стицкови су можда неисправни или оштећени (покушајте да тестирате један по један).
 • Ваше ЦПУ игле су можда савијене (необјашњиво, ово може проузроковати да лампица ДРАМ-а светли).

Такође можете приметити да лампица БООТ светли на вашој матичној плочи. Можете са сигурношћу претпоставити да је ваш ХДД/ССД узрок овог индикатора. Постоји неколико разлога због којих лампица БООТ може да светли, укључујући:

 • Немате инсталиран оперативни систем.
 • ХДД/ССД није правилно постављен или повезан.
 • САТА порт на који је повезан ХДД/ССД је неисправан или онемогућен.
 • Ваш рачунар покушава да се покрене са једног од ваших ХДД/ССД дискова који се не могу покренути.
 • Ваш ХДД/ССД је мртав или оштећен.
 • БИОС не може да открије ваш ХДД/ССД.
 • Ваша матична плоча не подржава тип вашег ХДД/ССД или интерфејс протокол.

Најређа лампица грешке која се пали је ВГА светло. Као и лампица ЦПУ-а, ВГА лампица светли када ПОСТ открије проблем са вашом графичком картицом. Могући разлози због којих ВГА светло може да светли укључују:

 • Каблови за напајање ГПУ-а или ПСУ-а нису правилно повезани.
 • Засун ПЦИе утичнице на ГПУ-у није кликнуо на своје место.
 • ГПУ није инсталиран у одговарајући слот или је ГПУ или ПЦИе слот оштећен.

Као што видите, иако је грешка црвеног светла на матичној плочи добра полазна тачка, она не наводи увек грешку на матичној плочи — тако да је потребно додатно решавање проблема.

Проверите да ли су каблови правилно прикључени

Ако претходни кораци за решавање проблема нису функционисали — или ако је ваша матична плоча старији модел са само једном неозначеном црвеном ЛЕД диодом — мораћете да предузмете шире, генерализоване кораке да бисте утврдили шта би могло бити погрешно. Ако већ нисте, покушајте да искључите и поново повежете све каблове са матичне плоче или њених инсталираних компоненти.

Проверите да ли је ваш хардвер компатибилан

Ако везе нису кривци, проблем би могао бити у томе што је ваш хардвер некомпатибилан. Уверите се да су ваша матична плоча, ХДД/ССД, РАМ, ГПУ, ЦПУ и ПСУ компатибилни. Постоји неколико начина на које можете да проверите своју хардверску компатибилност, али најлакши метод укључује коришћење веб локације као што је БуилдМиПЦ, ПЦ Парт Пицкер или НевЕгг-ов ПЦ Буилдер. Такође можете да користите КВЛ матичне плоче да проверите компатибилност.

Ресетујте БИОС матичне плоче

У неким случајевима, неисправне конфигурације могу проузроковати да се упали црвено светло матичне плоче. Овај проблем је посебно чест код нестабилних конфигурација за оверклок. Ако претходне методе решавања проблема нису успеле, можете покушати да оживите своју матичну плочу тако што ћете ресетовати БИОС на подразумевана подешавања. Покрените рачунар и притисните БИОС тастер (обично Ф2 или Ф12) док се БИОС не појави.

Када се БИОС учита, идите кроз различите опције док не пронађете опцију Фацтори Дефаулт. У зависности од вашег БИОС-а, може се звати и нешто попут Ресет то Дефаулт или Сетуп Дефаултс. Притисните Ентер да бисте учитали фабричка подешавања, а затим поново притисните Ентер ако се појави упит који тражи да потврдите. На крају, изађите из БИОС-а, сачувајте промене и проверите да ли црвено светло још увек светли.

Не заборавите да ће ресетовање БИОС-а такође уклонити сва инсталирана ажурирања БИОС-а. Ако се ваш ЦПУ ослањао на ажурирање БИОС-а да би исправно функционисао, мораћете поново да инсталирате ажурирање БИОС-а пре него што се систем покрене.

Алтернативно, можете ресетовати БИОС тако што ћете уклонити и поново инсталирати ЦМОС батерију.

Поново поставите хардверске компоненте матичне плоче

Пошто неправилне везе могу да доведу до паљења црвеног светла на вашој матичној плочи, такође је вредно проверити да ли је сав хардвер на матичној плочи правилно постављен. Отпустите језичке и уклоните РАМ, а затим га поново поставите. Прикључите рачунар на напајање и проверите да ли лампица још увек светли. Такође би требало да покушате да поново инсталирате ЦПУ, ХДД/ССД, ГПУ и ПСУ.

Замените ЦМОС батерију

Сасвим је уобичајено да истрошена ЦМОС батерија изазове да се упали црвено светло на вашој матичној плочи. У већини случајева можете брзо да замените ЦМОС батерију тако што ћете наручити и инсталирати ЦР2032 батерију—али обавезно проверите да ли је ово одговарајући тип. Локација ваше ЦМОС батерије зависи од фактора форме ваше матичне плоче.

Проверите да ли матична плоча или ПСУ умиру

На крају, али не и најмање важно, матична плоча или ПСУ који умиру могу проузроковати да се упали црвено светло на вашој матичној плочи. Ако верујете да је проблем у напојној јединици, покушајте да је повежете са другим системом и замените каблове. Ако ниједан други метод за решавање проблема не функционише и замена ПСУ-а не помогне, претпоставите да је ваша матична плоча потенцијално мртва и потражите замену.

Водите рачуна о свом рачунару

Може бити застрашујуће када се ваш рачунар не покрене, а матична плоча приказује лампицу грешке, али све док сте вољни да предузмете праве кораке за решавање проблема, нема разлога да се плашите. Већина данашњих матичних плоча чини узрок црвеног светла лако препознатљивим преко ознака, па чак и ако ваша матична плоча није означена, стратегије као што су поновно постављање компоненти и провера веза често су довољне да вратите рачунар на пуну функционалност.