Како да поправите грешке у употреби велике меморије у Мицрософт Едге-у

Кључне Такеаваис

 • Затворите непотребне картице, паузирајте преузимања и ажурирајте прегледач да бисте оптимизовали коришћење меморије.
 • Користите уграђени менаџер задатака да бисте затворили процесе који захтевају велике ресурсе у Мицрософт Едге-у.
 • Омогућите режим Едге ефикасности да бисте смањили потрошњу енергије и смањили употребу меморије.

Да ли сте наишли на упозорење „Откривена је велика употреба меморије“ док сте претраживали Мицрософт Едге? То значи да неки од процеса претраживача користе превише меморије (РАМ-а).

Срећом, можете лако да идентификујете и затворите те процесе који су жељни ресурса и да прилагодите неколико функција претраживача да бисте смањили употребу меморије.

1. Прелиминарне провере

Започните процес решавања проблема са Мицрософт Едге применом следећих провера и исправки:

Ако горње прелиминарне провере не реше проблем и поново наиђете на упозорење, примените преостале исправке.

2. Затворите процесе који захтевају велике ресурсе

Затим затворите процесе који су жељни ресурса да бисте ослободили меморијске ресурсе. Уграђени менаџер задатака у Мицрософт Едге-у чини ово веома једноставним.

 • Кликните на три хоризонталне тачке у горњем десном углу.
 • Идите до Још алата > Менаџер задатака претраживача.
 • Кликните на заглавље колоне Меморија да бисте распоредили задатке на основу употребе меморије у опадајућем редоследу.
 • Затворите најзахтевније, али непотребне задатке. Да бисте завршили процес, изаберите задатак и кликните на дугме Заврши процес.
 •   6 начина да поправите Роблок поклон картицу која не ради

  Уверите се да не затварате основне процесе прегледача (као што је ГПУ процес или сам процес прегледача) и сачувајте промене пре него што затворите било коју картицу.

  3. Омогућите Едге Еффициенци Моде

  Режим Едге Ефикасности је дизајниран да минимизира потрошњу енергије, а то чини смањењем употребе ресурса. Када је омогућен, режим ефикасности ставља неактивне картице у стање мировања и оптимизује активности других картица како би се употреба меморије свела на минимум, смањујући употребу меморије.

 • Кликните на три хоризонталне тачке у горњем десном углу и отворите Подешавања.
 • Идите на картицу Систем и перформансе са леве стране.
 • У оквиру Оптимизујте перформансе, укључите прекидач поред Режим ефикасности и изаберите режим максималне уштеде. Такође, уверите се да су укључени прекидачи поред уштеде ресурса са картицама за спавање и Фаде спавајућим картицама.
 • 4. Онемогућите хардверско убрзање и убрзање покретања

  Хардверско убрзање ослобађа неке задатке обраде са ЦПУ-а и користи ваш специјализовани хардвер, као што је ГПУ, за њихово руковање, побољшавајући перформансе претраживача. Слично томе, убрзање покретања унапред учитава неке неопходне процесе прегледача да би се ваш претраживач брже покренуо.

  Ове функције убрзавају ваш претраживач, али по цену мало веће употребе меморије. Дакле, можете ослободити своје системске ресурсе тако што ћете их онемогућити.

 • Кликните на три хоризонталне тачке у горњем десном углу.
 • Идите на картицу Систем и перформансе са леве стране.
 • У оквиру Системске поставке искључите прекидаче поред Појачање покретања и Користи хардверско убрзање када је доступно.
 • 5. Проверите да ли има малвера у прегледачу

  Злонамерни софтвер претраживача је често програмиран да рудари криптовалуте или помаже другим рачунарским потребама сајбер криминалаца. Када се ваш уређај зарази малвером, употреба меморије ће се драматично повећати јер малвер користи ресурсе вашег система.

    Како послати датотеке на Дисцорд

  Да бисте били сигурни да ваш претраживач није отет, затворите све картице након што сачувате напредак и поново га покрените. Након тога, оставите прегледач неактиван неколико секунди. Затим отворите апликацију за надгледање ресурса, као што је Виндовс Таск Манагер или МацОС Ацтивити Монитор, и одредите колико меморије претраживач троши док не ради.

  Ако је потрошња меморије велика, чак и када ниједан процес није покренут, ваш претраживач би могао бити отет или заражен. Стога, скенирајте свој прегледач користећи безбедносно проширење или апликацију за заштиту од малвера и уклоните отмичара.

  6. Онемогућите проширења претраживача

  Искључите сва проширења прегледача и погледајте да ли то решава проблем. Ако јесте, онда једно (или више) проширења вашег претраживача троши превише меморије. Да бисте открили које проширење прегледача узрокује проблем, омогућите сва проширења, а затим их искључите једно по једно. Док то радите, посматрајте употребу меморије у менаџеру задатака претраживача.

  Ако искључивање одређене екстензије изненада смањи употребу меморије, то је кривац. Дакле, оставите то проширење онемогућено или га трајно уклоните.

  7. Примените исправке специфичне за прегледач

  Ако се грешка и даље јавља након примене горњих исправки, требало би да обришете кеш претраживача да бисте уклонили застареле записе. Ако ово не успе, покушајте да ресетујете прегледач да бисте били сигурни да нису криве погрешно конфигурисане поставке. Ако и то не успе, поново инсталирајте претраживач од нуле — али надамо се да неће доћи до тога!