Како да поправите грешку у ограничењу меморије и одржите ВордПресс веб локацију

Као и свако друго решење отвореног кода, ВордПресс има предности и недостатке. Нуди неупоредив ниво флексибилности и скоро неограничен потенцијал за проширење. Али бављење питањима као што су грешке у решавању проблема захтева одређени степен техничке стручности. Међутим, са правим приступом, можете превазићи сваку грешку и у потпуности искористити снагу ВордПресс-а.

Док покрећете своју ВордПресс веб локацију, можете наићи на типичну грешку која каже да је ограничење меморије исцрпљено. Овај проблем настаје када ваша локација користи више меморије него што је дозвољено на вашем серверу. Овај проблем може имати озбиљне негативне ефекте који доводе до лошег корисничког искуства.

Уобичајено је да имате грешке у ограничењу меморије ако ваша веб локација прима велики промет. Срећом, постоји велики број исправки које могу да реше овај проблем, чак и ако сте нови у ВордПресс-у. Овај чланак ће вас водити кроз процес решавања проблема са ограничењем меморије на вашој ВордПресс веб локацији. На тај начин можете несметано одржавати ефикасност вашег сајта.

Уобичајени узроци грешке у ограничењу меморије у ВордПресс-у

Грешка у ограничењу меморије је једна од најчешћих грешака са којима се власници ВордПресс сајтова суочавају. Ова врста грешке узрокује да се ваше веб странице споро учитавају, падају или чак постају недоступне. Обично грешка каже: „фатална грешка: исцрпљена је дозвољена величина меморије од 67108864 бајта.“

Хајде да пронађемо уобичајене разлоге за ову грешку:

Компатибилност додатака и тема

ВордПресс додаци и теме могу да оснаже веб локацију да угради нове функционалности и персонализује визуелну привлачност. Али понекад, додатак и тема могу створити проблеме са компатибилношћу са верзијом ВордПресс-а која се користи. Дакле, може изазвати различите проблеме, укључујући грешке у ограничењу меморије.

На пример, додатак или тема могу да користе превише меморије у поређењу са меморијом коју додели сервер. Да бисте решили овај проблем, можете да деактивирате додатак или тему која изазива ову грешку. Затим можете ажурирати додатак или тему на најновију верзију. Поред тога, потражите алтернативу компатибилну са вашом тренутном верзијом ВордПресс-а.

Огромне базе података

У ВордПресс-у, проблеми са ограничењем меморије често настају због присуства великих база података. Како се повећава обим података ускладиштених на вашој веб локацији, повећавају се и одговарајући меморијски захтеви за оптималан рад.

Када веб локација предузима опсежне упите или обраду података, може премашити додељено ограничење меморије. Као резултат тога, грешка ограничења меморије ће се појавити на вашој ВордПресс локацији.

Једно решење за овај проблем може бити елиминисање страних података као што су нежељени коментари и ревизије објава. Да бисте оптимизовали перформансе и коришћење меморије, можете да користите додатак за кеширање који може ефикасно да смањи учесталост упита базе података.

Додаци гладни ресурса

Коришћење додатака који захтевају значајну количину ресурса може потенцијално довести до прекорачења прага ограничења меморије у ВордПресс-у. Такви додаци захтевају значајне системске ресурсе, посебно када рукују великим количинама података или слика. Као резултат тога, може да исцрпи ограничење меморије додељене серверу.

  ИннерЛист каже да је то апликација Листа која недостаје на вашем иПхоне-у

Једно потенцијално решење за овај проблем је да онемогућите додатак који троши значајну количину ресурса. Такође, можете заменити додатак оним који мање оптерећује ресурсе вашег сервера. Алтернативно, можете повећати ограничење меморије додељено вашој веб локацији. Али ово захтева приступ контролној табли хостинга ваше веб локације.

Неадекватни ресурси сервера

Грешка у ограничењу меморије је уобичајена када је ваша ВордПресс локација хостована на дељеном серверу. Дељени хостинг значи да је више сајтова хостовано на истом серверу. Ово подешавање може довести до ограничене алокације ресурса сервера за сваку веб локацију.

Ако дође до изненадног пораста саобраћаја на вашој веб локацији или ако на њој ради додатак који тражи ресурсе, он може премашити ограничење додељене меморије сервера. Штавише, застарели хардвер, неадекватан простор на диску и ограничени ЦПУ или РАМ такође могу довести до ове грешке.

Да бисте решили овај проблем, можете смањити број додатака који се користе на вашој веб локацији. Али ако су вам потребни додатни додаци да бисте покренули рад ваше веб локације, покушајте да изаберете хостинг план који вам даје више меморије. Надоградите на наменски сервер који нуди веће ресурсе и контролу над вашом веб локацијом.

Преоптерећени саобраћај на веб локацији

Проблеми са ограничењем меморије могу настати када веб локација прими више захтева него што њен сервер може да поднесе. Као резултат тога, веб локације са великим прометом суочавају се са грешком јер им је потребно више серверских ресурса за обраду више захтева.

Велики промет такође узрокује проблеме са упитима базе података јер захтева значајну количину меморије. Сходно томе, сервер не може да додели довољно меморије да прихвати повећани обим упита, што доводи до грешака у ограничењу меморије.

Да бисте се изборили са тим, можете побољшати ефикасност своје веб локације коришћењем мреже за испоруку садржаја (ЦДН). ЦДН ће вам помоћи у испоруци садржаја вашег сајта на различитим серверима. Дакле, свако оптерећење на једном серверу ће се смањити.

Штавише, коришћење додатака за кеширање може бити корисно за складиштење података који се често процењују. То ће вам помоћи да минимизирате број упита базе података неопходних за испуњавање сваког захтева. Такође је неопходно одабрати план хостинга који нуди довољно ресурса за прилагођавање саобраћаја на вашој веб локацији.

Како проверити ограничење меморије ваше ВордПресс веб локације

Постоје различите методе провере ограничења меморије на вашем ВордПресс сајту. Ево неких од тих метода које можете лако да користите:

#1. Са здравља ВордПресс сајта

Услужни програм за здравље ВордПресс сајта је једноставан начин да проверите ограничење ваше ВордПресс меморије. Пружа преглед здравља, као и друге детаље, као што је ограничење ПХП меморије.

Да бисте приступили информацијама о здрављу сајта, прво идите на Тоолс> Сите Хеалтх.

Сада кликните на картицу Информације и померите се надоле да бисте пронашли опцију ВордПресс константа.

Кликните на опцију ВордПресс константе, која ће испустити детаље о деловима који су учитани.

Овде ћете добити информације везане за ваш ВП_МЕМОРИ_ЛИМИТ, који дефинише ограничење меморије.

Ако је ограничење додељене меморије недовољно или мање од 32М, потребно је да повећате меморију. Постоји више метода за повећање ове границе меморије о којима ћемо ускоро разговарати.

  Фамили Гуи Потрага за стварима је занимљива, смешна и стварна [Game Review]

#2. Истраживање датотеке вп‑цонфиг.пхп

Ограничење меморије ВордПресс-а можете видети и отварањем датотеке вп-цонфиг.пхп. Да бисте добили датотеку, потребно је да лоцирате основни директоријум вашег ВордПресс сајта. Дакле, можете инсталирати једноставан ВордПресс додатак за управљање датотекама на своју контролну таблу под називом Филе Манагер.

Након што инсталирате и активирате додатак, кликните на ВП Филе Манагер и кликните на прву опцију да бисте отворили листу датотека.

Са листе датотека, кликните десним тастером миша на вп-цонфиг.пхп, а затим кликните на отвори у уређивачу кода. Сада пронађите код – дефине(‘ВП_МЕМОРИ_ЛИМИТ’, ‘256М’);. Овај код дефинише максималну количину меморије додељене вашој ВордПресс локацији.

Ограничење меморије у овом примеру је постављено на 256 МБ, што се може мењати. Имајте на уму да се ова датотека мора додати на локацију назначену на слици. Ако линија није присутна у датотеци вп-цонфиг.пхп, можете је додати ручно. Али не заборавите да сачувате промене пре одласка.

#3. ВордПресс хостинг налог

Увек можете да проверите ограничење ваше ВордПресс меморије са налога за хостовање ВордПресс сајта или цПанела. Прво се пријавите на свој хостинг налог, пријавите се на свој цПанел и кликните на Филе Манагер.

Сада двапут кликните на публиц_хтмл, што ће отворити листу датотека.

На овој листи датотека, добићете датотеку вп-цонфиг.пхп коју можете прегледати, па чак и уређивати.

Сада кликните десним тастером миша и погледајте датотеку да бисте проверили ограничење меморије ваше ВордПресс веб локације.

Ако не можете да пронађете ограничење ВордПресс меморије за своју веб локацију, препоручујемо да контактирате свог провајдера хостинга. Они ће моћи да вам пруже тренутно ограничење ВордПресс меморије и ПХП ограничење ваше веб локације. Али да бисте извршили овај задатак, уобичајено је да покренете тикет за подршку или пошаљете е-пошту свом провајдеру хостинга.

Сада када знате где да пронађете ограничење меморије ваше ВордПресс локације, време је да научите како да га повећате.

Како да поправите грешку у ограничењу меморије ВордПресс-а

Ако сте вољни да поправите грешку ограничења меморије ВордПресс-а, следите ове корак-по-корак приступе:

#1. Направите резервну копију вашег ВордПресс сајта

Прављење резервне копије података ваше веб локације је од суштинског значаја пре него што направите било какве промене на вашој ВордПресс веб локацији. Јер ако нешто крене наопако док уносите измене, лако можете да се вратите у претходно стање свог сајта. Прођите кроз следеће кораке да направите резервну копију своје ВордПресс странице:

 • Користите додатак за резервну копију као што је УпдрафтПлус, Дуплицатор, Јетпацк
 • Користите услуге резервних копија у облаку као што су Гоогле Дриве и Амазон С3.
 • Ручно извезите базу података свог ВордПресс сајта
 • Питајте свог хостинг провајдера за резервне услуге

Ако користите додатак, процес прављења резервне копије постаје веома лак јер можете да вратите промене у било које време. Осим тога, помоћу аутоматизованих резервних копија у реалном времену, увек чувате своју веб локацију од изненадних промена.

#2. Уредите датотеку вп-цонфиг.пхп

Као што смо раније споменули, ограничење меморије је дефинисано у датотеци вп-цонфиг.пхп вашег сајта. Стога, прво би требало да почнете са њим да бисте решили проблем са ограничењем меморије. Ево корака које можете пратити да бисте уредили датотеку вп-цонфиг.пхп

1. Пријавите се на цПанел или ФТП клијент вашег ВордПресс сајта и унесите датотеку вп-цонфиг.

2. Додајте доле наведени код испред реда који каже: „То је све, престаните са уређивањем!“: дефине(‘ВП_МЕМОРИ_ЛИМИТ’, ‘256М’);

  Шта је сервер без главе?

3. Пре него што изађете, сачувајте све промене, а затим освежите сајт да бисте видели да ли је проблем са ограничењем меморије решен.

Ако и даље имате грешку, морате да покушате са другачијим приступом да је поправите.

#3. Уредите ограничење меморије у датотеци пхп.ини

У случају да не можете да решите проблем са ограничењем меморије преко вп-цонфиг.пхп, то можете учинити помоћу датотеке пхп.ини. Помоћу ове датотеке можете проширити ограничење меморије и чак конфигурисати више опција за ВордПресс. Пратите ове кораке да бисте конфигурисали датотеку пхп.ини:

 • Пријавите се на свој цПанел, а затим пронађите фолдер публиц_хтмл и двапут кликните да бисте ушли
 • У фолдеру публиц_хтмл добићете датотеку пхп.ини коју треба да уредите.

 • Ако не видите датотеку пхп.ини у фолдеру публиц_хтмл, можете је креирати. Да бисте креирали датотеку пхп.ини, кликните на опцију Датотека и креирајте је ручно.
 • Унутар датотеке пхп.ини можете уметнути следећи ред кодова да бисте променили ограничења меморије и још много тога.
upload_max_filesize = 256M

post_max_size = 256M

memory_limit = 256M

file_uploads = On

upload_max_filesize = 128M

max_execution_time = 300

max_allowed_packet_size = 524288000

Напомена: потребно је само да додате мемори_лимит = 256 у датотеку. Остали кодови се користе у различите сврхе.

#4. Уредите ограничење меморије користећи .хтаццесс датотеку

Ако и даље имате проблем са ограничењем меморије на вашој ВордПресс локацији, прођите кроз следеће кораке да бисте га решили:

 • Пријавите се у свој цПанел и уђите у фасциклу плублиц_хтмл
 • Пронађите .хтаццесс датотеку у фасцикли
 • Подразумевано, датотека .хтаццесс није доступна. Можете га учинити доступним тако што ћете кликнути на дугме за подешавања и изабрати оквир Прикажи скривене датотеке

 • Након што сачувате подешавања, приступите датотеци .хтаццесс и ставите следећи код у њу:
php_value max_input_vars 5000

php_value max_execution_time 300

php_value post_max_size 128M

php_value upload_max_filesize 128M

php_value memory_limit 256M

Напомена: потребно је само да додате пхп_валуе мемори_лимит 256М у датотеку.

#5. Обратите се свом провајдеру хостинга

Ако се и даље суочавате са проблемом ограничења меморије, крајње је време да контактирате свог провајдера услуга хостинга. Прво би требало да проверите ограничење меморије које је доделио ваш хостинг провајдер. Дакле, требало би да проверите своју контролну таблу за хостинг, где можете пронаћи ограничење додељене меморије за вашу веб локацију.

Ако сте достигли максималну границу меморије своје веб локације, онда је време да потражите другачији план хостинга. Можете питати свог хостинг провајдера о различитим пакетима које пружају. Након тога, можете надоградити на други план или чак изабрати бољег хостинг провајдера.

Неки од најбољих хостинг провајдера су Хостингер, Блуехост, ВП Енгине, ХостГатор, итд. Такође, можете избећи дељени план хостинга и надоградити на виртуелне приватне сервере (ВПС) или хостинг у облаку. Дакле, можете добити више меморијских ограничења и ресурса за своју ВордПресс локацију.

Најбоље праксе за избегавање грешке у ограничењу меморије у будућности

Као власник ВордПресс сајта, суочавање са проблемом ограничења меморије може бити фрустрирајуће. Међутим, постоје кораци које можете предузети да бисте избегли овај проблем у будућности. Ево најбољих пракси које треба следити и спречити овај проблем:

 • Увек ажурирајте своју ВордПресс локацију на најновију верзију
 • Редовно ажурирајте додатке и тему вашег сајта
 • Изаберите и инсталирајте лагане теме и додатке
 • Оптимизујте своје базе података рутински да бисте уклонили вишак података
 • Користите додатке за кеширање да бисте смањили учесталост упита базе података
 • Користите мрежу за испоруку садржаја (ЦДН) да бисте растеретили ресурсе сервера
 • Надоградите на бољи пакет који пружа ваш хостинг провајдер
 • Промените свог хостинг провајдера на познатог или бољег
 • Отпремите велике датотеке директно на своју веб локацију

Резиме

Грешке у ограничењу ВордПресс меморије могу изгледати као застрашујући проблем за решавање. То може створити лоше корисничко искуство за власнике сајта и угрозити укупну ефикасност веб локације. Али након што прођете кроз овај водич, моћи ћете лако да се носите са њим и да ваша веб локација ради несметано.

Можда ћете такође бити заинтересовани да прочитате о овим врхунским ВордПресс платформама за хостовање за веб локације са великим прометом како бисте избегли ове проблеме.