Како да заштитите свој претраживач

Чини се да се отмица претраживача повећава великом брзином. То је злонамерни програм који мења и модификује поставке вашег веб претраживача и преусмерава на друге веб странице или претраживаче без ваше дозволе.

А један од уобичајених отмичара претраживача је „Иахоо Сеарцх Редирецт“.

Ако користите Гоогле Цхроме, али сте стално преусмерени на Иахоо претраживач, највероватније је да отмичар прегледача омета подешавања вашег веб прегледача.

Према рутинској истрази Цибле Ресеарцх анд Интеллигенце Лаб (ЦРИЛ), више од 2 милиона корисника било је погођено отмичарима претраживача у 2022. То је скоро половина корисника интернета који претражују интернет.

Ово показује колико је овај напад чест. Иахоо је популаран претраживач, али неколико отмичара претраживача, као што су истартсурф, оутсурфинг и истарт123, преусмеравају корисничке упите за претрагу на лажну верзију Иахоо претраживача или убацују предложене претраге или резултате претраге у претраживач, преусмеравају и обмањују кориснике.

На овом блогу ћемо сазнати више о Иахоо вирусу за преусмеравање, његовој сврси и како га можете поправити различитим методама.

Шта је Иахоо Редирецт Вирус?

Иахоо вирус преусмеравања или Иахоо редирецт хијацк напад је потенцијално нежељени програм (ПУП) са штетним и претећим функцијама, као што је отмица веб претраживача на рачунару корисника.

Када се ваш прегледач аутоматски преусмерава на Иахоо претраживач, то је највероватније зато што је на вашем рачунару инсталиран злонамерни програм или проширење веб прегледача. Овај напад често доводи до:

➡ Честа рушења сајта

➡ Успоравање рачунара

➡ Одлив ресурса

Иахоо преусмеравање се инфилтрира у претраживаче и рачунаре на неколико начина. Чешће него не, вирус се аутоматски инсталира или га потискује потенцијално нежељена датотека или програм који мења уносе вашег Виндовс регистра. Ово поставља Иахоо претрагу као подразумевану почетну страницу вашег претраживача или нову картицу у сваком прегледачу на вашем рачунару.

Дакле, ево неколико знакова који вам могу помоћи да утврдите да ли је ваш лаптоп или лични рачунар погођен Иахоо вирусом или нападом за преусмеравање:

 • Прегледач преусмерава на нежељене веб локације: Злонамерни малвер може да преузме веб прегледач вашег рачунара и преусмери ваше претраге на нежељене веб локације. На пример, претпоставимо да приметите да вас прегледач аутоматски преусмерава на Иахоо претрагу. У том случају, злонамерни веб-сајтови које нисте намеравали да посетите или да видите ирелевантне рекламе и искачуће прозоре, то је знак инфекције малвером и присуство Иахоо вируса за преусмеравање.
 • Споре перформансе рачунара: Ако приметите нагли пад брзине или перформанси рачунара и да ради спорије него иначе, то може бити због присуства малвера јер малвер успорава или чини да ваш уређај не реагује. Штавише, честа рушења или замрзавања указују на инфекцију Иахоо вирусом или малвером за преусмеравање.
 • Нежељени искачући прозори: Појава нежељених реклама и искачућих прозора такође је знак Иахоо напада отмице преусмеравања. Ови искачући прозори могу бити повезани са Иахоо-ом или другим претраживачима као што је Гоогле или потпуно неповезаним услугама и производима. Видети много ирелевантних искачућих прозора и реклама везаних за Иахоо знак је напада отмице Иахоо преусмеравања.
 • Сумњиви програми: Понекад злонамерни софтвер инсталира додатне програме и апликације без вашег знања, који могу бити прикривени као безбедан и легитиман софтвер. Међутим, ови програми и софтвер могу бити злонамерни злонамерни софтвер дизајниран за крађу осетљивих личних података или обављање злонамерних активности. Ако приметите непознате апликације које нисте инсталирали на свом уређају, то може бити знак заразе малвером.
 • Измене подешавања вашег прегледача: Присуство злонамерног софтвера може да промени подешавања и конфигурацију вашег веб прегледача, као што су подешавања почетне странице, инсталирање неодобрених екстензија или промена подразумеваног претраживача на злонамерне веб локације без ваше дозволе. Ако приметите такве промене које нисте сами направили, то је највероватније зато што је ваш рачунар заражен Иахоо вирусом за преусмеравање.
  12 подкаста о криптовалутама да останете испред у дигиталној економији

У већини случајева, Иахоо вирус за преусмеравање или малвер долази на ваш рачунар због инсталирања других компоненти додатака или софтвера. Стога, инсталирање софтвера у пакету, бесплатних апликација или апликација трећих страна често доводи до учитавања компоненти у популарне веб претраживаче и претраживаче, као што су Гоогле или Иахоо, како би се модификовали интернет подешавања.

Али која је тачно сврха ових Иахоо напада отмице преусмеравања? Хајде да сазнамо.

Разлози иза Иахоо Редирецт Хијацк напада

Ево неколико разлога и сврха зашто сајбер криминалци отму ваш рачунар помоћу Иахоо вируса за преусмеравање:

#1. Оптимизација претраживача (СЕО) Превара или повећање саобраћаја

Једна од примарних сврха Иахоо напада отмице преусмеравања је измена подешавања претраживача која преусмеравају кориснике на злонамерне веб локације, манипулишући онлајн саобраћајем и рангирањем на претраживачима.

Стога, преусмеравање корисника на ове веб странице вештачки повећава рангирање сајта на претраживачима, омогућавајући им да зараде вишу позицију на страници са резултатима претраживача (СЕРП).

#2. Малициоус Адвертисинг

Типично, власник малвера преусмерава кориснике на веб локације које желе да промовишу, што генерише приход од реклама.

Стога, сајбер криминалци користе Иахоо напад отмице преусмеравања да преусмере кориснике на злонамерне веб локације које приказују много огласа како би остварили приход путем реклама које се плаћају по клику.

#3. Инсталација злонамерног софтвера

Неколико варијанти Иахоо вируса за преусмеравање је дизајнирано за инсталацију злонамерног софтвера на рачунар корисника.

Преусмеравајући кориснике на веб локације које садрже злонамерни малвер, сајбер криминалци инфицирају корисников рачунар типовима злонамерног софтвера, попут тројанаца или вируса, како би добили злонамерни и неовлашћени приступ систему.

#4. пхисхинг сцамс

Још један уобичајени разлог или сврха иза Иахоо напада отмице преусмеравања је преварити или преварити кориснике да дају своје личне податке или информације.

Сајбер-криминалци преусмеравају кориснике на сличне, али лажне веб-сајтове, као што су Иахоо Финанце или Иахоо Маил, варајући их да унесу своје акредитиве како би украли њихове лозинке, корисничка имена и друге поверљиве податке.

#5. Праћење података

У исто време, многи сајбер криминалци и отмичари претраживача обављају активности праћења података у позадини прегледача корисника.

Ово се ради да би се издвојили подаци о систему и прегледању, осетљиви акредитиви за пријаву и информације ускладиштене у апликацијама у злонамерне сврхе.

  Како ЦлицкСтреам подаци могу да кажу шта Гоогле аналитика не може

Како поправити Иахоо Редирецт Хијацк напад?

Ево неколико метода да поправите или уклоните Иахоо вирус преусмеравања са вашег рачунара.

#1. Промените подразумевани претраживач

Најчешће, када инсталирате непоуздане и недоречене апликације из непознатих извора, они постављају Иахоо претраживач као подразумевани током инсталације апликације. У таквим случајевима, потребно је само да поново ручно промените претраживач.

Стога, иако преусмеравање на Иахоо претраживач након инсталације скицираног софтвера није знак Иахоо вируса за преусмеравање, промена подразумеване поставке претраживача може вам помоћи да се вратите на подразумевани претраживач.

Сви водећи веб претраживачи имају ове сличне кораке за промену подразумеваног претраживача:

 • Прво, у вашем тренутном веб претраживачу, отворите падајући мени.
 • Идите на „Подешавања“ („Преференце“ у случају прегледача Сафари).
 • Кликните на „Тражи“ („Претраживач“ у случају Гоогле Цхроме-а).
 • Поставите одговарајући претраживач по свом избору као подразумевани.

#2. Ослободите се нежељених екстензија

Један од прелиминарних корака који можете предузети да бисте избегли проблем отмице Иахоо преусмеравања је уклањање непотребних и нежељених екстензија.

Ове екстензије могу бити заражене вирусима попут Иахоо вируса за преусмеравање, а њихово уклањање из вашег веб претраживача може вам помоћи да елиминишете проблем отмице Иахоо преусмеравања.

Пратите ове кораке да бисте уклонили нежељена и сумњива проширења прегледача из Цхроме претраживача:

 • Кликните на три вертикалне тачке у горњем десном углу странице Цхроме прегледача.

 • Кликните на „Подешавања“ > „Додаци“.

 • Проверите проширења прегледача која више не користите или која вам се чине непозната.
 • Кликните на „Уклони“ да бисте уклонили екстензије из свог веб прегледача.

Када уклоните непотребна проширења, проверите да ли се још увек суочавате са проблемом отмице Иахоо преусмеравања или је уклоњен.

#3. Вратите подразумеване поставке претраживача

Ако горња два решења не помогну, можете покушати да вратите или ресетујете подразумевана подешавања прегледача.

Ресетовање подешавања Цхроме прегледача на подразумевана оригинална подешавања помоћи ће вам да ресетујете претраживач, почетну страницу, закачене картице и страницу нове картице. Штавише, то ће обрисати привремене податке као што су колачићи и онемогућити сва проширења. Међутим, не брините; неће избрисати вашу историју, фаворите и сачуване лозинке.

Пратите ове кораке да бисте ресетовали подразумевана подешавања прегледача:

 • На картици Цхроме прегледача кликните на три вертикалне тачке у горњем десном углу.
 • Кликните на „Подешавања“.

 • Кликните на „Ресетуј подешавања“ у левом углу екрана.
 • Кликните на опцију „Врати подешавања на оригиналне подразумеване вредности на екрану.

 • На екрану ће се приказати дијалог за потврду, који приказује детаљне компоненте које ће бити враћене у првобитно подразумевано стање ако наставите са процесом ресетовања. Кликните на дугме „Ресетуј подешавања“ да бисте наставили и завршили рестаурацију.

Овај корак ће вам помоћи да вратите оригинална подешавања прегледача, уклоните непотребна проширења и помоћи ће вам да елиминишете напад отмице Иахоо преусмеравања.

#4. Ако користите МцАфее Анти-вирус

Већина корисника се сусреће са проблемом отмице Иахоо преусмеравања када користе МцАфее антивирусни софтвер.

Иако се корисници никада нису сложили или се пријавили са МцАфее-ом за промену претраживача, софтвер и даље мења претраживач са Гоогле-а на Иахоо.

Ако користите МцАфее анти-вирус и доживјели сте преусмеравање Гоогле на Иахоо, ево могућег разлога зашто би се то могло догодити.

Када се МцАфее ВебАдвисор ажурира, он проверава да ли је подразумевани претраживач вашег веб претраживача постављен и укључен на безбедну претрагу од Иахоо-а. Ако ваш претраживач користи други претраживач, као што је Гоогле, МцАфее ВебАдвисор га мења у Иахоо претраживач ако сте омогућили безбедну претрагу.

  10 једноставних начина да поправите грешку Твитцх 3000

Можете спречити Иахоо преусмеравање тако што ћете опозвати избор у пољу за потврду у оквиру за дијалог поруке који се повремено појављује. Кликните на дугме „Готово“ након што поништите избор у пољу за потврду.

Извор: мцафее.цом

Подразумевано је унапред изабрано „Да, укључи безбедну претрагу након што поново покренем прегледач“. Ако га поништите, избећи ћете проблем Иахоо преусмеравања.

Савети како да не будете погођени Иахоо Редирецт Хијацк нападом

Ево неколико кључних савета за заштиту рачунара и веб претраживача од Иахоо напада отмице преусмеравања:

#1. Редовно ажурирајте свој антивирусни софтвер

Антивирусни софтвер штити ваш рачунар и прегледач од инфекција малвером и отмице претраживача као што је Иахоо вирус за преусмеравање. Међутим, они то могу ефикасно да ураде само ако их ажурирате са најновијим верзијама.

Стога редовно ажурирајте свој антивирусни софтвер да бисте обезбедили максималну заштиту и безбедност од напада малвера и најновијих безбедносних претњи.

Неопходно је да се пазите да не кликнете на злонамерне везе и да постанете жртва пхисхинг превара да бисте заштитили осетљиве податке и информације за пријаву од крађе.

Стога се уверите да не кликнете на везе из непознатог извора, посебно на платформама друштвених медија и е-порукама.

#3. Користите јаке лозинке

Јака, компликована и тешко погодна лозинка штити ваш налог на мрежи, укључујући Иахоо налог, од напада и компромитовања најновијих претњи сајбер криминала.

Лозинка вашег налога треба да има најмање 8 знакова и да се састоји од комбинације бројева, специјалних знакова и малих и великих слова. Поред тога, такође је од кључне важности да избегавате коришћење исте лозинке за неколико налога и да редовно мењате и ажурирате лозинку уместо да користите исту лозинку током дужег периода.

#4. Омогућите двофакторску аутентификацију

Двофакторска аутентикација, или 2ФА, додаје додатни безбедносни слој, захтевајући од вас да унесете други облик верификације или фактор аутентификације, који може бити ОТП, безбедносно питање, биометријски итд. приликом приступања вашем налогу.

Омогућавање 2ФА отежава хакерима и сајбер криминалцима приступ вашем системском налогу, чак и ако провале вашу лозинку, штитећи осетљиве информације.

#5. Одржавајте свој веб прегледач ажурним

Сајбер криминалци често циљају веб прегледаче, пошто су претраживачи уобичајен начин за кориснике да приступе вебу.

Стога је неопходно да ваш веб прегледач буде ажуриран са његовом најновијом верзијом. Дакле, уверите се да сте ажурирали безбедносне закрпе свог рачунара да бисте заштитили свој рачунар/лаптоп од инфекција малвером као што је Иахоо вирус преусмеравања.

#6. Спречите преузимање софтвера из непознатих извора

Преузимање софтвера је још један уобичајен начин на који сајбер криминалци шире вирусе и инфекције малвера на претраживачима и уређајима.

Морате да преузимате софтвер и инсталирате апликације само из поузданих и реномираних извора, као што је званична веб локација програмера софтвера, јер њихово преузимање из непознатих и мање веродостојних извора повећава шансе да буду заражени малвером.

Завршне речи

Иахоо напад отмице преусмеравања је уобичајени отмичар претраживача који отима прегледаче и системе у злонамерне сврхе, повећава саобраћај на мрежи на злонамерној веб локацији, незаконито генерише приход од огласа или краде осетљиве податке и акредитиве путем неовлашћеног приступа налогу.

Такође деградира и успорава рачунар, угрожавајући ваше искуство прегледања, безбедност на мрежи и приватност.

Дакле, уверите се да предузмете превентивне мере коришћењем јаких лозинки, омогућавањем двофакторске аутентификације, одржавањем ажурирања софтвера и претраживача и избегавањем кликања на сумњиве везе или преузимања софтвера из непоузданих извора.

Ако икада наиђете на напад вируса Иахоо преусмеравања, уверите се да користите овај блог да бисте уклонили вирус са свог рачунара и уживали у безбедном и безбедном искуству прегледања.

Затим прочитајте како можете да поправите грешку затварања ЕРР везе на Гоогле-у помоћу ових вредних савета.