Како ефикасније користити појам са ових 9 једноставних трикова

Иако је Нотион невероватан алат за продуктивност, навигација може бити прилично тешка. Да бисмо вам помогли да ваше путовање у Нотион буде много лакши и ефикаснији, саставили смо листу трикова које можете да користите.

1. Користите пречице на тастатури и команде

Коришћење пречица и команди на тастатури може направити велику разлику и помоћи вам да значајно убрзате своје задатке. Од пребацивања између различитих страница до креирања листе обавеза са пољима за потврду, постоји преко 130 Нотион пречица на тастатури за Виндовс и Мац. Ево неколико корисних пречица са којима препоручујемо да почнете:

 • Да бисте отворили нови прозор Нотион: Цтрл/Цмд + Схифт + Н
 • За пребацивање између тамног и светлог режима: Цтрл/Цмд + Схифт + Л
 • Да бисте отворили оквир за дијалог Нотион АИ: Цтрл/Цмд + Ј
 • Да бисте направили нову страницу у десктоп апликацији Нотион: Цтрл/Цмд + Н
 • Да бисте додали коментар: Цтрл/Цмд + Схифт + Н
 • Да бисте се вратили на страницу: Цтрл/Цмд + [
 • To go forward a page: Ctrl/Cmd + ]

Осим пречица на тастатури, можете да користите команде косе црте (/) да бисте брзо форматирали своје Нотион странице. Ево неколико са којима би требало да почнете:

 • Да бисте креирали нови блок текста: /тект
 • Да бисте направили листу са набрајањем: /буллет
 • Да бисте креирали нумерисану листу: /нум
 • Да бисте направили преклопну листу: /тоггле
 • Да бисте отпремили слику: /имаге
 • Да бисте отпремили видео: /видео
 • Да бисте променили боју текста блока: /цолор
 • Да бисте променили боју позадине блока: /цолор бацкгроунд

Без обзира да ли сте студент са гомилом рокова или имате 9 до 5, људска је природа понекад заборавити ствари, чак и ако сте навели све своје задатке и рокове. Једна функција које можда нисте свесни је опција подешавања подсетника у Нотион-у.

Да бисте поставили подсетник, идите на страницу или задатак на који желите да вас подсети. Унесите @реминд заједно са датумом и временом када желите да добијете обавештење од Нотион-а које вас подсећа на задатак или догађај. На пример, ако желите да вас подсети на задатак који треба да буде у петак у 8:00, једноставно унесите @реминд Фридаи ат 8:00.

  Како уклонити свој број са Труецаллер-а

Ако користите табелу за праћење рокова, можете да подесите и подсетник тако што ћете кликнути на датум и кликнути на Подсетник. Сада можете да изаберете да вас подсети на задатак на дан када треба, дан раније, два дана пре и недељу дана пре његовог рока.

Ако сте провели сате пишући белешке о теми коју проучавате, потрошити још неколико сати на сажимање својих дугачких белешки за ревизију дефинитивно није временски ефикасно. Нотион АИ је згодан у таквим ситуацијама и уштедеће вам сате ручног рада. Нотион је дизајнирао Нотион АИ да помогне корисницима да побољшају своју продуктивност.

Осим сумирања страница, Нотион АИ може да преведе странице, поправи правописне грешке, побољша ваше писање, прошири или скрати ваш писани текст, промени тон писања, замисли идеје за вас, креира листу обавеза за вас и још много тога.

Да бисте користили Нотион АИ, отворите страницу или креирајте нову. Сада можете да покренете Нотион АИ тако што ћете откуцати команду /Нотион АИ или истовремено притиснути тастере Цтрл/Цмд + Ј да бисте отворили оквир за дијалог Нотион АИ. На екрану ће се сада појавити падајући мени са више опција. Све што сада треба да урадите је да изаберете задатак који желите да уради Нотион АИ и видите да ради своју магију.

На пример, ако желите да Нотион АИ напише нешто од нуле, изаберите Питај АИ да напише и дајте му упутства у оквиру за дијалог.

Нажалост, Нотион АИ није бесплатан. Ако имате бесплатан Нотион лични план, можете испробати 20 одговора месечно. Међутим, ако желите да уживате у неограниченим одговорима Нотион АИ, мораћете да се претплатите на плаћени одговор.

Ако имате бесплатни план или претплату на Плус, Бусинесс или Ентерприсе и наплаћујете се месечно, Нотион АИ ће вас коштати 10 долара месечно. С друге стране, ако имате претплату Плус, Бусинесс или Ентерприсе и обнављате претплату сваке године, уместо тога можете купити Нотион АИ за 8 УСД месечно.

  Како да пратите употребу података на Андроиду

4. Користите Нотион Цхроме екстензије

Један од најпотцењенијих начина померања граница Нотион-а и олакшавања навигације платформом је коришћење Нотион екстензија. Доступне су тоне Нотион екстензија за Гоогле Цхроме које вам могу олакшати живот, попут Нотион Веб Цлиппер проширење које вам омогућава да сачувате веб локацију коју тренутно прегледате у Нотион бази података или ЦхатГПТ у Нотионшто вам омогућава да сачувате своје ЦхатГПТ разговоре.

5. Креирајте дугмад за радње које се понављају

Један од најједноставнијих начина да свој радни простор Нотион учините чистијим и лакшим за навигацију је коришћење дугмади Нотион. Ова згодна функција вам омогућава да обављате задатке који се понављају које обављате свакодневно, као што је додавање новог задатка на листу обавеза, једноставним кликом на дугме. Да бисте креирали дугме, откуцајте команду /буттон.

Сада унесите име за дугме и додајте икону. Кликните на + Додај радњу под Уради ово и изаберите између: Уметни блокове, Додај страницу у, Уреди странице у, Прикажи потврду и Отвори страницу.

На пример, ако желите да креирате задатак сваки пут када кликнете на дугме, изаберите Уметни блокове од пет опција и откуцајте /то-до лист у оквир за дијалог. На крају, кликните на Готово.

6. Користите функцију Тоггле ин Нотион

Преклопни блокови су још један одличан начин да свој радни простор Нотион одржавате уредним и организујете комаде текста. Да бисте креирали преклопни блок, откуцајте команду /тоггле и откуцајте име за заглавље прекидача. Такође можете да направите листу за пребацивање тако што ћете откуцати > након чега следи размак у новом реду.

Кликните на дугме троугла поред прекидача или кликните на текст са ознаком Испразни прекидач да бисте додали блокове садржаја испод заглавља прекидача.

7. Прилагодите свој радни простор Нотион

Додавање мало стила вашем радном простору Нотион може учинити организовање вашег живота забавним. Срећом, Нотион нуди више начина за прилагођавање вашег радног простора Нотион-а, а естетика подешавања Нотион-а ће трајати само неколико минута. Можете да почнете тако што ћете додати насловну фотографију на своје Нотион странице тако што ћете прећи курсором преко врха странице и кликнути на Додај насловницу.

  11 најбољих решења за претварање текста у говор за пословну и личну употребу

Када кликнете на Промени насловницу, моћи ћете да изаберете из галерије насловних фотографија које је курирао Нотион. Ако желите да отпремите сопствену слику, кликните на Отпреми.

Стилизовање садржаја ваше странице Нотион је подједнако важно. Један од начина да то урадите је променом стила фонта. Нотион нуди три различита фонта: подразумевани, сериф и моно. Можете да промените стил фонта текста на страници Појам тако што ћете кликнути на три хоризонталне тачке у горњем десном углу екрана и изабрати један од три фонта испод заглавља Стил.

Такође можете променити боју текста или његову позадину тако што ћете означити текст и изабрати три хоризонталне тачке на траци менија која се појављује.

На крају, изаберите Боја из падајућег менија и изаберите са листе боја.

Такође можете да користите алатку /ембед да додате слике, видео записе, Гоогле документе, Спотифи плејлисте и друго у свој радни простор Нотион. Да бисте то урадили, откуцајте команду /ембед, налепите везу и кликните на везу Угради.

8. Направите табелу садржаја

Без обзира да ли правите белешке о Нотион-у или пишете есеј са више наслова, можете додати садржај на своју Нотион страницу. Једноставно унесите команду /табела садржаја у нови ред и блокови са садржајем ће се аутоматски креирати. Можете да померате овај оквир по својој страници Појам.

9. Креирајте базу података главних задатака

Ако сте неко ко мора да буде у току, управљање појединачним листама обавеза за различите делове вашег живота може бити неодољиво. Да бисте се томе супротставили, можете консолидовати неколико категорисаних листа задатака у велику базу података о обавезама и кретати се по задацима помоћу филтера.

Откуцајте команду /датабасе и изаберите „База података – Инлине“ из падајућег менија. Сада прилагодите базу података према вашим захтевима и унесите задатке које треба да урадите. Обавезно креирајте ознаке за различите делове свог живота, као што су посао, универзитет, намирнице итд.

Када завршите са попуњавањем базе података својим задацима, можете филтрирати кроз њих тако што ћете кликнути на Филтрирај и филтрирати их према ознакама. На пример, ако желите да видите само задатке у вези са универзитетом које треба да урадите, једноставно означите поље за потврду поред Универзитет.

Од прилагођавања вашег Нотион радног простора до коришћења Нотион АИ за обављање задатака уместо вас, савладавање ових савета ће вам помоћи да уштедите много времена на дуге стазе.