Како етички генерисати и користити АИ уметност

Кључне Такеаваис

  • Многи генератори уметности вештачке интелигенције искоришћавају дела заштићена ауторским правима, штетећи људским уметницима.
  • Да бисте етички користили уметност вештачке интелигенције, прогласите је као уметнике генерисане вештачком интелигенцијом и заслужне уметнике.
  • Будите опрезни са коришћењем АИ уметности на производима и заговарајте правила поштеног коришћења.

Генератори АИ уметности су корисни, али имају цену за људске уметнике. Сазнајте какав је утицај и како можете да генеришете и користите АИ уметност што је могуће етичније. Постоји неколико званичних правила, тако да морате да поставите своја ограничења, било да се само играте са технологијом или се надате да ћете је користити професионално.

Зашто АИ Арт Генератион није етички

АИ мотори користе машинско учење да апсорбују и дају смисао сликама и релевантним подацима са целог интернета. Неке од ових онлајн фотографија, слика или дигиталне уметности су бесплатне за коришћење, док су друге заштићене ауторским правима, што генератори и њихови програмери обично игноришу. Они не траже дозволу, не плаћају, па чак ни дају признање уметницима чија дела опонашају.

Године 2023. уметници и Гетти Имагес су тужили Мидјоурнеи анд Стабилити АИ због тога. Али генератори уметности вештачке интелигенције и даље се извлаче са искоришћавањем дела заштићених ауторским правима.

Поред крађе уметности, стварање слика помоћу АИ мотора одузима посао људским уметницима. Ово је један од многих начина на које уметност генерисана вештачком интелигенцијом мења будућност уметности.

На овај или онај начин, уметнички пејзаж ће морати да се прилагоди, макар само да би се избегле веће сметње за потрошаче и дизајнере.

  Како добити Аппле-ов попуст за образовање на Мац-у или иПад-у

Како етички креирати и користити умјетну интелигенцију

Дебата око генератора АИ уметности поставља неколико питања, на пример, да ли је то уопште права уметност ако је АИ направила? Шта дефинише оригиналност? Ко је крив за кршење ауторских права од стране АИ? Алгоритам, његов програмер или корисник који је унео промпт?

Сложеност проблема је разлог зашто је потребно толико времена да се утврде границе и закони за коришћење АИ мотора. До тада, забележите следеће савете како бисте смањили утицај на уметнике када генеришете уметност вештачке интелигенције.

1. Не покушавајте да профитирате од уметности генерисане вештачком интелигенцијом

Стварање задивљујуће слике помоћу вештачке интелигенције и постављање на Инстаграм како би се једноставно показало људима је релативно безопасно. Уметничко дело може бити засновано на нечему заштићеном ауторским правима, али не профитирате активно од слике осим да добијете неке лајкове.

Оно што је неетично је да себе прогласите уметником, користите слику на производима или је монетизујете. Имали бисте профит од рада других људи без њиховог пристанка.

2. Прогласите уметност генерисаном вештачком интелигенцијом када је делите на мрежи

Што се тиче власништва над умјетношћу умјетном интелигенцијом, најбоље је признати себе као провајдера, а не умјетника. Понашајте се у складу са тим када постављате своје слике на Интернет.

Додајте линију или хасхтаг да бисте означили слику као генерисану вештачком интелигенцијом. Можете чак да изјавите да нисте уметник и наведете ко је утицао на уметност. Све у свему, боље је да будете искрени.

3. Одајте признање уметницима ако знате ко су

Неки АИ генератори уметности имају згодне дугмад са стиловима за ваше слике, често означене именима одређених уметника. Друге платформе имају нејасне ознаке, али које проширују ваше упите, понекад помињујући уметника који утиче.

Када користиш НигхтЦафе, на пример, откуцајте свој упит и притисните Адванцед Промпт Едитор. На картици Модификатори пронаћи ћете опцију Уметници, која наводи праве креаторе чији рад може утицати на вашу уметност вештачке интелигенције. Међу њима су Грег Рутковски, Јордан Гриммер и Келли Фреас, између осталих извора.

Права ствар коју треба да урадите, посебно ако намеравате да уновчите своје слике вештачке интелигенције, јесте да одате признање уметницима. Још боље, затражите њихову дозволу или понудите провизију. Преузмите иницијативу да смањите штету од АИ генератора.

  Најбоље алтернативе Кицкасс торентима у 2017. и како да останете безбедни

Иако није добра идеја да имате слику генерисану вештачком интелигенцијом која рекламира ваш бренд, мало вас то спречава. Платформе као што је Киндле Дирецт Публисхинг (КДП) захтевају од вас да у публикацијама наведете било који садржај генерисан вештачком интелигенцијом, али таква правила нису широко распрострањена или званични закони. Постоје кораци које можете предузети по сопственој вољи да бисте избегли озбиљну реакцију.

Прво, уредите АИ слику до непрепознатљивости уместо да само поправљате мање детаље Мидјоурнеи уметности помоћу Пхотосхопа. Можете користити само део тога или га имати као нејасну позадину ваше оригиналне уметности. Такође, изјавите да користите слике вештачке интелигенције и дајте признање тамо где треба.

5. Креирајте оригиналну уметност са АИ сликом као инспирацијом

Један од начина да користите АИ уметничке машине без осећаја кривице је да их имате само за генерисање идеја. Унесите упит који јасно описује вашу визију, сакупите слике вештачке интелигенције које вас највише инспиришу и креирајте оригиналну уметност са њима на уму.

АИ слике су одличне за низ ствари које не угрожавају ваш морал. Они су један од најбољих алата за креирање визионарских плоча са стимулативним визуелним приказима, а можете направити смешне рођенданске честитке и друге поклоне. Другим речима, лична употреба уметности вештачке интелигенције етички је боља од профита од слика створених из украдених дела.

6. Заговарајте фер систем уметности вештачке интелигенције

Танка линија између добре и лоше употребе АИ слике је несрећна јер је потенцијал вештачке интелигенције за производњу уметничких дела и других материјала огроман.

Потпуно одбацивање технологије била би грешка, с обзиром на то како писци могу да користе уметност генерисану вештачком интелигенцијом, а да не спомињемо предузећа, трговце, па чак и филмске ствараоце.

Оно што можете да урадите да побољшате ситуацију је да додате свој глас позивима за законе који штите имовину уметника и да програмери АИ генератора промене начин на који њихови мотори прикупљају податке. За почетак, слике са метаподацима о ауторским правима треба да буду забрањене, осим ако уметници не дају дозволу и буду плаћени у складу са тим.

  Како знати да ли вас је неко блокирао на Инстаграму

У међувремену, избегавајте неетичку употребу АИ уметничких механизама или потпуно престаните да им приступате, одсецајући неке од платформи онлајн саобраћаја.

7. Немојте користити АИ Арт Генераторе

Ово је крајње решење које многи уметници траже за борбу против неетичких поступака АИ мотора и њихових креатора, који доприносе непосредним ризицима вештачке интелигенције.

Када веб локација изгуби саобраћај и потенцијални приход, њени власници обраћају пажњу и покушавају да надокнаде губитак. Дакле, ако довољно људи престане да користи АИ арт генераторе, мозгови који стоје иза њих су приморани да преиспитају своју пословну стратегију.

Нема гаранције да ће промене у потпуности користити уметницима, али кристално јасно зашто су корисници незадовољни може помоћи да се индустрија усмери ка бољем систему који никоме не иде на прсте.

Етички АИ Арт Генератори

Ево неких од најетичнијих решења која су данас доступна за генерисање АИ слика уз заштиту ауторских права уметника.

1. Схуттерстоцк

Схуттерстоцк Цонтрибутор Фунд компензује сваког уметника на платформи чији се рад користи за генерисање АИ слика. Схуттерстоцк такође има строга правила о томе како не користити своју умјетну умјетну интелигенцију — ако има познати лого или лице, на примјер, не можете га користити ни на који начин јер крши интелектуалну својину и може се користити у обмањујуће сврхе.

2. Адобе Фирефли

Фирефли је још један етички АИ генератор уметности који тренира свој алгоритам само са сопственим лиценцираним сликама из Адобе Стоцк-а заједно са бесплатним садржајем са интернета. Такође надокнађује сарадницима и ради на постављању строжијих политика за одговорно коришћење својих АИ слика.

3. Митсуа Диффусион Оне би Хуггинг Фаце

Хуггинг Фаце нуди сопствени модел текста у слику за етички генерисање АИ уметности. Зове се Митсуа Диффусион Оне, и тренира само са сликама из јавног домена или са ауторским правима која дозвољавају бесплатну употребу. Апликација је у току, али не кошта ништа и утире пут бољим АИ генераторима.

4. Креирајте или фино подесите модел стабилне дифузије

Можете почети од нуле са прилагођеним моделом стабилне дифузије и тренирати га са садржајем без ауторских права. Ако немате новац или рачунарску моћ за ово, увек можете узети већ постојећи модел, као нпр. Стабле Диффусион в1.5 на Хуггинг Фаце, и побољшајте га према вашим потребама. За додатни мир, уверите се да је модел већ етички обучен пре него што га фино подесите.

Вештачка интелигенција је револуционарна технологија која је ту да остане. Њена достигнућа су корисна и лепа, али могу бити и опасна. Генерисање уметности вештачке интелигенције највише штети људским уметницима, па максимално искористите горенаведене савете и пронађите друге начине да слике вештачке интелигенције буду мање неморалне за коришћење.