Како инсталирати Фирефок Нигхтли на Дебиан и Убунту

Кључне Такеаваис

  • Можете испробати нове функције у Мозилла Фирефок-у тако што ћете инсталирати Фирефок Нигхтли, развојну верзију са ноћним издањима.
  • Мозилла је учинила Фирефок Нигхтли .деб пакете доступним за дистрибуције засноване на Дебиану као што је Убунту, поједностављујући инсталацију и ажурирања.
  • Додавањем Фирефок Нигхтли спремишта и коришћењем АПТ система за управљање пакетима, можете лако да инсталирате и ажурирате Фирефок Нигхтли.

Ако сте веб програмер или искусни корисник, можда сте чули да можете испробати нове функције у Мозилла Фирефок-у тако што ћете инсталирати Фирефок Нигхтли. Можда ћете се бринути да ћете имати проблема са инсталирањем или ажурирањем.

Ако користите дистрибуцију засновану на Дебиан-у, укључујући Убунту, постоје добре вести: Фирефок Нигхтли .деб пакети су доступни. Са само неколико команди, можете лако да инсталирате и ажурирате Фирефок Нигхтли.

Шта је Фирефок Нигхтли?

Фирефок Нигхтли је развојна верзија Фирефок претраживача која се издаје сваке ноћи, као што име каже. Иако ће већина корисника Фирефок-а користити стабилну верзију са званичне веб странице или свог менаџера пакета, можда бисте желели да испробате ноћну верзију ако сте програмер или искусни корисник.

Веб програмери би можда желели да тестирају своје сајтове у односу на предстојеће промене у Фирефок-у како би се уверили да будуће верзије ништа не покваре. Напредни корисници можда желе да испробају нове функције пре било кога другог.

  Како резервисати групну вожњу помоћу апликације Убер

Пост он Мозилин ноћни блог најавио .деб спремиште за Фирефок Нигхтли. Поједностављује инсталацију ноћне верзије тако што се аутоматски ажурира када се објави нова верзија. Такође одваја ноћну верзију од било које друге верзије, као што је стабилна ЕСР верзија Фирефок-а, која је подразумевано укључена у многе Линук дистрибуције.

Додавање Фирефок Нигхтли Репоситори

Инсталирање Фирефок Нигхтли помоћу АПТ спремишта је једноставно. Прво, мораћете да креирате спремиште за чување криптографски потписаног кључа како бисте били сигурни да .деб датотека заиста долази од Мозиле.

Кључеви се чувају у директоријуму /етц/апт/кеирингс. Креирајте га као роот ако већ не постоји:

 sudo mkdir /etc/apt/keyrings

Желећете да подесите исправне дозволе помоћу цхмод-а:

 sudo chmod 0755 /etc/apt/keyrings

То значи да ће директоријум бити уписан, претражив и читљив за свог власника (роот) и претражив и читљив за све остале.

Следећи корак је преузимање самог кључа:

 wget -q https://packages.mozilla.org/apt/repo-signing-key.gpg -O- \
   | sudo tee /etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc > /dev/null

Овај цевовод може изгледати компликовано, али је прилично једноставан. Команда вгет преузима кључ са Мозилиног сервера, шаљући га на стандардни излаз са опцијом „-О-“. Команда тее га шаље у датотеку пацкагес.мозилла.орг.асц у директоријуму који сте раније креирали, док одбацује сваки излаз на терминал тако што га шаље на /дев/нулл.

Затим проверите да ли сте инсталирали исправан кључ са гпг:

 gpg -n -q --import --import-options import-show \
 /etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc

Пажљиво погледајте излазни низ. Требало би да гласи „35БАА0Б33Е9ЕБ396Ф59ЦА838Ц0БА5ЦЕ6ДЦ6315А3.“

Ако јесте, сада је безбедно додати .деб спремиште. Креирајте датотеку /етц/апт/соурцес.лист.д/мозилла.лист као роот и користите свој омиљени уређивач да додате овај ред:

 deb [signed-by=/etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc] https://packages.mozilla.org/apt mozilla main

Инсталирање Фирефок Нигхтли

Са Фирефок Нигхтли репозиторијумом додатим у ваш систем, можете га инсталирати као и са било којим другим Дебиан/Убунту пакетом.

  10 најбољих места за преклапање стрима

Ажурирајте свој систем користећи апт као и обично:

 sudo apt update && sudo apt upgrade

Затим, спремни сте да коначно инсталирате Фирефок Нигхтли:

 sudo apt install firefox-nightly

Након тога, требало би да видите Фирефок Нигхтли у менију апликација вашег десктоп окружења. Да бисте ажурирали Фирефок Нигхтли од сада, ажурирајте своје пакете као и обично.

Сада можете да тестирате најновији Фирефок претраживач

Уз могућност да инсталирате и ажурирате Фирефок Нигхтли користећи АПТ систем за управљање пакетима на Дебиан-у и Убунту-у, можете испробати најсавременији претраживач лакше него раније.