5 најбољих непроменљивих, чврстих Линук дистрибуција

Кључне Такеаваис

  • Федора Силверблуе нуди непроменљиву верзију Линук-а где је цео систем обезбеђен као једна компонента која се лако може заменити у системским ажурирањима, побољшавајући поузданост и спречавајући да једна оштећена датотека утиче на покретање рачунара.
  • НикОС користи Ник менаџер пакета да олакша системе за постављање и репродукцију на више машина. Омогућава једноставну конфигурацију целог система са једном датотеком и могућност враћања на претходне верзије апликација или радне површине.
  • Ендлесс ОС је неконвенционална верзија Линук-а дизајнирана за нове кориснике рачунара и оне који немају поуздан приступ интернету. Долази са унапред инсталираним неопходним софтвером, укључујући офлајн верзију Википедије, што га чини доступним широј публици.

Линук је дуго био поуздан оперативни систем, али нове верзије користе технологије које чине ваш десктоп још тежим за разбијање. Додајте могућност лаког враћања на претходне верзије софтвера и лако је видети зашто су људи узбуђени због „непроменљивих“ верзија Линука. Желите да видите лично о чему се ради? Ово су најбоље опције које су данас доступне.

Федора Силверблуе је једна од најранијих непроменљивих верзија традиционалног десктоп Линук-а. Али шта то значи? Укратко, Федора Силверблуе се испоручује са читавим системом који је обезбеђен као једна огромна компонента коју замењујете сваки пут када преузмете ажурирање система (оне које је такође само за читање). Ово је приступ сличан оном код Андроида, Цхромебоок-а и мацОС-а. Он спречава да једна оштећена системска датотека спречи покретање целог рачунара.

Осим поузданости, постоје многе друге предности. За почетак, Федора Силверблуе користи Флатпак формат за апликације, које долазе са степеном сандбокинга за побољшање безбедности. Такође можете да прелазите између десктоп окружења или да испробате бета верзије Федоре без ризика по стабилност вашег система.

НикОС постоји деценијама, али на много начина, то је нова популарност. Пројекат је привукао пажњу због изградње оперативног Линук система на врху Ник менаџера пакета, који користи приступ инсталирању софтвера који олакшава постављање система и репродукцију на многим машинама. Како? Можете да конфигуришете цео систем уређивањем једне датотеке. Такође можете лако да се вратите на претходне верзије апликације или на целу радну површину.

НикОС има тешку криву учења, али ако сте вољни да уложите време, може доћи и са највећом наградом.

Ендлесс ОС је неконвенционална верзија Линука. Није намењен ни за употребу у предузећима нити као десктоп рачунар за рачунарске ентузијасте. Уместо тога, то је напор да се рачунарство приближи маси људи који први пут уче да користе рачунар, плус онима који живе у деловима света где поуздан интернет није нешто што се може узети здраво за готово.

У пракси, то значи да је Ендлесс ОС оперативни софтвер који долази са великим делом софтвера за десктоп који вам је можда већ потребан унапред инсталиран. А то не значи само канцеларијски пакет и прегршт игара. Овде можете пронаћи потпуно реплицирану офлајн верзију Википедије, интегрисану у врсту прилагођене апликације за десктоп енциклопедију уобичајену у 90-им и раним 2000-им.

Валвеова радна површина се мало разликује од горе наведених опција. То је зато што не можете да инсталирате СтеамОС на рачунар који већ поседујете. Ипак, СтеамОС остаје можда најприступачнија верзија Линука. Зашто? Зато што се испоручује као део сваког Стеам Децк-а.

Да, Валвеов ручни уређај може служити првенствено као конзола за игру, али сваки Стеам Децк долази са десктоп режимом који покреће КДЕ Пласма. Иако СтеамОС можда није верзија Линука са свим функцијама, прилично је близу.

Ванилла ОС је најмање зрела опција и, извините, још увек се не квалификује као чврст. Постоје грешке за оне који су довољно храбри да рано усвоје. Али то је најпопуларнији избор за оне који траже непроменљиву дистрибуцију засновану на Убунту-у (иако су новије верзије засноване на Дебиан-у). То га чини опцијом вредном разматрања за многе, многе десктоп Линук кориснике који су највише упознати са алатима заснованим на Убунту и Дебиан-у. Па, барем док се не појави Цаноницал-ова верзија Убунтуа само за снап.

Ванилла ОС сам по себи оправдава пажњу. Десктоп долази са функционалношћу сличном Дистробок-у, што вам омогућава да инсталирате софтверске пакете намењене различитим дистрибуцијама Линука на једну машину.

Непроменљивост је будућност десктоп Линук-а

Непроменљиве дистрибуције са системским датотекама само за читање имају своје предности и недостатке. Многи људи више воле слободу која долази са старијим, традиционалним Линук десктопом. Али десктоп рачунари које је теже покварити су погоднији за усвајање на масовном тржишту, због чега Линук уређаји који су највише оријентисани на потрошаче, као што су Цхромебоок-ови и Стеам Децк, долазе са непроменљивим оперативним системима.

Линук десктоп рачунари у распону од Убунту-а и Федора-е до елементариОС-а намеравају да буду непроменљиви у будућности, али за ране кориснике, искуство је доступно данас.