Како инсталирати графичку картицу (ГПУ) на рачунар

Ако је процесор (ЦПУ) мозак, могли бисте рећи да је графичка картица (ГПУ) срце вашег рачунара. ГПУ-ови су посебно дизајнирани да се истичу у захтевним графичким задацима као што су врхунско играње игара или 3Д рендеровање. Без наменског ГПУ-а, ваш рачунар аутоматски прибегава коришћењу ГПУ-а интегрисаног у ЦПУ, и није толико моћан. Дакле, ако сте купили нову графичку картицу и сматрате да је застрашујуће отворити кућиште рачунара и инсталирати ГПУ, ми смо ту да вам помогнемо. Без обзира да ли надограђујете графичку картицу на свом систему или правите нови рачунар, у овом водичу ћемо објаснити како да инсталирате наменску графичку картицу на матичну плочу.

Инсталирајте графичку картицу у ПЦ Буилд: Водич корак по корак (2023)

Помоћи ћемо вам да савршено поставите графичку картицу како бисте избегли ризик од оштећења утора за проширење ваше матичне плоче. Ово је водич корак по корак о томе како да инсталирате ГПУ на матичну плочу. Ако надоградите свој постојећи рачунар новом графичком картицом, чак смо додали и одељак који ће вас научити како да уклоните графичку картицу са матичне плоче. Уз то, хајде да прво погледамо предуслове:

Ствари које треба запамтити пре инсталирања ГПУ-а

Прикупите потребне алате

Иако се ово може чинити као очигледан захтев за инсталирање ваше графичке картице, не заборавите да прикупите и организујете различите алате које желите за ову инсталацију. Овде ће вам требати филипс одвијач. Такође, кућиште вашег рачунара долази са завртњима који се посебно користе за инсталирање ПЦИе уређаја, као што је графичка картица. Дакле, не заборавите да их сакупите пре него што наставите.

Уверите се да је ваше радно место чисто и уземљено пре него што почнете да радите са компонентама рачунара. Препоручујемо коришћење антистатичке наруквице, која ће спречити електростатичка оштећења.

Проверите компатибилност напајања

Не заборавите да проверите да ли имате одговарајућу количину конектора за напајање на својој ПСУ за укључивање графичке картице. Они су означени као „ПЦИ-Е“. Одабир правог напајања је важан корак приликом надоградње вашег ГПУ-а. Напајање које поседујете има максималну снагу, која одређује врсту графичке картице коју можете да инсталирате.

Морате користити калкулатор напајања и унесите детаље о компонентама система, укључујући графичку картицу коју инсталирате на рачунар. Када завршите, алат ће вам рећи колико снаге захтевају различите компоненте система од вашег напајања. Затим, уверите се да имате солидних 20-30% додатних трошкова у односу на израчунату оцену, што је оптималан начин за покретање вашег система.

  Листа РБКС Демон промо кодова за Робук

Да ли кућиште рачунара има довољно простора?

Графичка картица коју ћете инсталирати може имати велики отисак, као што је оснивачко издање Нвидиа ГеФорце РТКС 4090. Потврдите димензије вашег ГПУ-а и колико слотова за проширење вам је потребно да бисте га инсталирали у вашем случају. Чак и ако ваше кућиште подржава масивни ГПУ, можда ће бити потребне неке оптимизације како би се осигурало да ваш ГПУ није ограничен подешавањем хлађења.

Претходно инсталирајте друге компоненте рачунара

Очекујемо да сте већ инсталирали матичну плочу у кућиште рачунара и друге различите компоненте као што је напајање. Ако нисте, прочитајте наше посвећене водиче до којих је горе повезана. Чак смо објаснили како да једноставно инсталирате ЦПУ на матичну плочу и примените термалну пасту пре него што уградите ЦПУ хладњак у свој рачунар.

Како инсталирати графичку картицу (ГПУ) на рачунар

1. Почните тако што ћете кућиште рачунара поставити хоризонтално и лоцирати ПЦИе к16 слот са максималном пропусношћу на матичној плочи. Обично је то горњи слот на матичној плочи. Погледајте приручник своје матичне плоче за помоћ у разумевању различитих ПЦИе слотова за проширење на вашој плочи и тако финализирајте ПЦИе слот у који ћете инсталирати своју наменску графичку картицу.

2. Затим морате да уклоните поклопац ПЦИе слота за проширење у кућишту рачунара. Подразумевано, ново кућиште рачунара покрива уторе за проширење, а ви можете селективно уклонити оне које желите да користите. Обично их можете одвојити повлачењем или гурањем. Али кућиште вашег рачунара може имати посебан начин да их уклоните. Одређена кућишта рачунара такође имају модуларни носач за вертикалну инсталацију ГПУ-а. У нашем рачунарском кућишту, морали смо да одврнемо поклопце ПЦИе слотова за проширење.

Не заборавите да уклоните све поклопце слотова за проширење неопходне за инсталацију ГПУ-а. У нашем случају, АСУС Стрик ГеФорце РТКС 3070 Ти захтева три слота, тако да сходно томе уклањамо поклопце.

3. Затим отворите ПЦИе к16 слот на матичној плочи. То можете учинити тако што ћете притиснути штипаљку ка споља да бисте је одвојили, чинећи је спремним за инсталацију графичке картице. Начин да се то уради може се разликовати од плоче до плоче, тако да би требало да погледате приручник за матичну плочу ако је потребно. У Асус З790-Е Стрик, притиском на дугме ослобађа се ПЦИ-е к16 слот за проширење уместо копче поред слота

4. Затим поставите графичку картицу изнад конектора и поравнајте златне контакте ПЦИе к16 конектора ГПУ-а са утором на матичној плочи. Такође морате да се уверите да је горња страна И/О носача графичке картице у линији са ПЦИ-е уторима за проширење на вашем кућишту.

Напомена: Све ово мора савршено да се усклади пре него што гурнете своју графичку картицу у слот матичне плоче. У супротном, ризикујете да оштетите ПЦИе к16 слот на матичној плочи и конектор графичке картице. Одвојите мало времена за овај корак и погледајте приказ испод да бисте разумели како треба да буде оријентација ГПУ-а пре него што се спусти у сам слот.

  Да ли је Баббел или Дуолинго бољи за учење језика?

5. Сада постепено спуштајте графичку картицу у слот. Требало би да имате на уму да се златни ПЦИе конектор ваше графичке картице савршено уклапа у слот. Затим, када је савршено поравната, гурните графичку картицу у слот чврсто са обе дланове у ПЦИе к16 слот. Чућете клик, што је клип ПЦИе слота који се враћа у претходно стање, закључавајући графичку картицу на месту.

6. Затим, уверите се да и даље чврсто држите графичку картицу. Морате га заштитити од потонућа (који се такође назива опуштање). Ово се дешава када је ГПУ тежак. У одређеним условима, опуштање ГПУ-а може чак и да поквари поклопац ПЦИ-е к16 слота. Дакле, морате чврсто држати ГПУ након што га поставите у слот. Затим поравнајте завртње потребне на ПЦИе слотовима за проширење кућишта и наставите да их завртите, осигуравајући да је ваш ГПУ на месту.

7. Сада је време да прикључите конекторе за напајање које захтева ваша графичка картица. Морате поново да пратите различите каблове који излазе из вашег напајања. Пронађите ПЦИе кабл за напајање који се укључује у графичке картице. Затим морате да укључите потребне 8-пинске или 6-пинске конекторе за напајање у ГПУ. Али пре тога, проверите да ли је оријентација исправна. Морате приметити ‘квадрате’ и ‘заобљене квадрате’ на графичкој картици. Такође, постоји мали издигнути део где се конектор за напајање спаја. Ови визуелни знаци ће вам помоћи да савршено поравнате конекторе за напајање пре него што их прикључите.

8. Па, сада сте успешно инсталирали ГПУ у свој рачунар. Али остало је још неколико ствари да се уради. Ако ваш ГПУ изгледа као да се попушта, можете инсталирати ГПУ држач против пропадања да бисте то спречили.

Како уклонити графичку картицу са рачунара

Пре него што наставите са уклањањем графичке картице са рачунара, добра је идеја да покренете програм за деинсталацију управљачког програма екрана (ДДУ) посећујући ову везу. Овај услужни програм у потпуности уклања постојеће датотеке драјвера и поставке. Такође, када прикључите нову графичку картицу у свој рачунар, мораћете да инсталирате драјвере за њу.

1. Прво морате уклонити завртње који држе графичку картицу у кућишту. Они се налазе у близини ПЦИе држача слота за проширење. Такође, не заборавите да одвојите конекторе за напајање и све видео каблове, као што су ДисплаиПорт или ХДМИ кабл, који су још увек прикључени.

2. Затим морате притиснути ка споља копчу ПЦИе слота на матичној плочи. Ово ће отворити ПЦИе слот и ослободити вашу графичку картицу из њега.

3. Сада можете једноставно полако извући постојећу графичку картицу. Подигните га вертикално и направите мала подешавања да бисте га ефикасно уклонили из кућишта рачунара.

  Генератор фактура на основу шаблона за мала предузећа [Web]

4. Добар посао! Успешно сте деинсталирали графичку картицу са матичне плоче. Сада се можете вратити на почетак овог водича да бисте инсталирали свој нови ГПУ.

Често постављана питања

Да ли је нормално да графичка картица пропада? Шта се дешава ако вам ГПУ пропадне?

Неко опуштање графичке картице је нормално. Али ако је то тешка графичка картица, могла би да пропадне чак и када су постављени завртњи. Ово је знак превише опуштености. Када ваш ГПУ падне, његова тежина узрокује да ‘потоне’ због гравитације. Ако је отисак ваше графичке картице заиста велики, дефинитивно је одлична идеја да уложите и у држач против прогиба.

Како инсталирати драјвере графичке картице?

Да бисте користили своју графичку картицу (ГПУ), мораћете да преузмете драјвере за њу. Интел, Нвидиа и АМД имају своје веб локације на којима се налазе најновији графички драјвери. Можете лако да потражите модел графичке картице и преузмете софтвер драјвера. Виндовс Упдате такође аутоматски инсталира драјвере, али је најбоље да их преузмете са веб локације марке видео картице.

Која марка графичке картице је најбоља? Интел Арц, АМД Радеон или НВИДИА ГеФорце РТКС?

Различите графичке картице имају своје предности. Корисник мора изабрати ГПУ на основу својих очекивања перформанси. Други фактори, као што су функције стриминга, такође утичу на целокупно искуство. Прочитајте детаљно поређење између Нвидиа РТКС 4090 и РТКС 3090 Ти последње генерације.

Инсталирање графичке картице у рачунар

Дакле, као што видите, инсталирање графичке картице у ваш рачунар је једноставан процес. Пратећи кораке у овом водичу, моћи ћете са лакоћом да надоградите или инсталирате нови ГПУ у свој рачунар. Надоградња ГПУ-а ће вам омогућити да доживите бржи ток 3Д уређивања и побољшане перформансе игара. Уз то, ако имате било каквих питања или наиђете на било какве проблеме током процеса инсталације, обавестите нас у одељку за коментаре и ми ћемо вам помоћи.

то је све што треба да знате о инсталирању графичке картице на рачунар. Након што следите горе наведене кораке, успешно бисте инсталирали ГПУ у свој систем. Такође смо вам показали како да деинсталирате ГПУ, у случају да вршите надоградњу на постојећој верзији рачунара. Моћи ћете брже да уређујете или играте боље са својом новом графичком картицом. Са новим РТКС графичким картицама, корисници добијају функцију праћења зрака у реалном времену. Ово укључује реалистичне рефлексије и друга значајна побољшања визуелне верности. Још једна нова карактеристика РТКС ГПУ-а је НВИДИА ДЛСС, у којој корисници добијају иновативну технику анти-алиасинга засновану на вештачкој интелигенцији и незнатно бољу брзину кадрова. Такође, погледајте нови улазак Интела на наменско тржиште ГПУ-а са Арц линијом овде. Ако имате било каквих недоумица или се суочите са било каквим проблемима током процеса инсталације, обавестите нас у коментарима испод.