Како инсталирати и покренути Ардуино ИДЕ на Распберри Пи

Са Распберри Пи рачунаром са једном плочом, можете покренути широк спектар апликација, укључујући популарни Ардуино ИДЕ (интегрисано развојно окружење). То значи да га можете користити за једноставно програмирање микроконтролера повезаних са вашим Распберри Пи рачунаром преко УСБ-а за креирање интерактивних електронских пројеката.

Хајде да пређемо на то како да инсталирамо и покренемо Ардуино ИДЕ на Распберри Пи.

Шта ћете захтевати

Да бисте покренули Ардуино ИДЕ на вашем Распберри Пи, требаће вам следеће компоненте:

  • Распберри Пи 3 или 4 плоча са одговарајућим напајањем
  • ХДМИ монитор или ТВ
  • мицроСД картица (минимално 8 ГБ за званични Распберри Пи ОС)

Подешавање Распберри Пи-ја

Распберри Пи 4, захваљујући својој побољшаној процесорској снази и довољној РАМ меморији, је пожељан избор за инсталирање Ардуино ИДЕ. Међутим, Пи 3 је такође на висини задатка. Ако то већ нисте урадили, инсталирајте Распберри Пи ОС на мицроСД картицу користећи Распберри Пи Имагер алат.

Када се инсталација заврши, уметните мицроСД картицу у свој Распберри Пи и повежите је са монитором. Ако немате монитор при руци, и даље можете приступити Распберри Пи-у даљински са другог рачунара преко ВНЦ-а; за више детаља, погледајте како да даљински приступите Распберри Пи са свог рачунара.

Преузимање Ардуино ИДЕ

Најновији Ардуино ИДЕ, верзија 2.2.1, доступан је искључиво за к86-64 системе, док Распберри Пи ради на АРМ архитектури. Међутим, старија ИДЕ верзија 1.8.19 је једнако способна и пружа подршку за АРМ архитектуру. Прво, покрените терминал кликом на његову икону на врху радне површине или једноставним притиском на Цтрл + Алт + Т. Затим наставите са преузимањем Ардуино ИДЕ користећи следећу команду:

 wget https: 

Инсталирање Ардуино ИДЕ

Након што је преузимање завршено, користите наредбу испод да бисте издвојили потребне датотеке у вашој тренутној сесији терминала.

 tar -xf arduino-1.8.19-linuxarm.tar.xz 

Након тога, идите у директоријум ардуино-1.8.19:

 cd arduino-1.8.19 

Да бисте довршили инсталацију, једноставно покрените скрипту инсталл.сх:

 sudo ./install.sh 

Покретање ИДЕ-а

Да бисте пронашли и покренули Ардуино ИДЕ, кликните на логотип Распберри који се налази у горњем левом углу Распберри Пи ОС радне површине, а затим изаберите Програмирање > Ардуино ИДЕ. Апликација ће се покренути и можете започети програмирање са њом. Као и обично, мораћете да повежете плочу микроконтролера преко УСБ-а да бисте флешовали програм на њу.

  Дисцорд „Команде“ – Потпуна листа и водич

Можете чак користити и Пицо микроконтролер. Сазнајте више о томе како програмирати Распберри Пи Пицо са Ардуино ИДЕ.

Истражите, експериментишите и иновирајте

Успешно сте подесили Ардуино ИДЕ на свом Распберри Пи. Сада можете да отпремите своје Ардуино скице на повезани микроконтролер, баш као што бисте то урадили са обичним рачунаром.

У оквиру Ардуино ИДЕ, наћи ћете обиље свеобухватних библиотека и широку лепезу алата. ИДЕ поједностављује процес програмирања микроконтролера, чинећи га приступачним и пријатним.