Како инсталирати Питхон у Убунту Линук (4 метода)

Генерално, Питхон долази унапред инсталиран у Убунту-у, али ако из неког разлога није доступан у вашој Линук дистрибуцији, можете инсталирати Питхон у Убунту у неколико корака. Ако сте програмер, Питхон је неопходан за прављење различитих софтвера и веб локација. Осим тога, много Убунту-овог софтвера се ослања на Питхон, тако да га морате имати за несметано функционисање ОС-а. С тим у вези, идемо даље и научимо како да инсталирамо Питхон у Убунту.

Инсталирајте Питхон у Убунту (2022)

У овом водичу смо укључили три начина за преузимање Питхон-а на Убунту. Али пре тога, хајде да проверимо да ли је Питхон већ инсталиран на вашем систему и да га ажурирамо у складу са тим.

Напомена: Тестирали смо команде и методе наведене у наставку на најновијој верзији, тј. Убунту 22.04 ЛТС и Убунту 20.04.

Проверите да ли је Питхон већ инсталиран на Убунту

Пре него што инсталирате Питхон у Убунту, требало би да проверите да ли је већ инсталиран на вашем систему. Ово вам омогућава да ажурирате постојећу Питхон инсталацију без потребе да је поново инсталирате од нуле. Такође би требало да вам буде од користи ако икада пожелите да пређете на другу верзију Питхон-а. Уз то, ево корака које треба следити.

  Како форматирати УСБ уређај у Фат32 на Линук-у

1. Прво отворите Терминал користећи пречицу на тастатури „Алт + Цтрл + Т“ и покрените наредбу испод. Ако команда даје излаз са бројем верзије, то значи да већ имате инсталиран Питхон у Убунту-у. Да бисте изашли из Питхон-овог окружења, притисните „Цтрл + Д“. У случају да добијете поруку о грешци попут „Команда није пронађена“, немате инсталиран Питхон. Дакле, пређите на следећи метод да бисте га инсталирали.

python3

2. Такође можете покренути наредбу испод да бисте проверили верзију Питхон-а на вашој Убунту инсталацији.

python3 --version

3. Ако је инсталирана старија верзија Питхон-а, покрените наредбу у наставку да бисте ажурирали Питхон на најновију верзију у вашој Линук дистрибуцији.

sudo apt --only-upgrade install python3

Инсталирајте Питхон у Убунту из званичног спремишта

Питхон је доступан у Убунту-овом званичном спремишту, тако да не морате да радите много осим да извршите једноставну команду да бисте га беспрекорно инсталирали на свој систем. Ево како се то ради.

1. Отворите Терминал у Убунту-у и покрените наредбу испод да бисте ажурирали све пакете и спремишта.

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

2. Затим инсталирајте Питхон у Убунту тако што ћете покренути наредбу испод. Ово ће аутоматски инсталирати Питхон на вашу машину.

sudo apt install python3

Инсталирајте Питхон у Убунту из Деадснакес ППА

Осим из званичног спремишта, можете извући и новије верзије Питхон-а Деадснакес ППА, који је популаран за хостовање нових и старих верзија Питхон-а. Ако Убунтуово званично спремиште (АПТ) није могло да инсталира Питхон на ваш систем, ово би свакако требало да функционише. Ево корака које треба пратити.

  Како користити Линук ман Цомманд: Скривене тајне и основе

1. Покрените терминал користећи пречицу „Алт + Цтрл + Т“ и покрените наредбу испод. Ово је потребно за управљање вашом дистрибуцијом и изворима софтвера од независних добављача.

sudo apt install software-properties-common

2. Затим покрените наредбу испод да додате Деадснакес ППА у Убунту-ово спремиште. Када се то од вас затражи, притисните Ентер да бисте наставили.

sudo add-apt-repository ppa:deadsnakes/ppa

3. Сада ажурирајте листу пакета и покрените следећу команду да бисте инсталирали Питхон.

sudo apt update
sudo apt install python3

4. Такође можете изабрати да инсталирате одређену верзију (стару или нову) Питхон-а са Деадснакес ППА. Такође садржи ноћне верзије Питхон-а (експерименталне), тако да их такође можете инсталирати. Покрените команде на следећи начин:

sudo apt install python3.12

или

sudo apt install python3.11

Направите Питхон у Убунту-у из изворног кода

Ако желите да се потрудите и изградите Питхон директно у Убунту-у из изворног кода, можете то учинити. Али имајте на уму да је то мало дужи процес и може захтевати више од 15 минута за компајлирање Питхон-а, у зависности од ваших хардверских спецификација. Ево корака које треба да пратите.

1. Прво отворите Терминал и покрените наредбу испод да бисте ажурирали пакете.

sudo apt update

2. Након тога, покрените следећу команду да бисте инсталирали потребне зависности за прављење Питхон-а у Убунту-у.

sudo apt install build-essential zlib1g-dev libncurses5-dev libgdbm-dev libnss3-dev libssl-dev libreadline-dev libffi-dev wget

3. Затим направите фасциклу „питхон“ и пређите у поменуту фасциклу. Ако добијете грешку „Дозвола одбијена“, покрените команду са судо.

sudo mkdir /python && cd /python

4. Након тога, користите вгет да преузмете најновију верзију Питхон-а са званични сајт. Ево, преузимам Питхон 3.12.0а1.

sudo wget https://www.python.org/ftp/python/3.12.0/Python-3.12.0a1.tgz

5. Сада извуците преузету датотеку помоћу команде тар и пређите у екстраховани фолдер.

sudo tar -xvf Python-3.12.0a1.tgz
cd Python-3.12.0a1

6. Након тога, покрените наредбу испод да бисте укључили оптимизације пре него што направите Питхон у Убунту-у. Ово ће смањити време за Питхон компилацију.

./configure --enable-optimizations

7. На крају, извршите наредбу испод да бисте направили Питхон у Убунту-у. Ово ће трајати између 10 и 15 минута да се процес заврши.

sudo make install

8. Када то буде готово, покрените команду питхон3 –версион да бисте проверили број верзије Питхон-а. И готови сте.

  Како да претражујете Реддит са Линук десктопа помоћу Гиаре

Инсталирајте или ажурирајте Питхон у Убунту на 4 лака начина

Дакле, овако можете инсталирати Питхон у Убунту Линук. Ако током инсталације нисте изабрали минимално подешавање, вероватно имате инсталиран Питхон на вашем систему. Затим само треба да проверите верзију и ажурирате постојећу Питхон инсталацију. Међутим, ако немате инсталиран Питхон, можете да следите један од три горе описана метода да бисте га одмах инсталирали. У сваком случају, то је све од нас. Ако желиш покрените Андроид апликације у Линуку без емулатора, пратите наш водич за детаљна упутства. Коначно, ако имате било каквих питања, обавестите нас у одељку за коментаре испод.