Како инсталирати ВСЈТ-Кс на Линук Минт

Док многи сањају да оснују сопствену радио станицу како би пуштали своје омиљене мелодије и једног дана постали популарни радио диск џокеј, други сањају да ће моћи да комуницирају преко континената и да пронађу пратиоце преко радија. За све радио-аматере или људе који желе да науче о различитим системима радио комуникације уопште, Јое Таилор је 2005. године развио бесплатан софтвер отвореног кода познат као ВСЈТ-Кс. Он имплементира аматерске радио комуникационе протоколе како би олакшао слабу радио комуникацију. У овом чланку ћемо показати неколико једноставних корака како да инсталирате ВСЈТ-Кс на Линук Минт за слаб сигнал комуникације.

Инсталирајте ВСЈТ-Кс на Линук Минт (2023)

Напомена: Да бисмо показали како да инсталирате ВСЈТ-Кс, користили смо Линук Минт 20.3 у овом водичу. Али можете инсталирати ову алатку на све популарне Линук дистрибуције, али према нашем истраживању, ради на Линук Минт 18.3 и новијим и Убунту 18.04 и новијим.

Предуслови за инсталирање ВСЈТ-Кс на Линук

Пре него што можете да инсталирате ВСЈТ-Кс за радио комуникацију, да видимо које предуслове треба да имате:

 • Најновија верзија било које популарне Линук дистрибуције, пожељно Линук Минт
 • Сваки корисник са привилегијом судо или роот приступом за покретање команди за инсталирање потребних алата
 • Било који менаџер пакета, пожељно менаџер пакета за више дистрибуција као што је флатпак
 •   Како играти класични ДООМ на Линук-у са Доомсдаи Енгине-ом

  Методе за инсталирање ВСЈТ-Кс на Линук Минт

  Постоји више начина за инсталирање ВСЈТ-Кс на Линук Минт, али препоручујемо да га инсталирате помоћу апт или флатпак менаџера пакета.

  Инсталирајте помоћу АПТ менаџера пакета

  Инсталирање ВСЈТ-Кс помоћу апт менаџера пакета је једноставно; генерално, добијате најновију стабилну верзију софтвера користећи овај метод. Такође, софтвер се ажурира на најновију стабилну верзију сваки пут када ажурирате цео систем. Ево како то функционише:

  1. Отворите Терминал из почетног менија или користите пречицу на тастатури „ЦТРЛ + АЛТ + Т“.

  2. Затим откуцајте следећу команду да бисте ажурирали системске библиотеке на најновију верзију.

  судо апт упдате

  3. Затим покрените наредбу испод да бисте инсталирали ВСЈТ-Кс. Ово ће преузети све најновије потребне пакете.

  судо апт инсталл всјтк

  4. Идите на почетни мени и отворите апликацију одатле или откуцајте следећу команду у терминал да бисте почели да користите ВСЈТ-Кс на свом Линук рачунару.

  всјтк

  Инсталирајте користећи Флатпак Пацкаге Манагер

  1. Флатпак метода ће радити за већину Линук дистрибуција, укључујући Линук Минт. Да бисте инсталирали ВСЈТ-Кс користећи Флатпак, користите следећу команду:

  флатпак инсталл флатхуб еду.принцетон.пхисицс.ВСЈТКС

  2. Када ВСЈТ-Кс заврши инсталацију, отворите апликацију из Линук Минт старт менија или унесите следећу команду у терминал:

  флатпак рун флатхуб еду.принцетон.пхисицс.ВСЈТКС

  Преузмите и инсталирајте са званичног сајта

  1. Преузмите најновију верзију ВСЈТ-Кс са званичне странице за преузимање користећи ово линк овдепрема вашој дистрибуцији.

  2. Затим отворите терминал и идите до фасцикле у коју сте преузели пакет помоћу наредбе цд. Затим користите следећу команду да бисте је инсталирали:

    10 Линук Цхеат Схеетс за обележавање за почетнике

  судо дпкг -и всјтк-2.6.1.деб

  3. Затим отворите апликацију из старт менија или помоћу следеће команде у терминалу:

  всјтк

  Инсталирајте ВСЈТ-Кс из изворног кода

  Коначно, ако желите да прилагодите своју ВСЈТ-Кс инсталацију на Линук Минт-у, можете користити изворни код. Када га инсталирате компајлирањем изворног кода, имате слободу да га прилагодите у било којој мери. Овде смо детаљно објаснили процес:

  1. Прво инсталирајте потребне библиотеке следећом командом:

  судо апт-гет инсталл -и асциидоцтор либффтв3-дев ктдецларативе5-дев текинфо либкт5мултимедиа5 либкт5мултимедиа5-плугинс ктмултимедиа5-дев либусб-1.0.0-дев либкт5сериалпорт5-дев либкт5сериалпорт5-дев либкт5сериалпорт5-дев асциидоц либудев-кттобтобо -лог-дев либбоост-систем-дев либбоост-тхреад-дев либбоост-дев либбоост-тхреад-дев либбоост-програм-оптионс-дев либбоост-систем-дев либбоост-матх-дев либбоост-тест-дев либбоост-питхон-дев либбоост -програм-оптионс-дев либбоост-тест-дев либеиген3-дев злиб1г-дев либбз2-дев либлзма-дев

  2. Преузмите ВСЈТ-Кс изворни код са званичне странице за преузимање ВСЈТ-Кс (посета).

  3. Сада идите до локације на којој сте преузели изворни код помоћу команде цд и распакујте га следећом командом:

  тар -квзф всјтк-2.6.1.тгз

  У горњој команди, команда тар се користи за компримовање и декомпресију датотека. Овде издвајамо .тгз датотеку са опцијама -к да наведемо да треба да издвојимо из датотеке, -в да прикажемо информације о сваком кораку који се одвија, -з да наведемо да имамо посла са гзип датотеком (датотека је у тарбалл-гзип формат) и на крају -ф да наведете име датотеке из које треба издвојити. Након екстракције, креираће се нова фасцикла са именом всјтк-2.6.1.

  4. Затим пређите на нову фасциклу ВСЈТ-Кс у Линук Минт-у користећи следећу команду:

  цд всјтк-2.6.1

  5. Требаће вам нова фасцикла за складиштење свих ваших датотека за изградњу које су ускладиштене. Користите следећу команду да креирате нову фасциклу и пређете на њу:

    15 најбољих ИРЦ клијената за Мац и Линук

  мкдир буилд && цд буилд

  5. Користите следеће команде за прављење (компајлирање) датотека. Овај корак ће трајати неко време да се заврши у зависности од спецификација вашег система.

  цмаке -ДВСЈТ_СКИП_МАНПАГЕС=ОН -ДВСЈТ_ГЕНЕРАТЕ_ДОЦС=ИСКЉУЧЕНО ../всјтк-2.6.1

  6. Када се горња команда заврши, користите наредбу испод да бисте инсталирали ВСЈТ-Кс из компајлираних датотека. Ово ће инсталирати апликацију за прављење унутар /уср/лоцал локације.

  судо цмаке –буилд . – циљна инсталација

  7. Сада коначно можете покренути апликацију из старт менија или терминала тако што ћете откуцати следећу команду:

  всјтк

  Како деинсталирати ВСЈТ-Кс на Линук Минт-у

  Деинсталирање ВСЈТ-Кс је једноставно помоћу команде апт. Синтакса за уклањање ВСЈТ-Кс из вашег Линук дистро-а помоћу АПТ менаџера пакета је следећа:

  судо апт ремове всјтк

  Ако сте инсталирали ВСЈТ-Кс користећи флатпак, налепите ову команду у Терминал да бисте деинсталирали алат:

  флатпак ремове еду.принцетон.пхисицс.ВСЈТКС

  Инсталирајте и деинсталирајте ВСЈТ-Кс на Линук Минт

  ВСЈТ-Кс је фантастичан софтвер направљен за радио ентузијасте, заједно са свим алатима који су им на располагању. Они могу да петљају са свим дугмадима и звонима у софтверу и уче о различитим начинима комуникације. Штавише, немојте се плашити да ћете покварити ствари, јер увек можете поново инсталирати алат користећи овај водич. Надам се да вам је овај чланак помогао да инсталирате ВСЈТ-Кс на Линук Минт или било коју другу дистрибуцију. Ако наиђете на било какве проблеме током инсталације, обавестите нас у одељку за коментаре.