Како искључити Линук користећи командну линију и ГУИ

За прилично новог корисника Линука, ствари могу бити помало неодољиве у почетку. Иако су робусност и неограничене могућности прилагођавања привлачне, обављање основних задатака може бити застрашујуће, посебно ако нисте свесни које команде треба да користите. На пример, морате да искључите систем, али као нови корисник, мучите се да пронађете праве команде за искључивање вашег Линук рачунара. Иако искључивање може изгледати као лак задатак, ако се уради погрешно, може довести до губитка података или још горе – могло би на крају оштетити ваш систем. Дакле, ако сте почетник Линук корисник који жели да избегне било какве незгоде, пратите овај водич да бисте научили најсигурније методе за гашење Линук система, како преко командне линије, тако и преко графичког корисничког интерфејса (ГУИ).

Безбедно искључите свој Линук систем (2023)

Како искључити Линук помоћу командне линије

Метод командне линије за искључивање Линук система преферирају искусни корисници јер је брз и пружа више опција за игру. Овај метод је посебно користан за гашење Линук сервера. Такође, ово је најбезбеднији начин јер сви корисници који су тренутно пријављени могу бити обавештени о процесу гашења како би могли да сачувају свој рад. Постоји више Линук команди које можете користити да искључите систем.

Користите команду за искључивање да бисте искључили Линук

Команда за искључивање је најчешћа коју можете користити за безбедно искључивање вашег Линук система. Нуди велику флексибилност јер можете користити команду за искључивање да бисте искључили, зауставили или чак поново покренули рачунар. Када извршите команду за искључивање, сви тренутни корисници су обавештени о процесу гашења. Основна синтакса за команду за искључивање у Линук-у је:

судо схутдовн <опције> <планирано_време> <порука>

У горњој синтакси команде за искључивање, морате знати следеће ствари:

<сцхедулед_тиме> се користи за одређивање времена у којем ће се систем искључити

  10 Линук Цхеат Схеетс за обележавање за почетнике

<мессаге> се користи за одређивање емитоване поруке коју ће сваки корисник добити на својој Линук љусци пре искључивања

<оптионс> садржи различите опције које можете упарити са командом за искључивање укључујући:

ОптионДесцриптион-Х Записује коначне измене у податке и затим зауставља процесор од даљих задатака обраде, али систем и даље остаје укључен са минималном потрошњом енергије-ПРади исто као -Х, осим што искључује напајање система-рУписује коначне промене на диск, а затим поново покреће систем-кКористи се за слање поруке упозорења за искључивање-цОтказује искључивање на чекању

Ако користите команду за искључивање без параметара, систем ће се искључити након једног минута.

Искључите систем у одређено време

Као што сте видели изнад, параметром <време> можете подесити временски интервал након којег желите да се систем искључи. Можете користити апсолутно време у 24-часовном формату или користити релативно време „+м“ где је м број минута од тренутног времена. Подразумевано, параметар <време> је подешен на 1 минут. Синтакса за искључивање система у одређено време је:

судо схутдовн <време>

На пример, ако је тренутно системско време 15:30 и желите да искључите систем у наредних 10 минута, тада ће команда у апсолутном времену бити:

судо искључивање 15:40

а у релативном времену команда ће бити:

судо схутдовн +10

Одмах искључите систем

Ако желите одмах да искључите систем, можете користити или ‘+0’ за параметар <време> или његов псеудоним ‘сада’. Веома је опасно одмах искључити у Линук систему за више корисника јер може довести до губитка несачуваних података или још горе, потпуног оштећења система. Синтакса за тренутно гашење је:

судо схутдовн +0

Алтернативна синтакса за тренутно гашење система је:

судо искључите сада

Искључите систем поруком о искључивању

Рецимо да морате да искључите Линук сервер ради одржавања, али можда постоје корисници који су тренутно пријављени на систем који могу изгубити свој несачувани рад ако се сервер искључи без претходног обавештења. Помоћу команде за искључивање можете заказати искључивање система и обавестити кориснике о заказаном застоју како би могли да сачувају свој рад. Да бисте искључили систем са емитованом поруком, користите ову синтаксу:

судо схутдовн <време> “<порука>”

На пример, у горњем сценарију, можете користити наредбу на следећи начин:

судо схутдовн 16:30 „Искључивање система заказано у 16:30. Молимо вас да сачувате свој рад. Хвала вам.“

  Како управљати Енцфс залихама на Линук-у

Када извршите горњу команду, сви тренутно пријављени корисници ће видети ову емитовану поруку на свом зиду:

Broadcast message from [email protected] on pts/1 (Tue 2023-03-21 06:35:46 UTC):

System shutdown scheduled at 16:30. Please do save your work. Thank You.
The system is going down for poweroff at Tue 2023-03-21 06:45:46 UTC!

Искључите Линук систем помоћу команде Халт

Међу многим корисницима Линука постоји уобичајена заблуда да су процеси заустављања и искључивања исти јер изгледа да оба резултирају истим излазом. Међутим, наредба халт се генерално користи за слање система у стање заустављања, где се свака даља обрада података од стране ЦПУ-а зауставља док се системска снага одржава нетакнутом. Команда за искључивање у Линуку, с друге стране, зауставља процесорску обраду заједно са прекидом напајања система. Да бисте искључили свој Линук систем са заустављањем у командној линији, користите синтаксу испод:

судо зауставити -п

Искључите Линук систем помоћу команде за искључивање

И команда за искључивање и команда за искључивање звуче веома слично, али имају своје разлике. Команда за искључивање има „агресивнији“ приступ и директно искључује напајање система. Ако се ненамерно користи, команда може довести до губитка корисничких података. Док команда за искључивање има грациознији приступ, где прво уписује сачувани рад на диск, зауставља различите ЦПУ процесе и на крају прекида напајање система. Да бисте искључили систем командом за искључивање, користите ову синтаксу:

судо поверофф

Искључите Линук рачунар помоћу команде инит

Команда инит се користи за измену нивоа покретања или оперативног стања процеса. У Линук-у и другим оперативним системима сличним Унику, „нивои рада“ су унапред дефинисана стања система која одређују које системске услуге се покрећу. Сваки ниво покретања има специфичан скуп услуга и демона који се покрећу или заустављају, а нивои покретања могу се модификовати да би се променило стање система. Постоји 6 различитих типова нивоа покрета који се могу одредити за различите ситуације:

РунлевелДесцриптион0Искључује систем путем нормалне процедуре.1подешава режим за једног корисника2подешава вишекориснички режим без умрежавања3подешава вишекориснички режим са умрежавањем4који корисник користи за своје специфичне потребе5користи се за подешавање вишекорисничког режима са умрежавањем и ГУИ6користи се за поновно покретање система

  5 најбољих снимача екрана за Линук

Са инит командом, можете искључити Линук систем користећи следећу синтаксу:

судо инит 0

Када изаберете ниво покретања 0, команда инит узима грациознији приступ команди за искључивање: прво уписује промене направљене на диску, зауставља обраду процесора, а затим на крају прекида напајање система.

Како искључити Линук користећи ГУИ метод

ГУИ метода за гашење система може да ради само на Линук десктоп инсталацијама. Овај метод је чешћи међу почетницима и вероватно је најлакши за рад. Овде смо покрили како да искључимо Гноме, КДЕ и Мате Линук системе. Али будите сигурни да морате да пратите сличне кораке на већини других Линук дистрибуција.

Искључите систем заснован на Гномеу

1. Прво идите у горњи десни угао и кликните тамо.

2. У падајућем менију кликните на опцију ⏻ Искључивање/Одјава. Затим изаберите опцију „Искључи…“.

3. Отвориће се нови оквир за дијалог. Сада кликните на дугме за искључивање да бисте коначно искључили систем. У овој фази, ако не изаберете ниједну опцију, систем ће се аутоматски искључити у наредних 60 секунди.

Искључите систем заснован на КДЕ-у

1. Отворите траку са апликацијама одоздо или притисните „Супер тастер“ на тастатури. На већини тастатура, супер тастер је означен као „Виндовс икона“.

2. Изаберите опцију „⏻ Прекини“ на дну лежишта.

3. Ово ће омогућити нови оквир за дијалог са дугмадима под називом Суспенд, Рестарт и Схутдовн. Кликните на дугме Схутдовн да бисте коначно искључили Линук систем. Ако не изаберете ниједну опцију, систем ће се аутоматски искључити у наредних 60 секунди.

Искључите систем заснован на матеу

1. Пређите на мени „Систем“ на горњој траци и изаберите опцију „Искључи“ из падајућег менија.

2. Алтернативно, кликните на дугме „⁝⁝⁝ Мени“ на дну или притисните „Супер тастер“ на тастатури. На већини тастатура, супер тастер је означен као „Виндовс икона“. Кликните на икону ⏻ на дну.

3. Ово ће отворити нови оквир за дијалог са дугмадима под називом Суспенд, Рестарт и Схутдовн. Кликните на дугме Схутдовн да бисте коначно искључили систем.

Једноставне методе за искључивање Линук система

Иако је ГУИ метода веома лака за коришћење, не нуди тону опција за играње. Може да ради само на Десктоп Линук верзијама. У овом чланку смо показали неке врло једноставне методе за кориснике командне линије и ГУИ да искључе своје Линук системе. Лично, сматрам да метода командне линије најбоље функционише за све врсте случајева коришћења и много је бржа од ГУИ методе. У међувремену, погледајте нашу листу од 50+ основних Линук команди које ће вам помоћи да ефикасније радите у Линук командној линији. Обавестите нас у коментарима ако сте се суочили са било каквим проблемима.