Како израчунати будућу вредност помоћу Екцел-ове ФВ функције

Кључне Такеаваис

 • Функција ФВ у Екцел-у израчунава будућу вредност серије плаћања на основу каматних стопа и периодичних плаћања.
 • ФВ се може користити за одређивање укупног износа дуга по кредиту, узимајући у обзир главницу, обрачунате камате и накнаде.
 • ФВ се такође може користити за израчунавање будуће вредности штедног рачуна, с обзиром на каматну стопу и редовне доприносе.

Екцел-ова ФВ функција је користан алат за финансијско планирање. Предвиђа будућу вредност плаћања рачунајући камате на кредите или раст штедње током времена. Хајде да се удубимо у замршености функције ФВ и видимо њену примену у различитим сценаријима.

Шта значи будућа вредност (ФВ)?

Будућа вредност (ФВ) представља вредност суме новца у одређеном тренутку у будућности, узимајући у обзир факторе као што су каматне стопе и периодични доприноси. У својој сржи, концепт ФВ се врти око временске вредности новца, која изјављује да долар данас вреди више од долара у будућности. Ово је првенствено због потенцијалне могућности зараде новца и инфлације.

Функцију ФВ можете користити и за сценарије зајма и за штедњу. Када узмете зајам, зајмодавац наплаћује камату као трошак позајмљивања. Ова камата се акумулира током трајања кредита. ФВ помаже да се одреди колико ћете укупно дуговати, укључујући ову акумулирану камату.

Што се тиче уштеде, моћ комбиновања је један од њихових најзначајнијих аспеката. Зарађујете камату и на почетну главницу и на акумулирану камату током времена, концепт познат као сложена камата. ФВ функција помаже у хватању овог једињења раста.

  Како инсталирати Нектцлоуд на ОпенМедиаВаулт НАС на Распберри Пи

Концепт ФВ није само теоријски; има опипљиве импликације у стварном свету. На пример, због моћи комбиновања, чак и мала разлика у каматним стопама може довести до значајних разлика у ФВ током дугих периода. Ово можете боље да уочите испробавањем калкулатора сложених камата у Екцел-у.

Шта је ФВ функција у Екцел-у?

ФВ је једна од кључних финансијских функција у Екцел-у. Он израчунава будућу вредност инвестиције или кредита на основу сталних плаћања и константне каматне стопе. Синтакса је следећа:

 =FV(rate, nper, pmt, [pv], [type]) 

Где:

 • стопа је каматна стопа за сваки период, изражена као децимални у процентуалном формату (нпр. 5% као 0,05).
 • нпер је укупан број периода плаћања.
 • пмт је исплата извршена за сваки период; не може се променити током трајања инвестиције.
 • пв (опционо) је садашња вредност или паушални износ за који желите да пронађете будућу вредност. Екцел претпоставља да је ово нула ако се остави празно.
 • тип (опционо) је број 0 или 1 и представља време плаћања (0 = крај периода, 1 = почетак периода). Екцел ће претпоставити нулу ако је овај аргумент празан.

Када израчунавате отплате кредита, уверите се да стопа, НПЕР и ПМТ користе исте временске интервале. На пример, ако дајете месечне доприносе, поделите годишњу каматну стопу са 12. Такође можете користити функцију РАТЕ у Екцел-у да бисте израчунали каматне стопе за различите сценарије.

Израчунавање будуће вредности кредита са ФВ у Екцел-у

У контексту зајмова, будућа вредност представља укупан износ који се дугује на датум у будућности, узимајући у обзир главницу (почетно позајмљени износ), камату акумулирану током времена и све додатне накнаде или накнаде.

  Како да откажете претплату на ИоуТубе канал

Ако желите да користите функцију ФВ за зајам, мораћете да имате каматну стопу зајма, број уплата које сте извршили у том тренутку у будућности (НПЕР), плаћање по периоду (ПМТ) и износ кредита (ПВ). ФВ израчунава будућу вредност, која је, у овом случају, износ који дугујете зајмодавцу.

Управо сте почели са финансијским функцијама Екцел-а? Препоручујемо да прочитате наш водич о Екцел-овој НПЕР функцији, где покривамо основне концепте у вези са овим функцијама. Разумевање ових концепата ће знатно олакшати рад са овим функцијама.

Ако ФВ показује позитивну вредност, то значи да још увек дугујете зајмодавцу, док нула значи да сте отплатили свој дуг. Ако ФВ показује негативну вредност, то значи да не само да сте отплатили дуг, већ сте и позајмили нешто новца и постали зајмодавац.

Хајде да то демонстрирамо са горњом табелом. Замислите да сте узели зајам од 15.000 УСД (ПВ) уз годишњу каматну стопу од 5% и доприносите 500 УСД сваког месеца (ПМТ) да бисте га отплатили. Можете користити ФВ функцију да видите колико ћете дуговати банци 20 месеци (НПЕР) након што узмете кредит. Ево како:

 • Изаберите ћелију у коју желите да прикажете ФВ.
 • Унесите формулу испод:
   =FV(5%/12, 20, 500, -15000) 
 • Притисните ентер.
 • У овом случају, формула показује да након што извршите 20 месечних плаћања, и даље ћете дуговати банци 5.894 долара. Можете испробати различите вредности НПЕР-а да видите колико ћете дуговати банци у различитим тренуцима. Екцелов менаџер сценарија може вам помоћи да ефикасније анализирате различите сценарије.

  Израчунавање будуће вредности штедног рачуна са ФВ у Екцел-у

  Да бисте користили функцију ФВ за штедни рачун, потребна су вам три уноса:

    Моо0 Филе Монитор приказује промене датотека у реалном времену и евидентира их [Windows]
 • Каматна стопа рачуна.
 • Број уплата које сте извршили у том тренутку у будућности (НПЕР).
 • Плаћање по периоду (ПМТ).
 • Будућа вредност коју израчунава ФВ, у овом случају, је стање ваше штедње.

  Вреди напоменути да, за разлику од кредита, ФВ може бити позитиван само у сценаријима штедње. Друга разлика је у томе што би вредност ПМТ-а требало да унесете као негативну пошто ви позајмљујете новац.

  Узмимо пример да ово боље разумемо. Претпоставимо да желите да уштедите 300 УСД месечно (ПМТ) на рачуну са годишњом каматном стопом од 12%. Можете користити ФВ функцију са раније поменутим улазима да одредите колико ћете уштедети за две године.

  Пошто аргументи треба да користе исте временске јединице, можете унети 24 месеца уместо две године за НПЕР. Ево како можете да користите функцију ФВ за овај сценарио:

 • Изаберите ћелију у коју желите да прикажете ФВ.
 • Унесите формулу испод:
   =FV(12%/12, 24, -300) 
 • Притисните ентер.
 • Имајте на уму да ова формула враћа будућу вредност штедног рачуна две године након што сте почели да штедите и претпоставља да је стање штедње претходно било нула. Ако сте већ уштедели одређени износ, требало би да унесете негативну вредност као ПВ аргумент.

  Дакле, ако већ имате 1.000 долара на штедном рачуну, формула испод ће вам дати будућу вредност за две године:

   =FV(12%/12, 24, -300, -1000) 

  Ако имате на уму конкретан ФВ, Екцел-ов циљ тражења може аутоматски да прилагоди друге аргументе у формули да би постигао ваш циљ.

  Екцел-ова ФВ функција је свестран алат за финансијско предвиђање, било да процењујете будуће импликације зајма или планирате раст своје штедње. Ово предвиђање је непроцењиво, посебно када се планирају дугорочни финансијски циљеви.

  Када вам буде пријатно да користите функцију ФВ, покушајте да је упарите са Екцел-овим алатима за предвиђање као што је Гоал Сеек да бисте доносили стратешкије финансијске одлуке.