Како користити функцију МРОУНД у Екцел-у

Екцел је моћна јединица функција и формула, од којих свака служи одређеној сврси како би вам помогао да ефикасно обављате сложене задатке. Међу овим функцијама, МРОУНД се истиче као вредан алат за постизање прецизности у прорачунима. Хајде да истражимо како да користимо функцију МРОУНД у Екцел-у и прођимо кроз неколико практичних примера.

Шта је МРОУНД функција у Екцел-у?

Функција МРОУНД у Екцел-у се користи за заокруживање бројева на најближи вишекратник одређене вредности. Његова синтакса је једноставна:

 =MROUND(number, multiple) 

Где:

  • број је вредност коју желите да заокружите на најближи вишекратник.
  • мултипле је вишекратник на који желите да заокружите број.

Примери коришћења Екцел-ове функције МРОУНД

Хајде да видимо функцију МРОУНД у акцији да бисмо показали како можете да је користите у Екцел-у.

1. Заокруживање на најближи цео број

Претпоставимо да имате листу резултата тестова ученика са децималним вредностима и желите да заокружите сваки резултат на најближи цео број. Можете користити функцију МРОУНД да бисте то брзо постигли:

 =MROUND(A2, 1) 

Ова формула ће уклонити децимални део броја у А2 и заокружити га на најближи цео број.

2. Заокруживање на најближи вишеструки

Рецимо да имате листу цена у колони А и желите да заокружите сваку цену на најближи вишекратник од 5 долара. Формула МРОУНД у наставку постиже ово:

 =MROUND(A2, 5) 

Ово ће заокружити вредност у ћелији А2 на најближи вишекратник од 5. Можете применити формулу на друге ћелије у колони Б користећи ове трикове за аутоматско попуњавање програма Екцел.

  Конвертовање ниске у децимални број у Python-у

3. Временске вредности заокруживања

За скупове података који садрже време, њихово заокруживање на најближи блок од 15 минута може се постићи са:

 =MROUND(A2, "0:15") 

Овде је „0:15“ вишекратник на који желите да заокружите временску вредност. У овом случају, 0:15 представља 15 минута, што указује да желите да заокружите време на најближи корак или интервал од 15 минута.

4. Заокруживање негативних бројева

Функција МРОУНД такође може да обрађује негативне бројеве. Да бисте заокружили негативан број на најближи вишекратник, користите негативну вредност за вишеструки аргумент. Ево примера:

 =MROUND(A2, -2) 

Ово ће заокружити негативан број у ћелији А2 на најближи вишекратник од -2.

Како користити МРОУНД са другим Екцел функцијама

Екцел функције показују своју праву снагу када се комбинују са другим функцијама, а МРОУНД није изузетак. Ево неколико примера како да користите МРОУНД са другим функцијама:

1. Коришћење МРОУНД са СУМ

Претпоставимо да имате листу износа куповине у колони А и желите да израчунате збир ових износа, заокружен на најближих 100 долара. Можете користити Екцел-ову функцију СУМ са МРОУНД да бисте ово урадили:

 =MROUND(SUM(A2:A7),100) 

Ово израчунава збир опсега вредности, а затим заокружује резултат на најближи вишекратник од 100.

2. Коришћење МРОУНД-а са ИФ

Претпоставимо да имате листу резултата испита у колони А и желите да заокружите резултате веће или једнаке 60 на најближих 10. Функцију ИФ можете користити са МРОУНД на следећи начин:

 =IF(A2 >= 60, MROUND(A2, 10), A2) 

Ова формула проверава да ли је резултат у ћелији А2 већи или једнак 60. Ако јесте, заокружује резултат на најближи вишекратник од 10 користећи МРОУНД; у супротном, резултат остаје непромењен.

  Репозиторијум података објашњен за 5 минута

Комбиновањем МРОУНД-а са другим функцијама, можете да прилагодите своје прорачуне тако да испуњавају специфичне захтеве, обезбеђујући прецизност у вашим резултатима.

Добијте прецизне прорачуне помоћу Екцел-ове функције МРОУНД

МРОУНД је витални зупчаник у Екцеловом арсеналу за заокруживање бројева на одређене вишекратнике. Без обзира да ли радите са финансијским подацима, мерењима или било којим другим нумеричким информацијама, функција МРОУНД поједностављује процес, штеди време и минимизира грешке.

Разумевањем синтаксе функције и примера датих у овом чланку, можете ефикасно да уградите функцију МРОУНД у своје Екцел табеле.