Шта је промењено и да ли треба да надоградите?

Фитбит је прилично популаран међу љубитељима фитнеса. Фитбит Цхарге 5 је посебно добро заокружен трацкер за праћење здравља и фитнеса и његова најбоља понуда до сада.

Међутим, са издавањем Цхарге 6, Фитбит је подигао ствари. Цхарге 6 садржи прегршт корисних функција и, што је најважније, поново уводи бочно дугме које је компанија одбацила пре много година у корист беспрекорног дизајна.

Ако сте већ корисник Фитбит Цхарге 5, ово поставља питање: Шта се заиста променило на Цхарге 6 и да ли те промене захтевају надоградњу? Хајде да сазнамо.

Фитбит Цхарге 6 наспрам Фитбит Цхарге 5: Дизајн

Кредит за слику: Фитбит

На први поглед, Цхарге 6 изгледа идентично Цхарге 5. У својој конструкцији користи алуминијум и нерђајући челик и долази са силиконском траком, баш као и његов претходник.

Међутим, ако пажљиво погледате, приметићете разлику, иако малу, али од великог значаја. Фитбит је коначно саслушао своје купце и поново увео бочно дугме на Цхарге 6.

То је мало дугме које се налази дуж леве ивице уређаја. Имајте на уму, није физичко дугме које смо желели да Фитбит поново уведе у своју Цхарге линију. Уместо тога, то је индуктивна која се ослања на хаптику за повратне информације.

Ипак, то је вредан додатак који вам омогућава бржи и интерактивнији начин да користите уређај, чак и када вежбате, тако да не морате да се носите са муком превлачења по екрану мокрим или масним прстима за навигацију кроз интерфејс.

  Како узгајати коње у Минецрафт-у

На крају, Цхарге 6 задржава стандардну оцену водоотпорности од 5 АТМ као што се види на Цхарге 5. И можете га набавити у три боје: црној, сребрној и шампањ златној.

Фитбит Цхарге 6 наспрам Фитбит Цхарге 5: Екран

Кредит за слику: Фитбит

Прелазимо на екран, нема разлике у спецификацијама између ових Фитбит модела. Цхарге 6 поседује исти АМОЛЕД екран од 1,04 инча у пуној боји као и Цхарге 5. Пошто је АМОЛЕД, екран би требало да буде довољно светао и да има добру видљивост напољу, тако да не бисте требали имати проблема са ношењем трекера за трчање на отвореном, трекинг , или друге активности.

Фитбит Цхарге 6 наспрам Фитбит Цхарге 5: Праћење здравља и фитнеса

Кредит за слику: Фитбит

Иако разлике између Цхарге 6 и Цхарге 5 нису много очигледне у другим областима, друга је прича у одељењу за праћење здравља и фитнеса.

Наравно, Фитбит обједињује исти скуп функција, као што је праћење СпО2, праћење откуцаја срца и очитавање температуре коже, на Цхарге 6 као и на Цхарге 5. Али овог пута, компанија тврди да је њена прецизност праћења до 60 посто боље.

Фитбит приписује ово побољшање Цхарге 6 побољшаном алгоритму машинског учења. Каже да би ово побољшање алгоритма такође требало да пружи прецизнија очитавања када је у питању праћење калорија, минута активне зоне, дневни резултат спремности и резултат спавања.

Остале функције на Цхарге 5, као што су ЕКГ и обавештења о високом и ниском пулсу, такође су доступне на Цхарге 6.

Фитбит Цхарге 6 наспрам Фитбит Цхарге 5: софтвер и апликације

Кредит за слику: Фитбит

  Шта је Твитцх Студио и да ли треба да га користите за стримовање?

Фитбит користи свој прилагођени софтвер на свим својим трацкерима, а исти је на оба модела Цхарге. Међутим, постоје неке значајне разлике на Цхарге 6, и у погледу функција и апликација.

За почетак, Цхарге 6 садржи гомилу нових режима вежбања. Док је његов претходник био ограничен на само 20 режима, Цхарге 6 вам даје могућност да пратите двоструко више вежби него раније.

Још једна корисна функција доступна на Фитбит Цхарге 6 је подршка за упаривање опреме за теретану треће стране. Са овим можете да повежете свој Цхарге 6 са опремом из Пелотон, НордицТрацк и Тонал да бисте добили бољу представу о свом вежбању или активности. Фитбит каже да ће временом додати подршку за више произвођача опреме.

Цхарге 6 такође долази са функцијом приступачности, која је прва за Фитбит. Зове се Зоом + Магнифицатион и омогућава вам да двапут куцнете било где на екрану да бисте брзо увећали речи на екрану за које сматрате да су премале или тешко читљиве.

У међувремену, Фитбит је додао неколико нових апликација у Цхарге 6. Ово укључује Гоогле мапе и Гоогле Паи. Помоћу Мапа можете лако да се снађете током трчања на отвореном или трекинга, док вам Гоогле Паи омогућава да плаћате са ручног зглоба.

Штавише, Фитбит пружа корисницима Цхарге 6 могућност да контролишу репродукцију ИоуТубе музике директно са свог зглоба. Захваљујући овој функцији, можете лако да покренете, зауставите и прескачете нумере без потребе да извлачите паметни телефон. Требаће вам ИоуТубе Премиум претплата да бисте користили ову функцију.

Фитбит Цхарге 6 наспрам Фитбит Цхарге 5: Трајање батерије

Фитбит тврди да ће батерија Цхарге 6 трајати 7 дана, исто као што је обећано са Цхарге 5. Наравно, функције попут ГПС-а и праћења спавања могу да троше више батерије и утичу на век трајања батерије. Али ако погледате перформансе Цхарге 5 у смислу трајања батерије, Цхарге 6 би требало да се добро држи са оним што компанија тврди.

  Како израчунати З-сцоре користећи Мицрософт Екцел

Фитбит Цхарге 6 наспрам Фитбит Цхарге 5: Цена

Коначно, када говоримо о цени, Фитбит Цхарге 6 кошта 159,95 долара у САД. Ово је 20 долара јефтиније од цене коју је компанија оценила за Цхарге 5 када је лансиран 2021.

Узимајући у обзир сва побољшања и нове карактеристике које Цхарге 6 доноси преко Цхарге 5, заједно са сниженом ценом, Цхарге 6 природно постаје веома добра опција за некога ко жели да купи фитнес трацкер.

Да ли треба да купите Фитбит Цхарге 6?

Ако сте корисник Фитбит Цхарге 5 и задовољни оним што нуди, Цхарге 6 неће донети велику вредност. Наравно, има бочно дугме које олакшава рад, неколико корисних апликација и функција и побољшане могућности праћења. Али ове промене заправо не захтевају надоградњу, а Цхарге 5 би требало да вам служи још најмање годину дана.

Уз то, ако поседујете старији Фитбит Цхарге уређај или било који други уређај за праћење и желите да набавите нови, Цхарге 6 је добра понуда за своју цену. У ствари, то је једина најновија Цхарге понуда коју тренутно можете добити у многим земљама, јер Фитбит почиње да укида старије моделе у многим регионима.

За заинтересоване, једини начин да набавите Цхарге 5 је од препродаваца трећих страна, у ком случају га можете добити по сниженој цени током сезоне распродаје. Ово би га могло учинити добром куповином ако вам је буџет мали и не желите да потрошите 160 долара на трагач.

Фитбит Цхарге 6 је солидна надоградња

Власници Фитбит Цхарге 5 можда неће бити у искушењу због разлика у карактеристикама новог модела. Али Фитбит Цхарге 6 је вредна надоградња за многе купце, а његове нове могућности и нешто нижа цена доприносе његовој укупној вредности.