Како користити Линук Цат команде (са примерима)

У било ком оперативном систему, корисници раде са датотекама и обављају операције као што су креирање, брисање и читање из датотека. У Линуку ситуација није ништа другачија.

Док можете да радите са датотекама користећи графички кориснички интерфејс у ​​Линук оперативном систему, већина Линук корисника преферира интеракцију са оперативним системом са терминала.

Као такав, Линук има команде које омогућавају корисницима да раде са датотекама директно са терминала. Једна таква наредба је команда мачка.

Са Линук ман страница, команда цат се користи за спајање датотека и штампање садржаја датотеке у стандардни излаз. Линук ман странице су документационе датотеке које су намењене да помогну корисницима да разумеју Линук команде и како се оне користе.

Да бисте приступили страници ман за било коју Линук команду, једноставно унесите ман <име_команде>. На пример, да бисте видели ман странице за команду цат, извршите следећу команду у терминалу:

man cat

За шта се користи Цат Цомманд

Као што је раније поменуто, команда цат се може користити за штампање садржаја датотеке на екрану. Његова друга функционалност је спајање датотека и излаз њиховог садржаја. То значи да ако команди цат доставите више датотека, она ће спојити њихов садржај и избацити њихов садржај на екран.

Поједностављено речено, команда цат ће саставити садржај у више датотека и послати их на екран. У таквој операцији, међутим, цат команда неће креирати ниједну нову датотеку, а оригиналне датотеке које се користе у команди цат ће остати непромењене.

Команда цат се такође користи у преусмеравању. Преусмеравање се односи на то како корисници могу изменити извор стандардног уноса и одредиште за стандардни излаз и стандардну грешку. Стандардни улаз, стандардни излаз и стандардна грешка су стандардни токови који се користе за комуникацију у Линуку.

Подразумевано, стандардни унос је тастатура, а стандардни излаз и стандардне грешке се подразумевано приказују на екрану.

Преусмеравање, дакле, значи уместо добијања стандардног уноса са тастатуре која је подразумевана, можемо да преусмеримо и добијемо унос из датотеке или било ког другог извора.

Када је реч о стандардном излазу и стандардној грешци, који се подразумевано приказују на екрану, преко преусмеравања, ове излазе можете да запишете у датотеку.

цат Синтакса команде

Синтакса за команду цат је следећа:

cat [OPTION]... [FILE]...

На Линук ман страницама, све што је наведено у угластим заградама је опционо. Стога, у горњој синтакси, није обавезно да команда цат има ОПТИОН или чак датотеку као аргумент. Може имати било које од њих двоје, оба или ниједну.

  Како поново покренути или искључити Линук помоћу командне линије

Еллипсис(…) се користи да покаже да је један или више претходних операнда или аргумената дозвољен. Према томе, команда цат може узети једну или више ОПЦИЈА или ДАТОТЕКА.

ФИЛЕ представља датотеке које желимо да команда цат споји и прикаже. ОПТИОН представља заставице које се могу додати команди цат да би се променило њено понашање. Опције које се могу користити са командом цат су приказане у наставку:

Команда цат функционише тако што узима фајл(е) који су јој прослеђени и њихов садржај избацује у стандардни излаз, а то је прозор терминала. У случају да му се прослеђује више датотека, њихов садржај се спаја и затим приказује у прозору терминала.

Команда цат ће се такође понашати другачије у зависности од заставе која јој је прослеђена. На пример, прослеђивање -н заставице учиниће да команда цат броји све излазне линије. У зависности од тога како желите да се понаша, можете проследити било коју од заставица које се могу користити са командом цат.

Како користити команду мачка

Да бисте користили команду цат, једноставно унесите команду и име датотека које желите да спојите и прочитате на пример. Да бисте избацили садржај датотеке под називом раинбов.ткт, извршите следећу команду.

cat rainbow.txt

Такође можете додати заставицу да бисте изменили понашање команде цат. На пример, можете нумерисати све излазне линије користећи -н заставицу. У нашем примеру изнад, можемо нумерисати све излазне линије у раинбов.ткт извршавањем следећег реда:

cat -n rainbow.txt

Излази из две команде су приказани у наставку:

Да бисте комбиновали заставице или опције које се могу користити са командом цат, једноставно их напишите једну за другом или их можете размакнути. Било који од ова два дела. Ознака -Е приказана испод се користи за додавање знака долара ($) на крају излазних линија.

Ово може бити корисно када се приказују вредности валуте. Доле су приказани различити начини на које можете комбиновати више заставица са командом цат:

Да бисте спојили и приказали више датотека помоћу команде цат, једноставно напишите имена датотека један за другим, одвојена размацима. На пример, да бисте спојили две датотеке под називом раинбов.ткт и примари.ткт, извршите следећи ред:

cat rainbow.txt primary.txt

Излаз команде је приказан испод

Две датотеке раинбов.ткт и примари.ткт ће остати непромењене након ове операције. Имајте на уму да редослед којим се датотеке појављују у команди одређује како ће се садржај приказати. Садржај се приказује од прве до последње датотеке. Такође можете додати заставице када спајате и приказујете више датотека, као што је приказано у наставку:

  Скенирајте своје Виндовс и Линук сервере на рањивост помоћу Нессус-а

Последња ствар коју треба приметити у вези са командом цат је да у случају да команди није дата датотека или је дата цртица(-), наредба цат чита са стандардног уноса уместо из датотеке. Стандардни улаз је тастатура.

Стога ће команда цат једноставно приказати све што корисник унесе преко тастатуре. Да бисте то видели у пракси, извршите наредбу:

cat

Команда ће вас одвести до трепћућег курсора који чека унос са тастатуре. Унесите било који текст, а затим притисните Ентер. Шта год да унесете биће приказано у стандардни излаз као што је приказано у наставку:

Притисните ЦТРЛ + Ц да изађете и зауставите прослеђивање уноса команди цат.

Такође можемо користити команду цат за спајање и излаз садржаја свих датотека одређеног типа у активном директоријуму. Ово се ради помоћу звездице

cat *.txt

џокер. На пример, да бисмо избацили сав садржај текстуалних датотека (.ткт) у одређеном директоријуму, извршили бисмо код у наставку:

Излаз команде је приказан у наставку:

Примери цат Цомманд

Поред стандардне употребе команде цат, функционалност цат команде може се повећати путем преусмеравања. Као што је раније поменуто, цат команда подразумевано излази на екран терминала.

Међутим, путем преусмеравања, можемо преусмерити његов излаз на другу датотеку уместо да се излаз приказује на екрану.

Оператор преусмеравања излаза у Линук-у је > (симбол веће од, такође се назива шеврон).

cat rainbow.txt

На пример, ако извршимо линију:

Садржај датотеке раинбов.ткт биће приказан на екрану.

cat colors.txt > rainbow.txt

Међутим, ако извршимо

Садржај раинбов.ткт неће бити приказан на екрану. Уместо тога, они ће бити преусмерени и уписани у датотеку цолорс.ткт. Ово може бити одличан начин за копирање садржаја из једне датотеке у другу.

Подразумевано понашање преусмеравања излаза у Линук-у је да оно преписује сав садржај у датотеци на коју преусмеравамо. На пример, у горњем примеру, сав садржај у раинбов.ткт ће бити замењен садржајем из цолорс.ткт. Да бисте задржали постојећи садржај у датотеци на коју преусмеравате и да бисте јој додали нови садржај, користите >> када преусмеравате.

Имајте на уму испод да цолорс.ткт сада има боје које су пронађене у раинбовс.ткт након преусмеравања излаза раинбовс.ткт у цолорс.ткт користећи >>

Да бисмо још више унапредили функционалност команде цат, можемо комбиновати преусмеравање и подразумевано понашање цат команде читања са стандардног улаза када није обезбеђена ниједна датотека да бисмо користили команду цат за креирање датотеке и писање у њу.

cat > dark.txt

Ако извршите код испод

  Како да подесите Линук рачунар прилагођен деци

Преусмерићемо се на дарк.ткт. Пошто нисмо дали датотеку чији ће садржај бити преусмерен на дарк.ткт, команда цат ће очекивати унос са тастатуре.

Зато унесите било који текст који желите да сачувате у дарк.ткт, притисните Ентер да бисте прешли на следећи ред и притисните ЦТРЛ + Д када завршите да бисте сачували оно што сте откуцали у датотеку на коју преусмеравате.

Пошто преусмеравамо на фајл који не постоји, дарк.ткт ће се аутоматски креирати, а оно што смо укуцали преко тастатуре биће сачувано у датотеци. На овај начин можемо користити команду цат да креирамо датотеке и пишемо им у тренутку њиховог креирања.

Резултат операције је приказан у наставку:

cat >> dark.txt

Мачка се такође може користити за додавање текста на крај датотеке. Користећи дарк.ткт, можемо му додати више боја тако што ћемо извршити:

Затим можете додати додатне информације тако што ћете куцати преко тастатуре, а затим притиснути ЦТРЛ + Д да бисте сачували и додали нови садржај у дарк.ткт као што је приказано у наставку:

cat file1 file2 file3 > file4

Команда цат се такође може користити за спајање неколико датотека у једну датотеку. Синтакса за такву операцију је приказана испод

Садржај фајла1, фајла2 и фајла3 биће спојен заједно и уписан у датотеку4. Такође можете користити >> у случају да не желите да препишете садржај у филе4. Ако филе$ не постоји, биће креиран аутоматски.

Пример овога је приказан у наставку:

cat colors.txt primary.txt > allColors.txt

Да бисмо записали садржај цолор.ткт и примарног.ткт у аллЦолорс.ткт, извршавамо

cat primary.txt >> colors.txt

Такође можете да додате садржај из једне или више датотека у другу датотеку помоћу команде цат. Ово се ради коришћењем >> приликом преусмеравања излаза. Ово избегава преписивање онога што је већ ускладиштено у другој датотеци. На пример, да бисте додали садржај примарног.ткт у цолор.ткт, извршите код у наставку:

Резултат ове операције је приказан у наставку:

Закључак

Цат команда је веома корисна Линук команда која омогућава корисницима да споје и прикажу садржај датотека. Команда има више ознака које јој се могу додати да би се променило њено понашање.

Кроз преусмеравање, функционалност цат команде може бити значајно проширена, омогућавајући корисницима да креирају и копирају датотеке, спајају више датотека у једну датотеку и додају постојећој датотеци. Да бисте сазнали више о команди цат, посетите њене ман странице.

Такође можете истражити неке Линук команде за системске администраторе.