Како користити LVM за управљање уређајима за складиштење на Ubuntu 18.04

Како користити LVM за управљање уређајима за складиштење на Ubuntu 18.04

Увод

Управљање уређајима за складиштење може бити сложен задатак, посебно у окружењима са више дискова. Када имате више физичких дискова, приступа им и управљању њима може бити тешко. LVM (Логички управљач запреминама) је моћно средство које пружа јединствен и флексибилан начин за управљање уређајима за складиштење на Линукс системима, укључујући Ubuntu 18.04. У овом чланку ћемо детаљно испитати како користити LVM за управљање уређајима за складиштење, од почетног подешавања до напредних операција.

Шта је LVM?

LVM је скраћеница од „Logical Volume Manager“ (Логички управљач запреминама). То је слој за управљање уређајима за складиштење који седи између оперативног система и основних физичких дискова. LVM омогућава администраторима да групишу више физичких дискова у једну логичку запремину, познату као „група запремина“. Ове групе запремина могу се даље поделити у мање логичке јединице, познате као „логичке запремине“.

Једна од главних предности коришћења LVM је његова флексибилност. То омогућава администраторима да лако прошире, смање или прерасподеле простор за складиштење кроз логичке запремине, без потребе за реконфигурисањем основних физичких дискова. Додатне предности коришћења LVM укључују:

* Обезбеђивање софистицираних функција управљања запреминама као што су снимање, праћење и огледање.
* Омогућавање динамичког додељивања простора логичким запреминама, што омогућава ефикасније коришћење простора за складиштење.
* Подржавање високог нивоа доступности кроз функције као што су огледање и отказивање.

Подешавање LVM-а на Ubuntu 18.04

Пре него што почнете да користите LVM, прво га морате инсталирати и подесити. Да бисте инсталирали LVM на Ubuntu 18.04, отворите терминал и извршите следећу команду:

  Како да подесите Инстаграм продавницу и пређете са лајкова на продају


sudo apt install lvm2

Након инсталације, морате да иницијализујете своје физичке дискове. Да бисте то урадили, извршите следећу команду, замењујући „/dev/sdX“ са правим путем до вашег физичког диска:


sudo pvcreate /dev/sdX

Након иницијализације свих ваших физичких дискова, можете да креирате групу запремина. Да бисте то урадили, извршите следећу команду, замењујући „vg_name“ са именом ваше групе запремина:


sudo vgcreate vg_name /dev/sdX /dev/sdY

Коришћењем претходне команде, физички дискови „/dev/sdX“ и „/dev/sdY“ су груписани у групу запремина под називом „vg_name“. Сада можете креирати логичке запремине унутар групе запремина. Да бисте то урадили, извршите следећу команду, замењујући „lv_name“ са именом логичке запремине, „vg_name“ са именом групе запремина и „size“ са жељеном величином логичке запремине:


sudo lvcreate -n lv_name -L size -G vg_name

Управљање логичким запреминама

Након што креирате логичке запремине, можете почети да их управљате. Следе неке од најчешћих операција управљања којима можете управљати логичким запреминама:

Проширивање логичке запремине:

Да бисте проширили логичку запремину, користите следећу команду, замењујући „lv_name“ са именом логичке запремине и „size“ са жељеном величином проширења:


sudo lvextend -L +size lv_name

Смањивање логичке запремине:

Да бисте смањили логичку запремину, користите следећу команду, замењујући „lv_name“ са именом логичке запремине и „size“ са жељеном количином смањења:


sudo lvreduce -L -size lv_name

Брисање логичке запремине:

Да бисте избрисали логичку запремину, користите следећу команду, замењујући „lv_name“ са именом логичке запремине:


sudo lvremove lv_name

Огледање логичке запремине:

Да бисте огледали логичку запремину, користите следећу команду, замењујући „lv_name“ са именом логичке запремине и „new_lv_name“ са именом нове логичке запремине:

  Како додати тамне теме у Вуе апликације помоћу ЦСС променљивих


sudo lvcreate -n new_lv_name -s -L size lv_name

Додатне карактеристике LVM

Поред основних операција управљања, LVM такође нуди бројне додатне функције које могу побољшати управљање уређајима за складиштење. Неке од ових функција укључују:

* Снимање: Омогућава вам да креирате тренутну слику логичке запремине, коју можете касније користити за враћање логичке запремине на то стање.
* Праћење: Омогућава вам да пратите промене у логичкој запремини, омогућавајући вам да идентификујете проблеме и проактивно предузмете мере.
* Отказивање: Омогућава вам да откажете операције у случају грешака, спречавајући губитак података.

Закључак

LVM је моћно и флексибилно средство за управљање уређајима за складиштење на Линукс системима као што је Ubuntu 18.04. Омогућава администраторима да једноставно и ефикасно управљају физичким дисковима, логичким запреминама и другим карактеристикама управљања уређајима за складиштење. Коришћењем LVM, администратори могу оптимизовати коришћење простора за складиштење, повећати доступност и побољшати укупно искуство управљања складиштем.

Често постављана питања

1. Шта је разлика између физичког диска и логичке запремине?
* Физички диск је физичко уређај за складиштење, док је логичка запремина виртуелни уређај за складиштење креиран помоћу LVM-а.

2. Колико логичких запремина могу да креирам у једној групи запремина?
* Број логичких запремина које можете да креирате у једној групи запремина није ограничен.

3. Како да проверим стање мојих логичких запремина?
* Можете да користите команду „lvdisplay“ да бисте приказали детаље ваших логичких запремина.

4. Могу ли променити величину групе запремина?
* Да, можете да промените величину групе запремина помоћу команде „vgextend“ или „vgreduce“.

5. Шта је „филтер“ у LVM?
* Филтер је логичка група која представља подскуп физичких дискова у групи запремина.

  Како да видите ЕКСИФ податке слике

6. Како да користим снимке у LVM?
* Да бисте креирали снимак у LVM, можете користити команду „lvcreate -s“.

7.