Apache грешка у конфигурацији AH00558: Could not reliably determine the server’s fully qualified

Apache Грешка у конфигурацији AH00558: Could not reliably determine the server’s fully qualified domain name

Увод

Apache HTTP Server је популаран веб сервер отвореног кода који се користи за хостовање веб локација и веб апликација. Када покушате да конфигуришете Apache, можете наићи на грешку AH00558: Could not reliably determine the server’s fully qualified domain name. Ова грешка се обично јавља када Apache не може да утврди потпуно квалификовано име домена (FQDN) сервера на коме је инсталиран.

Ова грешка може да изазове проблеме приликом постављања виртуелних хостова или коришћења SSL/TLS цертификата. У овом чланку ћемо истражити узроке грешке AH00558 и пружити кораке за решавање проблема и спречавање да се грешка поново појави.

  7 игара за ослобађање од стреса и побољшане укупне когнитивне функције

Узроци грешке AH00558

Грешка AH00558 обично је узрокована једним од следећих разлога:

* Нетачна или недостајућа директива ServerName у httpd.conf: Директива ServerName у датотеци конфигурације Apache (httpd.conf) дефинише FQDN сервера. Ако је ова директива нетачна или недостаје, Apache неће моћи да одреди FQDN сервера.
* Проблеми са ДНС или мрежом: Apache користи ДНС (Систем имена домена) да реши FQDN сервера у његову ИП адресу. Ако постоје проблеми са ДНС серверима или мрежном везом, Apache можда неће моћи да реши FQDN.
* Погрешне поставке ватрозида или рутера: Ватрозиди и рутери могу да блокирају ДНС упите што може довести до грешке AH00558.
* Подешавања оперативног система: Неки оперативни системи, као што је CentOS, подразумевано не постављају FQDN сервера. То може довести до тога да Apache не може да одреди FQDN сервера.

Решавање проблема са грешком AH00558

Да бисте решили проблем са грешком AH00558, можете предузети следеће кораке:

1. Проверите директиву ServerName

Отворите датотеку httpd.conf и пронађите директиву ServerName. Уверите се да је директива тачна и да садржи FQDN сервера. Ако директива недостаје, додајте је у датотеку.

2. Проверите ДНС подешавања

Проверите да ли ДНС сервери који се користе на серверу правилно решавају FQDN сервера. Можете користити команду nslookup да тестирате ДНС подешавања.

3. Проверите подешавања ватрозида и рутера

Проверите да ли ватрозид или рутер блокирају ДНС упите. Деактивирајте ватрозид или конфигуришите га да дозвољава ДНС упите.

4. Поставите FQDN сервера

На неким оперативним системима, потребно је да поставите FQDN сервера у датотекама оперативног система. На пример, на CentOS-у, можете поставити FQDN користећи команду:

  Како снимити екран на Мац-у


hostnamectl set-hostname example.com

5. Рестартујте Apache

Након што извршите промене у конфигурацији, рестартујте Apache сервер користећи следећу команду:


systemctl restart httpd

Закључак

Грешка AH00558 је честа грешка која се може јавити приликом конфигурисања Apache HTTP сервера. Грешка обично указује на то да сервер не може да утврди своје потпуно квалификовано име домена. Решавање узрока грешке и спровођење горе наведених корака обично ће решити проблем и омогућити серверу да правилно ради.

Често постављана питања (ФАК)

1. Где могу да пронађем датотеку httpd.conf?

Датотека httpd.conf се обично налази у следећим директоријумима:

* CentOS/Red Hat: /etc/httpd/conf/httpd.conf
* Debian/Ubuntu: /etc/apache2/apache2.conf
* Windows: C:\Apache24\conf\httpd.conf

2. Како да проверим да ли поново покренути Apache има ефекта?

Након што измените httpd.conf и рестартујете Apache, можете проверити да ли су промене ступиле на снагу тако што ћете посетити веб локацију сервера или користити команду curl да пошаљете захтев серверу.

3. Зашто Apache не може да реши FQDN сервера?

Apache користи ДНС сервере да реши FQDN сервера у његову ИП адресу. Ако постоје проблеми са ДНС серверима или мрежним подешавањима, Apache можда неће моћи да реши FQDN.

4. Који ДНС сервери се користе на серверу?

ДНС сервери који се користе на серверу могу се пронаћи у датотеци /etc/resolv.conf.

5. Како да деактивирам ватрозид да бих тестирао ДНС подешавања?

Команде за деактивирање ватрозида могу да варирају у зависности од оперативног система. На пример, на CentOS-у можете да деактивирате ватрозид следећом командом:


systemctl stop firewalld

6. Како да поставим FQDN сервера на CentOS-у?

Можете поставити FQDN сервера на CentOS-у користећи команду hostnamectl:


hostnamectl set-hostname example.com

7. Како да обновим сертификат SSL/TLS након решавања грешке AH00558?

Ако користите SSL/TLS цертификате, можда ћете морати да их обновите након решавања грешке AH00558. Можете то учинити следећи ове кораке:

  15 класичних Плаистатион (ПС1) игара у којима ћете и даље уживати

* Генеришите нови CSR (сертификатски захтев) користећи FQDN сервера.
* Поднесите нови CSR вашем провајдеру SSL/TLS цертификата.
* Инсталирајте нови SSL/TLS сертификат на сервер.

8. Зашто бих добио грешку AH00558 и након што решим све горе наведене проблеме?

Ако сте решили све наведене проблеме, али и даље добијате грешку AH00558, можда има проблема са конфигурацијом ваших виртуелних хостова или других делова конфигурације Apache-а. Прегледајте своју конфигурацију и проверите за све грешке или нетачности.