Како користити ПВ функцију у Екцелу за израчунавање садашње вредности ануитета

Ануитети и дугорочна улагања могу бити сложена и тешко их је схватити и израчунати. Постоје многи финансијски аспекти ануитета и без њиховог јасног разумевања, доношење информисаних одлука може постати застрашујуће. Ту се појављује Екцел-ова ПВ функција.

Функција садашње вредности (ПВ) је моћан алат у Екцел-у који вам омогућава да израчунате тренутну вредност серије будућих плаћања. Ова функција је посебно корисна када се анализирају инвестиције или доносе финансијске одлуке на основу будућих токова готовине.

Хајде да истражимо ПВ функцију у Екцел-у и како је можете користити.

ПВ функција у Екцел-у

ПВ је једна од финансијских функција Екцел-а и представља садашњу вредност. Он израчунава садашњу вредност инвестиције дисконтовањем будућих новчаних токова назад на њихову тренутну вредност. Формула за ПВ функцију је следећа:

 =PV(rate, nper, pmt, [fv], [type]) 

Ево шта сваки аргумент представља:

  • рате: Каматна стопа по периоду. Ово би требало да унесете као проценат.
  • нпер: Број периода плаћања.
  • пмт: Износ сваке уплате по периоду.
  • [fv] (опционо): Будућа вредност или жељени салдо готовине након последње уплате.
  • [type] (опционо): Одређује када доспевају плаћања. Користите 0 за плаћања на крају сваког периода и 1 за плаћања на почетку сваког периода.

ПВ ће претпоставити да су аргументи фв и типе нула ако их оставите празнима. Ово је идеално у већини сценарија, тако да је обоје најбоље оставити празна.

Да би се обезбедили тачни прорачуни, аргументи рате, нпер и пмт морају бити у истом временском интервалу. На пример, ако сте унели износ месечне уплате за пмт, онда би каматна стопа такође требало да буде месечна, а број уплата такође треба да се рачуна у месецима.

  Како ажурирати ВордПресс ПХП верзију?

Како користити ПВ у Екцелу

ПВ функција даје износ који вам је потребан за куповину будуће вредности управо сада. На пример, рецимо да дајете месечне доприносе од 100 долара на штедни рачун са годишњом каматном стопом од 12%. Након три периода плаћања, ваше стање ће бити 303 УСД, што је будућа вредност.

Садашња вредност овог ануитета показује колико би требало да уложите на почетку да бисте акумулирали исти износ (303 УСД) након три периода плаћања без плаћања месечних доприноса.

Хајде да пронађемо одговор на овај пример проблема користећи ПВ функцију у Екцел-у. Поставите податке у табелу попут оне изнад и користите формулу испод да бисте израчунали ПВ:

 =PV(12%/12, 3, -100) 

Пошто су вредности НПЕР и ПМТ на месечном интервалу, формула дели каматну стопу да би се и она претворила у месечну камату. Вредност ПМТ у овој формули (-$100) је негативна јер је то износ који сваког месеца оставља ваше џепове. Можете прочитати више о логици иза овога у нашем водичу за функцију НПЕР у Екцел-у.

У овом примеру, ПВ функција враћа 294 долара као садашњу вредност за овај ануитет. Једноставније речено, ако уложите 294 долара одмах након што направите штедни рачун и не дате никакве месечне доприносе, ваша штедња ће износити 303 долара — исто као што бисте имали да сте почели са нулом и дали месечне доприносе од 100 долара .

Можете користити ФВ функцију да видите будућу вредност ануитета да бисте то додатно проверили.

Добијте финансијску јасноћу са Екцел-овом ПВ функцијом

ПВ функција у Екцел-у је драгоцено средство за разумевање и израчунавање садашње вредности будућих плаћања. Дисконтовањем будућих новчаних токова на њихову садашњу вредност, ПВ вам може помоћи да донесете информисане одлуке о инвестицијама и финансијском планирању.

  Како додати своју локацију у Реддит пост

Са Екцеловом ПВ функцијом на дохват руке, можете са сигурношћу да се крећете светом ануитета и дугорочних инвестиција, доносећи здраве финансијске одлуке са лакоћом.