Како користити Виндовс 10 окружење за опоравак за поправку датотека и система

Технички проблеми и изазови су неизбежни у оперативном систему Виндовс 10. На срећу, на располагању вам је моћно окружење за опоравак оперативног система Виндовс 10, моћан комплет алата који може да врати рачунар у оптимално стање.

Ево како да користите овај згодан програм за поправку датотека и система.

Како приступити Виндовс окружењу за опоравак за поправку датотека и система

Виндовс окружење за опоравак делује као сигурносна мрежа за ваш Виндовс 10 оперативни систем. То је посебан режим покретања којем можете да приступите када се ваш систем суочи са потешкоћама, као што су оштећене датотеке или нестабилност.

Да бисте приступили овом програму, отворите апликацију Подешавања и идите на Ажурирање и безбедност > Опоравак. Овде можете да конфигуришете опције опоравка за свој Виндовс 10 рачунар.

У одељку Напредно покретање кликните на Поново покрени сада да бисте натерали рачунар да се поново покрене и покрене у режиму напредног покретања.

Када се рачунар поново покрене, видећете плави екран са различитим опцијама. Кликните на Решавање проблема, а затим изаберите Напредне опције.

У оквиру менија Напредне опције наћи ћете опцију под називом Поправка при покретању. Кликните на њега да бисте дијагностиковали и поправили проблеме у вези са покретањем.

  Како ограничити употребу ЦПУ-а у процесу у Виндовс-у

Такође можете отворити терминал командне линије користећи Напредне опције > Командни редак. Овде можете покренути команде као што је сфц /сцаннов да бисте поправили оштећене датотеке или боотрец да бисте решили проблеме везане за покретање система.

Иако постоје други начини за покретање Виндовс окружења за опоравак, ово је најбржи и најлакши метод за покретање поправке датотека и система на вашем Виндовс 10 рачунару.

Како скенирати и поправити оштећене датотеке

Као што је раније приказано, приступите окружењу за опоравак и отворите Виндовс командну линију. Затим покрените команду сфц /сцаннов да бисте скенирали и поправили оштећене датотеке.

Ова радња узрокује да Провера системских датотека скенира вашу инсталацију Виндовс 10 у потрази за оштећеним или измењеним системским датотекама. Затим замењује ове проблематичне датотеке здравим копијама из кеширане фасцикле.

У случајевима када СФЦ команда не реши у потпуности оштећење, Виндовс 10 обезбеђује додатни алат који се зове Деплоимент Имагинг Сервице анд Манагемент (ДИСМ). Овај програм проверава проблеме са датотекама слике система и поправља их.

Да бисте покренули ДИСМ, вратите се на Адванцед Оптионс и кликните на Цомманд Промпт да отворите нови прозор. Откуцајте ДИСМ /онлине /цлеануп-имаге /ресторехеалтх и притисните Ентер.

Како да вратите системски интегритет вашег рачунара преко окружења за опоравак

Када је интегритет вашег система угрожен због различитих фактора као што су конфликти у софтверу или неочекивана гашења, окружење за опоравак може бити одличан алат који треба да буде у стању приправности.

Он идентификује потенцијалне кривце, од сукоба софтвера до грешака у регистру, и решава ове проблеме низом циљаних акција. На пример, може да поправи проблематичне инсталације софтвера или да реши конфликте уређаја.

  Како омогућити и користити налепнице за радну површину у оперативном систему Виндовс 11

Сада, када враћате интегритет система користећи окружење за опоравак, важно је да имате на уму ове кључне савете:

1. Редовно скенирајте системске датотеке

Прво, размотрите редовно одржавање кроз периодична скенирања. Овај проактивни приступ хвата и поправља оштећене датотеке пре него што прерасту у велике проблеме, помажући вам да одржите здрав систем.

Имајте на уму да процес скенирања и поправке може потрајати, посебно ако имате много датотека. Дакле, дозволите свом рачунару време које му је потребно да темељно заврши задатак.

2. Направите резервне копије података

Пре него што започнете поправку система, требало би да направите резервну копију свих важних података. Иако је вероватноћа губитка података током поправке минимална, постављање резервне копије додаје додатни ниво безбедности за ваше критичне датотеке.

3. Обавите редовна ажурирања

Ажурирање Виндовс-а, апликација и управљачких програма осигурава да ћете имати користи од закрпа и поправки за проблеме са оштећењем датотека. У неким случајевима, ове исправке такође могу заменити оштећене и оштећене датотеке.

Поред окружења за опоравак, Виндовс 10 пружа додатне алате који ће вам помоћи да решите проблеме са системом. На пример, Систем Ресторе враћа ваш рачунар у претходно стабилно стање, док Аутоматска поправка решава критичне проблеме при покретању. Ови алати допуњују окружење за опоравак, проширујући ваш арсенал за свеобухватно оживљавање система.