Како очистити свој Виндовс рачунар помоћу командне линије

Кључне Такеаваис

 • Командна линија је корисна алатка за чишћење вашег Виндовс рачунара, која нуди предности ефикасности и перформанси.
 • Командна линија може дефрагментирати ваш чврсти диск, побољшавајући брзину читања и писања и укупне перформансе система.
 • Алат за чишћење диска може се приступити и прилагодити га помоћу командне линије, што вам омогућава да избришете одређене типове датотека.

Чување вашег рачунара од нереда може помоћи у побољшању перформанси и ослобађању тона простора за складиштење. Виндовс има неколико уграђених услужних програма за чишћење система, укључујући алатку за чишћење диска. Међутим, командна линија је мање познат начин чишћења рачунара.

Ево неколико начина да очистите спори Виндовс рачунар помоћу командне линије.

Зашто очистити рачунар помоћу командне линије?

Командни редак је уграђени командни процесор доступан у скоро свим верзијама оперативног система Виндовс од Виндовс 3.1. Иако је графички кориснички интерфејс згодан за већину људи, неки ће можда више волети да командна линија обавља неколико задатака због његове ефикасности и предности у погледу перформанси.

Ако сте нови у Мицрософтовом популарном командном процесору, погледајте наш водич за почетнике за Виндовс командну линију.

Алат за чишћење диска и функција Стораге Сенсе у оперативном систему Виндовс 11 олакшавају чишћење рачунара. Ако неке нежељене датотеке остану, можете их уклонити ручно тако што ћете, на пример, обрисати привремену фасциклу. Овај процес можете убрзати уз помоћ команди за приступ дефрагментатору диска, дискпарту и алату за чишћење диска.

Започните чишћење рачунара помоћу ЦМД-а

Испод је листа команди за покретање услужног програма за чишћење диска, чишћење привремених датотека, кеш меморије и још много тога.

Неке од ових команди могу захтевати да отворите командну линију као администратор. Ево како да то урадите.

 • Откуцајте цмд у Виндовс траку за претрагу.
 • Кликните десним тастером миша на командну линију и изаберите Покрени као администратор.
 • Како дефрагментирати чврсти диск помоћу командне линије?

  Иако је фрагментација диска на традиционалним чврстим дисковима природна, може изазвати проблеме са перформансама. То утиче на брзину читања и писања вашег диска, чинећи ваш систем спорим.

    Решите проблеме са инсталацијом штампача у оперативном систему Виндовс 10

  Дефрагментација преуређује фрагментиране податке како би ваши дискови радили ефикасније. Не морате да дефрагментирате своје ССД уређаје за складиштење (нити се то препоручује). Али ако користите механички чврсти диск, ево како да дефрагментирате чврсти диск командом.

 • Отворите командну линију као администратор.
 • У командној линији откуцајте следећу команду и притисните ентер:
   defrag c: 
 • У горњој команди, ц: је диск који желите да дефрагментирате. Промените слово диска ако желите да дефрагментирате други диск.
 • Можете покренути команду дефраг са опционим прекидачима. Проверавати Мицрософт-ова документација о коришћењу команде дефраг за бољи увид у коришћење различите синтаксе са командом дефраг за обављање анализе, додавање изузетака, промену приоритета и још много тога.

  Брзо чишћење диска помоћу Рун Бок-а

  Можете користити наредбу Покрени да извршите брзо чишћење диска без отварања командне линије. Корисно је ако желите да ослободите неколико гигабајта складишног простора у два корака. Ово захтева да покренете алатку за чишћење диска и наведете диск који желите да очистите преко дијалога Покрени.

  Да бисте покренули чишћење диска:

 • Притисните Вин + Р да отворите Рун.
 • Откуцајте следећу команду у дијалогу Покрени:
   C:\windows\SYSTEM32\cleanmgr.exe /dDrive 
 • У горњој команди замените Дриве са словом диск јединице коју желите да очистите. На пример, ако желите да извршите брзо чишћење за Е диск јединицу, онда ће цела команда изгледати овако:
   C:\windows\SYSTEM32\cleanmgr.exe /dE 
 • Кликните на ОК или притисните Ентер да извршите команду.
 • Покрени ће брзо покренути алатку за чишћење диска са одабраном наведеном диск јединицом.
 • Изаберите датотеке које желите да избришете и кликните на ОК.
 • Како користити услужни програм за чишћење диска преко командне линије

  Чишћење диска је уграђени Виндовс услужни програм који ће вам помоћи да ослободите простор на чврстом диску рачунара. Може да очисти преузимања, привремене интернет датотеке, корпу за отпатке, па чак и системске датотеке.

  Можете користити командну линију да покренете чишћење диска и директно извршите аутоматизоване задатке чишћења. Ево како да користите алатку и подржане прекидаче командне линије.

  Основно брисање датотеке

  Можете користити наредбу цлеанмгр да покренете алатку за чишћење диска помоћу командне линије.

 • Отворите командну линију, откуцајте цлеанмгр и притисните Ентер.
 • У прозору за избор диск јединице изаберите диск који желите да очистите и кликните на ОК.
 • У прозору за чишћење диска изаберите све датотеке које желите да избришете и кликните на ОК.
 • Кликните на Избриши датотеке да бисте потврдили акцију.
 •   Шта је пречица за креирање нове фасцикле у оперативном систему Виндовс 10

  Очистите одређени диск/партицију

  Можете да користите наредбу цлеанмгр праћену словом диск јединице да бисте покренули алатку за чишћење диска на том диску. Ово је корисно за ослобађање простора на одређеном диску. На пример, покрените следећу команду да бисте покренули алатку за чишћење диска на Ц диску:

   cleanmgr /D C 

  Алат за чишћење диска ће скенирати и приказати све датотеке које можете да избришете. Направите свој избор и кликните на ОК.

  Конфигуришите поставке алатке за чишћење диска

  Да бисте прилагодили поставке алата за чишћење диска, наредба цлеанмгр подржава више прекидача, укључујући сагесет и сагерун.

  • сагесет:к вам омогућава да конфигуришете подешавања алатке за чишћење диска. Када се изврши, покренуће алатку за чишћење диска и омогућити вам да изаберете одређене ставке које желите да избришете и доделите им вредност к. Вредност к, која може бити било која вредност од 1 до 9999, чува се у регистру.
  • сагерун:к покреће наведени задатак који је додељен вредности к и аутоматски чисти све наведене датотеке.

  Ево како то функционише:

 • Унесите следећу команду у командну линију и притисните ентер:
   cleanmgr /sageset:1 
 • У горњој команди замените 1 било којим бројем између 1 и 9999. За овај водич ћемо ићи са 1. Када се изврши, отвориће алатку за чишћење диска и приказати све нежељене ставке које можете да избришете.
 • Изаберите или поништите избор свих ставки које желите да избришете. На пример, изаберите Привремене датотеке за подешавање, Чишћење Виндовс ажурирања, Преузете програмске датотеке, Корпа за отпатке (пазите са овим) итд.
 • Након што изаберете типове датотека за чишћење, кликните на ОК да бисте сачували конфигурацију.
 • Сада користите следећу команду да покренете алатку за чишћење диска са својом прилагођеном конфигурацијом:
   cleanmgr /sagerun:1 
 • Ово ће покренути алатку за чишћење диска и почети са чишћењем типова датотека које су претходно наведене и додељене вредности 1. У овом случају, избрисаће се привремене датотеке за подешавање, чишћење Виндовс ажурирања, преузете програмске датотеке и датотеке корпе за отпатке.
 • Оптимизујте за мали простор

  Прекидач ниског диска, као што име каже, користан је ако вам понестаје простора за складиштење на чврстом диску. Када се изврши, аутоматски проверава све категорије датотека.

  Након команде ловдиск следи слово диска за партицију да би се ослободио простор. Комплетна команда ће изгледати отприлике овако:

   cleanmgr /lowdisk /d 

  Када се изврши, отвориће се Чишћење диска са свим категоријама нежељених датотека које су изабране на диску Д:.

  Да бисте брзо избрисали све нежељене датотеке, без корисничког упита, користите следећу команду:

   cleanmgr /verylowdisk /d 

  Како избрисати привремене датотеке помоћу командне линије?

  Виндовс креира привремене датотеке за тренутну употребу. Они ретко заузимају велики простор на вашем чврстом диску и неопходни су за несметано функционисање вашег система. Када је задатак завршен, ваш систем би требало да их аутоматски одбаци из привремених фасцикли.

    Како делити датотеке без матичне групе на Виндовс 10

  Алат за чишћење диска чисти привремене датотеке старије од седам дана. Али ако морате често да чистите привремену фасциклу, то можете учинити ручно или помоћу командне линије.

  Да бисте видели привремене датотеке, унесите следећу команду у командну линију:

   %SystemRoot%\explorer.exe %temp%\ 

  Ове датотеке можете ручно да избришете (Цтрл + А > Делете) из Филе Екплорер-а или користите следећу команду да бисте избрисали привремене датотеке:

   del %temp%\*.* /s /q 

  Командна линија ће аутоматски прескочити било коју тренутно коришћену датотеку, али ће избрисати остатак.

  Како избрисати датотеке унапред преузимања помоћу командне линије

  Датотеке претходног преузимања су привремене датотеке креиране када се апликација покрене на вашем Виндовс систему. Ове датотеке садрже информације које се користе за оптимизацију извршавања програма.

  Као и друге привремене датотеке, датотеке унапред преузимања често не заузимају много простора на вашем чврстом диску. Међутим, ако морате често да бришете датотеке претходног преузимања, можете користити командну линију да очистите ове датотеке на вашем систему.

  Да бисте избрисали датотеке унапред преузимања помоћу командне линије:

 • Отворите командну линију као администратор.
 • У прозору командне линије откуцајте следећу команду да бисте прегледали датотеке унапред:
   %SystemRoot%\explorer.exe C:\Windows\prefetch\ 
 • Отвориће фасциклу за унапред учитавање у Филе Екплорер-у и приказати датотеке претходног преузимања које можете да избришете.
 • Да бисте избрисали датотеке унапред, користите следећу команду и притисните ентер:
   del C:\Windows\prefetch\*.*/s/q 
 • Командни редак ће показати листу свих избрисаних датотека унапред.
 • Чишћење чврстог диска помоћу Дискпарт-а

  Ако желите да обришете цео диск, можете користити услужни програм дискпарт. Дискпарт је Виндовс услужни програм командне линије који подржава преко 38 команди за различите функције.

  Да бисте обрисали диск, можете користити наредбу за чишћење дискпарта. Након извршења, брише све податке и претвара диск у недодељени простор.

  Будите опрезни када користите услужни програм дискпарт. Коришћење погрешних објеката може вас коштати свих ваших података и можда нећете моћи да опоравите ништа од тога. Стога, направите резервну копију критичних системских података пре употребе алатке дискпарт.

  Да бисте очистили диск:

 • Откуцајте дискпарт у командној линији и притисните ентер.
 • Затим откуцајте лист диск да бисте видели све инсталиране дискове на вашем систему
 • Изаберите диск који желите да обришете. На пример:
   Select disk 0 
 • Ако се статус диска приказује ван мреже, откуцајте онлајн диск и притисните ентер.
 • Да бисте обрисали диск, откуцајте следећу команду и притисните ентер:
   Clean all 
 • Када завршите, откуцајте екит да бисте затворили дискпарт.
 • Одржавајте свој рачунар чистим од нежељених датотека помоћу командне линије

  Можете да користите командну линију за обављање разних напредних радњи, укључујући уклањање нежељених датотека са рачунара. Иако можете да користите алатку за чишћење диска засновану на ГУИ-у, командна линија олакшава чишћење одређених врста датотека и брисање дискова.