Како пронаћи где је апт инсталирао тај пакет на Дебиан и Убунту

Желите да инсталирате неки нови врући програм на Дебиан или Убунту. Пронађете пакет и користите апт да га инсталирате. Али када покушате да је покренете на командној линији, добијате поруку о грешци из љуске која каже: „Команда није пронађена.“ Ево како да сазнате где га је апт инсталирао.

Управо сте инсталирали тај пакет, али која је команда за његово покретање?

Већину времена, назив извршног програма одговара имену Дебиан или Убунту пакета. Понекад су различити и морате мало да порадите да бисте открили име извршне датотеке. Често је то зато што је име пакета у сукобу са постојећим пакетом. Срећом, потребна је само једна команда да се открије име програма.

Коришћење дпкг за листање инсталираних датотека

Да бисте навели пуне путање инсталираних датотека пакета, једноставно користите опцију -Л (велика слова Л) са командом дпкг. На пример, да бисте испитали Фирефок ЕСР:

 dpkg -L firefox-esr 

Видећете путање сваке датотеке коју је пакет инсталирао, укључујући тако важан извршни фајл:

Где су извршни програми у Линуку?

Извршни фајл који тражите се обично налази у бин директоријуму који је скраћеница за „бинарни“. У структури Линук директоријума, /уср/бин је примарна локација за извршне датотеке које инсталирате:

Ваша шкољка користи путању за претрагу да тражи програме у овим директоријумима када унесете команду. Да бисте видели директоријуме на својој путањи за претрагу, испитајте променљиву окружења $ПАТХ:

 echo $PATH 

Видећете директоријуме у вашој путањи за претрагу одвојене знаком двотачка (:). Дебиан и Убунту обично инсталирају нове програме у директоријуме /уср/бин или /уср/сбин. Потоњи су обично програми за администрацију система који захтевају да покренете као роот користећи судо.

  Разумевање тестирања базе података, предности, технике [+4 Tools]

Сада знате где је апт инсталирао тај програм

Са брзом дпкг командом и познавањем организације Линук директоријума, лако је открити где је апт инсталирао ваш потпуно нови програм. Овај процес је посебно користан када се име програма не поклапа са именом пакета.