Како одабрати прави модел лиценцирања за свој софтвер [2023]

Желите да уновчите свој софтвер и претворите га у профитабилан посао? Морате изабрати одговарајући модел лиценцирања софтвера за своју апликацију већ данас!

Лиценцирање софтвера је критичан фактор у индустрији развоја софтвера. Не постоји недостатак опција лиценцирања — оне се крећу од дозвољених лиценци отвореног кода до строгих комерцијалних лиценци и свега између. Сходно томе, можда ће вам бити неодољиво одабрати прави модел лиценцирања.

Опустите се, јер сам овде да вас водим кроз загонетку лиценцирања софтвера и помогнем вам да донесете праву одлуку. У овом чланку ћу објаснити различите врсте лиценци за ваше апликације, како ове ствари функционишу и како одабрати најбоље! Дакле, наставите да читате до краја.

Шта је софтверска лиценца?

Лиценца за рачунар, мобилну или веб апликацију је правни уговор између програмера (даваоца лиценце) и корисника (примаоца лиценце). Наводи услове и одредбе које корисник мора да поштује да би користио софтвер без било каквих законских казни или тужби.

Управо овај документ осигурава право интелектуалне својине програмера или СааС пословања над његовом апликацијом. Права укључују, али нису ограничена на следеће:

 • Употреба
 • Заштита од копирања
 • Модификација
 • Дистрибуција
 • Продаја или препродаја

За разлику од земљишних листова или других финансијских уговора, корисници не морају да потпишу уговор о лиценцирању софтвера. У већини случајева, инсталирањем и коришћењем софтвера, прихватате услове и одредбе које су поставили програмери.

Дакле, пошто сте корисник, морате прочитати цео документ о Условима и одредбама. И будући да сте програмер софтвера, морате укључити ову клаузулу да бисте заштитили своје интересе.

У великим предузећима и предузећима на нивоу предузећа где програмер софтвера открива много информација свом клијенту, они могу да склопе писани, оверен и потписан уговор који штити обе стране.

Лиценца за рачунарску апликацију диктира колико лако програмер може дистрибуирати софтвер јавности. На пример, ако изаберете лиценцу отвореног кода, онда само отпремите софтвер на своју веб локацију и свако може да га преузме и користи бесплатно.

Ако одаберете строгу комерцијалну лиценцу, онда јавност мора прво да купи лиценцу. На тај начин ограничавате дистрибутивност апликације. Међутим, повећавате свој приход.

Врсте софтверских лиценци

У наставку пронађите најпопуларније опције софтверске лиценце за било коју апликацију:

#1. Пермиссиве Лиценсе

Дозвољена софтверска лиценца је варијација модела лиценце софтвера отвореног кода. Омогућава крајњим корисницима да слободно користе, развијају на изворном коду и дистрибуирају апликацију уз неколико ограничења. Такве лиценце постављају минималне захтеве корисницима за коришћење и дистрибуцију софтвера. Корисници често могу да интегришу изворни код софтвера у други власнички програм.

  Пронађите где су ретке Покемоне ухватили други Покемон Го играчи

Неколико примера дозвољених лиценци укључује БСД лиценцу, МИТ лиценцу и Апацхе лиценцу. Ове лиценце обично траже од корисника да укључе копију лиценце и обавештење о ауторским правима када поново дистрибуирају софтвер. Али лиценце не намећу ограничења у погледу коришћења, модификације или дистрибуције софтвера или његових деривата.

#2. Цопилефт Лиценсе

Извор слике: Википедија

Цопилефт је такође лиценца отвореног кода. Међутим, то захтева да објавите свој софтвер и изворни код под истом лиценцом преко које сте набавили отворени код. Дакле, свако може да модификује и поново дистрибуира апликацију са модификацијама које омогућавају другима да надограде оригиналну апликацију. Сходно томе, сви деривати из почетног софтвера такође постају отворени код.

Популарна цопилефт лиценца је ГНУ Генерал Публиц Лиценсе (ГПЛ). Многи пројекти отвореног кода, укључујући Линук оперативни систем, користе ГПЛ модел лиценцирања. Други примери копилефт лиценци укључују Мозилла јавну лиценцу (МПЛ) и мању општу јавну лиценцу (ЛГПЛ).

#3. Комерцијална лиценца

Ако софтвер долази са комерцијалном лиценцом, корисник може да користи софтверски интерфејс само уз плаћање накнаде за копију лиценце. Не постоји приступ изворном коду апликације. Дакле, мање су шансе за развој софтвера у заједници.

Комерцијалне лиценце штите интересе програмера у њиховој имовини апликације. Програмери креирају лиценцни кључ или код тако да корисници не могу да инсталирају и активирају алат на више од једног рачунара ако је кључ за једног корисника.

#4. Дуал Лиценсе

Двострука софтверска лиценца вам омогућава да дистрибуирате различите верзије исте апликације у различитим лиценцама, као што су опен-соурце и комерцијалне. Пример ове лиценце је МиСКЛ систем за управљање базом података.

МиСКЛ је доступан под лиценцом отвореног кода ГПЛ. Омогућава бесплатну употребу и дистрибуцију. Такође, можете добити комерцијалну лиценцу ако желите да користите софтвер у власничком производу. Штавише, ако се не слажете са условима ГПЛ-а, можете добити комерцијалну лиценцу.

#5. Лиценца јавног домена

Лиценца јавног домена значи да нема правила о ауторским правима на изворни код софтвера. Такође је познат као ЦЦ0 садржај. Ви развијате и пуштате софтвер у јавно власништво заједно са изворним кодом. Такође, не намећете никаква правила за копирање, модификовање и редистрибуцију софтвера.

Залаже се за бесплатне интернет пројекте. Али постоји ризик од заразе малвером рачунара крајњих корисника јер нико не врши ревизију изворног кода или његових деривата. Хакери могу приложити злонамерне кодове таквом софтверу.

#6. Нелиценцирана лиценца

То је лиценца јавног домена где се аутор или програмер одриче својих претходних ауторских права на апликацију. Сада свако може копирати, надограђивати, објављивати, компајлирати, користити, дистрибуирати и препродавати софтвер под сопственим условима.

Дакле, други програмер може да гради на вашем раду, да лиценцира свој дериватни програм као комерцијалну апликацију и заради приход. Иако можда нећете имати никакву корист од тога.

Како функционише лиценцирање софтвера?

Функционална употреба лиценцирања софтвера варира у зависности од циљне стране. У наставку пронађите радни процес за две различите стране, односно крајњег корисника и програмера:

  Исправи грешку Не могу да ажурирам Ворлд оф Варцрафт БЛЗБНТАГТ00000840

Перспектива крајњег корисника

Нови појединачни или пословни корисник софтвера углавном прихвата уговор о лиценци за крајњег корисника (ЕУЛА). Објашњава како крајњи корисник може да користи, копира, дистрибуира или модификује софтверски код ако му има приступ.

Ако је софтвер под СааС моделом, онда би могли постојати додатни споразуми између програмера и корисника осим ЕУЛА. Ово су следеће:

 • Месечна накнада
 • Трајање уговора
 • Политика отказивања или рефундирања
 • Трошкови за отказивање уговора

За већину бесплатних лиценци и лиценци отвореног кода, крајњи корисници можда неће у потпуности поштовати правила ЕУЛА. Међутим, за строге комерцијалне лиценце, морате подстицати своје клијенте да пажљиво прочитају ЕУЛА.

У супротном, можда неће поштовати Миленијумски закон о дигиталним ауторским правима (ДМЦА), права интелектуалне својине (ИПР) и друге акте који штите интересе програмера на њиховим апликацијама.

Перспектива програмера софтвера

#1. Дистрибуција

Као програмер, ви ћете одлучити о софтверској лиценци. Затим, пратећи правила лиценцирања, можете именовати препродавце који ће дистрибуирати апликацију за комерцијалне апликације или то учинити сами. За апликације отвореног кода можете једноставно дати везу за преузимање на својој веб локацији.

#2. Уговор о лиценци

Морате укључити различите клаузуле као што су забрана обрнутог инжењеринга, правила за модификацију кода, правила копирања и још много тога да бисте заштитили свој интерес за апликацију. Такође би требало да размислите о наметању ограничења за кориснике или број инсталација како бисте могли да продате више копија једном предузећу.

#3. Повраћај трошкова лиценце

Када је софтвер рачунарска или мобилна апликација која се може инсталирати једном и користити доживотно, обично наплаћујете унапред. Међутим, ако је у питању веб апликација или СааС апликација, корисницима можете наплаћивати месечно. Тамо такође можете да додате додатне тачке монетизације као што су додатни корисници, додаци, бржи приступ, 24-часовни уговор о нивоу услуге (СЛА) и још много тога.

За апликације отвореног кода или бесплатне апликације углавном нема плаћања. Могло би бити донација за подршку подухвату програмера.

#4. Извршење

Програмер или препродавац софтвера може да примени услове и услове уговора о лиценцирању софтвера на различите начине. То је праћење коришћења апликација, спровођење изненадних ревизија или покретање правног поступка против оних који крше услове и одредбе.

#5. Ажурирања и подршка након продаје

Као продавац или програмер, требало би да јасно наведете да ли ће постојати подршка након продаје. Већина програмера софтвера нуди следеће:

 • Редовно ажурирање софтвера током целог или ограниченог периода
 • Сигурносне закрпе
 • Ад-хоцк закрпе за све безбедносне рупе
 • Техничка подршка за коришћење апликације

Како одабрати модел лиценцирања

Ево неколико важних фактора које треба узети у обзир када бирате метод лиценцирања софтвера:

#1. Пословни циљеви

Ваш одабрани тип лиценцирања мора да буде у складу са пословним циљевима и моделима прихода. Ако желите да максимизирате приход или повећате удео на тржишту, изаберите политику комерцијалног лиценцирања.

Међутим, лиценца отвореног кода је добра када желите да промовишете отворену сарадњу. Опет, можете повећати сарадњу уз задржавање строге контроле над својим софтвером као што је ГНУ Алл-пермиссиве Лиценсе.

  Добијте брзу претрагу и избор фасцикли када сачувате обележивач [Chrome]

#2. Циљна група

Ваша циљна публика ће у великој мери диктирати модел лиценцирања софтвера. На пример, ако су ваши посетиоци и корисници појединци који купују ограничене апликације током свог живота, онда морате да изаберете лиценцу за бесплатни софтвер.

Да бисте зарадили приход од своје публике, можете да додате куповине у апликацији, додатке итд., које ће корисници лако купити када осете да је апликација неопходна за њихов професионални или лични живот.

Алтернативно, ако се углавном бавите предузећима, можете потражити бесплатну пробну лиценцу, а онда би требало да почне плаћено лиценцирање.

#3. Карактеристике и функционалност

Функционалности и карактеристике ваше апликације ће такође утицати на метод лиценцирања софтвера. На пример, модел комерцијалног лиценцирања је прикладнији ако апликација укључује власничке функције или напредне услуге пошто је продаја лиценци ваш начин зараде.

С друге стране, ако ваш софтвер користи јавно доступан код за одређене функције, можда нећете моћи да добијете комерцијалну лиценцу. Морате да објавите софтвер под ГНУ лиценцом отвореног кода, али ограничите модификацију и редистрибуцију навођењем правила у ЕУЛА.

Увек постоје правни разлози који у великој мери утичу на модел лиценцирања апликација. Ово су права интелектуалне својине за пословну вредност апликације и софтверског кода или ауторска права на садржај.

Морате се консултовати са правним стручњацима који се баве таквим стварима како бисте били сигурни да је ваш модел лиценцирања правно одговарајући и да укључује све неопходне клаузуле за заштиту ваших пословних интереса.

#5. Тржишна конкуренција

Такође морате да пратите тренутни тржишни тренд лиценцирања софтвера за нишне апликације. На пример, већина веб апликација за уређивање видеа или графике, мобилних апликација и десктоп апликација долази са бесплатном лиценцом. Корисници могу бесплатно да инсталирају и користе софтвер, али немају приступ напредним или популарним функцијама док не добију премиум претплату.

Сада, ако одаберете строгу комерцијалну лиценцу, можда нећете постићи успех који тражите. Стога, морате такође размотрити шта ваши конкуренти раде у вези са лиценцирањем софтвера.

#6. Случајеви употребе

За различите случајеве употребе, морате одабрати различите методе лиценцирања софтвера. Ево неколико идеја које можете погледати:

 • Да бисте повећали досег публике вашег софтвера, направите верзију која пружа основне услуге. Затим пустите овај софтвер под ГНУ Генерал Публиц Лиценсе или ГПЛ. Више људи ће преузети апликацију; ако је достојан, ваш бренд ће добити бесплатан маркетинг.
 • Ако желите да сарађујете са слободним програмерима софтвера, можете издати основну верзију свог софтвера под лиценцом отвореног кода. Ово ће омогућити талентованим слободним програмерима широм света да увезу изворни код вашег софтвера са ГитХуб-а и изграде нове функционалности или услуге на постојећем коду.
 • Међутим, ако развијате пословне апликације које организације увек користе за управљање својим подухватом, можете тражити строгу комерцијалну лиценцу. Такође можете да ограничите колико пута се лиценца може применити да бисте активирали апликацију.

Окончање

Као програмер софтвера или власник СааС предузећа, сада знате за неколико типова лиценцирања софтвера и како функционише систем лиценцирања. Такође, открили сте како да изаберете најбољи модел лиценцирања на основу апликације, намењене публике, случаја употребе и модела пословног прихода. Зато изаберите онај који одговара вашим потребама. Активно повећавајте своју софтверску публику, што на крају повећава ваше профитне марже.

Можда ће вам се допасти и најбољи софтвер отвореног кода за Виндовс.