Како да користите ЦхатГПТ са Гоогле Цолаб-ом

ЦхатГПТ је велики језички модел који је развио ОпенАИ.

Као програмер, ЦхатГПТ вас чини продуктивнијим јер је способан за генерисање кода, отклањање грешака и одговарање на питања. Помоћу ЦхатГПТ-а можете брже да пишете код, брзо генеришете тестове, проналазите и исправљате грешке, па чак и објашњавате шта написани код може да уради.

Интеграција ЦхатГПТ-а са Гоогле Цолаб-ом ће вам помоћи да искористите све горе наведене предности у Гоогле Цолаб окружењу. Овај пост описује како да почнете да користите ЦхатГПТ са Гоогле Цолаб-ом.

Предности интеграције ЦхатГПТ-а са Гоогле Цолаб-ом

✅ Можете истовремено да користите и ЦхатГПТ и Гоогле Цолаб без потребе за пребацивањем између различитих картица.

✅ Бесплатна је за коришћење, барем у време писања.

✅ Брже отклањате грешке, рефакторишете и генеришете код.

✅ Може да објасни код написан у бележници ако нешто не разумете.

✅ Може додати коментаре вашем коду како би га учинио описнијим.

Како интегрисати ЦхатГПТ са Гоогле Цолаб-ом

Да бисте интегрисали ЦхатГПТ са Гоогле Цолаб-ом, користите проширење које се зове ЦхатГПТ за Гоогле Цолаб. Доступан је за већину популарних претраживача. Користим Гоогле Цхроме, тако да ћу га инсталирати из Цхроме веб продавнице.

Такође можете да га инсталирате из Мозилла веб продавнице. Екстензија је бесплатна и отвореног кода. Код је доступан на ГитХуб-у.

Како користити ЦхатГПТ у Гоогле Цолаб-у

Након што инсталирате ЦхатГПТ са Гоогле Цолаб-ом из релевантне веб продавнице или тржишта проширења, отворите Гоогле Цолаб бележницу.

  Како добити слику иза текста у ПоверПоинт-у

Да бисте користили екстензију, пређите курсором преко ћелије и дугме ЦхатГПТ ће се појавити у горњем центру ћелије.

Када притиснете дугме, овај интерфејс ће се отворити на дну ћелије.

Користећи овај интерфејс, можете да изаберете задатак који желите да ЦхатГПТ изврши. Задаци које можете да изаберете укључују Рефакторинг кода, Објашњење кода и Сажимање кода. Избор задатка ће генерисати упит да кажете ЦхатГПТ-у шта да ради. На пример, ако изаберем опцију за рефакторисање кода, можете видети да је текст у пољу за текст промпт промењен.

Можете да уредите промпт ако желите или да унесете потпуно нови. Када је ваш упит спреман, притисните дугме Пошаљи да бисте га послали у ЦхатГПТ.

Поред дугмета Пошаљи, налази се поље за потврду за укључивање кода. Када је ово поље за потврду означено, код у ћелији ће бити послат заједно са упитом.

Велики! ЦхатГПТ сада ради изворно у оквиру Гоогле Цолаб-а без померања између различитих картица.

Готцхас/Упозорења

Из овога можете видети да је ЦхатГПТ инкапсулирао код у функцију и позвао функцију. Чак је објаснио шта је урадио. Ово је одлично, али ако пажљиво погледате опис направљених промена, приметићете два проблема:

 • Преименовао је променљиве у описнија имена (ставка 2). То није. И даље користи а и б као имена променљивих.
 • ЦхатГПТ такође каже да је додао коментаре коду (ставка 4), што није.
 • Ово су неки од садашњих недостатака ЦхатГПТ-а. Односно, није увек исправно. Прави грешке, халуцинира или производи погрешан код користећи функције које не постоје.

  Важно је још једном да проверите и проверите да ли је генерисани код тачан уместо да само слепо копирате и лепите код из ЦхатГПТ-а.

    Како послати поруку на ИоуТубе-у

  Потенцијални случајеви употребе

  Упркос овим упозорењима, ако обавезно прегледате код који генерише ЦхатГПТ и схватите његова објашњења са мало соли, открићете да ће вас то учинити продуктивнијим програмером. За мене, овако сматрам да је ЦхатГПТ најкориснији:

  ❇ Рефакторинг кода – Препишите код који сте већ написали на сажетији, читљивији и разумљивији начин.

  ❇ Генерисање тест случајева – Писање тестова је досадно, а ипак су од суштинског значаја. Помоћу ЦхатГПТ-а можете обезбедити функцију и она ће генерисати тест случајеве за функцију на основу кода који сте написали.

  ❇ Добијање објашњења за код – Понекад ће други програмер написати загонетни код који не можете да разумете. ЦхатГПТ ће вам помоћи да објасните шта код ради. Можете чак да постављате питања о оквирима и библиотекама, уштедећи вам путовање на Гоогле и Стацк Оверфлов.

  Завршне речи

  ЦхатГПТ је огроман појачивач продуктивности за програмере, а његово ефикасно коришћење са Гоогле Цолаб-ом је корисно за програмере. Можда ћете желети да прочитате и о томе како да користите ЦхатГПТ са Сири.