Како омогућити макрое у Екцелу за Виндовс и Мац?

Да ли често обављате задатке који се понављају у Екцел-у за свој посао? Не више са макроима. Урадите то једном и снимите; макро то ради за вас кад год желите. Другим речима, макрои снимају ваше задатке и понављају их кад год их покренете.

Можда сте раније користили функције да бисте извршили одређене радње. Ако није, функција је скуп одређених задатака које треба извршити када се позове. Макрои у Екцел-у су изграђени на овој идеји. Они аутоматизују ваше задатке тако да на најбољи начин искористите своје време и ресурсе.

Да бисте креирали макро за свој следећи задатак, прво га морате омогућити. Водићу вас на сваком кораку да омогућите макрое у Екцел-у и за Виндовс и за Мац.

Али пре тога, хајде да видимо зашто су вам потребни макрои са практичним случајевима употребе.

Шта су макрои?

Макро је функција у програму Екцел која бележи ваше команде и задатке за репродукцију на захтев. У суштини, то вам ослобађа много времена са аутоматизацијом.

Макрои су изграђени на врху ВБА (Висуал Басиц за апликације), који је Мицрософт-ов програмски језик за кодирање у Екцел-у. Дакле, макрои се могу креирати помоћу ВБА. Међутим, ако нисте технички здрави, Екцел вам омогућава да креирате макрое са само неколико кликова мишем.

Када снимите макро, задаци се аутоматски преводе у ВБА код иза сцене и везују за скуп комбинација тастера, који се једноставно називају прилагођене пречице. Ако притиснете ту прилагођену пречицу у Екцел-у, макро повезан са њим ће почети да функционише.

Ако сте лоши у памћењу кључева, не брините, Екцел има решење и за то. Можете лако приступити креираним макроима са картица присутних на интерфејсу програма Екцел.

Зашто би требало да омогућимо макрое у Екцел-у?

До сада сте можда добро разумели шта су макрои. Ево неких случајева употребе за замену понављајућих радњи макроима:

  Како додати апликације за веб локације у Виндовс 10

Управљање подацима: Подаци су оно за шта је Екцел намењен. Свакодневно се бавимо огромном количином података у Екцел-у. Аутоматизација једноставних и рутинских задатака као што су уклањање дупликата, брисање празних ћелија, извођење математичких прорачуна и примена формула или принципа помоћу макроа може нам уштедети много времена и ресурса.

Макрои могу чак претворити необрађене податке у прилагођене формате. Због тога ће руковање подацима бити брзо и беспрекорно са макроима.

Креирајте прилагођене функције: Екцел долази са неколико уграђених функција које могу да обављају типичне задатке. Али они имају ограничене могућности; они не могу да разбију ваше сложене идеје. Дакле, помоћу макроа можете креирати прилагођене функције за имплементацију ваших јединствених идеја.

Генерисање увида: Можете да поделите велике скупове података у информативне табеле, графиконе, графиконе или чак контролне табле помоћу макроа.

Требало би да сте упознати са изведеним табелама ако сте неко време радили са Екцел-ом. Ако нису, изведене табеле се издвајају из већих скупова података на основу услова или груписања. Можете без напора да направите ове заокретне табеле помоћу макроа.

Управљање радним свескама: Да ли радите са више радних листова и радних свеска у једном пројекту? Ако је то случај, можда ћете морати да пратите све листове у радној свесци, да сачувате одређени радни лист или да преименујете радни лист или радну свеску. Ове задатке можете да поједноставите помоћу макроа.

Интеграција: Када радите на пројектима из стварног света, уобичајено је да користите Екцел са различитим алатима и системима за управљање базама података. Ручна интеграција Екцел-а са овим спољним изворима може бити заморна и дуготрајна. Ту долазе макрои; можете снимити макро да бисте аутоматизовали интеграцију.

Како омогућити макрое у Екцелу на Виндовс-у?

Покрените апликацију Екцел и кликните на „опције“ које можете пронаћи на левој бочној траци.

На екрану се појављује искачући прозор попут овог. Идите на Центар за поверење са левог окна.

  Како покренути Виндовс апликације на Мац ОС Кс са Вине-ом [Guide]

Изаберите Подешавања центра за поверење.

Требало би да приметите да се појављује још један прозор са опцијом Мацро Сеттингс на левом панелу. Кликните на њега да бисте отворили мени са четири опције.

Ваш избор би требало да буде Омогући све макрое (не препоручује се; потенцијално опасан код може да се покрене) и кликните на дугме ок које се види на крају.

Једна од најзначајнијих карактеристика Екцел-а је да су макрои сада омогућени на вашем Виндовс ОС-у.

Како омогућити макрое на Мац-у?

Кораци за омогућавање макроа у Екцел-у су слични и једноставнији у Мац-у. Све што треба да урадите је да пратите доленаведене кораке да бисте УКЉУЧИЛИ макрое на свом Мац-у.

 • Отворите насумичну Екцел датотеку на свом Мац-у.
 • Сада ћете моћи да изаберете Екцел, видљив на горњој траци менија екрана. Кликни на то.
 • Изаберите Преференцес из падајућег менија.
 • Сада кликните на икону Безбедност.
 • Пронаћи ћете опцију Омогући све макрое (не препоручује се; може се покренути потенцијално опасан код). Изаберите га да бисте омогућили макрое у програму Екцел на вашем Мац ОС-у.
 • Потенцијални безбедносни ризици омогућавања макроа у Екцел-у

  Макрои вам могу значајно помоћи у уштеди времена и ресурса када радите са Екцел-ом, али показују нека безбедносна питања која захтевају пажњу.

  Морате да се носите са више безбедносних изазова када су макрои омогућени на вашем систему. Неки од њих укључују следеће:

  • Да ли знате да када преузмете Екцел датотеку са интернета или других извора, она потенцијално може да садржи злонамерне кодове злонамерног софтвера уграђене у макрое? Они почињу да делују на ваш систем када их преузмете.
  • Злонамерни код у макроима може да превари безбедносне зидове вашег система и омогући неовлашћени приступ уљезу.
  • Активирани злонамерни код може да процури ваше личне податке, што резултира кршењем приватности.
  • Неки опасни макрои могу имати за циљ да сруше вашу машину.

  Понекад злонамерни софтвер може бити превелик да би стао у макро. У таквом сценарију, макро може да садржи везу која усмерава систем на УРЛ са које се преузима малвер софтвер.

    Како визуелно приказати потезе тастера и кликове мишем у Виндовс-у

  Штавише, хакери увек желе да украду или добију приступ вашем рачунару, како би могли да га користе како желе.

  Дакле, ако преузмете инсталатер са неовлашћеног извора или примите нежељени документ путем е-поште, можда ћете бити упућени да пратите одређена упутства, а једно од њих може бити да омогућите макрое. У том случају, датотека коју користите можда има штетни вирус уграђен у макрое.

  Како избећи безбедносне ризике омогућавања макроа у Екцел-у?

  Онемогућите макрое када нису потребни: Једноставно решење за спречавање компромитовања вашег система је једноставно да не омогућите макрое. Да будемо јаснији, најбоље је да макрои буду подразумевано онемогућени и да их омогућите само када је то апсолутно неопходно или за поуздане датотеке.

  Проверите екстензију датотеке: Обично се Екцел датотеке подразумевано чувају са .клск. Датотеке са овом екстензијом не могу да чувају макрое. Међутим, радне свеске које садрже макрое се чувају са екстензијом .клсм.

  Дакле, важно је да проверите екстензије датотека пре преузимања или отварања било које датотеке из непоузданих извора.

  Дигитално потписани макрои: Можете тражити дигитално потписану бележницу од аутора како бисте спречили да упаднете у замку злонамерних макроа.

  „Онемогући све макрое осим дигитално потписаних макроа“ је једна од четири опције које ћете пронаћи у процесу омогућавања макроа. Изаберите га да бисте конфигурисали Екцел само за покретање макроа који су дигитално потписани тако да знате да је покренути макро из предвиђеног извора.

  Ажурирајте софтвер: Коришћење застарелог софтвера може изложити ваш систем рањивијим нападима малвера. Стога, одржавајте свој ОС и Мицрософт апликације ажурним са недавним издањима како би ваша машина постала јача у борби против малвера.

  Употребите антивирус: Упркос предузимању мера предострожности, ваш рачунар може и даље бити подложан малверу који се уноси преко макроа. Стога је препоручљиво да своју машину опремите антивирусом да бисте изазвали штетне хакове.

  На тржишту постоји више опција плаћеног и бесплатног антивирусног софтвера за заштиту ваше машине од експлоатације.

  Окончање

  Сада знате предности омогућавања макроа у Екцел-у. Међутим, постоје безбедносни изазови који долазе са омогућавањем макроа, па сам вам чак дао неколико савета како да се позабавите њима.

  Ако тражите више аутоматизације у Екцел-у да бисте свој следећи пројекат завршили пре времена, погледајте ове додатке за Екцел.