Како омогућити ТПМ и безбедно покретање пре надоградње на Виндовс 11

Кључне Такеаваис

 • Виндовс 11 захтева специфичан хардвер, укључујући АМД Ризен 3000 серију или Интел 7тх Ген ЦПУ или бољи, ТПМ и Сецуре Боот.
 • ТПМ је безбедносно решење на нивоу хардвера које штити податке од хаковања, док Сецуре Боот спречава да се неовлашћени оперативни системи покрену.
 • Можете да омогућите ТПМ и безбедно покретање у подешавањима БИОС-а/УЕФИ, али имајте на уму да безбедно покретање може да спречи двоструко покретање и ажурирања на неподржаном хардверу.

Размишљате о надоградњи на Виндовс 11? Постоји неколико услова који би вас могли зауставити на путу. Објаснићемо како да знате да ли ће ваш хардвер проћи провере оперативног система Виндовс 11.

Прво је ваш физички хардвер. Ако не користите АМД Ризен 3000 серију или Интел 7тх Ген ЦПУ или бољи, ни чиста инсталација Виндовс 11, нити путања за надоградњу на Виндовс 10 неће радити. Друго, ако ваш рачунар не подржава Сецуре Боот и ТПМ, такође ћете пасти на почетну препреку. Међутим, није све изгубљено јер можете да укључите Сецуре Боот и ТПМ из менија БИОС/УЕФИ.

Шта су безбедно покретање и ТПМ?

Трустед Модуле Платформ (ТПМ) је безбедносно решење на нивоу хардвера које штити ваше податке од хаковања и других повреда података. ТПМ садржи јединствене кључеве за шифровање ускладиштене на такав начин да је готово немогуће да хакеру приступи. Ако неко провали ваш рачунар и ваши подаци су шифровани, остаће безбедни.

  Поправи грешку у Виндовс продавници 0к80240024

Мицрософт-ови препоручени захтеви за Виндовс 11 наводе ТМП 2.0. Међутим, још увек можете да надоградите користећи претходну верзију, ТПМ 1.2, што је минимални захтев.

Уз ТПМ 2.0, Мицрософт такође захтева да активирате Сецуре Боот, безбедносну поставку на нивоу УЕФИ која спречава покретање било ког неовлашћеног оперативног система. Сецуре Боот је ефективно чувар капије, који спречава покретање злонамерног кода пре вашег система, а његов примарни циљ је заштита од руткита, бооткита и другог злонамерног кода.

Али има и неке нежељене ефекте. На пример, Сецуре Боот ће вас спречити да двоструко покрећете Линук дистрибуције, што је навело многе кориснике да онемогуће Сецуре Боот.

Поред те две виталне функције, Виндовс 11 има специфичне хардверске захтеве, при чему се Мицрософт одлучује да блокира пут аутоматске надоградње за милионе корисника. Ако користите Виндовс 10 на АМД Ризен 3000 серији или новијој или Интел 7тх Ген ЦПУ или новијој, можете директно да извршите надоградњу на Виндовс 11.

Међутим, ако не, мораћете да се одлучите за чисту инсталацију оперативног система Виндовс 11 или да заобиђете минималне захтеве за Виндовс 11. Чиста инсталација Виндовс 11 ће радити на већини хардвера, али долази са упозорењима. Приметно је да је Мицрософт више пута изјавио да неће обезбедити ажурирања за Виндовс 11 инсталације на „неподржаном“ хардверу, тако да инсталирате на сопствени ризик.

Како омогућити ТПМ и безбедно покретање

Платформа поузданог модула и безбедно покретање налазе се у вашим УЕФИ подешавањима. Мораћете да унесете системски УЕФИ да бисте их омогућили пре него што покушате да надоградите на Виндовс 11. Оба подешавања се налазе у сличним областима, али ћемо кораке поделити на три дела ради лакшег читања.

  Како онемогућити уграђену тастатуру за лаптоп у Виндовс-у

Како ући у свој БИОС/УЕФИ

Постоји неколико начина да уђете у системски БИОС/УЕФИ. Стари испробани и тестирани метод додиривања тастера на тастатури током покретања и даље функционише, али можда нећете добити прилику ако имате омогућено брзо покретање. Ако екрани за покретање прођу и завршите у оперативном систему Виндовс 10, постоји још један начин на који можете да приступите БИОС-у:

 • Идите на Подешавања> Ажурирање и безбедност> Опоравак> Поново покрени.
 • Када се рачунар поново покрене, видећете велики плави екран са неколико опција. Изаберите Решавање проблема > Напредне опције > Подешавања фирмвера УЕФИ > Поново покрени.
 • Требало би да будете у менију подешавања БИОС-а/УЕФИ када се рачунар поново покрене.

  Како омогућити ТПМ у вашем БИОС-у/УЕФИ

  Локација ТПМ поставки у вашем БИОС-у ће се разликовати у зависности од произвођача матичне плоче. Следеће слике су преузете са Кс570 МСИ матичне плоче, мада тамо где нађете ТПМ опција неће нужно бити слична.

  Имајте на уму да ТПМ може бити наведен под другим именом на неким матичним плочама, у зависности од произвођача процесора:

  • Интел платформа Труст Тецхнологи (ПТТ)
  • АМД фТМП

  На мојој матичној плочи, ТПМ опције се налазе у Подешавања > Безбедност > Поуздано рачунарство > Избор ТПМ уређаја, где ћу укључити АМД фТМП.

  Када га укључите, можете да сачувате подешавања и вратите се на Виндовс 10. Када се Виндовс покрене, можете да проверите свој ТПМ статус у оквиру ОС-а да бисте били сигурни да ради исправно.

  Притисните тастер Виндовс + Р да бисте отворили дијалог Покрени, затим унесите тпм.мсц и притисните Ентер. Учитаће се конзола за управљање ТПМ-ом, показујући да ли је ТПМ омогућен—и ако јесте, коју верзију користите.

    Шта је компресија меморије у Виндовс-у и како је омогућити или онемогућити?

  Како омогућити безбедно покретање

  Док сте дубоко у подешавањима система, одвојите тренутак да проверите да ли је безбедно покретање омогућено.

  Као и код ТПМ опција, где ћете пронаћи опцију Сецуре Боот ће се разликовати у зависности од хардвера, али се углавном налази на картици Боот. Пронађите картицу за покретање, померите се надоле да бисте пронашли опцију Сецуре Боот и уверите се да је омогућена.

  Имајте на уму да безбедно покретање захтева да ваши дискови користе ГУИД партициону табелу (ГПТ) уместо старијег главног записа за покретање (МБР). Као новија табела партиција, ГПТ долази са неколико побољшања у односу на МБР. Ако се безбедно покретање не омогући, можда ћете морати да конвертујете свој МБР диск у ГПТ.

  Алтернативно, ваш рачунар или хардвер су можда престари да би омогућили безбедно покретање.

  Користите Мицрософт-ову апликацију за проверу здравља рачунара да бисте проверили да ли је ваш хардвер компатибилан

  Мицрософт препоручује коришћење његове Апликација за проверу здравља рачунара, који ћете пронаћи на дну повезане странице, да проверите компатибилност хардвера. Преузмите и покрените га да бисте проверили компатибилност вашег система са Виндовс 11.

  Алтернативно, можете проверити ВхиНотВин11алтернатива отвореног кода која може пружити детаљнији увид у вашу компатибилност са Виндовс 11.

  Дакле, ево га. Омогућили сте две најважније поставке које ће блокирати вашу путању за надоградњу на Виндовс 11. Једном омогућено и под претпоставком да користите компатибилан хардвер, Мицрософт ће вам понудити надоградњу на Виндовс 11. Да бисте проверили да ли је ваша надоградња на Виндовс 11 спремна, идите на Подешавања > Ажурирање и безбедност > Виндовс Упдате, где ћете пронаћи велико дугме за ажурирање.