Да ли је ТикТок забрањен у САД?

Кључне Такеаваис

  • Упркос претњама Трампове и Бајденове администрације, ТикТок још увек није забрањен у САД.
  • Монтана је покушала да забрани ТикТок, али га је блокирао савезни судија који је тврдио да је тиме прекршио Први амандман.
  • Иако у САД не постоји забрана ТикТок-а у целој земљи, ограничења за његово коришћење постоје за раднике у јавном сектору.

Да ли је ТикТок забрањен у САД? С обзиром на контроверзу апликације, то је питање у глави многих људи. Ево погледа на покушаје забране ТикТок-а у земљи, заједно са разлогом зашто су САД размотриле забрану ТикТок-а.

Да ли је америчка влада забранила ТикТок?

Апликација у власништву БитеДанце-а била је под надзором америчке владе и током Трампове и Бајденове ере, али у време писања овог текста није постојала забрана широм земље. Доналд Трамп је био гласни критичар ТикТок-а када је био на функцији од 2016. до 2020. године, а како је известио ЦННбивши амерички председник најавио је своје намере да забрани апликацију у августу 2020.

Трамп није успео да забрани ТикТок током свог председништва, али контрола апликације није престала под Бајденовом администрацијом. Реутерс је у марту 2023. известио да је Брук Оберветер, портпарол ТикТока, рекла новинској мрежи да је Бајденова администрација захтевала да кинески власници апликација одустану или ТикТок-а могу да се суоче са забраном.

  Како користити АДБ апликацију за деинсталирање

Иако САД нису потпуно забраниле контроверзну апликацију, неколико земаља је забранило ТикТок. Индија је један од примера високог профила.

Да ли су неке америчке државе забраниле ТикТок?

Топ_ЦНКС/Схуттерстоцк

Монтана је забранила ТикТок у мају 2023., а гувернер Џорџ Ђанфорте пристао је на закон који је требало да забрану ступи на снагу од јануара 2024. Али то није било успешно у време писања овог текста.

У новембру 2023. савезни судија је блокирао забрану ТикТок-а у Монтани. Како је известио нпр, савезни судија Доналд Молој је тврдио да покушај забране „вероватно крши Први амандман”. Почетком 2024. држава се жалила на блокаду.

Монтана није једина држава која је била критична према краткој видео апликацији. Као Реутерс објављено у септембру 2023. године, одлука државе да забрани апликацију добила је подршку од 18 државних тужилаца. Групу је предводила Вирџинија, а укључивала је и Аљаску, Индијану, Кентаки, Небраску, Јужну Дакоту, Јуту и ​​Џорџију.

Тврдили су да се ТикТок „намерно бави обмањујућим пословним праксама“ и да осетљивим личним подацима које корисници деле „Комунистичка партија Кине може лако да приступи“. Критичари су такође тврдили да „ТикТок платформа штети деци у Монтани“.

Која ограничења има ТикТок у САД?

Иако обични корисници широм САД и даље имају приступ ТикТоку, постоје ограничења за многе раднике у јавном сектору. Апликација је забрањена на скоро свим уређајима савезне владе, са Нема закона о ТикТок-у о државним уређајима који је прошао кроз Сенат у децембру 2022.

Предлог закона наводи да:

„Овај закон захтева да се видео апликација за друштвене мреже ТикТок уклони из информационе технологије федералних агенција.

  Како пронаћи и отворити датотеке помоћу командне линије

„Конкретно, предлог закона захтева од Канцеларије за управљање и буџет да развије стандарде за извршне агенције који захтевају да ТикТок и било која наследна апликација од програмера буду уклоњени из информационе технологије агенције (нпр. уређаји). Такви стандарди морају укључивати изузетке за активности спровођења закона, интересе националне безбедности и истраживаче безбедности.”

На државном нивоу, преко 30 америчких држава има ограничења на ТикТок за уређаје у власништву државе на неки начин – како је известио Иахоо Финанце. Тексас, Невада, Луизијана, Северна Каролина, Јужна Каролина и Тенеси су међу онима који ће забранити ТикТок на свим државним уређајима.

Мејн, Флорида, Пенсилванија и Западна Вирџинија су у неким својствима забраниле ТикТок на државним уређајима.

Зашто су САД размотриле забрану ТикТока?

Мелников Дмитриј/Схуттерстоцк

Многи људи у САД (и другде) су тврдили да је ТикТок опасан по личну приватност и безбедност, са више разлога. Неки су забринути због могућности да осетљиви подаци буду прослеђени Комунистичкој партији Кине, због чега многим уређајима америчке владе није дозвољено да инсталирају апликацију.

Иако је ТикТок био под значајном контролом, то није једина апликација у кинеском власништву која је добила критике. У исто време када је Трамп покушао да забрани ТикТок, ВеЦхат је такође био укључен у његова ограничења.

У међувремену, Хуавеи и друге технолошке компаније такође су доведене у центар пажње. Ипак, ово је опет било због безбедносних разлога – као Евенинг Стандард објављено 2020.—Хуавеи је негирао да кинеска влада може да приступи својим подацима.

Када ће ТикТок бити забрањен у САД?

Од јануара 2024. тренутно не постоје нови савезни планови за забрану ТикТок-а на личним уређајима у САД. Много тога што ће се десити у будућности вероватно ће зависити од исхода жалбе Монтане за забрану у целој држави. Могло би се тврдити да би, ако се одлука поништи, то могло инспирисати друге државе које су подржале Монтану да уведу сличан закон.

  Како да промените своју локацију у Фирефоку

Када је реч о државним уређајима, вероватно је да ће ТикТок и даље бити забрањен у многим државама и на савезном нивоу. Вероватно је да је једини начин на који ће те забране икада бити поништене ако се изврше значајне измене закона о подацима.