Како онемогућити интегрисану графику на Виндовс-у (и када би требало)

Ваш Виндовс рачунар вероватно има интегрисану графику, посебно ако је лаптоп. Проблем са овом врстом ГПУ-а, који је уграђен у матичну плочу, је што је обично мање моћан од наменског ГПУ-а. Дакле, ако имате наменски ГПУ, који је обично моћнији, логично је да бисте можда желели да преузме графичке перформансе вашег рачунара.

У овом водичу ћемо вам показати како да онемогућите интегрисану графику на вашем Виндовс рачунару.

Како да проверите да ли имате наменски ГПУ

Пре него што онемогућите свој интегрисани ГПУ (иГПУ), морате да проверите да ли ваш рачунар има инсталиран наменски ГПУ и да ради исправно. Да бисте то урадили, кликните десним тастером миша на празан део траке задатака и изаберите Таск Манагер.

У Таск Манагер-у изаберите картицу Перформансе са леве стране и погледајте број ГПУ-ова доступних за ваш рачунар са десне стране. Ако постоји више од једног, онда је други наменски ГПУ. У нашем случају, ГПУ 1 је наменски ГПУ, и ако кликнемо на њега и скролујемо до дна, можемо видети да пише Дедицатед ГПУ Мемори на крајњем десном панелу.

Након што потврдите да имате додатни ГПУ на рачунару, можете да онемогућите иГПУ.

Како да искључите интегрисану графику вашег Виндовс рачунара

Можете да онемогућите свој иГПУ у Девице Манагер-у. Да бисте то урадили, притисните Вин + Р да бисте отворили Виндовс Рун. Откуцајте девмгмт.мсц у оквир за текст и притисните тастер Ентер да бисте отворили Управљач уређајима.

  Како деинсталирати УВП апликацију у оперативном систему Виндовс 10

Проширите одељак Адаптери екрана, кликните десним тастером миша на интегрисани ГПУ и изаберите Онемогући уређај.

У промпту који се појави потврдите да желите да онемогућите иГПУ кликом на Да. То би требало да искључи интегрисану графику на вашем Виндовс рачунару тако да се систем ослања на наменску графику.

Да ли треба да искључите интегрисану графику?

Иако наменски ГПУ-ови имају тенденцију да буду моћнији од иГПУ-а и могу да побољшају графичке перформансе вашег рачунара, то није увек случај.

Дакле, одлука да онемогућите интегрисану графику зависи од тога да ли имате јачу наменску графику и да ли ћете покретати много графички интензивних апликација, као што су игре и софтвер за дизајн. Као што смо покрили у нашем водичу за интегрисане и наменске ГПУ, наменски ГПУ-ови су идеални за интензивније операције.

С друге стране, ако не користите ништа графички интензивне апликације или морате да смањите потрошњу енергије на лаптопу, не морате да онемогућите иГПУ. Такође, ваш Виндовс систем може да подржава променљиву графику, што му омогућава да одлучи који ће ГПУ да користи у зависности од апликације коју користите.

Међутим, ово може довести до тога да иГПУ закрчи наменски ГПУ у неким сценаријима ако оба покрећу апликације и нема довољно системских ресурса за кретање.

Користите своју наменску графичку картицу када вам је потребна

Све у свему, боље вам је да користите своју наменску графичку картицу, посебно ако волите графички захтевне апликације. Али ако ваш рачунар нема наменски ГПУ, онемогућавање интегрисане графике није опција. Одлука зависи од тога шта на крају покушавате да постигнете на свом Виндовс рачунару.

  Како пронаћи локацију директоријума за покретање оперативног система Виндовс 11