Како писати корисничке приче у Јира

Креирање веб апликације/софтвера је више од само кодирања и покретања апликације.

Укључени су различити кораци, као што су разумевање потребе, пројектовање, тестирање, усавршавање и коначно издање апликације.

Неке од веб апликација које видимо биле су некако сложене за разумевање током процеса развоја. Срећом, када се визуализују сложени процеси, идеје или концепти, постаје их лако сварити.

Корисничке приче су суштински састојак на путу развоја софтвера јер помажу да се визуелно опишу његове карактеристике и дају приоритет ставкама или причама које треба развити. Наставите да читате да бисте разумели како да креирате корисничке приче у Јира.

Шта је корисничка прича

Корисничка прича се може описати као опште објашњење функције веб апликације/софтвера написано из перспективе крајњег корисника. Вреди напоменути да корисничке приче нису софтверски захтеви. Међутим, такве приче су неформалне и написане су да илуструју како ће такве карактеристике пружити вредност крајњим корисницима.

Основна структура корисничке приче

Корисничке приче су листе обавеза које помажу у одређивању корака које треба пратити када радите на пројекту. Корисничка прича би требало да обухвати „ко“, ​​„шта“ и „зашто“ захтева за производ. Такве приче су кратке, где сваки елемент садржи 10-15 речи. Ови кораци ће помоћи да се осигура да производ и процес испуњавају жељене захтеве.

Према Рону Џефрису, свака корисничка прича треба да има 3Ц, што означава „картицу, разговор и потврду“. Хајде да сада опишемо 3Ц које треба посматрати приликом писања корисничких прича у Јира.

Цард

Корисничке приче су првобитно биле написане на физичким картицама или пост-ит белешкама. Сада имамо модерне картице које можемо лако да прилагодимо приликом писања корисничких прича у Јира. Међутим, картица ће садржати само неке информације о захтеву. Картица ће имати довољно информација да вам помогне да разумете потребу.

  6 апликација за пресликавање екрана вашег иПхоне-а

Картица такође може да садржи важне детаље као што су приоритет и трошкови повезани са функцијом. Власник производа или менаџер пројекта ће предати картицу са причом програмерима након што се ухвате сви детаљи.

Разговор

Након што се картица користи за формулисање корисничке приче, следи разговор између укључених страна. Захтев у корисничкој причи треба да се продискутује и прецизира пре него што се саопшти програмерима.

Сарадња се такође негује кроз разговоре између власника производа, Сцрум мајстора, програмера и заинтересованих страна. Разне заинтересоване стране деле своја размишљања и мишљења кроз ове разговоре од фазе планирања до тачке у којој се корисничка прича бира за имплементацију. Ови разговори могу бити вербални и понекад имају пратећу документацију.

Потврда

Разговори могу трајати данима или чак недељама. Међутим, може постојати елемент сумње, па је потребна потврда. Можете додати неке критеријуме који дају одређену меру као критеријум прихватања. Ове мере се могу написати као буллет листе унутар приче.

Потврда долази у облику тестова прихватања. Такви тестови би требало да обухвате основне захтеве и помогну вам да тестирате креирани производ како бисте утврдили да ли испуњава стандарде. Власник производа дефинише критеријуме прихватања. С друге стране, програмери имају задатак да имплементирају критеријуме прихватања.

Сврха писања корисничке приче

  • Помаже дизајнерима, власницима производа и програмерима да размишљају имајући на уму крајње кориснике. Модерни производи увек треба да размотре како ће крајњи корисници комуницирати са производом. Корисничка прича је одличан приступ који истиче пут крајњег корисника приликом дизајнирања и развоја производа.
  • Има једноставан и флексибилан формат. Корисничке приче у Јира не морају бити компликоване. Једноставан формат осигурава да снимите све детаље користећи најмање могуће речи. Потребе се такође мењају како систем/софтверска апликација расте, и зато је корисничка прича флексибилна да прихвати такве промене.
  • Тим говори истим језиком. Типичан развојни тим може имати власника производа, дизајнере и програмере. Корисничка прича је добар алат који осигурава да сви у тиму разумеју потребе и крајње циљеве.
  • Корисничке приче омогућавају сарадњу. Корисничке приче дефинишу крајње циљеве. Тим на тај начин може да ради заједно и одлучи како најбоље послужити крајњем кориснику и остварити постављене циљеве.
  Решите проблеме са пресликавањем екрана Амазон Фирестицк-а

Најбоље праксе које треба следити при писању корисничких прича

#1. Корисник треба да буде јасно дефинисан

Посао треба обавити само ако је корисник идентификован. Корисник који захтева ову функцију може бити спољни корисник, клијент или менаџер производа. Корисник понекад може бити члан развоја након што примети функцију на којој треба радити.

Корисник је представљен као:

„Као [Username]……”

На пример, „Као закупац…..“, или „Као станодавац….“

#2. Корисничке приче морају да обухвате потребу

Нека од питања која треба поставити су – да ли корисник жели да подели слику производа са својим пријатељима или жели да види историју свих артикала које је купио у прошлости? Таква питања ће помоћи тиму производа да разуме шта треба да створе.

Честа грешка која се појављује у овој фази је представљање решења. Међутим, корисничка прича не би требало да има решење. Као програмер производа, требало би да радите са корисницима када пишете корисничке приче у Јира да бисте ухватили њихове захтеве, али избегавајте пренагљене закључке.

Потреба је представљена као: „Као а [USER NAME]: Могу [ACHIEVE SOMETHING]…”

На пример, „Као станодавац: могу да видим рашчлањену наплату месечне закупнине…..“

#3. Требало би да постоји квалификујућа изјава

Можете једноставно представити квалификациону изјаву фразом као што је „тако да“. Функција се не додаје само апликацији, већ та функција треба да дода вредност.

Квалификациону изјаву можете представити као;

„Као [USERNAME] могу [ACHIEVE SOMETHING]тако да [VALUE STATEMENT]…”

На пример;

„Као станодавац: могу да видим распад месечне наплате закупнине како бих могао да планирам своје трошкове.

Квалификациона изјава оправдава зашто би тим производа требало да ради на предложеној функцији.

#4. Корисничка прича треба да буде независна

Свака креирана корисничка прича треба да представља независан и посебан скуп пословних вредности. Стога би требало да постоји инкрементална вредност када програмери имплементирају корисничку причу.

#5. Омогућите преговарање о корисничкој причи

Крајњи циљ корисничке приче може се јасно описати. Међутим, процес постизања постављених циљева треба да буде преговарачки. Корисничка прича треба да омогући власнику производа и развојном тиму да преговарају како би спречили нереална ограничења функционалности или функције.

#6. Требало би да буде једноставно и мало

Требало би да учините своје корисничке приче у Јира малим ако желите да постигнете циљеве у датом циклусу спринта. Ако имате причу која је превише сложена, то је индикација да је морате даље рашчланити.

  Како генерисати насумични цитат користећи Питхон?

Корак по корак процес креирања корисничке приче у Јира

Јира је један од најбољих алата за управљање пројектима у савременом свету. Јира је првобитно коришћен за праћење грешака и проблема, али је сада еволуирао у свеобухватан агилни алат за развој софтвера за развојне тимове.

Уредна функционалност ове апликације и лакоћа интеграције са различитим апликацијама су разлози због којих би требало да пишете корисничке приче у Јира. Пратите ове кораке да бисте креирали своју прву корисничку причу

#1. Пријавите се на / креирајте свој Јира налог

Ако већ имате Јира налог, пријавите се и пређите на корак 2. Међутим, ако немате Јира налог, можете креирати Јира налог бесплатно. Попуните детаље и пратите упутства да бисте поставили свој први пројекат. Када је ваш налог спреман, сада можете да пређете на корак 2.

#2. Направите проблем

Проблеми се користе за праћење појединачних послова који се морају завршити. Кликните на икону „Креирај“ на горњој траци за навигацију Јира контролне табле.

#3. Наведите своју корисничку причу

Опишите свој проблем у одељку описа. За овај пример, наш опис је „Као корисник, желео бих да поделим важне понуде како би моји пријатељи/породица могли да имају користи.“

#4. Приложите повезане датотеке

Неки задаци могу захтевати датотеке. Међутим, наша корисничка прича нема слику, па ћемо прескочити тај корак.

#5. Додај опис

Овај одељак детаљно описује функцију. У нашем случају, можемо описати платформе друштвених медија на којима се производи могу делити.

#6. Додели задатак

Задатак се аутоматски додељује креатору приче. Међутим, можете доделити проблем другој особи ако радите као тим.

#7. Поставите приоритет задатка

Када пишете корисничке приче у Јира, можете поставити приоритет као Највиши, Високи, Ниски или Најнижи. Изабрали смо „Висока“ за нашу функцију дељења на друштвеним мрежама.

#8. Објавите корисничку причу

Пошто први пут креирате корисничку причу, нећете имати пуно функција. Можете притиснути дугме „Креирај“ и ваша корисничка прича ће бити спремна за гледање.

Окончање

Писање корисничких прича у Јира не мора да буде тешко када следите горе наведене кораке. Јира такође има водиче и туторијале на које се увек можете обратити када се осећате заглављени.

Можда ће вас такође занимати овај Водич за агилну методологију.