Како подстиче културу компаније

Брендирање послодавца је стратешки процес пројектовања позитивног имиџа и оптимизације радног искуства како би се привукли квалификовани кандидати, задржали садашњи запослени и максимизирао општи успех.

Шта је брендирање послодавца и његов значај?

На данашњем тржишту, где постоји већа потражња за талентима, а не понуда, брендирање послодавца постаје императив сваког предузећа. Брендирање послодаваца укључује стварање позитивног имиџа о компанији као послодавцу и преношење конкурентских предности које ово место чине привлачним за посао, од плата преко бенефиција до културе.

Добар бренд послодавца ће довести високо квалификоване кандидате да попуне слободна радна места, смањујући трошкове запошљавања и подижући запослене у већој продуктивности – што је сваки кључни елемент за сваки посао који тежи успеху.

На данашњем суровом тржишту рада, организацијама је потребан снажан бренд послодавца како би привукле и задржале запослене врхунског квалитета. Савршена стратегија брендирања послодавца ће побољшати напоре за запошљавање, подстаћи мотивацију и продуктивност запослених, формирати позитивна удружења или односе са купцима и помоћи у смањењу трошкова смањењем буџета за запошљавање ваше компаније.

План брендирања послодавца организације може изградити чврсту основу која се може користити за привлачење добро уређених кандидата који деле еквивалентне основне принципе са вашом компанијом, осим што им даје атрактивне пакете плата и бенефиције.

Јак бренд послодавца на овом конкурентском тржишту је од виталног значаја из следећих разлога:

 • Помаже вам да привучете врхунске таленте оглашавањем свог бренда и културе онима који траже посао. Циљ је стварање позитивног имиџа послодавца који ће привући потенцијалне кандидате који одговарају вредностима компаније.
 • Са јаким брендом послодавца, компаније брже стичу квалификоване кандидате, чиме штеде време и новац од напора за запошљавање. Компаније штеде на оглашавању јер користе бренд свог послодавца док истовремено одржавају стопу успешности запошљавања.
 • Подиже морал и продуктивност запослених кроз понос на свој посао. Повећајте ангажовање да бисте максимизирали успех компаније.
 • Људи који траже посао постали су повољнији на садашњем тржишту, које карактерише вишак отворених позиција, али недостатак квалификованих кандидата. Ово би значило да би кандидати могли да уживају много ширу слободу избора компанија и могућности које сматрају најприкладнијима за њихове потребе.

Кандидати су сада паметнији него икада раније у тражењу послова и одговарању на њих. Имају на располагању све алате за свеобухватно истраживање компанија, од рецензија запослених, садржаја друштвених медија и новинских чланака који дају увид у њихово радно окружење пре него што уложе време и труд да испрате прилику.

Сви ови ресурси помажу кандидатима да схвате да ли је улога онаква какву очекују да би се могле донети разумне одлуке о томе где ће се најбоље уклопити у креирању успешног дугорочног пута у каријери.

Јак бренд послодавца може учинити чуда за сваку организацију која се радује успеху. Успостављање и примена ефикасне стратегије брендирања послодавца захтева огромна улагања унапред, али доноси велике награде – помоћи ће да привучете и задржите квалификоване кандидате у вашем послу, док ће ниво ангажовања и задовољства запослених бити неколико степени више у просторијама на радном месту.

Брендирање послодавца вс. Корпоративно брендирање

Брендирање послодаваца и брендирање предузећа су две повезане, али различите идеје.

Сврха брендирања послодавца је да пројектује позитивну слику ваше компаније као послодавца. Ради се о преношењу зашто је ваша компанија добра за запослене како би привукла врхунске таленте и задржала их.

Корпоративни бренд, међутим, настоји да створи позитиван имиџ ваше целе компаније. Овде је циљ да се пренесу вредности, мисија и визија не само купцима већ и партнерима и свим другим заинтересованим странама.

Примарна разлика између брендирања послодавца и корпоративног бренда је публика. Брендирање послодаваца комуницира како са потенцијалним, тако и са садашњим запосленима, док корпоративно брендирање служи купцима, партнерима и другим заинтересованим странама.

Примећује се и разлика у концентрацији. Док брендирање послодавца наглашава искуство запослених, корпоративно брендирање се фокусира на искуство корисника.

Међутим, брендирање послодавца и брендирање предузећа су такође међусобно повезани. Снажан корпоративни бренд може привући најбоље људе на тржишту или их спречити да се придруже конкуренцији.

С тим у вези, ако нека организација постане позната по иновирању различитих производа и услуга, онда ће, наравно, таква компанија привући иновативно оријентисане појединце који желе да раде у њој.

Како снажан бренд послодавца подстиче културу компаније?

Неки од неколико главних начина на које снажан бренд послодавца може довести до значајног јачања културе компаније укључују:

Снажан бренд послодавца може се назвати нечим што има огромне предности за сваку организацију. Помаже у стварању доброг имиџа јер су запослени поносни што се удружују, доприносећи на тај начин повећаном ангажовању и могуће већим стопама задржавања на дужи рок. Ово игра велику улогу у пријатном радном месту испуњеном сарадњом, па самим тим олакшава компанијама да остану стабилне у оквиру своје радне снаге.

  Како брзо добити празну радну површину [macOS]

Добар бренд послодавца је снажан алат који може привући најталентованије. На овај начин, организације могу да одрже корак са конкуренцијом тако што имају запослене високог калибра и, као такве, повећају укупну продуктивност и учинак.

То такође повећава самопоштовање међу постојећим особљем јер осећају да раде за организацију чија је култура оријентисана на раст и развој.

Добар имиџ послодавца улива понос међу његове запослене, док у исто време побољшава репутацију међу купцима, клијентима, па чак и заједницом у целини. Омогућава тимовима да буду креативни и иновативни и нуди сарадњу кроз радне културе које промовишу добробит и равнотежу запослених.

Суштинска стратегија је заговарање запослених у изградњи снаге бренда послодавца. Подстиче особље да заговара вредности, циљеве и достигнућа своје компаније на платформама друштвених медија, негујући на тај начин поверење између колега и веће ангажовање запослених и мотивацију према циљевима – што доприноси укупном пословном успеху сада и у будућности.

Предности брендирања послодавца

Брендирање послодаваца је критична инвестиција, која помаже компанијама да привуку и задрже врхунске таленте, подигну морал и продуктивност и ојачају укупну репутацију бренда.

Следи неколико тачних предности које се могу извући усвајањем брендирања послодавца у дугорочној перспективи:

✅ Омогућава компанијама да се истакну на конкурентним тржиштима рада јер ће моћи да изграде атрактиван бренд послодавца који привлачи врхунске таленте.

✅ Ствара понос и припадност међу запосленима, привлачећи врхунске таленте, смањујући трошкове флуктуације и повећавајући време задржавања запослених.

✅ Пружа конкурентску предност привлачењем врхунских талената и разликује предузећа у пренатрпаним индустријама док ствара лојалност међу садашњим запосленима.

✅ Подстиче ангажовање запослених путем упућивања од уста до уста, чиме се побољшава репутација организације.

✅ Јак бренд послодавца може да уштеди трошкове и време за запошљавање захваљујући привлачењу искусних професионалаца, чиме се поједностављује процес.

✅ Омогућава регрутовање сличних цењених и културних људи, повећавајући задовољство и учинак запослених.

✅ Јак бренд послодавца такође помаже у обезбеђивању веће понуде кандидата за будуће активности запошљавања, као и привлачењу више потенцијалних радника који су веома талентовани.

✅ Клијенти могу имати бољи осећај у вези са пословањем са организацијом која поседује јак бренд. Ово би довело до повећане лојалности клијената, што би вероватно подразумевало већи профит.

✅ Привлачан бренд послодавца има позитиван утицај на кандидате за посао јер је повезан са радним окружењем који је окренут будућности и који се манифестује новитетом, креативношћу, флексибилношћу и конкурентношћу.

Како се тржиште рада временом интензивира, брендирање послодаваца је више од пуког попуњавања позиција; подразумева развијање убедљивог и привлачног утиска који помаже да се ангажују, задрже и привлаче квалитетни таленти за будући успех било које организације.

Најбоље стратегије за брендирање послодаваца

Процес који се мора пратити да би се развила стратегија брендирања послодавца која ће најбоље функционисати јесте креирање организације као професионалног радног места користећи пропозиције вредности запослених, приступе маркетингу запошљавања и платформе друштвених медија.

У зависности од тога чиме се конкретна компанија бави и њихових појединачних циљева, обично пружа неке стратегије које се сматрају најбољим за њих.

Неке од општих стратегија које све компаније могу користити за изградњу снажног бренда послодавца укључују:

✅ Дефинишите јединствени бренд послодавца који заиста одражава вредности, мисију и културу организације. То ће нагласити зашто би неко желео да се придружи овом тиму на занимљив начин.

✅ Упознајте своју циљну публику и дизајнирајте поруке које чине аутентичан бренд послодавца. Користите особине и воли да изградите кредибилитет са потребном радном снагом.

✅ Запослени су највећа снага у изградњи снажног бренда послодавца. Дозвољавајући им да се ангажују током процеса, то омогућава добро путем веб странице, огласа за посао, друштвених медија и сведочења запослених – стварајући одрживост.

✅ Добра стратегија за повећање ангажовања купаца је причање прича; покажите дивне приче о томе како ваша организација функционише као фактор диференцијације путем видео записа, блогова или друштвених медија.

✅ Направите веб страницу за каријеру која ће обезбедити велику видљивост и успех вашој компанији. Обавезно укључите линкове на друштвеним медијима који деле бренд послодавца, вредности, културу, могућности и изјаве запослених са атрактивним дизајном.

✅ Дефинисање кључних индикатора учинка приликом процене успеха брендирања послодавца је апсолутно неопходно. То су квалитетни кандидати и стопе задовољства и задржавања запослених, а све су то основне компоненте за мерење одговарајућих резултата.

✅ Надгледајте онлајн рецензије на сајтовима као што су Глассдоор и Индеед.цом, решавајући све проблеме брзо, али тактично наглашавајући позитивне аспекте вашег пословања.

  9 моћних алата за отклањање грешака и надгледање АСП.НЕТ апликација

✅ Инвестирајте у разноврстан тим да бисте изградили бренд послодавца и понудили програме професионалног развоја и обуке са могућностима менторства за развој каријере.

Да би се изградио бренд послодавца, мора почети од послодаваца постављањем мерљивих циљева, праћењем њиховог напретка помоћу аналитике података и улагањем доследних напора током времена.

Платформе за брендирање послодаваца

Хајде да видимо неке платформе за брендирање најбољих послодаваца у следећем одељку.

#1. Папирфли

Папирфли је свеобухватна платформа за брендирање послодаваца која помаже компанијама да креирају и комуницирају упечатљив бренд послодавца, иницирају паметне кампање за запошљавање, креирају ангажовање и укључивање у бренд и претворе запослене у заговорнике.

Папирфли такође нуди низ функција које помажу компанијама у њиховој стратегији брендирања послодаваца, као што су управљање дигиталном имовином, унапред дефинисани шаблони и аналитика на нивоу предузећа.

За послодавце који желе да постану послодавац по избору, Папирфли пружа свеобухватну платформу за креирање и комуникацију убедљивог бренда. Послодавци користе више од 1 милион корисника дневно да привуку, регрутују и задрже талентоване запослене док у просеку постижу повраћај улагања од 212%.

Шест стотина глобалних брендова дневно верује Папирфли-у у своје напоре за брендирање, а неке реномиране компаније, укључујући БМВ, Унилевер, ИБМ, Водафоне и Оркла Хеалтх, јачају свој бренд на глобалном нивоу.

Врхунске карактеристике

 • Претвара запослене у гласне заговорнике тако што производи средства на бренду користећи унапред дефинисане шаблоне за запошљавање, интерну размену порука и промоцију културе компаније на друштвеним мрежама.
 • Дигитал Ассет Манагемент (ДАМ) помаже компанијама да складиште, чувају и деле све врсте материјала, укључујући слике, видео записе, документе и још много тога.
 • Технологија усаглашености са ГДПР-ом обезбеђује да се средства ажурирају са најновијим прописима, док вам омогућава да, између осталих параметара, дозволите приступ у зависности од региона или улоге.
 • Оптимизујте своју стратегију бренда послодавца помоћу напредног извештавања и аналитике.
 • Креирајте средства на бренду помоћу интуитивно дизајнираних дигиталних, штампаних и докумената шаблона да бисте поједноставили активацију бренда послодавца за доследан изглед на свим тачкама додира.

Папирфли нуди свеобухватну платформу за брендирање у облику шест модула за различите пословне потребе, интегришући управљање имовином са шаблонима дизајна на бренду и аналитиком података за лако корисничко искуство.

Његових шест најсавременијих модула омогућава корисницима да генеришу неограничена средства бренда и омогућавају благовремену испоруку у складу са тренутним захтевима тржишта на основу података у реалном времену, што га чини изузетним добављачем решења за организације или предузећа која се радују развоју моћног Бранд идентитет.

#2. СмартДреамерс

СмартДреамерс пружа стручну помоћ за све кораке брендирања послодавца, од дефинисања културе и вредности ваше компаније до циљања врхунских талената и стварања позитивног искуства кандидата.

То је искусно и холистичко решење за запошљавање које доноси заиста изузетан бренд послодавца, могућности за прављење страница за каријеру, прилагођене одредишне странице за огласе за посао или догађаје и обрасце са интегрисаним АТС-ом.

Такође укључује алате за изградњу заједнице талената у којој кандидати могу да науче више о вашем послу, као и да прате своје понашање како би добили увид у повраћај улагања из канала за набавку.

Осим тога, добићете приступ ЦРМ функцијама алата како бисте изградили односе са свим кандидатима, токове аутоматизације и интеграције у различите врсте АТС-а и другог софтвера.

Користе га компаније свих величина, као што су Гиваудан, Инфосис, Л’Ореал, Делоитте, Генпацт, итд. То је робусна платформа која може помоћи компанији да побољша свој бренд послодавца и доведе врхунске таленте док јој помаже у аутоматизацији процеса запошљавања .

Користи АИ технологију за покретање аутоматизације тако да се квалитетни кандидати брзо привлаче, а везе се лако успостављају како би ваше пословање не само остало испред, већ и да би повећало брзину док сте у њему и побољшали ваше резултате.

Врхунске карактеристике

 • Компаније могу да смање цену по унајмљивању до 43% док обезбеђују најбоље искуство кандидата у класи преко канала преко платформе.
 • Изградите и одржавајте јединствене странице о каријери које оснажују ваш бренд послодавца да привуче висококвалитетне кандидате док изгледа одлично на било ком уређају.
 • Запошљава изјаве запослених, огласе за посао и јаке изјаве о визији како би створио јединствен садржај на сајтовима друштвених медија.
 • Доносите одлуке на основу наше контролне табле за извештавање у реалном времену, пратите КПИ и оптимизујте канале извора за ефикасне резултате.
 • ДЕИ (разноликост, једнакост и инклузија) решења су дизајнирана да одмах привуку различите таленте и смање време до изласка на тржиште за запошљавање за 12 пута, док повећавају саобраћај за 35% и оптимизују цену по ангажовању за 21%.

СмартДреамерс је платформа све-у-једном која послодавцима пружа неопходне алате за успешно привлачење најбољих талената, креирање и промоцију свог бренда послодавца и аутоматизацију процеса запошљавања.

  Како се ослободити шупље стрелице на иПхоне-у

#3. Енергаге

Енергаге’с Решење Емплоиер Брандинг је робусна платформа која омогућава компанијама да покажу своју културу и вредности, привуку врхунске таленте кроз аутентичне приче запослених, смање цену по запошљавању и побољшају ефикасност запошљавања.

Енергаге је обједињена СааС платформа која садржи четири потпуно интегрисана решења која ће вам помоћи да регрутујете и задржите праве таленте. Ови модули помажу у изградњи бренда вашег послодавца и дају онима који траже посао увид у оно што рад у вашој компанији чини јединственим. Значке културе и чињенице вам олакшавају да покажете разлике како би они који траже посао могли да виде зашто је ваше место одлично за рад.

Платформа помаже организацијама да се ефикасније повежу са циљном публиком, истовремено стварајући окружење поверења међу тренутним особљем. Енергаге помаже предузећима да промовишу боље дугорочне односе између послодаваца и запослених, што резултира већим поверењем унутар организације, што повећава стопе задржавања и промовише лојалност на свим нивоима радника.

Са алгоритмима заснованим на вештачкој интелигенцији, можете стећи увид у све критичне елементе који покрећу перформансе у вашој индустрији. Са преко 15 година искуства и подацима из 23 милиона анкета у 70.000 организација, његово прилагодљиво бенцхмаркинг вам омогућава да упоредите своје податке о анкетама и са водећим конкурентима у индустрији и са најбољим резултатима у класи.

Врхунске карактеристике

 • Стекните препознатљивост, повећајте свест о бренду и започните разговоре веродостојном анкетом запослених како бисте помогли свом тиму да ефикасније ради заједно.
 • Откључајте дубље увиде из података анкета запослених помоћу уграђеног интуитивног алата дизајнираног да вам помогне да мерите и пратите напредак културе и добијете видљивост потребну за континуирано побољшање.
 • Алгоритми са вештачком интелигенцијом обезбеђују податке за смањење стопе флуктуације, привлачење квалитетних талената и повећање ангажовања за оптималне перформансе.
 • Мотори са вештачком интелигенцијом и патентирана аналитика помажу у откривању кључних предности за изградњу аутентичне културне приче.
 • Представите најважније ствари на својим сајтовима, огласима за посао, страницама за каријеру и још много тога – оснажујући запослене садржајем заговарања да још више прошире досег.

Све у свему, Енергаге-ово решење за брендирање послодаваца је вредан алат за компаније које желе да привуку и задрже врхунске таленте. То је ефикасан начин да се створи аутентичнији и транспарентнији бренд послодавца.

#4. ГоХире

ГоХире пружа низ иновативних алата који помажу предузећима да искористе свој бренд послодавца. Платформа нуди ефикасна решења за брендирање друштвених медија тако да послодавци могу да дођу до нових квалификованих талената дељењем узбудљивог садржаја на мрежи.

ГоХире пакет укључује моћну, али интуитивну алатку за објављивање послова која омогућава корисницима да објављују послове на више плоча једним кликом – штедећи време предузећа, а истовремено добијају најширу могућу изложеност за оглашене улоге.

Гохире је поуздано међународно решење за запошљавање талената на које се ослања преко 3.000 клијената широм света. То је технологија светске класе осмишљена да учини брендирање послодавца што лакшим, тако да се можете фокусирати на довођење врхунских талената без улагања превише времена или енергије у дизајнирање и управљање њиме.

Његов софтвер за сајт за каријеру вам омогућава да брзо креирате брендирану страницу за професионалне каријере која промовише вашу компанију. Можете да покажете своју културу и да се похвалите свим невероватним стварима које људи раде на послу док аутоматски наведете тренутна слободна радна места.

Његов робустан софтвер ради на било ком уређају и локацији, тако да никада не пропустите најбоље кандидате за своју конкуренцију. Уз Гохире, можете лако да процените потенцијално особље интелигентније и са мање напора – омогућавајући беспрекорну анализу кандидата, процене и на крају, запошљавање жељеног особља са минималним проблемима.

Врхунске карактеристике

 • Једноставни и поједностављени процеси пружају оптимално искуство на било ком уређају, омогућавајући примену без напора у делићу времена.
 • Престаните да губите време на промоцију огласа за посао ручно и користите брза и поуздана решења за објављивање послова на више локација на огласним плочама као што су Индеед и Глассдоор једним кликом.
 • Уграђени АТС поједностављује процес запошљавања и пружа већу контролу обједињавањем свих података на једном месту. Помаже да се елиминише хаос, нудећи видљивост сваке фазе запошљавања од почетка до краја.
 • Максимално повећајте успех у запошљавању помоћу оптимизованих образаца за пријаву да бисте добили јаче кандидате и смањили време интервјуа.
 • Лако је синхронизовати календаре између себе, сарадника и потенцијалних запослених; ово помаже да се осигура да се сви састанци ефикасно прате.

ГоХире олакшава него икада раније да ефикасно управљате присуством послодавца и привучете квалитетне кандидате да се придруже вашем тиму.

Завршне речи

Спровођење убедљиве кампање бренда послодавца је од суштинског значаја, с обзиром на данашње конкурентно тржиште. Уверите се да користите алат професионалног нивоа за управљање свиме од почетка до краја, укључујући аналитику, увиде и друге факторе који би вам помогли да лако и брзо изградите свој бренд.

Горе наведени алати, стратегије и додатне информације за брендирање послодавца помоћи ће вашем путу ка брендирању послодавца.

Затим погледајте наш чланак о побољшању вашег процеса запошљавања помоћу мапирања талената.