Како поново покренути и искључити Линук сервере?

Као сисадмин, једна од честих активности је поновно покретање или искључивање сервера.

Ово може бити због редовних активности одржавања као што је закрпа ОС-а или због неког хардверског квара који захтева да се систем искључи ради одржавања.

Линук систем нуди неколико различитих начина за поновно покретање или гашење сервера. Нормалан систем би требало да реагује на било коју команду, док деградирани сервер можда треба поново да се покрене. Имајте на уму да ће већина ових команди захтевати одређени ниво привилегија било као суперкорисника или са судо да би се успешно извршила пошто је поновно покретање система административни задатак, а за систем са више корисника или сервер који покреће критичне процесе, поновно покретање или гашење је реметилачка активност.

Овај чланак покрива неколико таквих метода које вам могу помоћи у активностима поновног покретања/искључивања Линук-а.

ГУИ метод

Ако користите ГУИ Десктоп окружење за Линук као што је Гноме, КДЕ, Мате, КСФЦЕ, итд., наћи ћете дугме за напајање у менију система/апликације које нуди радње као што су одјава, поновно покретање, хибернација или искључивање. Доступне опције могу се незнатно разликовати у зависности од тога која се дистрибуција, окружење радне површине и верзија ОС-а користе. Али сигурно ћете наћи подешавања везана за напајање у доступним менијима да бисте променили стање напајања вашег система.

На пример, на мојој радној површини Убунту Мате, могу да пронађем опцију Искључи се у менију за напајање у горњем десном углу екрана.

Једном када изаберете опцију „Искључи…“, биће вам представљен дијалог са више опција као што су Суспенд, Рестарт, Цанцел и Схут Довн. Можете да наставите са Рестарт или Схут Довн кликом на десно дугме или да откажете и вратите се у окружење радне површине.

Понуђени ГУИ и опције могу се незнатно разликовати у зависности од дистрибуције и радног окружења које користите, али будите сигурни да постоји опција за промену стања напајања система. А са ГУИ, то није више од неколико кликова у менију напајања.

системцтл Цомманд

На Линук кутији на којој ради системд као инит систем, можете користити наредбу системцтл да поново покренете своју машину.

$ sudo systemctl start reboot.target

Или можете једноставно користити системцтл са потребном опцијом, као за поновно покретање као:

$ sudo systemctl reboot

За покретање искључивања, наредба системцтл изгледа овако:

$ sudo systemctl shutdown

Да бисте зауставили систем, користите:

$ sudo systemctl halt

схутдовн Цомманд

схутдовн команда се може користити за гашење, као и за поновно покретање Линук система. Да бисте одмах поново покренули систем користите:

$ sudo shutdown -r now

Или да искључите систем без чекања, користите ознаку -х или -П:

$ sudo shutdown -P now 

Можемо додати кашњење команди за искључивање да бисмо поново покренули/искључили систем након одређеног интервала. Ово се може постићи као:

$ sudo shutdown -r 10

Да бисте зауставили систем без тражења хардвера да се искључи, можете користити -Х заставицу:

$ sudo shutdown -H now

Ако једноставно наведете команду за искључивање, искључивање ће бити заказано за минут. Да бисте искључили у одређено време, користите:

$ sudo shutdown 22:30

У многим случајевима, док систем пада, он ће емитовати поруку на конзолу пријављених корисника. Ако желите да додате своју прилагођену поруку у ово емитовање, можете да наведете поруку заједно са командом за искључивање као:

$ sudo shutdown 23:00 "Powering off system for maintenance...save your work"

Да бисте отказали заказано искључивање, можете користити ознаку -ц:

$ sudo shutdown -c

На неким системима, наредбу за искључивање позовите системцтл у позадини да бисте постигли жељену операцију поновног покретања/искључивања.

Ребоот Цомманд

Да бисте елегантно поново покренули систем, можете користити и команду за поновно покретање (можда ћете морати да користите са судо).

$ sudo reboot

Да бисте искључили систем командом за поновно покретање, користите ознаку -п:

$ sudo reboot -p

Да бисте присилили поновно покретање (за системе који не реагују на нормалну команду за поновно покретање), можете покушати да означите -ф као:

$ sudo reboot -f

Заустави команду

Да бисте зауставили систем, можете једноставно користити команду за заустављање:

$ sudo halt

Поверофф Цомманд

Да бисте искључили систем, имате опцију да користите команду за искључивање:

$ sudo poweroff

инит Цомманд

За системе који не раде на системд-у, команда инит (телинит ће такође радити) нуди опције за промену нивоа покретања система. Да бисте поново покренули систем користећи инит, можете користити:

$ sudo init 6

Слично за заустављање система, инит команда коју треба користити је:

$ sudo init 0

Позивање одређеног нивоа покретања помоћу инит-а доводи до тога да системски инит процес изврши низ инит скрипти у одређеном редоследу како би се осигурало да систем достигне жељени ниво покретања. Ниво покретања 6 је дефинисан за поновно покретање док је ниво покретања 0 за заустављање система.

Дугме за укључивање

За Линук који ради на десктопу или лаптопу, притискање дугмета за напајање подразумевано доводи до тога да се систем стави у стање мировања или да се искључи слањем сигнала за искључивање. Ова опција се може подесити из подешавања напајања система. Иако би идеално требало да се користи као последња опција ако нормалне команде не раде.

За удаљени сервер који користи Линук, дугме за напајање обично искључује систем. Али они који се налазе у удаљеним центрима података имају додатну опцију да се поново покрену или искључе из својих ЦЛИ/ГУИ алата за управљање даљинским искључивањем светла које нуде одговарајући добављачи сервера.

Комбинација Алт + СисРк

За замрзнути систем који не реагује, тешко га је довести у стање поновног покретања или искључивања. Када немате другу опцију и као последње решење, можете покушати да притиснете Алт + ПринтСцреен + низ тастера да бисте моментално поново покренули систем. Можда није пожељна или препоручена опција, али се ипак може користити као последње средство.

Увек запамтите да постоји могућност губитка и оштећења података коришћењем ове методе, као и код било које друге не-грациозне, принудне опције поновног покретања или искључивања. Обезбедите најбоље системске праксе за прављење резервних копија и редундантност и будите пажљиви када користите ову опцију.

Да би ова опција функционисала, требало је да буде омогућена у Линук кернелу. Ово можете проверити коришћењем наредбе испод:

$ cat /proc/sys/kernel/sysrq

Излаз од 1 означава да је потпуно омогућен, док број већи од означава да је делимично омогућен са неким функцијама. Да бисте то експлицитно омогућили, можете користити:

$ sudo echo “1” > /proc/sys/kernel/sysrq

Да бисте поново покренули систем користећи овај метод, наставите да држите Алт + СисРк (ПринтСцреен), а затим притисните узастопно следеће тастере након интервала од неколико секунди између сваког тастера:

R E I S U B

или за искључивање притисните О уместо Б на крају:

R E I S U O

Ево шта значе кључеви:

  • Р: Пребаците тастатуру са необрађеног на КСЛАТЕ режим
  • Е: Пошаљи СИГТЕРМ сигнал свим процесима осим инит
  • И: Пошаљи СИГКИЛЛ сигнал свим процесима осим инит
  • С: Синхронизујте све монтиране системе датотека
  • У: Поново монтирајте све монтиране системе датотека као само за читање

На крају, имамо или Б или О што значи:

  • Б: Одмах поново покрените систем, без демонтаже партиција или синхронизације

ИЛИ

  • О: Одмах искључите систем, без демонтаже партиција или синхронизације

Резиме

Дакле, ево различитих начина који вам омогућавају да поново покренете или искључите Линук систем. Нуди вам опције у распону од једноставних ГУИ интерфејса до релативно сложених терминалних команди које вам могу олакшати живот или вам чак омогућавају да аутоматизујете ствари. За системе који су се замрзли из овог или оног разлога, разговарали смо о присилним начинима да се постигне стање поновног покретања или искључивања, што можда није идеалан начин, али се мора користити у ретким приликама.

Предузмите мере предострожности док користите команде о којима се говори у овом чланку јер оне утичу на стање система и могу утицати на више корисника и услуга у случају сервера предузећа. Погледајте ман странице команди предложених у овом чланку да бисте сазнали више о њима и које све опције нуде.

Сазнајте како да конфигуришете ВАС да престане да тражи лозинку током искључивања овде.