Како поправити покварене ставке регистра на Виндовс 10/11 за 5 минута

Виндовс регистар чува конфигурације и поставке за оперативни систем и програме. Виндовс регистар је кључан, али се очекује гомилање нереда због сталне употребе. Чишћење Виндовс регистра препоручује се за одржавање и чишћење застарелих уноса.

Шта је Виндовс регистар?

Извор: мицрософт.цом

Све верзије Виндовс оперативних система након Виндовс 95 користе хијерархијску базу података, која се назива и спремиште, за чување конфигурација које се односе на софтверске програме, хардверске уређаје, корисничке поставке и сам оперативни систем. Зове се Виндовс регистар.

На пример, када се инсталира нови програм, посебан скуп упутстава и референци датотека може бити додат регистру на одређеној локацији у вези са програмом. Омогућава другим програмима који могу да комуницирају са њим да се обрате регистру за додатне информације, као што је лоцирање датотека или избор одговарајућих програмских опција.

Регистар нуди кључеве и вредности на које се позива оперативни систем за преузимање релевантних података за програме и апликације.

Регистар садржи кључне информације које Виндовс користи у својим текућим операцијама. Укључује појединачне корисничке профиле, инсталиране апликације на рачунару, асоцијације типова датотека, прилагођене поставке фолдера и икона апликације, хардверску конфигурацију система и активно коришћење порта.

Регистар је подељен у неколико секција, од којих се сваки назива „кошница, а сваки представља другачији део система. Кошнице су:

  • ХКЕИ_ЛОЦАЛ_МАЦХИНЕ – Садржи хардвер, инсталирани програм и подешавања конфигурације система.
  • ХКЕИ_ЦУРРЕНТ_УСЕР – Чува подешавања за тренутно пријављеног корисника.
  • ХКЕИ_УСЕРС – Садржи подешавања за све кориснике система.
  • ХКЕИ_ЦЛАССЕС_РООТ – Садржи информације о форматима датотека повезаних са различитим апликацијама.

Регистар се може уређивати ручно, али се то не препоручује, јер може бити врло лако направити грешку и изазвати озбиљне проблеме. Међутим, стручњаци га могу уређивати тако што ће направити резервну копију Регистра.

Да закључимо, Виндовс регистар је место где Мицрософт Виндовс чува конфигурационе поставке за хардвер, софтвер и системске конфигурације, делујући као ДНК за оперативни систем. Чува промене корисника и има кључеве и вредности. Физичке датотеке регистра се чувају на различитим локацијама у зависности од верзије оперативног система Виндовс.

У пододељцима испод ће се видети различите методе за поправљање поквареног или оштећеног Виндовс регистра.

Разлози за оштећење регистра

У нормалним условима, регистар функционише на одговарајући начин. Међутим, мењање кључева регистратора може довести до оштећења или оштећења.

Главни кривци иза покварених ставки регистратора су злонамерни софтвер, вируси, фрагменти регистратора и грешке које су резултат гашења система. Чак и оштећени програми и апликације ће оставити покварене кључеве регистратора.

Стога је од виталног значаја да направите копију вашег регистра како бисте осигурали да се безбедна верзија чува на вашем чврстом диску и да се преузме кад год је то потребно.

У следећем одељку пронаћи ћете различите методе за поправку поквареног регистра оперативног система Виндовс 10 и 11.

Последице поквареног Виндовс регистра

Виндовс регистар одржава критичне датотеке потребне за ефикасан рад Виндовс оперативног система, апликација и процеса, а било који од ових кварова ће довести до нежељених уноса у регистар.

  Поправите ВЛЦ титлове који не раде у оперативном систему Виндовс 10

Такође, корисници персонализују своје рачунаре што доводи до многих непотребних датотека које остају чак и када више нису потребне у Виндовс регистру.

Разлози за разбијање регистра су различити, као што је нагомилавање сувишних датотека које могу проузроковати штету, корупцију и, на крају, неисправан рад оперативног система. Штавише, системски кварови, неочекивана искључивања, неисправан хардвер и злонамерни софтвер могу угрозити ставке регистра.

Као резултат тога, нагомилавање оштећених ставки регистратора може умањити ефикасност вашег рачунара, успорити његово функционисање и потенцијално узроковати проблеме при покретању.

Чак и регистар може имати покварене ставке које успоравају рачунар након деинсталирања/брисања датотеке, а њихово чишћење је корисно.

То изазива фрустрирајуће корисничко искуство које често захтева стручну помоћ да би се решило.

Методе за откривање поквареног регистра

Виндовс регистар чува витална подешавања оперативног система Виндовс, али грешке могу довести до пада система.
Знаци на које треба обратити пажњу да бисте открили неисправан регистар су споре перформансе система, честа рушења или замрзавање и грешке приликом инсталирања нових програма.

Једна уобичајена алатка за откривање оштећеног или поквареног Виндовс регистра је уграђена алатка Виндовс Регистри Цхецкер (Сцанрег.еке). Овај алат може да скенира и поправи проблеме у регистру, враћајући га у здраво стање.

Друга опција је да користите софтвер за поправку регистра треће стране, који ће скенирати ваш рачунар у потрази за грешкама и поправити их. Други начин је да ручно проверите свој регистар помоћу алата за уређивање регистра уграђеног у Виндовс.

Како поправити покварене ставке регистра?

Након што идентификујете узрок и извор проблема које можете имати са својим регистром, следећи корак је поправљање покварених ставки регистратора. Пре поправљања Виндовс регистратора, важно је да направите резервну копију регистра.

Следеће је један од најлакших метода за прављење резервне копије вашег регистра за Виндовс 10 и 11.

Идите у поље за претрагу на траци задатака -> укуцајте „регедит“ -> изаберите опцију „Покрени као администратор“ као што је приказано испод:

У прозору уређивача регистра изаберите ->Датотека и идите на Извоз као што је приказано испод и изаберите локацију за чување резервне копије регистра

Када направите резервну копију регистра, можете наставити да поправљате покварени или оштећени регистар користећи следеће методе.

#1. Чишћење диска

Услужни програм Виндовс Диск Цлеануп укључен је у сваку верзију оперативног система Виндовс и показао се поузданим. Брзо уклања остатке Виндовс-а као што су програмске датотеке, уноси у регистар, интернет датотеке и кеш само једним кликом.

Пратите доленаведене кораке да бисте решили проблеме са регистратором са чишћењем диска.

Корак 1: Отворите поље за претрагу на траци задатака и откуцајте „чишћење диска“. и притисните ентер.

Корак 2: Након што изаберете Диск Цлеануп са листе, добићете опцију да изаберете диск као што је приказано у наставку:

Корак 3: Након одабира диск јединице, обично се бира Виндовс фасцикла за инсталацију (у већини случајева ц:) да би се очистиле покварене датотеке.

Корак 4: Појавиће се следећи прозор за одабир датотека за чишћење. Можете да изаберете све датотеке које желите да избришете. И све изабране датотеке ће бити избрисане са вашег система.

Корак 5: У следећем кораку, да бисте избрисали системске датотеке, изаберите Очисти системске датотеке, као што је приказано у наставку. Уклониће нежељене системске датотеке са вашег чврстог диска.

  Како безбедно уклонити диск на Виндовс 10

#2. Провера системских датотека (СФЦ) СцанНов

Провера системских датотека се користи за скенирање Виндовс-а и враћање оштећених датотека.

Ако користите Виндовс 11, Виндовс 10, Виндовс 8.1 или Виндовс 8, онда прво покрените уграђени ДИСМ (сервисирање и управљање сликама за примену) пре него што извршите проверу системских датотека.

Да бисте покренули следећу команду, отворите повишени командни редак (командни редак са администраторским привилегијама).

Да бисте скенирали Виндовс слику за оштећење, покрените следећу команду на командној линији:

<стронг>Дисм /Онлине /Цлеануп-Имаге /СцанХеалтх

Након успешног извршења горње команде, алатка ће приказати да ли је слика здрава, поправљива или непоправљива, као што је приказано у наставку.

Ако се слика не може поправити, одбаците је и почнете поново. Ако је слика поправљива, можете користити аргумент /РестореХеалтх да поправите слику.

Да поправите слику оперативног система Виндовс

Откуцајте следећу команду на повишеној командној линији и притисните Ентер.

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Напомена: ДИСМ користи Виндовс Упдате за преузимање датотека да би поправио оштећења. Ако је ваш Виндовс Упдате клијент покварен, можете користити покренуту инсталацију оперативног система Виндовс као извор поправке или Виндовс фасциклу са мрежног дељења или преносивог медија.

У овом случају може се користити следећа команда:

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:C:RepairSourceWindows /LimitAccess

Напомена: Замените аргумент извора са локацијом вашег извора поправке.

Када се горе наведени кораци доврше, можете покренути сфц /сцаннов из командне линије као што је приказано у наставку:

sfc /scannow

Програм сфц/сцаннов скенира све системске датотеке и замењује оштећене датотеке.

Један од следећа четири резултата скенирања биће приказан након што се овај процес заврши:

Све грешке у излазу ове команде биће сачуване у ЦБС.Лог датотеци која се налази на %ВинДир%ЛогсЦБС.

Чак и покретање скенирања Систем Филе Цхецкер у безбедном режиму ће решити проблеме на које наилазите у повишеном режиму.

Када се чишћење регистратора заврши, важно је да поново покренете рачунар како бисте били сигурни да су све промене исправно ступиле на снагу.

#3. Поправка при покретању оперативног система Виндовс – алатка за аутоматску поправку

Виндовс Стартуп Репаир је уграђена дијагностичка алатка која поправља покварене ставке регистратора које ометају процес покретања.

Идите у поље за претрагу на траци задатака -> откуцајте Подешавања и изаберите опцију Опоравак као што је приказано испод.

Затим изаберите Напредно покретање и кликните на Рестарт.

Систем ће се поново покренути у режиму унапред покретања.

Идите на дугме Решавање проблема -> Дугме за напредне опције-> и кликните на дугме Поправка при покретању као што је приказано испод:

Након што унесете своје акредитиве за пријаву, алат ће аутоматски решити проблеме и поново покренути систем.

#4. Проверите да ли има малвера на вашем систему

Један од веома честих разлога за манипулацију регистром су системи заражени малвером. Малвер може да измени уносе у регистру и, у неким случајевима, оштети уносе у регистру. Стога је веома препоручљиво да извршите комплетно скенирање вашег рачунара помоћу Виндовс Дефендер-а да бисте осигурали безбедност и правилно функционисање вашег Виндовс система.

Кораци у наставку ће вам помоћи да извршите комплетно скенирање система Виндовс користећи Виндовс Дефендер, који је уграђена заштита од вируса за Виндовс 10 и 11.

Корак 1: Идите у поље за претрагу на траци задатака -> укуцајте „Безбедност“ и добићете прозор за безбедност Виндовс-а као што је приказано испод.

Корак 2: Кликните на опцију Заштита од вируса и претњи и изаберите Опције скенирања.

Корак 3: Изаберите Мицрософт Дефендер Антивирус (ванмрежно скенирање) и кликните на дугме Скенирај сада.

  Како онемогућити танке траке за померање на Виндовс 10

Виндовс безбедност ће извршити дубинско скенирање свих датотека на вашем систему.

Мицрософт Дефендер ван мреже користи најновија ажурирања заштите која су доступна на крајњој тачки, тако да пре покретања овог скенирања, требало би да покушате да ажурирате Мицрософт Дефендер Антивирус заштиту на мрежи преко опције Заштита од вируса и претњи -> идите до ажурирања заштите од вируса и претњи и кликните на Ажурирања заштите као приказано испод.

#5. Виндовс Систем Ресторе

Једна од лаких метода за брзо поправљање поквареног регистра је враћање система. Можете извршити овај задатак ако горе наведене методе не раде.

Алат за враћање система ће сачувати Виндовс датотеке и драјвере, укључујући садржај регистратора, и вратити се на последњу познату добру конфигурацију са тачком враћања.

Идите у поље за претрагу на траци задатака -> унесите „тачка враћања“. и добићете прозор са својствима система као што је приказано испод.

Кликните на опцију Опоравак система и добићете опције да изаберете најновију тачку за враћање система. Подразумевано, приказује најновију тачку враћања система као што је приказано у наставку:

Потврдите избор тачке враћања и кликните на даље. У следећем кораку, систем ће се поново покренути, а оперативни систем Виндовс ће заменити изабрану тачку враћања система, чиме ће заменити све датотеке.

#6. Ресетујте свој рачунар

Ако било која од горе наведених метода не функционише, последња опција је Ресетовање рачунара, али ова опција ће избрисати све управљачке програме и програме и вратити рачунар у првобитно стање.

Уверите се да сте направили све потребне резервне копије пре него што започнете ресетовање.

Унесите подешавања ажурирања за Виндовс у поље за претрагу и идите на -> Напредне опције-> Опоравак-> Ресетујте овај рачунар, као што је приказано испод.

#1. Кутија са алаткама за опоравак регистра

Рецовери Тоолбок фор Регистри је алатка за враћање информација из оштећених датотека Виндовс регистратора.

Има ефикасан алгоритам опоравка за брзо издвајање података и два режима, аутоматски и напредни, за једноставну или ручну употребу. Интерфејс прилагођен кориснику прати чаробњак корак по корак погодан за све категорије корисника. По завршетку, структура налик стаблу приказује елементе идентификоване током опоравка.

#2. Систем Мецханиц Ултимате Дефенсе

Систем Мецханиц Ултимате Дефенсе је софтверски пакет дизајниран да оптимизује и заштити ваш рачунар. Нуди функције као што су чистач рачунара, антивирусне могућности, софтвер за опоравак података, менаџер лозинки, заштита приватности и оптимизација.

Софтверски пакет има за циљ да убрза процесор, меморију, широкопојасне и чврсте дискове, уклони нежељене датотеке и фрагменте регистра, уклони малвер, сигурне лозинке и кредитне картице, заштити навике прегледања, заштити приватност и још много тога и поправи преко 30.000 различите проблеме како би ваш рачунар био стабилан и без проблема. Софтвер такође нуди 30-дневну гаранцију поврата новца.

#3. Адванцед СистемЦаре 16 ПРО

Адванцед СистемЦаре је софтвер за оптимизацију са АИ који има за циљ да побољша перформансе рачунара чишћењем нежељених датотека, малвера и неважећих уноса у регистратору.

Оптимизује подешавања претраживача како би убрзао сурфовање на мрежи за 300% и интелигентно чисти РАМ како би повећао брзину рачунара за 200%.

Помаже у решавању рачунарских проблема и побољшању перформанси кроз АИ скенирање за модуле који успоравају рачунар, чисти покварене датотеке регистра, брише трагове на мрежи и блокира непоуздани приступ како би се спречила крађа података и вирусне инфекције.

Завршне речи

Виндовс регистар је локација на којој оперативни систем Виндовс чува сва подешавања система, као што су хардвер, софтвер и кориснички профили.

Он игра виталну улогу у оперативном систему и подељен је у пет категорија или кошница које се састоје од више кључева и поткључева. Одржавање чистоће помоћи ће да се превазиђе спорост у раду система. Методе поправљања поквареног Виндовс регистра о којима смо горе говорили ће вам помоћи да решите проблеме са регистратором и побољшате перформансе оперативног система Виндовс.

Затим погледајте најбоље чистаче Виндовс регистра како би ваш рачунар радио без проблема.