Како преименовати датотеку у Линуку

Када почнете да учите нешто ново, чак и најједноставнији задаци делују збуњујуће, а то може бити фрустрирајуће за свакога. Рецимо да је преименовање датотеке један од најосновнијих задатака за управљање датотекама, али почетници се могу суочити са потешкоћама у преименовању датотеке или групном преименовању датотека у Линуку. Да бисмо вам помогли у томе, објаснили смо четири једноставна начина за преименовање датотеке или чак више датотека у Линуку користећи интерфејс командне линије (ЦЛИ) као и ГУИ.

Преименовање датотека у Линуку (2023)

Прво ћемо објаснити како да користите команде мв и ренаме за преименовање датотека помоћу командне линије (или терминала) у Линук-у. А затим ћемо научити како да преименујемо или групно преименујемо датотеке користећи ГУИ алате, укључујући ГПРенаме и изворни менаџер датотека у вашој Линук дистрибуцији.

Преименујте датотеке помоћу командне линије

Иако би коришћење командне линије за најједноставније задатке у почетку могло звучати застрашујуће, има много функција и најбржи је начин за преименовање датотека у Линуку. Овде користимо команде мв и ренаме, и обе ће радити у било којој Линук дистрибуцији.

Преименујте датотеке помоћу команде мв

Команда мв је скраћеница за „мове“ са својом примарном сврхом да помера и датотеке и директоријуме у систему датотека Линук. Али такође можемо користити команду мв за преименовање датотека. Синтакса за команду мв је:

мв <опције> <изворна_датотека> <одредишна_датотека>

ОптионсДесцриптион–бацкуп да направите резервну копију сваке постојеће одредишне датотеке-фт да спречите команду да направи промпт пре него што замени-ито промпт пре премештања-у да премести датотеку само ако је <соурце_филе> новији од <дестинатион_филе>-в да прикаже информације о тренутна операција која се обавља – да спречите преписивање постојеће датотеке

Напомена: Ако користите неку од ознака -и, -ф, -н више пута, само последња ступа на снагу.

Преименујте једну датотеку помоћу команде мв

Да бисте преименовали једну датотеку помоћу команде мв, користите доле дату синтаксу:

мв -в <старо_име_датотеке> <ново_име_датотеке>

Наредба доводи до доњег излаза као потврде, а можете проверити промене направљене помоћу команде лс.

преименовано у ‘<старо_име_датотеке>‘ -> ‘<ново_назив_датотеке>‘

У горњем примеру, преименујемо датотеку „мини-цоурсе-10.пдф“ у „тест-1.пдф“ користећи команду мв. Овде синтакса изгледа овако:

мв -в мини-курс-10.пдф тест-1.пдф

Након тога, можете да проверите промену из излаза команде мв (истакнуто на слици изнад), или можете даље да верификујете излаз помоћу команде лс. Видећете преименовану датотеку на листи датотека у том директоријуму.

Преименујте више датотека помоћу команде мв

Команда мв се такође може користити за преименовање више датотека у директоријуму уз неке модификације. Овде ћемо користити неке нове команде заједно са командом мв. Наредба се може показати као тешка за разумевање само са сировом синтаксом, па смо је користили као пример у наставку.

for i in *.pdf;do 
        mv -v "$i" "${i/${i:0:4}/example}"
done

Горњи исечак кода може изгледати сложено за почетнике, али га је лако разумети. Када се изврши, исечак кода ће више пута прегледати листу датотека са екстензијом „.пдф“. Затим ће заменити прва 4 знака сваког имена датотеке са заменским текстом „пример“. Коначно, престаће да се извршава када све датотеке буду преименоване.

  Како онемогућити екран од 90Хз на Гоогле Пикел 4 и Пикел 4 КСЛ

Преименујте датотеке помоћу команде за преименовање

Команда за преименовање решава сложеност команде мв помоћу синтаксе једноставне за коришћење за преименовање једне и више датотека. Команда за преименовање обично долази унапред инсталирана на већини дистрибуција. Ако не, можете га лако инсталирати помоћу једноставне команде:

  • За системе засноване на Дебиан-у –

судо апт инсталл преименуј

  • За системе засноване на Федора-и –

судо иум инсталл пренаме

  • За системе засноване на Арцх –

судо пацман -С инсталл преименуј

Синтакса за коришћење команде преименовања у системима заснованим на Дебиан-у је следећа:

преименуј <опције> ‘с/<старо_име>/<ново_име>/’ <имена_датотека>

Пошто команда за преименовање користи Перл у позадини, постоје три типа регуларних израза – подударање, замена и превођење у Перлу. Команда преименовања користи регуларне изразе „замена“ и „превођење“. У горњој синтакси, „с“ се користи да наведе да ћете користити заменски израз.

За РедХат, системе засноване на Федора-и, потребно је да користите следећу синтаксу команде:

преименуј <опције> <старо_име> <ново_име> <име_датотеке>

Неке од уобичајених опција за рад са командом за преименовање су:

ОптионсДесцриптион-вСховс информације о тренутној операцији-н означава „без радње“ и користи се за тестирање како би се видело како ће датотеке бити погођене након операције-фузионисане да се принудно препише име датотеке Преименуј једну датотеку

Команда преименовања функционише слично као команда мв када се преименује једна датотека. Да бисте преименовали једну датотеку, користите следећу синтаксу:

преименуј -в ‘с/<изворно_име>/<ново_име>/’ <име_датотеке>

Преименујте више датотека

Главна предност команде за преименовање у односу на команду мв долази у обзир када се преименује више датотека. Синтакса је једноставнија и бржа за употребу. Ево како то гласи:

преименуј <опције> ‘с/<старо_име>/<ново_име>/’ <филес_то_ренаме>

Горња синтакса је слична оној коју смо користили за преименовање једне датотеке осим за део <филес_то_ренаме>, где можете користити уобичајени образац користећи џокер знакове да бисте препознали све датотеке у директоријуму.

Делимично преименујте датотеке

Претпоставимо да сте користили размаке у свим именима датотека, а сада желите да их замените подвлакама. Можете користити команду за преименовање и претворити размаке у доње црте користећи синтаксу приказану испод:

преименуј -в ‘и/<изворни_део>/<парт_за_замену>/’ <датотеке за преименовање>

Овде ставите део који треба да замените у <оригинал_парт> и напишите образац којим желите да замените <оригинал_парт> унутар <парт_то_реплаце>. И се користи да означи да користите регуларни израз „преведи“.

За горњу ситуацију да замените размаке доњом цртом, користите дату команду:

  Како поништити избор промоције на Убер Еатс-у

преименуј -в ‘и/ /_/’ <филес_то_ренаме>

Овде се користи за третирање доње црте као знака, а не као дела синтаксе команде.

Промените велика и мала слова имена датотека

Са командом за преименовање можете чак и да замените мала слова њиховим одговарајућим великим словима и обрнуто. Да бисте заменили мала слова великим словима, користите следећу синтаксу:

преименуј ‘и/аз/АЗ/’ <филес_то_реплаце>

А да бисте заменили велика слова малим словима, користите ову синтаксу:

преименуј ‘и/АЗ/аз/’ <филес_то_реплаце>

Преименујте датотеке користећи ГУИ у Линуку

ГУИ метода је вероватно благодат за оне кориснике којима је командна линија застрашујућа. За ГУИ метод користимо Наутилус Филе манагер и Пиренамер у Убунту 20.04 ЛТС, али будите сигурни да ће ове методе функционисати на било којој дистрибуцији – иако са малим модификацијама у некима.

Преименујте датотеке помоћу менаџера датотека

Ово је један од најлакших метода за преименовање датотека у Линуку. Свака Линук десктоп дистрибуција долази са унапред инсталираним менаџером датотека као што је Наутилус, Долпхин, Тхунар, итд. Објаснили смо како можете да користите ове менаџере датотека за преименовање датотека, па наставите да читате.

Преименујте једну датотеку

1. Отворите менаџер датотека по вашем избору и идите до датотеке коју желите да преименујете. Изаберите датотеку и кликните десним тастером миша на њу.

2. У менију десног клика изаберите опцију „Преименуј“. Алтернативно, притисните дугме Ф2 на тастатури да бисте преименовали датотеке без коришћења миша.

3. Затим унесите ново име за датотеку и кликните на „Преименуј“ или притисните Ентер на тастатури. И то је то.

Преименујте више датотека помоћу менаџера датотека

1. Изаберите више датотека које желите да преименујете притиском на дугме Схифт, а затим кликните десним тастером миша на изабране датотеке да бисте отворили контекстни мени.

2. У овом контекстуалном менију изаберите опцију „Преименуј“. Или, можете притиснути дугме Ф2 на тастатури да бисте приступили опцији преименовања.

3. Ово ће отворити нови прозор за преименовање, као што је приказано испод. Овде добијате две опције за преименовање датотека, па хајде да научимо како да их користимо једну по једну.

Преименујте помоћу шаблона:

1. У овој опцији видећете оквир за текст са подразумеваном вредношћу као [Original file name]. У оквир за текст унесите уобичајено име које ће се користити за све датотеке.

2. Овде користимо „тест_“ као уобичајено име датотеке. Затим кликните на „+Додај“ поред уобичајеног имена и изаберите аутоматску шему нумерисања која ће се користити као јединствени диференцијатор за сваку датотеку.

3. Затим изаберите редослед именовања датотека из падајућег менија „Аутоматски редослед бројева“. Можете бирати између растуће, опадајуће и још много тога.

4. Проверите промене у доњем окну и на крају кликните на „Преименуј“ у горњем десном углу.

Пронађите и замените текст:

Ову опцију можете користити када назив датотеке већ садржи уобичајено име, али морате да га замените новим текстом. Ево како то функционише:

  Како очистити и дезинфиковати свој Аппле сат

1. Унесите тренутно уобичајено име у поље „Постојећи текст“. У доњем окну видећете да је уобичајено име истакнуто.

2. У текстуални оквир „Замени са“ унесите ново уобичајено име којим желите да замените тренутно име.

3. Проверите промене у доњем окну и кликните на „Преименуј“ у горњем десном углу да бисте применили исте.

Коришћење ГПРенаме за преименовање датотека

ГПРенаме је лагана алатка за групно преименовање која долази са неколико различитих опција које се могу показати корисним приликом преименовања датотека користећи Линук ГУИ. Овај алат може бити од помоћи корисницима којима је тешко групно преименовати датотеке користећи свој изворни менаџер датотека. Нажалост, не долази унапред инсталиран, али се лако може инсталирати помоћу следећих команди:

  • За системе засноване на Дебиан-у –

судо апт упдате && судо апт инсталл гпренаме

  • За системе засноване на Федора-и –

судо днф инсталл гпренаме

  • За системе засноване на Арцх –

судо пацман -С гпренаме

Преименујте једну датотеку помоћу ГПРенаме

1. Отворите ГПРенаме из менија Апликације или откуцајте гпренаме у Линук терминалу.

2. Користите стабло система датотека са леве стране да бисте се кретали до жељене фасцикле. Затим изаберите датотеку коју желите да преименујете у десном окну.

3. У доњем окну изаберите радњу коју желите да предузмете. На пример, ако желите да замените реч у имену датотеке другом речју, идите на картицу „Замени/уклони“. Затим унесите стринг који желите да замените у оквир за текст „Замени“, а нови низ у оквир за текст „Са“.

4. Проверите промене помоћу дугмета „Преглед” са десне стране. Када сте задовољни, кликните на дугме „Преименуј“ испод њега.

Преименујте више датотека помоћу ГПРенаме

1. Као што је горе објашњено, користите стабло система датотека са леве стране да бисте се кретали до жељене фасцикле. Затим изаберите датотеке које желите да преименујете и изаберите одговарајућу опцију у доњем окну.

2. Да бисте потврдили промене, кликните на дугме за преглед са десне стране и на крају кликните на дугме „Преименуј“ испод њега.

Често постављана питања

Шта ради команда рм у Линуку?

Иако команда рм може изгледати као акроним за преименовање, она је скраћеница за уклањање и користи се за брисање датотека и фасцикли у Линуку.

Лако преименујте датотеке у Линук-у

Као почетнику, важно је да разумете нијансе управљања датотекама у Линуку, а преименовање датотека је нешто што ћете можда морати често да радите. У овом водичу смо вам показали четири метода (2 ЦЛИ и 2 ГУИ) за преименовање једне датотеке и више датотека у директоријуму. Иако ће менаџер датотека вероватно бити главни за већину корисника Линука, горе објашњене команде мв и ренаме се такође широко користе за преименовање датотека преко терминала. Коју од ових метода више волите да преименујете датотеке у Линук-у? Обавестите нас у коментарима испод.