Како пронаћи и променити ИП адресу на вашем Мац-у

Кључне Такеаваис

  • ИП адресу свог Мац-а можете пронаћи и променити преко мрежног панела у системским подешавањима или коришћењем команди терминала.
  • Промена ваше ИП адресе може помоћи у решавању мрежних сукоба, као што је када добијете поруку „други уређај користи вашу ИП адресу“.
  • Ако поставите ручну ИП адресу, важно је да је резервишете у рутеру да бисте били сигурни да ваш Мац доследно користи исту адресу.

Требате још једном да проверите ИП адресу свог Мац-а или да је прилагодите да бисте избегли мрежни конфликт? Показаћемо вам како да лако пронађете и промените ИП адресу свог Мац-а.

Како пронаћи своју ИП адресу на Мац-у

Најлакши начин да проверите ИП адресу вашег Мац-а је преко мрежног панела у системским подешавањима. Кликните на Аппле мени у горњем левом углу екрана и изаберите Подешавања система да бисте га отворили или користите Цмд + Спаце да бисте потражили „подешавања“ помоћу Спотлигхт-а.

Овде кликните на Мрежа са леве бочне траке да бисте отворили одговарајући мени. Ваша тренутна мрежа се приказује на врху, са зеленом повезаном тачком — ово је Ви-Фи, под претпоставком да користите бежичну везу. Кликните на ону коју користите.

На резултирајућој страници видећете име ваше тренутне мреже на врху. Кликните на дугме Детаљи поред овога да бисте отворили нови прозор са пуним информацијама о мрежи.

Тамо ћете видети поље ИП адресе, које приказује тренутну приватну ИП адресу вашег Мац-а на вашој мрежи. Ради практичности, приказана је и ИП адреса рутера. Можете да изаберете ове адресе да бисте их копирали и налепили негде другде.

Прегледајте ИП адресу вашег Мац-а преко терминала

Горња метода је брза и поуздана, али такође можете да видите ИП адресу свог Мац-а помоћу команде терминала ако не желите да кликнете кроз више менија. Отворите Терминал тако што ћете га потражити на Спотлигхт-у (Цмд +Спаце).

Затим унесите следећу команду да бисте приказали своју ИП адресу на Ви-Фи вези:

 ipconfig getifaddr en0 

За Етхернет везу, користите ову наредбу:

 ipconfig getifaddr en1 

У сваком случају ради; ако можете да запамтите ову згодну команду терминала, то је мало брже од кликања кроз меније Систем Сеттингс.

  Како означити документ као коначан у МС Ворд-у

Како променити ИП адресу вашег Мац-а

Док је преглед ИП адресе вашег рачунара довољан у неким случајевима, шта је са када треба да добијете нову ИП адресу на свом Мац-у? Ово је неопходно ако видите поруку „други уређај користи вашу ИП адресу“, иако своју ИП адресу можете променити и из других разлога.

Да бисте променили ИП адресу свог Мац-а, вратите се на исти мени Мрежа који је горе наведен. У прозору где сте потврдили ИП адресу свог Мац-а, кликните на ТЦП/ИП мени са леве стране. Ово показује више детаља о тренутној мрежној вези вашег Мац-а. Поред Конфигуришите ИПв4, вероватно ћете видети Коришћење ДХЦП-а.

ДХЦП, или протокол за динамичку конфигурацију хоста, омогућава рутерима да аутоматски управљају ИП адресама. Због тога када повежете нови уређај на своју мрежу, не морате ручно да изаберете отворену ИП адресу за њега.

Да бисте добили нову ИП адресу са рутера, кликните на дугме Обнови ДХЦП закуп. Ово ће довести до тога да ваш рачунар отпусти своју ИП адресу и добије нову, што би требало да реши све дупле ИП грешке.

Како подесити ручну ИП адресу на мацОС-у

Ако желите више контроле над мрежним поставкама вашег Мац-а, можете ручно доделити ИП адресу (која се назива и статичка ИП адреса). Са овом опцијом, наведена адреса се неће променити за ваш уређај, што може додатно помоћи у решавању проблема са дуплираним ИП адресама.

Да бисте поставили статичку ИП адресу на свом Мац рачунару, вратите се на картицу ТЦП/ИП која је горе поменута. У пољу Конфигурисање ИПв4 кликните на Коришћење ДХЦП-а и промените га у Коришћење ДХЦП-а са ручном адресом.

Такође можете изабрати ручно ако желите. Међутим, прва опција је згоднија јер само наведете ИП адресу, тако да не морате да потврђујете друге информације као што је ИП вашег рутера.

Проналажење неискоришћене ИП адресе

Када постављате ручну ИП адресу, мораћете да изаберете ИП адресу која се већ не користи на вашој мрежи. У супротном, створићете дупли ИП проблем. Иако се можете пријавити на свој рутер да бисте проверили ИП адресе које се користе, брже је проверити да ли постоји отворена помоћу терминала.

Да бисте то урадили, прво морате да знате ИП формат ваше мреже. Ово ћете пронаћи на картици ТЦП/ИП коју сте раније посетили — адреса рутера је формат који ваша мрежа користи. Ово је често 192.168.0.Кс (са последњом цифром која је јединствена за сваки уређај), али треба још једном да проверите шта је ваше.

  11 врхунских решења за контакт центар за додатно пуњење ваших операција

Када сазнате, користите Цмд + Спаце да отворите Спотлигхт и потражите Терминал. Затим унесите следећу команду да бисте пинговали адресу и видели да ли постоји на вашој мрежи, замењујући адресу оном коју желите да користите:

 ping 192.168.0.102 

Ако ово резултира нешто попут 64 бајта од 192.168.0.102 праћено другим информацијама, то значи да уређај са том адресом постоји на вашој мрежи и одговара на ваш пинг. Не користите ту адресу за свој Мац; покушајте поново са командом пинг са новом адресом док не пронађете ону која је доступна.

Ако имате много уређаја на мрежи, можда бисте желели да користите команду арп -а да бисте филтрирали недоступне опције. Ово приказује све ИП адресе на вашој мрежи одједном, показујући шта је већ у употреби.

Када ваш пинг до ИП више пута приказује Рекуест тимеоут, пронашли сте бесплатну адресу. Можете да унесете ту ИП адресу у поље ИПв4 адреса на страници са мрежним подешавањима. Када то урадите и потврдите са ОК, ИП адреса вашег Мац-а ће остати иста осим ако је не промените.

Ручно резервисање ИП адресе у вашем рутеру

За најбоље резултате, када поставите ручну ИП адресу на свом Мац рачунару, требало би да резервишете и ту адресу у рутеру. На тај начин ваш рутер зна да ваш Мац очекује да увек користи исту адресу.

Да бисте отворили управљачку плочу рутера, отворите претраживач и унесите ИП адресу која се појављује поред Рутера на ТЦП/ИП панелу који сте раније користили. Затим ћете морати да се пријавите помоћу администратора рутера и лозинке, која се разликује од лозинке са којом се повезујете на Ви-Фи.

Ако се никада раније нисте пријавили на рутер, проверите Роутерпассвордс.цом да бисте пронашли подразумевано за своје, а затим га обавезно промените ради безбедности. А ако нисте упознати са радом у рутеру, можда ћете желети да прво прочитате наш општи увод у рутер.

Опције резервације ИП адресе ће се мало разликовати у зависности од вашег рутера. На мом АСУС рутеру, на пример, одговарајући мени је под ЛАН > ДХЦП сервер. Укључите Омогући ручно додељивање, а затим у пољу испод можете да изаберете уређај и резервишете ИП адресу за њега. Не морате да мењате ДНС сервер, али можда ћете желети да поставите име хоста, опис или слично поље да бисте запамтили шта је шта.

С обзиром на то да рутер идентификује уређаје према МАЦ адреси (није у вези са Мац платформом), мораћете да изаберете свој Мац са листе. Претходно сам назвао своје уређаје (у оквиру Мрежне мапе) да бих их лакше идентификовао. Ако нисте сигурни која је ставка ваш Мац, мораћете ручно да пронађете МАЦ адресу свог Мац-а.

  Комплетан водич за упутства на путу

Погледајте наш водич за статичке ИП адресе за додатну помоћ.

Решавање конфликта ИП адреса

Ако сте морали да промените ИП адресу свог Мац-а јер сте видели грешку „други уређај користи вашу ИП адресу“, ресетовање и обнављање ваше ИП адресе или додељивање ручне ИП адресе требало је да реши проблем. Ако не, имамо водич за поправљање сукоба ИП адреса који би требало да консултујете следеће.

Ниједна два уређаја на вашој мрежи не могу имати исту адресу, јер ваш рутер неће знати који је који. Због тога видите ову поруку, што не би требало да се деси осим ако ваш рутер не ради или сте ручно доделили дупликат адресе.

Међутим, то се такође може десити ако је рачунар дуже време у режиму хибернације; када се пробуди, можда има стару ИП адресу коју је ваш рутер од тада доделио нечему другом. У том случају, отпуштање и обнављање адресе као што је горе описано требало би да то поправи.

Јавне и приватне ИП адресе на Мац-у

На крају, требало би брзо да поменемо две различите врсте ИП адреса ради јасноће.

Све о чему смо горе говорили односи се на приватне ИП адресе, које се користе само на вашој мрежи. Већина кућних мрежа користи исти опсег адреса (често почевши од 192.168.0.Кс), али те вредности користи само ваша локална мрежа. Ручна (или статична) приватна ИП адреса олакшава лоцирање уређаја на вашој мрежи према њиховим ИП адресама.

Насупрот томе, ваш јавни ИП је оно што остатак интернета види када било који уређај на вашој мрежи постане онлајн. Иако свом ИСП-у можете платити статичку ИП адресу, динамичка јавна ИП адреса је у реду за већину људи. Ваш јавни ИП не утиче на грешку „други уређај користи вашу ИП адресу“ коју бисте могли да видите на свом Мац-у.

Да бисте пронашли своју јавну ИП адресу, једноставно изгуглајте „која је моја ИП адреса“ или посетите веб локацију као што је МиИП.цом. Упоредили смо јавне и приватне ИП адресе ако желите више информација. А ако желите да промените свој јавни ИП, испробајте једну од најбољих ВПН услуга.

Погледали смо како да видите ИП адресу вашег Мац-а, као и да је промените ако је потребно. У већини случајева можете се ослонити на ДХЦП и не морате ручно да управљате ИП адресама. Иако ручно постављање адреса има своје користи, повећани трошкови нису вредни тога осим ако то не радите да бисте решили проблем.